kourdistoportocali.comNews DeskΟι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ

Ένα έργο τραγικά επίκαιρο –ή μήπως και προφητικό;

Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ

«Η σκληρότητα είναι απλώς η ανθρώπινη ενέργεια που ο πολιτισμός δεν αλλοίωσε ακόμη ολότελα: είναι λοιπόν αρετή, όχι βίτσιο.»

Οι 120 Μέρες των Σοδόμων: ένα έργο τραγικά επίκαιρο –ή μήπως και προφητικό;

Μετά την απαγόρευση της πώλησης του αυθεντικού χειρογράφου του Μαρκήσιου ντε Σαντ σε δημοπρασία το 2017, η γαλλική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε τις «120 Μέρες των Σοδόμων» εθνικό θησαυρό, ζητά τώρα οικονομική βοήθεια για να το αγοράσει και προσφέρει ως αντάλλαγμα μεγάλες φοροαπαλλαγές.


Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει φοροαπαλλαγές στις εταιρείες που θα προσφερθούν να πληρώσουν για την αγορά του εθνικού θησαυρού της χώρας, του σπάνιου χειρογράφου των «120 Μερών των Σοδόμων» που έγραψε ο Μαρκήσιος ντε Σαντ στη φυλακή και η αξία του ανέρχεται σήμερα στα 4,5 εκατ. ευρώ. Το πολύτιμο χειρόγραφο προορίζεται για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.
«Οι 120 Μέρες των Σοδόμων» είναι η πιο kinky ιστορία που γράφτηκε ποτέ μέχρι σήμερα και εξακολουθεί να σοκάρει, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε μια απαγορευμένη έκδοση –στην Ελλάδα παρέμενε απαγορευμένη μέχρι και το 1991. Το αμφιλεγόμενο έργο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, συντάχθηκε το 1785 σε ένα λεπτό χειρόγραφο τυλιγμένο σε κύλινδρο μήκους 12 μέτρων και πλάτους 11 εκατοστών. Ο Μαρκήσιος ντε Σαντ το είχε κρύψει στον τοίχο του κελιού του στη φυλακή της Βαστίλης, όπου εξέτιε την ποινή του καταδικασμένος για μια σειρά σεξουαλικών σκανδάλων.
Δέκα ημέρες πριν από την εισβολή στη Βαστίλη με το ξέσπασμα της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, ο ντε Σαντ μεταφέρθηκε σε άσυλο και αναγκάστηκε να αφήσει πίσω το χειρόγραφο. Ο ίδιος δεν το ξαναείδε ποτέ. Το χειρόγραφο διεσώθη από την επιδρομή στη Βαστίλη και βρέθηκε στα χέρια μιας οικογένειας αριστοκρατών της Προβηγκίας, όπου και παρέμενε για περισσότερα από 100 χρόνια. Εν συνεχεία πωλήθηκε σε έναν Γερμανό συλλέκτη, ο οποίος, το 1904, επέτρεψε να δοθεί το έργο για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και την έκδοσή του ανέλαβε ο σεξολόγος Iwan Bloch.
Ο χειρόγραφος κύλινδρος με τις σκανδαλώδεις ιστορίες των τεσσάρων ηρώων που αναζητούσαν την ακραία σεξουαλική ικανοποίηση διαφθείροντας και βασανίζοντας εφήβους, περιήλθε το 1929 στην ιδιοκτησία της οικογένειας Noailles που ήταν απόγονοι του ντε Σαντ. Το 1982 εκλάπη και πέρασε λαθραία τα σύνορα της Ελβετίας, όπου πουλήθηκε στον συλλέκτη ερωτικής λογοτεχνίας Gérard Nordmann. Το 2014 αγοράστηκε από ένα ιδιωτικό ίδρυμα και εκτέθηκε δημοσίως στη γενέτειρά του, στο Παρίσι. Το 2017 το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το χειρόγραφο εθνικό θησαυρό και απαγόρευσε την εξαγωγή του, όταν τέθηκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Aguttes.
Τώρα, η γαλλική κυβέρνηση αναζητά τη βοήθεια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, προκειμένου να προχωρήσει στην αγορά του χειρογράφου των 4,5 εκατ. ευρώ και επιχειρεί να τις δελεάσει με μειώσεις στη φορολογία.
Περιγράφοντας τις «120 Μέρες των Σοδόμων» ως «το πιο ριζοσπαστικό και το πλέον μνημειώδες» από τα έργα του ντε Σαντ, η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι η «θειώδης φήμη» αυτού «του “μαύρου ήλιου” της λογοτεχνίας» και η επιρροή που είχε στους Γάλλους συγγραφείς του 20ού αιώνα, σημαίνει ότι είναι «κεφαλαιώδους σημασίας» στην εργογραφία του Μαρκήσιου ντε Σαντ.
Στη χώρα μας, το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εξάντας. «Απ’ όλα του τα έργα, οι 120 μέρες είναι αυτό που μας θυμίζει περισσότερο τον προσωπικό του τόνο, όπως φαίνεται στην αλληλογραφία του’ είναι σαν να πιάνουμε πάνω σε μια μαγνητοταινία την ανάσα της φωνής του, το παραλήρημα της μοναξιάς του. Αυτό το μαύρο διαμάντι ωστόσο αγγίζει τη σημερινή ευαισθησία με μια μοναδική ενάργεια» γράφει στο σημείωμά του ο Έλληνας εκδότης και συνεχίζει: «Αν ο Σαντ δεν αρέσει, είναι γιατί δεν ήθελε ν’ αρέσει. Ένα όπλο τού απομένει μέσα στο σκοτάδι του για να εκδικηθεί μια κοινωνία που τον κρατά φυλακισμένο: να τη δείξει μέσα στην αυθαιρεσία της και ν’ ανατρέψει τις ηθικές της αξίες. Η επανάσταση που θα ακολουθήσει θ’ ανατρέψει μια τάξη πραγμάτων (μια επανάσταση, έλεγε ο Χέγκελ, δεν αναστατώνει παρά για ν’ αποκαταστήσει θεσμικά μια κατάσταση που ωρίμασε) όσο για τις ηθικές αξίες, αυτές είναι σκληρά καρύδια’ κι όσο δεν κλείνει αυτός ο λογαριασμός, ο Σαντ θα είναι πάντα επίκαιρος και θα καίει σαν αναμμένο κάρβουνο.

Εκείνος τουλάχιστον δεν περίμενε πολλά’ γι’ αυτό κι έγραφε στη διαθήκη του: “Αφού σκεπάσουν το λάκκο μου, ας σκορπίσουν από πάνω βαλανίδια για να σκεπαστεί με τον καιρό η επιφάνεια και να χαθούν τα ίχνη του τάφου μου από το πρόσωπο της γης, όπως κολακεύω τον εαυτό μου να πιστεύει πως η θύμησή μου θα σβήσει μέσα στα μυαλά των ανθρώπων, με την εξαίρεση ωστόσο των λίγων εκείνων που είχαν την καλοσύνη να μ’ αγαπήσουν ως την τελευταία στιγμή. Θα πάρω μαζί μου στον τάφο τη γλυκιά τους ανάμνηση”».
Στη Βρετανία οι «120 Μέρες των Σοδόμων» ήταν απαγορευμένες μέχρι τη δεκαετία του 1950. Το 2016 μια αγγλική μετάφραση του έργου, το κατέστησε ένα από τα κλασικά βιβλία της Penguin. «Ο συγγραφέας του θα πάρει τη θέση του μαζί με τις μεγάλες φιγούρες της παγκόσμιας λογοτεχνίας –πολλές εκ των οποίων αναμφίβολα θα γυρίζουν μέσα στους τάφους τους στην είδηση ότι μεταξύ των μελών του συλλόγου τους προστέθηκε και ο ντε Σαντ» γράφει χαρακτηριστικά ο Άγγλος μεταφραστής του βιβλίου Will McMorran.
Παρά το γεγονός ότι το έργο παρέμενε απαγορευμένο για πολλά χρόνια, είναι ευρέως γνωστό κι αυτό οφείλεται εν μέρει στο σινεμά. Το 1975 ο Pier Paolo Pasolini γύρισε την αιρετική ταινία «Σαλό, 120 Μέρες στα Σόδομα», βασίζοντας το σενάριό του στο ομώνυμο βιβλίο του Μαρκήσιου ντε Σαντ.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι από τα έργα και τις ημέρες του ντε Σαντ, προήλθε και καθιερώθηκε ο όρος σαδισμός.
Προκλητικό και αμφιλεγόμενο -μήπως άραγε και προφητικό;- το έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ εξακολουθεί να διχάζει μέχρι σήμερα. Ίσως γι’ αυτό μόνο ο ίδιος παραμένει ο πλέον αρμόδιος για να το προσδιορίσει:
«Ο τρόπος σκέψης μου είναι το αποτέλεσμα των στοχασμών μου. Είναι κομμάτι της εσώτερης ύπαρξής μου, του τρόπου που είμαι φτιαγμένος. Για το σύστημά μου, το οποίο αποδοκιμάζετε, είναι επίσης η μέγιστη παρηγοριά στη ζωή μου, η πηγή της ευτυχίας μου. Σημαίνει περισσότερα για μένα απ’ ό,τι η ίδια μου η ζωή.»
«Η σκληρότητα είναι απλώς η ανθρώπινη ενέργεια που ο πολιτισμός δεν αλλοίωσε ακόμη ολότελα: είναι λοιπόν αρετή, όχι βίτσιο.»
«Το ερωτικό πάθος είναι για τα άλλα πάθη ό,τι το νευρικό σύστημα για τη ζωή. Τα υποστηρίζει και τα δυναμώνει όλα. Φιλοδοξία, βαναυσότητα, φιλαργυρία, εκδίκηση, όλα πηγάζουν από το ερωτικό πάθος.»

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
Επιχείρηση “Δράκος”> Ο Χρουστσόφ διέταξε τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι