kourdistoportocali.comNews DeskO Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater, προειδοποιεί> Αυτή η χρεοκοπία τράπεζας (SVB) είναι ένα "καναρίνι σε ανθρακωρυχείο*"

Δημοσίευμα Bloomberg

O Ray Dalio, ιδρυτής της Bridgewater, προειδοποιεί> Αυτή η χρεοκοπία τράπεζας (SVB) είναι ένα “καναρίνι σε ανθρακωρυχείο*”

- Είναι πιθανό αυτή η χρεοκοπία να ακολουθηθεί από πολλά περισσότερα προβλήματα προτού η φάση της συρρίκνωσης του κύκλου συνεχίσει την πορεία της

Ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, προειδοποίησε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δείχνει ότι διευρύνονται οι ρωγμές στα παγκόσμια χρηματοοικονομικά, ακολουθώντας την ίδια γραμμή ουσιαστικά και με άλλους Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που κρούουν επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.

«Αυτή η χρεοκοπία τράπεζας είναι ένα “καναρίνι στο ανθρακωρυχείο*”», τόνισε ο Dalio σε ενημερωτικό δελτίο του την Τρίτη. Αποτελεί μία «δυναμική πρώιμης ένδειξης που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στον κόσμο του venture και πολύ πέρα από αυτόν».

Ο 73χρονος Dalio έχτισε ένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο εστιάζοντας σε οικονομικές τάσεις όπως ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, προτού εγκαταλείψει τον έλεγχο της Bridgewater πέρυσι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κατάρρευση της SVB υπογραμμίζει πώς η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφού οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο για να περιορίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ο Dalio αναμένει τώρα ότι τα προβλήματα θα αρχίσουν να αυξάνονται λόγω των συσπάσεων στις αγορές χρέους και πιστώσεων.

«Είναι ένα πολύ κλασικό γεγονός, στο πολύ κλασικό μέρος του κύκλου του βραχυπρόθεσμου χρέους, που σκάει τις διάφορες φούσκες», δήλωσε ο Dalio, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 16,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω του hedge fund που εδρεύει στο Westport του Κονέκτικατ που ίδρυσε πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. Ο κύκλος διαρκεί περίπου επτά χρόνια, εξήγησε ο Dalio. Στην τρέχουσα φάση, ο πληθωρισμός και η περιορισμένη πιστωτική ανάπτυξη καταλύουν μια συρρίκνωση του χρέους, σύμφωνα με τον Dalio, και αυτό προκαλεί μετάδοση έως ότου η Federal Reserve επιστρέψει σε μια πολιτική εύκολου χρήματος.

«Είναι πιθανό αυτή η χρεοκοπία της τράπεζας να ακολουθηθεί από πολλά περισσότερα προβλήματα προτού η φάση της συρρίκνωσης του κύκλου συνεχίσει την πορεία της», πρόσθεσε. Δεδομένου ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από 1.700% τον τελευταίο χρόνο —και μπορεί να συνεχίσει να το κάνει— περισσότερα ντόμινο είναι έτοιμα να πέσουν, κατά την άποψη του Dalio.

Επικαλούμενος προηγούμενες τάσεις, ο Dalio ανέφερε ακόμη ότι είναι πιθανό περισσότερες εταιρείες να αναγκαστούν να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία σε χαμηλές τιμές με μεγάλες ζημίες και αυτό θα προκαλέσει περαιτέρω μειώσεις στους όγκους δανεισμού. «Κοιτάζοντας το μέλλον, είναι πιθανό ότι δεν θα αργήσει πολύς καιρός να επιδεινωθούν τα προβλήματα, κάτι που τελικά θα οδηγήσει τη Fed και τις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών να ενεργήσουν με προστατευτικό τρόπο», υποστήριξε.

«Έτσι νομίζω ότι πλησιάζουμε στο σημείο καμπής από τη φάση ισχυρής σύσφιξης στη φάση συρρίκνωσης του κύκλου βραχυπρόθεσμης πίστωσης/χρέους».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock Inc. Larry Fink έδωσε έναν παρόμοιο τόνο με τον Dalio σε επιστολή του την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τον δανεισμό για να στηρίξουν τους ισολογισμούς τους και ότι οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να επιβάλουν αυστηρότερα κεφαλαιακά πρότυπα μετά την κατάρρευση της SVB.

Ο ιδρυτής της Pershing Square Capital Management, Bill Ackman, δήλωσε επίσης τις τελευταίες ημέρες ότι περισσότερες τράπεζες πιθανότατα θα χρεοκοπήσουν παρά την παρέμβαση των αρχών των ΗΠΑ για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

*Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει η ιδιωματική φράση «A canary in a coalmine». Κατά λέξη μεταφράζεται ως «ένα καναρίνι σε ανθρακωρυχείο» και χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη, για να υποδηλώσει ότι ένα άτομο ή ένα πράγμα χρησιμεύει ως έγκαιρη προειδοποίηση για κάποιον επερχόμενο κίνδυνο

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK