kourdistoportocali.comNews DeskΟ Putin σφίγγει αργά αλλά σταθερά τις κάνουλες στην Ευρώπη> Εκατομμύρια άνθρωποι θα καταλήξουν χωρίς θέρμανση τον χειμώνα

Φαρ ουέστ

Ο Putin σφίγγει αργά αλλά σταθερά τις κάνουλες στην Ευρώπη> Εκατομμύρια άνθρωποι θα καταλήξουν χωρίς θέρμανση τον χειμώνα

«Το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να μειώσει τη ζήτηση», δήλωσε ο Andreas Gandolfo

Παρόλο που η Ρωσία δεν θα το παραδεχόταν ποτέ, ο Vladimir Putin Πούτιν σφίγγει αργά αλλά σταθερά τις κάνουλες της ενέργειας της Ευρώπης. Την Παρασκευή, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο (Ολλανδικό TTF) εκτοξεύτηκε για λίγο στην τιμή-ρεκόρ των 100 ευρώ πριν υποχωρήσει, την ώρα που η Κίνα εντείνει τον παγκόσμιο αγώνα της για τον ενεργειακό εφοδιασμό, διατάσσοντας κορυφαίες εταιρείες ενέργειας να το πράξουν «πάση θυσία», μία κίνηση που απειλεί να ωθήσει τις τιμές σε πρωτοφανή επίπεδα. Την ίδια στιγμή οι ροές προς τη Γερμανία μέσω ενός βασικού ρωσικού αγωγού έχουν καταρρεύσει.

Τα ολλανδικά συμβόλαια φυσικού αερίου αυξήθηκαν στα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα, πριν υποχωρήσουν 0,7% στα 97 ευρώ. Οι τιμές κυμαίνονταν μεταξύ κερδών και ζημιών καθώς οι έμποροι ζύγιζαν τις δυνατότητες περιορισμού της ζήτησης καθώς περισσότερα εργοστάσια έκλειναν ή μειώναν την παραγωγή.

Η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει αρκετό φυσικό αέριο και άνθρακα πριν από το χειμώνα, με τις αυξανόμενες τιμές να αναγκάζουν ορισμένους βιομηχανικούς γίγαντες, από τους παραγωγούς λιπασμάτων CF Industries στην Yara International ASA έως τον χημικό κολοσσό BASF SE, να κλείσουν τις μονάδες ή να περιορίσουν την παραγωγή.

Όπως αναφέρει ο ενεργειακός σχολιαστής του Bloomberg, Javier Blas, «οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι (και ήταν εδώ και αρκετές εβδομάδες) σε πλήρη ζήτηση-καταστροφή. Η αγορά προσπαθεί να αναγκάσει τη βιομηχανική κατανάλωση να διατηρήσει το φυσικό αέριο για την υπόλοιπή (σε μεγάλο βαθμό τιμή ανελαστική) οικονομία». Μετάφραση: Εκατομμύρια άνθρωποι θα καταλήξουν χωρίς θέρμανση τον χειμώνα.

Δυστυχώς για την Ευρώπη, ανεξάρτητα από το πόσο υψηλή είναι η τιμή του φυσικού αερίου, δεν είναι σαν κάποιος να μπορεί μαγικά να αναποδογυρίσει τον διακόπτη και να απελευθερώσει την προσφορά. Αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης είναι λίγο κάτω από το 75%, το χαμηλότερο επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους σε περισσότερο από μια δεκαετία και πρόκειται να φτάσουν ακόμη χαμηλότερα: Οι αναλήψεις αποθεμάτων ξεκινούν συνήθως μέχρι το τέλος του μήνα, ανάλογα με τον καιρό. Μέχρι στιγμής, οι θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη προβλέπεται να είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των εποχιακών κανόνων τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζοντας για άλλη μια φορά στην Ευρώπη ποιος είναι υπεύθυνος τουλάχιστον για τη χειμερινή θέρμανση, καθώς το καύσιμο ρέει από τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης, τη Ρωσία, στον Γερμανικό Mallnow μέσω του βασικού αγωγού Yamal-Europe, η ποσότητα του βυθίστηκε κατά 77% την Πέμπτη, μόλις δηλαδή στο ξεκίνημα της περιόδου θέρμανσης. Σε δημοπρασία την Πέμπτη, δεν έγινε κράτηση για επιπλέον χωρητικότητα αγωγού για την παράδοση καυσίμου στον σταθμό συμπιεστών Mallnow την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι φυσικές ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe, που διασχίζει την Πολωνία, μειώθηκαν το πρωί στις 5.313 μεγαβατώρες από 22.705 μεγαβατώρες το βράδυ της Πέμπτης, μέσω του σημείου εισόδου στο Mallnow. Οι προμήθειες μέσω του αγωγού ταλαντεύθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό σε πτωτική πορεία. Οι εξαγωγές μέσω του αγωγού μειώθηκαν τον Αύγουστο μετά από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της Gazprom.

Οι ροές μειώθηκαν καθώς η Gazprom έχει κλείσει μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου που είχε προσφερθεί για τον Οκτώβριο μέσω του αγωγού Yamal-Europe και χωρίς να υπάρχει καμία επιπλέον δυνατότητα διέλευσης μέσω Ουκρανίας.

Ο ίδιος ο ενεργειακός κολοσσός αρνήθηκε να σχολιάσει. Έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι προμήθευε πετρέλαιο με φυσικό αέριο σε πλήρη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες συμβάσεις και είπε ότι θα μπορούσαν να παρέχονται πρόσθετες προμήθειες μόλις ξεκινήσει ο νεόδμητος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Το φυσικό αέριο μπορεί να φτάσει τόσο ψηλά όσο χρειάζεται για να μειώσει τη ζήτηση», δήλωσε ο Andreas Gandolfo, επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας ισχύος στο BloombergNEF. «Για ορισμένες ευρωπαϊκές βιομηχανίες το αέριο έχει γίνει πολύ ακριβό. Για μερικούς, συμπεριλαμβανομένου και εμάς, που έχουμε θέρμανση φυσικού αερίου στο σπίτι, πιθανότατα μπορεί να πάει πολύ ψηλότερα πριν υπάρξει απόφαση για απενεργοποίηση».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αντιμετώπιση περισσότερων βιομηχανικών διακοπών στην Ευρώπη κινδυνεύει επίσης να σταματήσει το ράλι στα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης άνθρακα. Μερικές από τις εταιρείες που περιορίζουν την παραγωγή ή κλείνουν εργοστάσια είναι ενεργοβόρες και πρέπει να χρησιμοποιούν άνθρακα για να καλύψουν τις εκπομπές τους. Η επιβράδυνση θα μπορούσε να τους οδηγήσει να πουλήσουν τα δικαιώματά τους, δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής της μετάβασης φυσικού αερίου και ενέργειας στους συμβούλους Energy Aspect με έδρα το Λονδίνο.

Για να αποφύγουν τις λαϊκές αναταραχές, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην κρίση, με έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύσει τους ψηφοφόρους του από τις χειρότερες επιπτώσεις της αύξησης των τιμών. Η Γαλλία θα μπλοκάρει κάθε νέα αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων φυσικού αερίου και θα μειώσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Jean Castex στο TF1 την Πέμπτη.

«Η ασταθής διαπραγμάτευση δείχνει ήδη ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά πόσο υψηλό θα είναι πλέον το κόστος του αέριο, αλλά σίγουρα είμαστε σε μια άγρια φάση», δήλωσε ο Niek van Kouteren, ανώτερος έμπορος στην PZEM, μια ολλανδική ενεργειακή εταιρεία. «Το ερώτημα είναι: Πού θα υπάρξει καταστροφή; Αν δείτε κυβερνήσεις να επεμβαίνουν και να επιδοτούν τις τιμές του φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσε χθες η Γαλλία, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για να μειωθεί η ζήτηση».

Εν τω μεταξύ, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης πλήττει πλήρως την Ασία, όπου η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 34,47 δολαρίων ανά mmBtus την Πέμπτη. Τόσο το κόστος στην Ασία όσο και στην Ευρώπη είναι περίπου 190 δολάρια το βαρέλι σε ισοδύναμο με το αργό πετρέλαιο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Λίστα ΣΟΚ με νεκρούς αθλητές μετά τον εμβολιασμό δικαιώνει(;) την επιλογή του Στέφανου Τσιτσιπά. Πλήρως εμβολιασθέντες και τα πρώτα κρούσματα της sexy εργαστηριακής Βotswana
Γιατί ο ΠΟΥ παρέκαμψε δύο γράμματα του ελληνικού Αλφάβητου προκειμένου να ονομάσει Omicron την παραλλαγή της Botswana
Βill Gates και Yuval Harari διαψεύδουν τον Καθηγητή Ηλία Μόσιαλο. Η καλύτερη επένδυση και οι ψεκασμένοι
To ευρηματικό σχόλιο του Στέφανου Κασιμάτη για τη Φώφη τον μετέτρεψε αίφνης σε Σερβετάλη των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτών
AstraZeneca, Pfizer/ΒioNTech, Moderna έχουν ήδη έτοιμα τα εμβόλια για την Omicron ενώ η παγκόσμια κοινότητα αναμένει την εκτυφλωτική Omega
ΙΣΡΑHΛ-Πανεπιστήμιο Ariel> Ακτινοβολία μπορεί να σκοτώσει τον κορωνοϊό σε επιφάνειες μέσα σε 2 δευτερόλεπτα
Η συναρπαστική Βotswana mutation με 10 μεταλλάξεις στη πρωτεΐνη ακίδας θα σας καθηλώσει στους δέκτες σας. Ισως χρειαστούν νέα εμβόλια
O Kυριάκος στην Ήπειρο> Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα μεγάλο εργοτάξιο
Ας ετοιμασθούμε ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη τουρκική πολεμική επίθεση
Καλώς ήλθες στη μεγαλύτερη άσκηση επιβίωσης του Παγκόσμιου Netflix. Μάθε πως οργανώνεται το Ισραήλ
Πλήρως εμβολιασθέντες όσοι έχουν εντοπιστεί με τη sexy Βotswana. Έκτακτο διάγγελμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Η Ιστορία της Omicron