kourdistoportocali.comNews DeskΟ ιστορικός Αλαν Λίχτμαν δεν πέφτει ποτέ έξω στις προβλέψεις του για τον Λευκό Οίκο

-Ποιος θα κερδίσει τώρα;

Ο ιστορικός Αλαν Λίχτμαν δεν πέφτει ποτέ έξω στις προβλέψεις του για τον Λευκό Οίκο

-O Τραμπ με συνεχάρη επειδή προέβλεψα την εκλογή του, αλλά δεν κατάλαβε την σημασία των "κλειδιών"

Από τη δεκαετία του 1980, ο Αλαν Λίχτμαν κατορθώνει να προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, πολλούς μήνες πριν αυτές γίνουν. Ωστόσο, δεν είναι ούτε προφήτης, ούτε μάγος. Είναι απλά ιστορικός.

Το 2016 ήταν από τους ελάχιστους αναλυτές που προέβλεψε την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Το βράδυ της εκλογής του, εξάλλου, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ τον είχε ευχαριστήσει για την μαντεψιά του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Άλαν Λίχμαν προβλέπει ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών θα χάσει και θα κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν.

Το ταλέντο του καθηγητή Ιστορίας ‘Αλαν Λίχτμαν είναι αδιάσειστο, αφού ποτέ δεν διαψεύστηκε για το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογές στις ΗΠΑ, εδώ και σαράντα χρόνια. Εκτός από μια φορά: όταν το 2000 πίστεψε ότι θα κερδίσει ο Αλ Γκορ απέναντι στον Τζορτζ Μπους. Αλλά αυτό το λάθος του συγχωρέθηκε, επειδή εκείνη τη χρονιά, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Αλ Γκορ, θα κέρδιζε αν το Ανώτατο

Ο Άλαν Λίχτμαν δεν είναι πραγματικά ούτε προφήτης, ούτε μάγος. Είναι καθηγητής Ιστορίας στο American University της Ουάσινγκτον και ανέπτυξε ένα σύστημα που του επιτρέπει να προβλέψει το αποτέλεσμα κάθε κούρσας για τον Λευκό Οίκο.

Η πρώτη φορά που προέβλεψε ήταν το 1982 και αφορούσε την επανεκλογή του Ρόναλντ Ρήγκαν, δυόμιση χρόνια πριν γίνουν οι εκλογές. Έκτοτε, η αλάνθαστη μέθοδός του τού προσέδωσε κύρος και φήμη. Στις ΗΠΑ τον ακούν σαν τον Νοστράδαμο που δεν κάνει ποτέ λάθος, αφού στηρίζει τις προβλέψεις του σε συγκεκριμένα δεδομένα για να βρει το αποτέλεσμα, στηρίζεται σε αριθμούς και κριτήρια.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της κοινής γνώμης σε μια δεδομένη στιγμή αλλά δεν επιτρέπουν να είμαστε σίγουροι τι θα συμβεί την ημέρα των εκλογών», εξηγεί στις διαλέξεις του.

Κυρίως στηρίζεται σε μια μέθοδο που αποκαλεί «τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου». Είναι 13 παράμετροι που επιτρέπουν να δημιουργήσει κάποιος το προφίλ του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με βάση την οικονομία, το κοινωνικό κλίμα, τα σκάνδαλα ή το επικοινωνιακό χάρισμα.

Ο Άλαν Λίχτμαν μελετά αυτά τα κριτήρια σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας ενός υποψηφίου. «Μελετούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο μέσον της θητείας, την οικονομική κατάσταση, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική», εξήγησε πρόσφατα σε συνέντευξη στο Radio-Canada. Για να καθορίσει τα κριτήρια, ο ιστορικός εξέτασε και μελέτησε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, από το 1860.

Aν οι 6 απαντήσεις στα 13 αυτά «κλειδιά του Λευκού Οίκου» είναι αρνητικές, τότε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει τις εκλογές.

Και αυτή είναι η πρόγνωση για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει. Ακόμη και η πρόσφατη ασθένεια του Τραμπ από κορωνοϊό ή ο διορισμός της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα για εκείνον, όπως πιστεύει.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με συνεχάρη το 2016 επειδή προέβλεψα την εκλογή του, αλλά δεν κατάλαβε την σημασία των «κλειδιών», δηλαδή της διακυβέρνησης και όχι της προεκλογικής εκστρατείας. Αυτό μετράει στις εκλογές.

Το 2019 ο Τραμπ κατείχε μόνο τα 4 από τα «κλειδιά», επομένως βρισκόταν δύο κλειδιά από την ήττα. Και βέβαια, όλα άλλαξαν στην Αμερική του 2020, με την χειρότερη πανδημία που γνωρίσαμε τα τελευταία 100 χρόνια, την κακή οικονομική διαχείριση και το κλίμα των κοινωνικών και φυλετικών προβλημάτων. Ο Τραμπ πέρασε από τα τέσσερα στα επτά λάθος «κλειδιά», και χρειάζονται μόνο έξι για να χάσει κάποιος τις εκλογές.

Η κοινωνική αναταραχή και η κακή διαχείριση της οικονομίας θα τον σπρώξουν βίαια προς την ήττα. Ο Τραμπ θα γίνει, κατά συνέπεια, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, από το 1992, που δεν θα επανεκλεγεί. Και δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό του», δήλωσε ο ιστορικός.

Αν η πρόβλεψη επαληθευτεί, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αυτή τη φορά δεν πρόκειται να συγχαρεί τον Άλαν Λίχτμαν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Bagatelle και Pacha Group προσγειώνονται στη Μύκονο! [Τhe Mykonos Times]
Τι συμβαίνει με τον Ιερώνυμο; Αίφνης μετατίθεται η έξοδος από το Νοσοκομείο. Ποιοι ράβουν ράσα!
Εξαφάνισαν από θυρίδες κοσμήματα εκατομμυρίων, χρυσές λίρες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Το Γουέστερν της Παρανομίας στήνει στα Λιπάσματα ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος
Δολοφόνησαν στην Τεχεράνη τον “πατέρα” της ιρανικής πυρηνικής βόμβας
H DW επαναφέρει τον εφιάλτη του ελληνικού χρέους μιλώντας με τον Παπαδημούλη!
Ελλάδα 1952. Τότε που απαγορεύονταν η απεργία στους δημοσίους υπαλλήλους
Γιατί αυτός ο τύπος ξεπέρασε ήδη τον μύθο του Ανδρέα Παπανδρέου
“Φυτίλι” για τα εμβόλια της Covid-19 ανάβουν οι Financial Times
Κι όμως Γερμανοί κομμάντος έπεσαν από τον ουρανό στο τουρκικό πλοίο
Ο Τσίπρας πήγε για πρώτη φορά στη Δράμα και δήλωσε ότι γίναμε Ιταλία
Ο άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς