kourdistoportocali.comNews DeskΟ αργός θάνατος των ξενοδοχείων> Η πανδημία θα είναι μαζί μας έως το 2024

Δύσκολα θα επιστρέψουμε γρήγορα στο 2019

Ο αργός θάνατος των ξενοδοχείων> Η πανδημία θα είναι μαζί μας έως το 2024

-Ακόμη κι αν ανακαλύψουν το εμβόλιο το 2021, πρέπει μετά να το φτιάξουν και να το στείλουν σε όλον τον κόσμο...

Τραγικά είναι τα στοιχεία από την ξενοδοχειακή αγορά λίγες εβδομάδες πριν τον ερχομό του Χειμώνα, καθώς αν και ο τουρισμός επιχείρησε να βρει τον “βηματισμό” του μετά το lockdown, ενώ και οι προσδοκίες κατά την −καθυστερημένη− έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν τον Ιούλιο αναφορικά με τον περιορισμό των τεράστιων απωλειών που έφερε η πανδημία ήταν αρκετές, η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική.

Αυτό φάνηκε ήδη από τις πρώτες ημέρες του ανοίγματος των μονάδων, τόσο των συνεχούς λειτουργίας σε πρώτη φάση όσο και στη συνέχεια των εποχικής, καθώς ούτε η τουριστική ζήτηση ήταν τελικά η αναμενόμενη, ενώ και η συνεχής μεταβολή των επιδημιολογικών δεδομένων σε σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Βαλκάνια) έδωσε το τελειωτικό χτύπημα.

Τρεις μήνες μετά, και ο χώρος των ξενοδοχείων έχει μπει σε “χειμερία νάρκη”. Ο φόβος για λουκέτα στον χώρο, έπειτα από μία επταετία καλών οικονομικών επιδόσεων και σημαντικών επενδύσεων εξαιτίας της τουριστικής ανόδου, είναι πλέον ορατός, ειδικά σε ό,τι αφορά μικρές μονάδες σε αστικά κέντρα που δεν έχουν τα αποθεματικά για να κρατηθούν ζωντανές μέχρι την επόμενη άνοιξη, οπότε θα επανεκκινήσει η προσπάθεια για την ανάκτηση των εσόδων και των αφίξεων που χάθηκαν φέτος.

Η μεγάλη πλειονότητα των εποχικών μονάδων έχει κλείσει ήδη από τον Σεπτέμβριο, αφού η τουριστική περίοδος τελείωσε πρόωρα για τους περισσότερους προορισμούς. Και ενώ οι κρατήσεις από το εξωτερικό ήταν φανερά πεσμένες, η εσωτερική κίνηση ειδικά κατά τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου −και καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού βρισκόταν υπό έλεγχο− τόνωσε κάπως τους τζίρους.

Για τα ξενοδοχεία, όμως, συνεχούς λειτουργίας τα δύσκολα είναι μπροστά. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φετινές απώλειες για το σύνολο του ξενοδοχειακού κλάδου, σύμφωνα με φορείς του χώρου, υπολογίζεται πως θα προσεγγίσουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως το 2019 ο τζίρος που πέτυχαν τα ξενοδοχεία έφτασε τα 8,4 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά, με την επιστροφή στην κανονικότητα και στη ζωή όπως την γνωρίζαμε πριν από την πανδημία του κορωνοϊού να μην είναι και τόσο ορατή. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή του Yale Ν. Χρηστάκη, θα χρειαστεί χρόνος ακόμη και μετά την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού και συγκεκριμένα έως το 2024.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής αναφέρεται στις επιπτώσεις του κορονοϊού, τη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, ενώ κάνει αντιπαραβολή με άλλες αντίστοιχες καταστάσεις που έχει βιώσει η ανθρωπότητα.

Ερ.: Δεν είναι κι αυτή μια ιδιαιτερότητα της πανδημίας της εποχής μας, κύριε Χρηστάκη; Οι ασθενείς του covid-19 πεθαίνουν ολομόναχοι, χωρίς τα παιδιά τους…

Απ.: Δυστυχώς πολλοί πέθαναν μόνοι τους -το περιγράφω μάλιστα στο βιβλίο, «Το Βέλος του Απόλλωνα»- και το θεωρώ τελείως παράλογο, είναι αίσχος! Θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι στο πρώτο κύμα δεν υπήρχε επιλογή τότε, δεν είχαμε αρκετά μέσα ατομικής προστασίας, δεν είχαν οι γιατροί καν, ενώ δεν υπήρχε και ο χρόνος να προετοιμαστούμε… Τώρα στο δεύτερο κύμα δεν υπάρχουν αυτές οι δικαιολογίες και μάλιστα στην Αμερική δεν νομίζω πως εξακολουθούν να πεθαίνουν μόνοι τους.

Κύριε καθηγητά, έχετε μελετήσει την αντίδραση της ανθρωπότητας στις πανδημίες του 20ού αιώνα (Ισπανική γρίπη 1918, Ασιατική γρίπη 1957). Ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές έχετε διαπιστώσει;

Απ.: Με τον covid-19, κατά μέσο όρο το 1% όσων έχουν συμπτώματα, θα πεθάνει. Το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, αλλά θα πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες γιατί ο covid-19 δεν είναι τόσο φονικός όσο η ευλογιά και η χολέρα. Θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα…

Παρόλο που εμείς θεωρούμε τόσο παράξενο και μας προκαλεί δυστυχία, το ότι αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτήν την πανδημία, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ότι οι πανδημίες ήταν πάντα κάτι το οποίο αντιμετωπίζαμε οι άνθρωποι. Συμβαίνει εδώ και αιώνες, συνέβη στην Τροία (σ.σ. από όπου εμπνεύστηκε και τον τίτλο του βιβλίου του). Βεβαίως δεν συμβαίνει συχνά κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και εμείς τώρα το θεωρούμε παράλογο, παρότι δεν είναι.

Από τη μελέτη της παρούσας αλλά και παλαιότερων πανδημιών θα λέγατε ότι η ασθένεια και ο θάνατος ενώνουν, φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά;

Απ.: Αυτό έχει συζητηθεί για πολύ καιρό και υπάρχουν δύο όψεις. Από τη μία, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι επειδή όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτόν τον κίνδυνο, θα νόμιζες -και πολύ συχνά γίνεται- ότι συγκεντρωνόμαστε να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό. Μπορούμε να το δούμε στην Ελλάδα ότι αυτό έγινε, έμειναν όλοι στο σπίτι. Από την άλλη, ιδίως όταν πεθαίνουν πάρα πολλοί όπως έγινε στην Ευρώπη με τη Μαύρη Πανώλη, η κοινωνία καταστράφηκε και ο ένας εγκατέλειψε τον άλλον. Και τότε όμως υπήρξαν άνθρωποι που φρόντισαν τους άλλους. Όταν αντιμετωπίζουμε ένα μικρόβιο από το οποίο κινδυνεύουμε, η καλοσύνη και η κακία αυξάνονται.

Μήπως τελικά εκτός από τα άμεσα θύματα του covid-19, υπάρχουν και τα έμμεσα; Είτε από την οικονομική κρίση, είτε, όμως κι από τη μοναξιά, την κοινωνική απομόνωση;

Απ.: Όταν αντιμετωπίζουμε επιδημία, υπάρχει μοναξιά. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι θα παίξει τεράστιο ρόλο η μοναξιά στην κοινωνία μας για χρόνια, νομίζω ότι θα αλλάξει η κοινωνία μας. Υπάρχουν -όπως περιγράφω στο βιβλίο μου- τρεις φάσεις: η πρώτη φάση είναι αυτή που ζούμε τώρα, το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο κύμα. Μέχρι το 2022 πιστεύω ότι θα αναγκαστούμε να ζούμε έτσι.

Στη δεύτερη φάση, που θα έχουμε το εμβόλιο ή αρκετοί θα έχουν αρρωστήσει (ανοσία της αγέλης) ώστε να μην μπορεί να κυκλοφορεί πια ο ιός στην κοινωνία μας. Η φάση αυτή θα διαρκέσει από το 2022 και μετά και για δύο χρόνια περίπου, ως το 2024. Θα είμαστε δε, τόσο σοκαρισμένοι από αυτό που θα έχουμε αντιμετωπίσει ώστε δεν θα επιστρέψουν ξαφνικά όλοι στις ταβέρνες ούτε θα βγάλουν τις μάσκες και θα μπουν στα λεωφορεία πάλι. Για ορισμένο χρονικό διάστημα ο κόσμος θα φοβάται. Στην τρίτη φάση, από το 2024, θα έχουμε την περίοδο μετά την πανδημία, και κατά κάποιο τρόπο θα επιστρέψει η ζωή εκεί που ήταν πριν.

Θα είναι ακριβώς όπως και πριν;

Απ.: Θα έχει μείνει κάτι, φερ’ ειπείν μπορεί να μην κάνουμε χειραψία ή μπορεί οι άνθρωποι να προτιμούν να δουλεύουν από το σπίτι. Από τη στιγμή που έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν πολλές δουλειές να γίνονται από εκεί, πολλές επιχειρήσεις θα θεωρήσουν ότι δεν χρειάζεται να φέρνουν το προσωπικό μέσα στη δουλειά, αφού θα μπορούν κι από το σπίτι. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα εξοικονομούν χρήματα, θα υπάρχουν αλλαγές στην οικονομία μας. Το Σαββατοκύριακο, μάλιστα, έχω ένα άρθρο στην Wall Street Journal που το περιγράφει αυτό.

Παρά την προσδοκία για τα εμβόλια, γιατί βλέπετε να παρατείνεται η κατάσταση τόσο πολύ;

Απ.: Ακόμη κι αν ανακαλύψουν το εμβόλιο το 2021, πρέπει μετά να το φτιάξουν, να το στείλουν σε όλον τον κόσμο. Θα χρειαστούμε δισεκατομμύρια δόσεις και ο πληθυσμός πρέπει να δεχθεί τα εμβόλια. Στην Αμερική τουλάχιστον, πολλοί δεν θα είναι σίγουροι, δεν θα θέλουν να το κάνουν αμέσως. Άρα, θα υπάρχει μια καθυστέρηση, δεν θα έχουμε ξαφνικά μια λύση για το πρόβλημα. Πιστεύω πως τουλάχιστον για ένα χρόνο ακόμη θα έχουμε τα προβλήματα αυτά.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
Η κωλοτούμπα του επιστημονικού Lancet για την Εργαστηριακή προέλευση του ιού και οι ποινικές ευθύνες ενός πιθανού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας
ΣΟΚ στο Ισραήλ> Ο 49χρονος δημοφιλής προπονητής μπάσκετ Arik Alfasi πέθανε από COVID-19 παρότι είχε εμβολιαστεί δύο φορές, ήταν αθλητικός χωρίς νοσήματα
Aμήχανος τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ καλεί ΗΠΑ και Ευρώπη να θεωρήσουν ανεμβολίαστους όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση, 6 μήνες μετά τη 2η!
Aμηχανία στο Ισραήλ που έχει εμβολιάσει ήδη 3 εκατ. με 3η δόση μετά την απόφαση της Αμερικανικής FDA να μην εγκρίνει τη μαζική χορήγησή της
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
John και Jenny Paulson> Διαζύγιο 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Πως έγινε η επιλογή των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών που λαμβάνουν μέρος στις κλινικές έρευνες των εμβολίων της Pfizer
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Από την επόμενη εβδομάδα στους ασθενείς το κοκτέιλ αντισωμάτων Ronapreve
Μεγάλη δικαίωση του George Soros για το Κινέζικο κράχ