kourdistoportocali.comNews DeskΟ αγχωμένος CEO της Pfizer, ο ψύχραιμος Τούρκος και ο επικεφαλής της Moderna που ξεπούλησε τις μετοχές του

Ανάλυσέ τους

Ο αγχωμένος CEO της Pfizer, ο ψύχραιμος Τούρκος και ο επικεφαλής της Moderna που ξεπούλησε τις μετοχές του

Επειδή οι προσωπικότητες των ανθρώπων σε ένα εγχείρημα όπως τα εμβόλια και η αξιοπιστία τους έχουν σημασία

Ο συγχωρεμένος Ανδρέας Παπανδρέου φρόντιζε να υπογραμμίζει στους συνεργάτες του την μεγάλη σημασία της επανάληψης όταν απευθύνονταν στον λαό.

Από τον Ian Ford

-Πρέπει να επαναλαμβάνουμε  διαρκώς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμά μας, τα συνθήματά μας. Κι αυτό γιατί ο πολίτης τη πρώτη φορά που μας ακούει είναι πολύ πιθανό βυθισμένος στα προβλήματα της καθημερινότητας να μην μας δώσει σημασία. Το ίδιο τη δεύτερη και τη τρίτη. Γι΄αυτό εμείς οφείλουμε να επαναλαμβάνουμε διαρκώς τις προτάσεις μας…Η επανάληψη διαθέτει πολλαπλασιαστική ισχύ…, υποστήριζε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αυτό αγαπητέ οξυδερκή αναγνώστη μας είναι μία εισαγωγή στο αφιέρωμα που ακολουθεί.

Hταν 30 Μαρτίου 2021 (όχι και πολύ πίσω ε;) όταν η είδηση που έκανε το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων του κόσμου έκανε πολλούς να αναρωτιούνται τι συμβαίνει;

Γράφαμε στο Κουρδιστό Πορτοκάλι>

Έντονο παρασκήνιο στις σχέσεις μεταξύ της αμερικάνικης εταιρείας Pfizer και της γερμανικής BioNTech είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, ο αμερικάνικος φαρμακευτικός κολοσσός αφήνει να εννοηθεί ότι είναι ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει μόνος του στην δημιουργία εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Τον Μάρτιο η Pfizer άφηνε να εννοηθεί ότι ετοιμάζει το δικό της εμβόλιο που στη συνέχεια θα γινόταν χάπι κατά τις Covid-19 που έχει ξεπεστρέψει ήδη κοντά στα 3.500.000 ζωές. Ο κ. Μπουρλά μάλιστα είχε ισχυρισθεί ότι προσέλαβε πολλούς νέους επιστήμονες οι οποίοι είχαν δη πέσει με τα μούτρα στη δουλειά στις εγκαταστάσεις της Pfizer στις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ο Bourla αποκάλυψε ότι η εταιρεία είχε προσλάβει τουλάχιστον 50 επιστήμονες για να εργαστούν στο νέο εργαστήριο του κολοσσού που εστιάζει στην τεχνολογία του mRNA στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, ο Bourla είπε στην «Wall Street Journal»: «Μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με την BioNTech, αλλά δεν είναι αναγκαίο πλέον να το κάνουμε. Έχουμε αναπτύξει τη δική μας εμπειρία», σημείωσε.

Ήδη, ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer, Albert Bourla, ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έχει εντρυφήσει αρκετά στα εμβόλια mRNA για να προχωρήσει μόνη της, προσθέτοντας ότι «δεν χρειάζεται πλέον να συνεργαστεί με τη BioNTech» έπειτα από το τέλος της συμφωνίας που έχουν υπογράψει και η οποία λήγει τον Ιούλιο.

Η γερμανική εταιρεία ΒιοNTech ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το εμβόλιο κατά της Covid-19, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν 95% αποτελεσματικό στο μπλοκάρισμα των συμπτωμάτων Covid και έγινε η πρώτη στον κόσμο που έλαβε έγκριση τον Δεκέμβριο όταν η Βρετανία της έδωσε το πράσινο φως.

Η Pfizer, πιο διάσημη για την εφεύρεση του Viagra, ανέλαβε την παραγωγή, διανομή και εμπορία του εμβολίου. Οι δύο εταιρείες κατανέμουν σήμερα τα κέρδη ομοιόμορφα, με τις πωλήσεις να αναμένεται να αποφέρουν φέτος 17,8 δισ. δολάρια.

Η BioNTech φάνηκε να μην επηρεάζεται από τις εξελίξεις και σε ανακοίνωση ανέφερε ότι χαιρετίζει την «αναγνώριση» της επιτυχημένης τεχνολογίας που ανέπτυξε. Οι αναλυτές της JP Morgan προβλέπουν πωλήσεις άνω των 11,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο το επόμενο έτος, κάτι που ενδέχεται να αυξηθεί εάν απαιτούνται ετήσιες δόσεις κατά της covid-19.

Η BioNTech αναμένεται να παρέχει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου φέτος, στόχος που αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο απ’ όταν έλαβε έγκριση για το εργοστάσιό της στο Marburg της Γερμανίας.

Και η Pfizer θα παραδώσει άλλο ένα δισεκατομμύριο, ανεβάζοντας το σύνολο σε δύο δισεκατομμύρια.

Εκπρόσωπος της BioNTech είπε στη «Wall Street Journal»: «Είναι μεγάλη αναγνώριση για την εξέλιξη της τεχνολογίας μας πάνω στο mRNA το γεγονός ότι εταιρείες όπως οι συνεργάτες μας στη Pfizer θα συνεχίσουν στη δημιουργία της δικής τους στρατηγικής αντίστοιχων εμβολίων».

Οι δύο εταιρείες άρχισαν να συνεργάζονται για πρώτη φορά το 2018 με σκοπό τη δημιουργία εμβολίου κατά της γρίπης.

Ωστόσο, αυτή η αρχική συμφωνία λήγει τον Ιούλιο, οπότε η Pfizer θα συνεχίσει να ερευνά, να κατασκευάζει και να πουλάει οποιαδήποτε εμβόλιο αποδεικνύεται ότι λειτουργεί.

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού κατασκευάζεται από πτητικό γενετικό υλικό γνωστό ως mRNA ή messenger RNA, δηλαδή από μικροσκοπικά κομμάτια γενετικού υλικού που μιμούνται τον κορωναϊό, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να μπορεί να μάθει να τα εντοπίζει και να τα καταστρέφει.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι φθηνότερα και πιο εύκολο να τροποποιηθούν ενόψει νέων παραλλαγών ή ιών. Η διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων mRNA είναι επίσης καθαρά συνθετική, που σημαίνει ότι οι ειδικοί δεν χρειάζεται να βασίζονται σε ζωντανά κύτταρα από φυτά ή ζώα.

Η παρασκευή εμβολίων mRNA απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και πρώτες ύλες που δεν ήταν συνήθως διαθέσιμα πριν από την επιτυχία κατά της Covid.

Η Pfizer προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει ποιους ιούς θα στοχεύσει στη συνέχεια με την τεχνολογία mRNA. Αλλά είναι πιθανό να απαιτηθούν νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στο μέλλον καθώς θα εμφανιστούν νέες παραλλαγές. Η παγκόσμια αγορά εμβολιασμού κατά της γρίπης εκτιμάται επίσης σε περίπου 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της Pfizer περιλαμβάνει ήδη ένα από τα πιο κερδοφόρα εμβόλια στην αγορά, το Prevnar 13 το οποίο είναι κατά της πνευμονίας. Πέρσι απέφερε στην Pfizer σχεδόν 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τους όρους της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο εταιρίες η Pfizer κατέβαλε στη BioNTech προκαταβολή ύψους 185 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει την καταβολή σε μετρητά 72 εκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχική επένδυση ύψους 113 εκατομμυρίων δολαρίων. Η BioNTech είναι επιλέξιμη να λάβει μελλοντικές τμηματικές πληρωμές ύψους έως 563 εκατομμυρίων δολαρίων, με προοπτική πληρωμής συνολικού ποσού ύψους 748 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Pfizer και η BioNTech θα συμμετάσχουν ισομερώς στις δαπάνες του σταδίου ανάπτυξης. Αρχικά, η Pfizer θα χρηματοδοτήσει το 100% των δαπανών του σταδίου ανάπτυξης, ενώ η BioNTech θα καταβάλει στη Pfizer το 50% των εν λόγω δαπανών που της αναλογεί, όταν το εμβόλιο διατεθεί στην αγορά.

Πριν λήξει η συμφωνία τους ο κ. Μπουρλά σπεύδει να βγάλει βιβλίο μέσα από το οποίο επιχειρεί θα έλεγε κανείς να οικειοποιηθεί (η εταιρία του) δόξα που δεν της ανήκει. Τουλάχιστο εξ ολοκλήρου.

Με τίτλο «Moonshot – Μέσα στον 9μηνο αγώνα της Pfizer να κάνει το αδύνατο δυνατό», το βιβλίο του Έλληνα επικεφαλής της φαρμακευτικής πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 9 Νοεμβρίου.

«Moonshot» συνήθως χαρακτηρίζονται οι ανακαλύψεις και οι τεχνολογίες που είναι τόσο φιλόδοξες, ώστε μοιάζει σαν να στοχεύουν στο φεγγάρι.

Ο εκδοτικός οίκος Harper Business περιγράφει το βιβλίο σαν «μία αποκλειστική, από πρώτο χέρι, από το παρασκήνιο» εξιστόρηση του πώς η Pfizer κατάφερε να φτιάξει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μέσα σε λίγους μήνες, αντί για ολόκληρα χρόνια που κανονικά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε.

Κι όμως εγκέφαλοι των εμβολίων ήταν το ζεύγος των Τούρκων Ugur Sahin και Özlem Türeci.
Παρότι δεν γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο του βιβλίου ο τίτλος του είναι μάλλον άκομψος και θα λέγαμε αποκαλυπτικός του άγχους του κ. Μπουρλά να καπελώσει την ιδέα της δημιουργίας του εμβολίου.

«Μοιράζομαι την ιστορία του δικού μας moonshot -τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε, τα μαθήματα που πήραμε και τις βασικές αρχές που μας επέτρεψαν να το κάνουμε πραγματικότητα- με την ελπίδα ότι ίσως να εμπνεύσει και να βοηθήσει στο δικό σας moonshot, όποιο και εάν είναι», ανέφερε ο Μπουρλά σε ανακοίνωσή του.

Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας με τον εκδοτικό οίκο δεν ανακοινώθηκαν, όμως αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι ο CEO της Pfizer σκοπεύει να δωρίσει τα όποια έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Πριν φθάσει στη συγγραφή του βιβλίου το αφεντικό της Pfizer έσπευσε να να πουλήσει μετοχές της εταιρείας του, αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, την ημέρα που ο φαρμακευτικός κολοσσός ανακοίνωσε τα θετικά στοιχεία για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech, σύμφωνα με το CNN.

Η συναλλαγή ήταν μέρος ενός τακτικού προγράμματος του Μπουρλά για περιοδικές πωλήσεις μετοχών της Pfizer.

Σύμφωνα με το CNN, o Μπουρλά πούλησε 132.508 μετοχές της Pfizer στα 41,94 δολάρια, που αντιστοιχεί  σε έσοδα σχεδόν 5,6 εκατ. δολαρίων.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Pfizer και ο Μπουρλά σκέφτηκαν να ακυρώσουν την πώληση μετοχών, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση ότι ο Μπουρλά “εξαργυρώνει” τα καλά νέα, η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι “αυτά είναι προκαθορισμένα σχέδια τα οποία διαχειρίζεται τρίτος διαχειριστής μετοχών”.

Ένα άλλο στέλεχος της Pfizer, η εκτελεστική αντιπρόεδρος Sally Susman, επίσης πούλησε μετοχές  στο πλαίσιο προκαθορισμένου σχεδίου. Συγκεκριμένα, πούλησε 43.662 μετοχές στην ίδια τιμή με τον Μπουρλά, των 41,94 δολαρίων, με συνολική αξία συναλλαγής που ξεπέρασε τα 1.8 εκατ. δολάρια.

Ακολουθεί ένα σχετικά πρόσφατο ρεπορτάζ του Forbes που ίσως να εξηγεί τις “αγχωμένες” κινήσεις του επικεφαλής της Pfozer. Γεννημένος στην Ελλάδα, απόγονος επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, ο Μπουρλά άρχισε να δουλεύει για την Pfizer το 1993 και αναρριχήθηκε στη θέση του CEO το 2018.

Η επέτειος του ενός χρόνου από τότε που ο κορονοϊός ξεκίνησε την επέλασή του στον πλανήτη ήταν πυρετώδης για τον διευθύνοντα σύμβουλο που έχει συνδεθεί όσο κανείς με τη μάχη κατά της πανδημίας. Ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη συνεντεύξεις σε αρκετά μέσα ενημέρωσης – από το CNBC και την εκπομπή “Morning Joe” του MSNBC έως μια τηλεοπτική συνέντευξη στο Ισραήλ, την πρώτη του στη μικρή χώρα όπου η Pfizer διεξάγει ένα τεράστιο πείραμα του εμβολίου της κατά του κορονοϊού.

Στη συνέχεια, ο Μπουρλά είχε μια πολύωρη σύσκεψη με την ομάδα των επιστημόνων και τους επικεφαλής των τμημάτων παραγωγής και διανομής του εμβολίου δύο δόσεων της εταιρείας. Επίσης, αφιέρωσε μέρος του χρόνου του για την αναθεώρηση της γενικής εταιρικής στρατηγικής της Pfizer.

Η επιτυχία της ιατρικής ανακάλυψης που έκανε η Pfizer συνεχίζει να μεγεθύνεται. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπουρλά ενημερώθηκε ότι τα στοιχεία από το Ισραήλ έδειξαν πως το εμβόλιο, το οποίο ανέπτυξε η εταιρεία του από κοινού με τη γερμανική BioNTech, είναι κατά 94% αποτελεσματικό έναντι των ασυμπτωματικών περιπτώσεων του κορονοϊού, δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Μια ακόμη ένδειξη ότι το εμβόλιο της Pfizer αποτελεί ένα εξαιρετικό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας.

Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο 59χρονος διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, φορώντας μια μάσκα με το μότο “η επιστήμη θα κερδίσει”, έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου, στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στο Μανχάταν, προσέχοντας ιδιαίτερα να μην διαταράξει τη γραμμή του εμβολιασμού.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά βοήθησε να σωθεί ο κόσμος - Μπορεί να σώσει και τη μετοχή της Pfizer;

“Είναι μια εξαιρετική εμπειρία για μένα”, σημειώνει ο Μπουρλά περιγράφοντας το πώς βίωσε ως επικεφαλής της Pfizer αυτόν τον τελευταίο έναν χρόνο. “Η ανθρωπότητα -ξαφνικά, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι θα βρεθούμε σε αυτήν τη θέση- επένδυσε όλες τις ελπίδες της σε μας. Αυτό προκάλεσε τεράστια πίεση”, αναφέρει.

Ο Μπουρλά και η Pfizer έλαβαν τα εύσημα από ολόκληρο τον πλανήτη για το επίτευγμά τους – να παράσχουν ένα εμβόλιο που άλλαξε τις ισορροπίες στη μάχη ενάντια στον εφιαλτικό ιό και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε τη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Καλαμαζού του Μίσιγκαν, προκειμένου να ευχαριστήσει την εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). “Βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω ο αμερικανικός λαός να καταλάβει το εξαίρετο έργο που γίνεται για να αντιμετωπιστεί η δυσκολότερη επιχειρησιακή πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το έθνος μας”, δήλωσε ο Μπάιντεν, στεκόμενος δίπλα στον Μπουρλά.

Bourla - Biden 15.03.2021

Η “αδιαφορία” του χρηματιστηρίου

Υπάρχει, όμως, μια μερίδα κόσμου που επιδεικτικά δείχνει ότι δεν εκτιμά τις προσπάθειες της Pfizer να δώσει μια επιστημονική λύση στη μάστιγα του κορονοϊού. Πρόκειται για τους επενδυτές στο χρηματιστήριο, που δεν εντυπωσιάστηκαν από την επιτυχία της φαρμακοβιομηχανίας. Παρά την πρόβλεψη της Pfizer ότι το εμβόλιο θα της αποφέρει έσοδα 15 δισ. δολαρίων το τρέχον έτος, η μετοχή της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμη περίπου στο ίδιο επίπεδο με αυτό που βρισκόταν παραμονές της πανδημίας, την ώρα που η ευρύτερη αγορά έχει αναρριχηθεί υψηλότερα. Στην πραγματικότητα, η μετοχή της Pfizer είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με την εποχή που ο Μπουρλά ανέλαβε τη διοίκηση της εταιρείας, τον Ιανουάριο του 2019.

Στον αντίποδα, είναι εμφανές ότι η Moderna έχει αναδειχθεί στην “αγαπημένη” του χρηματιστηρίου. Η μικρή εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανέπτυξε το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που έλαβε το “πράσινο φως” για χρήση στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία αιχμής με την Pfizer, έχει δει τη μετοχή της να εκτοξεύεται κατά 529% εν μέσω της πανδημίας.

Κι ενώ το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν που έχει κυκλοφορήσει η Moderna, η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει πλέον τα 56 δισ. δολάρια και αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας που έχει η Pfizer.

Η BioNTech, η μικρή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά του κορονοϊού, έχει δει επίσης τη μετοχή της να εκτοξεύεται.

Όταν συμβάλλεις στη σωτηρία του κόσμου από μια παγκόσμια υγειονομική κρίση, δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους. “Είμαι απογοητευμένος”, λέει ο Μπουρλά, προσθέτοντας: “Το αξίζουμε να πιστέψουν σε μας. Αλλά η τρέχουσα τιμή της μετοχής μας αποτελεί τεράστια απογοήτευση”.

Όταν το θέμα αυτό ρίχνει την ψυχολογία του, ο Μπουρλά θυμάται τα λόγια του Ίαν Ριντ, του προκατόχου του στη θέση του CEO της Pfizer, ο οποίος του είχε πει κάποτε ότι η δημιουργία αξίας για τους μετόχους είναι μαραθώνιος και όχι κούρσα ταχύτητας. Η ανάπτυξη του εμβολίου ήταν μια κούρσα ταχύτητας και ο Μπουρλά είναι πεπεισμένος ότι οι επενδυτές θα συνειδητοποιήσουν σύντομα ότι η μετοχή της Pfizer είναι υποτιμημένη.

Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου, φυσικά, δεν είναι η μόνη ομάδα ανθρώπων στους οποίους ο Μπουρλά πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην παρούσα φάση. Με την ανάπτυξη του εμβολίου, έχει αναλάβει τεράστια ευθύνη και αυτό δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κανείς. Η πολιτική παραγωγής και διανομής του εμβολίου της Pfizer έχει οδηγήσει σε πολλούς συμβιβασμούς και ο Μπουρλά γίνεται αποδέκτης παραπόνων από ηγέτες διαφόρων χωρών που πιστεύουν ότι δεν λαμβάνουν τις δόσεις του εμβολίου που έχουν παραγγείλει αρκετά γρήγορα. Ωστόσο, η διανομή του εμβολίου σε όσους το χρειάζονται είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί ταχύτερα από το θέμα με τη μετοχή της Pfizer.

Ο Μπουρλά ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος σε μια περίοδο μετάβασης για την εταιρεία. Τον Νοέμβριο του 2020, η Pfizer ολοκλήρωσε τη διάσπαση του κλάδου γενόσημων προϊόντων της Upjohn, που παράγει φαρμακευτικά σκευάσματα όπως τα Viagra, Lipitor και Lyrica, για τα οποία έχουν λήξει οι πατέντες. Η εκποίηση της μονάδας γενόσημων φαρμάκων ήταν το τελευταίο στάδιο ενός πολυετούς σχεδίου που υπερασπίστηκε με σθένος ο Μπουρλά για τον μετασχηματισμό της Pfizer από έναν διαφοροποιημένο φαρμακευτικό όμιλο σε μια επιχείρηση επιστημονικής καινοτομίας που η επιβίωση ή η κατάρρευσή της θα εξαρτάται από την ικανότητά της να αναπτύσσει νέα επώνυμα φάρμακα.

Εν μέσω της πανδημίας, η Pfizer διαχειρίστηκε επιδέξια τη λήξη της πατέντας της για το Lyrica, το αναλγητικό φάρμακο που της απέφερε πωλήσεις ύψους έως και 5 δισ. δολαρίων ετησίως. Η εταιρεία κατάφερε να συνεχίσει να αυξάνει τα έσοδά της, τα οποία ανήλθαν στα 41,9 δισ. δολάρια το 2020, και φαίνεται ότι βρίσκεται σε τροχιά να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για ετήσια αύξηση εσόδων της τάξης του 6% έως το 2026.

Ωστόσο, η Pfizer πρόκειται να χάσει την “προστασία των πατεντών” και την αποκλειστική διάθεση φαρμάκων που αντιπροσωπεύουν έως και 20 δισ. δολάρια των συνολικών πωλήσεών της, στο δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, γεγονός που έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της Wall Street. Το θέμα των “πατεντών” άλλωστε είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας διευθύνων σύμβουλος στον φαρμακευτικό κλάδο.

Μέχρι στιγμής, το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού δεν έχει βοηθήσει τον Μπουρλά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η Pfizer θα μπορούσε να εμφανίσει έσοδα άνω των 15 δισ. δολαρίων το 2021 από το εμβόλιο και ενδεχομένως κέρδη της τάξης των 4 δισ. δολαρίων. Αλλά οι χρηματιστές δεν ενδιαφέρονται και πολύ για τα συγκεκριμένα μεγέθη, παρότι είναι από τα μεγαλύτερα που έχει αποφέρει ποτέ ένα βιοφαρμακευτικό προϊόν σε διάστημα ενός μόνο έτους. Κι αυτό γιατί η Wall Street εκτιμά ότι δεν θα είναι επαναλαμβανόμενα.

“Μόνο αυτήν την αξία μας δίνουν, 15 (σ.μ. δισ. δολ. φέτος) και το επόμενο έτος τίποτα”, λέει ο Μπουρλά. “Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά η πιθανότητα να χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κατά του κορονοϊού κάθε χρόνο φαίνεται πολύ μεγάλη”, εξηγεί.

Ο Μπουρλά έχει ένα δίκιο. Η ζήτηση για το αποτελεσματικό εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι πιθανότατα θα παραμείνει υψηλή και στο μέλλον προκειμένου να ενισχυθεί αφενός η ανοσοαπόκριση έναντι του κορονοϊού και αφετέρου η προστασία από τις μεταλλάξεις του. Και φέτος, η Pfizer παρέχει το εμβόλιό της σε τιμές “πανδημίας” – 19,50 δολάρια ανά δόση στις ΗΠΑ. Πρόκειται για προνομιακή τιμή σε σύγκριση με το τυπικό κόστος ενός νέου εμβολίου, επομένως η τιμή του στη μετά κορονοϊό εποχή θα μπορούσε να είναι υψηλότερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία δόση του εμβολίου Gardasil της Merck, κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων, κοστίζει πάνω από 200 δολάρια.

Ωστόσο, σε αυτό που “ποντάρει” κυρίως ο Μπουρλά είναι η ικανότητας της εταιρείας να επαναλάβει με την ίδια ταχύτητα, εστίαση και ευελιξία την επιτυχία που σημείωσε στην περίπτωση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Άλλωστε, εάν η πανδημία ήταν μια δοκιμασία για τη νέα Pfizer, η φαρμακοβιομηχανία την πέρασε με εξαιρετική επιτυχία.

Ο Μπουρλά έχει, όμως, και άλλους λόγους για να είναι αισιόδοξος. Τα φάρμακα Vyndaqel και Vynamax της εταιρείας, για τη θεραπεία μιας σπάνιας πάθησης που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια, είδαν τις πωλήσεις τους να εκτινάσσονται κατά 170% πέρυσι, στο 1,3 δισ. δολάρια, και είναι πολλά υποσχόμενα.

Επίσης, το πειραματικό φάρμακο abrocitinib, μια πειραματική θεραπεία κατά της ατοπικής δερματίτιδας, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα 3 δισ. δολαρίων, και δεν αποκλείεται να εγκριθεί από τον FDA εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ακόμη, η αίτηση της Pfizer για έγκριση του πιο πρόσφατου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου της, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του τεράστιου τμήματος εμβολίων της φαρμακοβιομηχανίας, έλαβε προτεραιότητα για την αξιολόγησή του από τον FDA για πιθανή έγκριση χρήσης του σε ενήλικες έως τον Ιούνιο.

Συνολικά, η εταιρεία έχει χαράξει έναν δρόμο για την παραγωγή νέων εσόδων ύψους 15 δισ. δολαρίων έως το 2025, και στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κέρδος από την αλλαγή που ελπίζει ο Μπουρλά ότι θα επιφέρει στον τομέα των εμβολίων η αποδεδειγμένα, πλέον, λειτουργική πλατφόρμα του αγγελιαφόρου RNA (messenger RNA), στην οποία βασίζεται και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer.

Ακόμα και χωρίς την πλατφόρμα mRNA, ο Μπουρλά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το τι μπορεί να επιτύχει η φαρμακοβιομηχανία χάρη σε ορισμένα από τα πειραματικά εμβόλιά της, που στοχεύουν στην πρόληψη μιας ευρείας γκάμας παθήσεων, από το επικίνδυνο “κλωστηρίδιο το δύσκολο” (Clostridium difficile) έως τη νόσο του Lyme και τη λοίμωξη βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, που η Pfizer ελπίζει ότι θα μπορέσει να καταπολεμήσει εμβολιάζοντας τις εγκύους.

Θα υπάρξουν, φυσικά, αποτυχίες. Πέρυσι, το φάρμακο της Pfizer για την πρόληψη του μεταστατικού καρκίνου του μαστού, Ibrance, απέτυχε να αποφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε κρίσιμη κλινική δοκιμή για τον πρώιμο καρκίνο του μαστού, αλλά ο Μπουρλά πιστεύει ότι η Pfizer έχει προετοιμαστεί στρατηγικά και για τέτοιου είδους απογοητεύσεις.

“Αυτό που με ενθουσιάζει περισσότερο στην ερευνητική μας δραστηριότητα είναι ο βαθμός διαφοροποίησής της, δεν είναι μόνο ένα ή δύο πράγματα πολλά υποσχόμενα”, εξηγεί.

Επιπλέον, κάτι που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις διοικήσεις των επιχειρήσεων στην Αμερική είναι η βιωσιμότητα και ο αντίκτυπος που έχει στην κοινωνία η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, και όχι μόνο η προσφορά αξίας στους μετόχους τους.

Κάτι που ο Μπουρλά κάνει πράξη. Η εταιρεία του ανέπτυξε ένα εμβόλιο που συμβάλλει στη βιωσιμότητα και έχει καθοριστικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Είναι άλλωστε πεπεισμένος ότι η σχέση μιας βιοφαρμακευτικής εταιρείας με τους ασθενείς, την κοινωνία και τους μετόχους τους πρέπει να είναι σχέση συμβίωσης, και είναι αποφασισμένος να το αποδείξει.

“Η μεγαλύτερη παρανόηση σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των φαρμακευτικών εταιρειών είναι πως ό,τι θεωρείται καλό για τους μετόχους είναι κακό για τους ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο”, λέει ο Μπουρλά.

“Με βάση το τρέχον μοντέλο λειτουργίας της φαρμακοβιομηχανίας, το οποίο αναπτύχθηκε την τελευταία δεκαετία και που σαφώς εξελίσσεται ακόμη περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρξει αξία για τους μετόχους εάν δεν υπάρξει πραγματική, απτή αξία για τους ασθενείς”, καταλήγει.

Σε αντίθεση με τον αγχωμένο Μπουρλά ο Τούρκος της BionTech δείχνει πιο ψύχραιμος, πιο “ταπεινός”, πιο αφοσιωμένος.

Ακολουθεί αφιέρωμα του «Guardian» όταν είχε γίνει γνωστό ότι το εμβόλιο έλαβε την έγκριση.

Τότε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο διευθύνων σύμβουλος της «BioNTech», Ουγκούρ Σαχίν (Uğur Şahin), δήλωσε αισιόδοξος.

«Εάν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε αυτήν την πανδημία με αυτό το εμβόλιο, τότε η απάντησή μου είναι: Ναι! Πιστεύω ότι ακόμη και η προστασία μόνο από τις συμπτωματικές λοιμώξεις θα έχει δραματική επίδραση», υπογράμμισε ο Σαχίν μιλώντας με βιντεοκλήση από το σπίτι του στο Μάιντζ.

Μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των δοκιμών, είπε ο Τούρκος επιστήμονας, δεν ήταν σίγουρος αν το εμβόλιο του θα προκαλούσε αρκετά ισχυρή αντίδραση από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα: «Ήταν πιθανό ο ιός να μην αντιδρά στο εμβόλιο, να εισχωρεί στα κύτταρα και να συνεχίζει να προκαλεί την ασθένεια στους ανθρώπους. Τώρα όμως είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το εμβόλιο μπορεί να νικήσει αυτόν τον ιό».

Ενώ οι τρέχουσες δοκιμές του εμβολίου των «BioNTech»/«Pfizer» δεν αποδεικνύουν επίσημα ότι αναστέλλεται η μετάδοση του ιού, σε αντίθεση με το να σταματήσουν τα μολυσμένα άτομα να τον μεταδώσουν, ο 55χρονος επιστήμονας είπε ότι τα υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας τον οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι μπορεί να γίνει κι αυτό.

Η «BioNTech», μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008 από τους Γερμανούς επιστήμονες: το ζεύγος Ουγκούρ Σαχίν και Οσλέμ Τουρεσί, καθώς και τον Αυστριακό ογκολόγο Κριστόφ Χουμπέρ, ανέπτυξαν το εμβόλιο με μια πειραματική μέθοδο γνωστή ως mRNA.

Ενώ τα συμβατικά εμβόλια λαμβάνουν γενετικές πληροφορίες από έναν ιό και την καλλιεργούν σε ανθρώπινο κύτταρο, η μέθοδος mRNA απαιτεί απλώς τον γενετικό κώδικα του ιού, μειώνοντας έτσι τη διαδικασία παραγωγής κατά σχεδόν τρεις μήνες.

Η γνώση και η εμπειρία της «Pfizer» σε εμβόλια μαζικής παραγωγής και η γρήγορη δράση από τις ρυθμιστικές αρχές βοήθησαν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης σε 10 μήνες και όχι σε χρόνια, δήλωσε ο Σαχίν: «Δεν υπήρχε πρακτικά χρόνος αναμονής. Φανταστείτε ότι θέλετε να περάσετε από το ένα άκρο του Λονδίνου στο άλλο και υπάρχουν παντού κυκλοφοριακές δυσκολίες. Θα χρειαστείτε μισή μέρα. Για το δικό μας έργο, οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί».

«Το πιο ενθαρρυντικό αποτέλεσμα που προέκυψε από τις δοκιμές της εταιρείας», είπε ο Σαχίν, είναι ότι: «Το εμβόλιο επιτέθηκε στον κορονοϊό με περισσότερους τρόπους από έναν.

Το εμβόλιο εμποδίζει την πρόσβαση του Covid-19 στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη και αν ο ιός καταφέρει να βρει μια ρωγμή και να εισχωρήσει, τότε τα Τ-κύτταρα τον χτυπούν και τον εξοντώνουν. Έχουμε εκπαιδεύσει πολύ καλά το ανοσοποιητικό σύστημα για να τελειοποιήσουμε αυτές τις δύο αμυντικές κινήσεις. Γνωρίζουμε τώρα ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί έναντι αυτών των μηχανισμών».

Ορισμένες κρίσιμες ερωτήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα απαντηθούν μόνο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, είπε ο Σαχίν. Το ερώτημα για το εάν το εμβόλιο μπορεί επίσης να σταματήσει τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις ίσως χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να απαντηθεί.

Περαιτέρω πληροφορίες, για το εάν το εμβόλιο προσφέρει διαφορετικά επίπεδα προστασίας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες – είπε – αναμένονται σε περίπου τρεις εβδομάδες. Οι ενδιάμεσες δοκιμές δεν έχουν επίσης ακόμη αποδείξει πλήρως αν το εμβόλιο λειτουργεί με άλλο τρόπο σε άτομα από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες.

Ο Σαχίν είπε ότι ελπίζει πως όσοι έλαβαν το εμβόλιο, που τους χορηγήθηκε μέσω δύο ενέσεων ενδομυϊκά σε απόσταση χρόνου τριών εβδομάδων, θα έχουν ανοσία από τον κορονοϊό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Έχουμε μόνο έμμεσες ενδείξεις μέχρι τώρα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας. Μελέτες ασθενών με Covid-19 έδειξαν ότι εκείνοι με ισχυρή ανοσοαπόκριση εξακολουθούν να έχουν αυτήν την ανταπόκριση έπειτα από έξι μήνες. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσαμε να είμαστε ασφαλείς για τουλάχιστον ένα χρόνο», υπογράμμισε. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο, όπως για την απλή γρίπη.

Ο συγκεκριμένος χρόνος που ανακοινώθηκε από την «BioNTech» και την «Pfizer» η είδηση για τη δοκιμή των εμβολίων έχει προκαλέσει αρνητική κριτική από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορεί τις εταιρείες ότι κρατούσαν τα καλά νέα για μετά τις αμερικανικές εκλογές «…επειδή δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν πριν»…

Ο Σαχίν δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών του εμβολίου στις 20.00 της Κυριακής, έπειτα από τηλεφωνική κλήση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος είχε ενημερωθεί μόλις τρία λεπτά νωρίτερα από το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης. «Η φαρμακευτική έρευνα δεν πρέπει ποτέ να πολιτικοποιείται. Είναι ζήτημα ακεραιότητας. Η απόκρυψη πληροφοριών θα ήταν ανήθικη. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι ότι αναπτύσσουμε ένα εμβόλιο και δεν κάνουμε πολιτική», είπε ο Σαχίν.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της μετοχής της «BioNTech» αυξήθηκε μετά την ανακοίνωση της Δευτέρας (09/11), με τη συνολική αξία της να είναι τώρα στα 21,9 δισ. δολάρια. Ο Σαχίν είπε γελώντας ότι αυτά είναι απλώς «Αριθμοί σε κομμάτια χαρτιού, προς το παρόν. Θα έρθει και η ώρα που θα σκεφτούμε τι θα κάνουμε με τα χρήματά μας», είπε. «Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει κάτι νέο ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κάτι νέο ξανά».

Ερωτηθείς αν έχει κάποιες ιδιαίτερες ενασχολήσεις, κάποια χόμπι που θα αφιερωνόταν όταν το εμβόλιο έβγαινε στην αγορά, ο Σαχίν είπε: «Είμαστε καθαρόαιμοι επιστήμονες. Αγαπάμε τη δουλειά μας και μας αρέσει να μιλάμε γι’ αυτήν. Η έρευνα δεν μας φορτώνει με άγχος. Η εργασία μας δεν είναι κάτι από το οποίο προσπαθούμε να ξεφύγουμε».

Μετά το τηλεφώνημα του Μπουρλά την Κυριακή το βράδυ, οι Σαχίν και Τουρεσί, γιόρτασαν για λίγο: «Η σύζυγός μου και εγώ καθίσαμε, μιλήσαμε ο ένας στον άλλο και φτιάξαμε από ένα φλιτζάνι τσάι και χαλαρώσαμε».

Το ζευγάρι των επιστημόνων γνωρίστηκε στο πανεπιστήμιο και είναι παντρεμένοι από το 2002 είναι οι δύο παιδιά Τούρκων μεταναστών που ταξίδεψαν στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ο διακεκριμένος επιστήμονας εξοργίστηκε, όμως, με την πρόταση ότι αυτός ή ο σύντροφός του θα μπορούσαν να γίνουν τα πρότυπα για μια γενιά Γερμανών με μεταναστευτικό ιστορικό: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το θέλω πραγματικά. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο όραμα που δίνει σε όλους ίσες ευκαιρίες. Η νοημοσύνη κατανέμεται εξίσου σε όλες τις εθνικότητες, αυτό δείχνουν οι μελέτες. Ως κοινωνία πρέπει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να δώσουμε σε όλους την ευκαιρία να για το σύνολο. Είμαι τυχαίο παράδειγμα κάποιου με ιστορικό μετανάστευσης. Θα μπορούσα να είμαι εξίσου Γερμανός ή Ισπανός»…

Παρότι η BioNTech πετά στο χρηματιστήριο η επιλογή του ιδρυτή της Ugur Sahin έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των στελεχών των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν αντι-covid εμβόλια.

Όταν συνειδητοποίησε τι συνέβη στη Wuhan σήμανε συναγερμό στην εταιρία του. Αντιλήφθηκε νωρίς ότι ο εφιάλτης μόλις ξεκίνησε και έδωσε εντολή στους επιστήμονες της εταιρίας του να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά.
Σε λίγο 200 επιστήμονες της BionTech είχαν αναλάβει δράση.

Και τα κατάφεραν. Πέτυχαν κάτι τεράστιο, όπως η σωτηρία της ανθρωπότητας εάν όλα πάνε καλά με τα εμβόλιά του σε βάθος χρόνου. Την ίδια στιγμή στη παραγωγή εμβολίων ενεπλάκησαν η AstraZeneca και η Johnson & Johnson, εταιρίες των οποίων τα εμβόλια μπήκαν σε περιπέτειες εξαιτίας των θρομβόσεων.

Την ίδια στιγμή μία ακόμη εταιρία παρασκευής mRNA εμβολίων, η Moderna πέτυχε να πάρει τις σχετικές εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για τη κυκλοφορία του φαρμάκου της. Μόλις συνέβη αυτό τα στελέχη της Moderna όπως και ο επικεφαλής της Pfizer με την οποία συνεργάσθηκε η BionTech έσπευσαν να πουλήσουν τις μετοχές τους με αστραπιαία ταχύτητα.

Ο Τούρκος παρέμεινε, στωικός, λιτός, ψύχραιμος. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του άλλωστε κάθε άλλο παρά βουλιμική φιγούρα αποκαλύπτουν. Δεν πούλησε τις μετοχές του. Προτίμησε παρά την απογείωση της εταιρίας να τις κρατήσει για τον εαυτό του όπως δείχνουν τα έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Forbes.

Αυτό έχει την εξήγησή του: H καριέρα του  δεν ήταν ποτέ για τις επιχειρήσεις, αλλά για την επιστήμη και για τους ασθενείς.

Με την άφιξη του εμβολίου, οι μετοχές της BioNTech αυξήθηκαν κατά 900% και σήμερα η εταιρεία αξίζει 37 δισεκατομμύρια δολάρια, γράφει το Forbes.

Το μερίδιο της Nahin BioNTech αξίζει 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά τους τελευταίους 18 μήνες, ο επιστήμονας δεν έχει πουλήσει τις μετοχές.

Η απόφασή του έρχεται σε αντίθεση με τις μεγάλες πωλήσεις αποθεμάτων ορισμένων από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες και επιχειρηματίες των οποίων οι εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν αναπτύξει εμβόλια κατά του ιού, όπως η Moderna, η Pfizer και η Novavax.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel έχει πουλήσει πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια μετοχών του στη Moderna από την έναρξη της πανδημίας και σήμερα κατέχει μόλις το 8% της εταιρείας.

Τον Νοέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla πούλησε περίπου το 60% των μετοχών της εταιρείας για περίπου 5,6 εκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τον Forbes, η επιλογή του Sahin είναι σημαντική για την ανάγνωση της προσέγγισής του στη ζωή και τις επιχειρήσεις. Είναι διευθύνων σύμβουλος που ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα στη γερμανική πόλη Μάιντς, πηγαίνει στη δουλειά με ποδήλατο και δεν διαθέτει αυτοκίνητο. Περιγράφει τον εαυτό του στη σελίδα του στο LinkedIn πρώτα απ ‘όλα ως καθηγητής μεταφραστικής ογκολογίας.

Αναφέρεται ότι έχει μελετήσει τις επιχειρηματικές πτυχές της βιοτεχνολογίας μέσω διαδικτυακών βίντεο και ενός βιβλίου με τίτλο Business Plans for Dummies. Περισσότερο από τις επιχειρήσεις, ο Sahin ενδιαφέρεται για την επιστήμη. Για την επιστήμη και για τους ασθενείς.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ (upd)
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης