kourdistoportocali.comNews DeskΝύχτα στη Florentine του Tel Aviv που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα Εβραίο David Florentin

Κείμενο-photo> Bασίλης Μπόνιος

Νύχτα στη Florentine του Tel Aviv που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα Εβραίο David Florentin

Για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι το Soho του Tel Aviv και η γειτονιά των hipsters

Bαδίζουμε νύχτα στη Florentine του Τel Aviv_Iούνιος 2022.

Για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς είναι το Soho του Tel Aviv, ίσως η πιο ιδιαίτερη συνοικία της πιο ακριβής πόλης του κόσμου και της 8ης όσο αφορά τη ποιότητα ζωής. Η περιοχή που βρίσκεται μεταξύ του αρχαίου βιβλικού λιμανιού της Jaffa και της πρώτης εβραϊκής γειτονιάς του Τel Aviv -της αριστοκρατικής Neve Tzedek – είναι γνωστή ως το μποέμικο προπύργιο του Τel Aviv και μπορεί να συγκριθεί με το Kreuzberg του Βερολίνου και το Lower East Side της Νέας Υόρκης.

Κείμενο-photo> Bασίλης Μπόνιος

Οι ρίζες της γειτονιάς βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, σχεδόν τριάντα χρόνια πριν την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.

Πήρε το όνομα από έναν Έλληνα Εβραίο, τον David Florentin, που αγόρασε τη γη στα τέλη της δεκαετίας του 1920.

Ο πολύχρωμος χαρακτήρας της περιοχής προέρχεται από ένα μείγμα φτώχειας και πλούτου, σκληρής δουλειάς και διασκέδασης, παροδικότητας και μονιμότητας, τα οποία συνδέονται και εξηγούνται από την ιστορία του.

Συναντάμε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, οι περισσότεροι νέοι που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους ενώ στο μεταξύ ζουν όπως τους βολεύει, αλλά υπάρχουν ακόμα λίγοι από την παλαιότερη γενιά, που κατάγονται από όλο τον κόσμο, με διαφορετικά στυλ, ρούχα, εμφανίσεις και τρόπο ζωής.

Είναι ένας κόμβος δημιουργικής δραστηριότητας και ένας παράδεισος των hipsters με αίθουσες τατουάζ, περίπτερα για vegan και καφέ Βεδουίνων, μια μεγάλη ποικιλία από σκύλους και ίσως την πιο εντυπωσιακή συλλογή από μη υπερορθόδοξα εβραϊκά γένια που έχει να προσφέρει η χώρα.

Σιγά-σιγά, τα παραμελημένα κτίρια καταστράφηκαν και η Florentine έγινε το σπίτι πολλών από τους φτωχότερους πολίτες της χώρας, καθώς και αλλοδαπών εργαζομένων.

Ο δήμος του Tel Aviv προσπάθησε για πρώτη φορά να εξευγενίσει τη Florentine τη δεκαετία του 1980 σε παρόμοια εποχή με τη White City (θα μιλήσουμε γι΄αυτή σε επόμενο ρεπορτάζ) και τη Neve Tzedek, αλλά η επιτυχία εδώ ήταν πολύ περιορισμένη και μέχρι τη δεκαετία του 1990, μεγάλο μέρος της περιοχής ήταν ημιερειπωμένο.

Ωστόσο, μια πετυχημένη αναβίωση συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στην περιοχή σε μεγάλο βαθμό λόγω της διαθεσιμότητας φθηνού χώρου διαβίωσης σε μεγάλα κτίρια σε στιλ σοφίτας, μια πιθανότητα που ήταν πολύ απρόσιτη για πολλούς σε άλλα μέρη της πόλης.

Στον αγαπημένο προορισμό των hipsters και των νενανικών vibes αφού περπατήσαμε νύχτα σε δρόμους γεμάτους graffiti, παλαιά συνεργεία, ξυλουργεία (τα εργαστήρια ξυλουργικής εξακολουθούν να ευδοκιμούν παρά τη διαρκώς αυξανόμενη εμβέλεια των προγραμματιστών) και δισκάδικα, δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε τα φλυτζάνια της γιαγιάς στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 καθώς περνούσαμε το κατώφλι του διαμερίσματος στη περιοχή.

Ακόμη και με έναν κυρίως νεαρό, κοσμικό πληθυσμό, μερικές από τις παλιές συναγωγές του Florentine εξακολουθούν να λειτουργούν.

Η Florentine οφείλει μεγάλο μέρος της φήμης σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1990 με το ίδιο όνομα όπου μια ομάδα νεαρών Ισραηλινών αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​στη γειτονιά. Το σόου βοήθησε στην έναρξη της καριέρας της Ayelet Zurer (η γυναίκα του Avner στο «Munich» του Steven Spielberg, η κολλητή του Tom Hanks στο «Angels & Demons» και η μαμά του Superman στο «Man of Steel») και έκανε την Florentine διάσημη, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ακίνητα.

Η υπαίθρια αγορά Levinsky, που προσφέρει ελιές, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής (όπως και το “Bar Mitzvah”, η εύστοχα ονομαζόμενη τρύπα ποτίσματος).

Eίναι γεμάτη με μικροσκοπικά καταστήματα που πωλούν εξειδικευμένα τουρκικά, ελληνικά και ρουμανικά προϊόντα, καθώς και κρέατα kosher, τυριά, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα. Ξένοι εργάτες από την Ασία και την Αφρική συγκεντρώνονται κάθε πρωί στο Rehov Chelnov ελπίζοντας να τους πάρουν για μια μέρα οικοδομικές εργασίες.

Η γειτονιά είναι παλιά και αισθάνεται λίγο κουρασμένη αλλά την ίδια στιγμή, η ατμόσφαιρα εδώ είναι ιδιαίτερη.

Κατά μήκος της κεντρικής οδού Florentine συναντάμε ερειπωμένα κτήρια μαζί με πρόσφατα ανακαινισμένα, με ηλικιωμένους τσαγκάρηδες και εμπόρους να πουλούν στρώματα δίπλα σε μοντέρνες gallery τέχνης. Nτόπιοι και ξένοι συχνάζουν σε μια μεγάλη ποικιλία από hopping bar που μένουν ανοιχτά όλη τη νύχτα. Τα Casbah, Hoodna και Perla είναι ίσως τα πιο γνωστά. Όσοι έχουν διάθεση για μια λιγότερο δύσκολη εμπειρία προτιμούν το Bugsy ή το Florentin 10.

Η Florentine είναι λίγο αβέβαιη για το ποια είναι, αλλά είναι εκπληκτική στο να είναι αυτό που είναι.

 

  

     

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK