kourdistoportocali.comNews DeskΝew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer

Νέα μελέτη σοκ

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer

Γιατί οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αρνούνται να εμβολιασθούν

Τα νέα θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Αυτή τη φορά έρχονται από το Κεντάκι και προκαλούν τρόμο γιατί κάνουν λόγο για θανάτους ανθρώπων που είχαν λάβει το εμβόλιο. Ας ξετυλίξουμε την ιστορία.

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που παρουσιάζουν οι New York Times ένας μη εμβολιασμένος εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης προκάλεσε ένα ξέσπασμα Covid-19 σε ένα γηροκομείο στο Κεντάκι όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είχε εμβολιαστεί, οδηγώντας σε δεκάδες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων 22 περιπτώσεων μεταξύ των θαμώνων και των υπαλλήλων που είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαν μολυνθεί με τον κοροναιό παρά το ότι εμβολιάστηκαν δεν εμφάνισαν συμπτώματα ούτε χρειάσθηκαν νοσηλεία, αλλά ένα εμβολιασμένο άτομο, που ήταν κάτοικος του γηροκομείου, πέθανε, σύμφωνα με τη μελέτη που εκδόθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Συνολικά, μολύνθηκαν 26 ηλικιωμένοι τρόφιμοι των εγκαταστάσεων. Από αυτούς οι 18 είχαν εμβολιασθεί. Επίσης μολύνθηκαν 20  μέλη του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης από τα οποία μόνο 4 είχαν εμβολιασθεί.  Πέθαναν επίσης δύο μη εμβολιασμένοι θαμώνες.

Η έκθεση υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού τόσο των θαμώνων του γηροκομείων όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που εισέρχονται και εξέρχονται στους χώρους, ανέφεραν οι συγγραφείς.

Ενώ το 90 τοις εκατό των 83 κατοίκων στο γηροκομείο του Κεντάκι είχαν εμβολιαστεί, μόνο οι μισοί από τους 116 υπαλλήλους είχαν εμβολιαστεί όταν εντοπίστηκε η εστία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η μελέτη, που εκδόθηκε σε συνδυασμό με μια μελέτη που περιλαμβάνει τα γηροκομεία του Σικάγου, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης μέτρων όπως η χρήση προστατευτικών εργαλείων, πρωτόκολλα ελέγχου λοιμώξεων και δοκιμές ρουτίνας, ανεξάρτητα από το επίπεδο των ποσοστών εμβολιασμού. Η αύξηση των παραλλαγών ιών έχει επίσης προκαλέσει αυξημένες ανησυχίες.

Η άρνηση στα εμβόλια εξακολουθεί να είναι ακόμη πολύ διαδεδομένη μεταξύ του προσωπικού των γηροκομείων σε εθνικό επίπεδο και τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του εμβολιασμού αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εστιών στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τους συγγραφείς-μια ομάδα ερευνητών από το C.D.C. και το τμήμα δημόσιας υγείας του Κεντάκι.

«Για την προστασία των ειδικευμένων κατοίκων νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και οι ειδικευμένοι νοσοκόμοι των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης του Κεντάκι.

Το ξέσπασμα περιελάμβανε μια παραλλαγή του ιού που έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνική ακίδα, του είδους που καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Οι εμβολιασμένοι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη στην εγκατάσταση του Κεντάκι ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί και ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα. Η μελέτη υπολόγισε ότι το εμβόλιο, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν αυτό των  Pfizer-BioNTech, έδειξε αποτελεσματικότητα 66% για τους θαμώνες και 75,9% για τους εργαζομένους και ήταν 86% έως 87% αποτελεσματικό στην προστασία από συμπτωματικές ασθένειες.

Στο ξέσπασμα του Κεντάκι, η παραλλαγή του ιού δεν περιλαμβάνεται στη λίστα του C.D.C. με αυτές τις θεωρούμενες παραλλαγές ανησυχίας ή ενδιαφέροντος. Όμως, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η παραλλαγή έχει αρκετές μεταλλάξεις σημασίας: D614G, το οποίο δείχνει στοιχεία αυξημένης μεταδοτικότητας, την E484K στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της ακίδας πρωτεΐνης, η οποία φαίνεται επίσης στην μετάλλαξη Β.1.351, παραλλαγή που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις μετάλλαξςις της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας καθώς και τη μετάλλαξη W152L οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων

Στο Σικάγο, εν τω μεταξύ, ο συστηματικός έλεγχος των κατοίκων και των μελών του νοσηλευτικού σπιτιού εντόπισε 627 μολύνσεις από COVID-19 σε 78 εξειδικευμένες νοσηλευτικές εγκαταστάσεις στην πόλη τον Φεβρουάριο, αλλά μόνο 22 βρέθηκαν σε άτομα που είχαν ήδη πλήρως εμβολιαστεί. Τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα εμβολιασμένα άτομα ήταν ασυμπτωματικά, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά δύο κάτοικοι νοσηλεύτηκαν και ένας πέθανε.

Οι συγγραφείς της μελέτης του Σικάγου ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι τα γηροκομεία πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις συνιστώμενες πρακτικές ελέγχου των λοιμώξεων, όπως απομόνωση και καραντίνα, χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού και να κάνουν ρουτίνες δοκιμές, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Τόνισαν επίσης τη σημασία της «διατήρησης της υψηλής κάλυψης εμβολιασμού μεταξύ των κατοίκων και των μελών του προσωπικού» προκειμένου να «μειωθούν οι ευκαιρίες μετάδοσης εντός των εγκαταστάσεων και της έκθεσης μεταξύ ατόμων που ενδέχεται να μην έχουν επιτύχει προστατευτική ανοσία μετά τον εμβολιασμό»

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ>

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK