kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Ποια σκάνδαλα και ποιο παρασκήνιο; Πως οι πολυεθνικές πανηγυρίζουν στις εξέδρες του Κατάρ

Γράφει η Vivienne Walt

New York Times> Ποια σκάνδαλα και ποιο παρασκήνιο; Πως οι πολυεθνικές πανηγυρίζουν στις εξέδρες του Κατάρ

Οι μεγαλύτερες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Visa, Sony και McDonald's, έσπευσαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση και έδειξαν ελάχιστη δυσπιστία εν μέσω των όσων αποκαλύφθηκαν

Όταν ξεκίνησε το εναρκτήριο παιχνίδι του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη Κυριακή, ο Mohamed Jaidah ήταν στην πρώτη γραμμή. Το μεγαλοστέλεχος του Κατάρ βυθίστηκε σε έναν καναπέ σε μία από τις σουίτες V.I.P του σταδίου Al Bayt., με μπουφέ και ανοιχτό μπαρ (το αλκοόλ περιλαμβάνεται για το εκλεκτό κοινό, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται για τους περισσότερους οπαδούς), ικανοποιημένος ότι το τουρνουά μόλις είχε ξεκινήσει.

Από την Vivienne Walt/New York Times

Ο Jaidah, εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου της Jaidah Group, συνεργάτης διανομής στο Κατάρ για τη Hyundai, χορηγός της FIFA, ήταν αδύνατον να μην αναφέρει το τι συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια. «Πολλοί άνθρωποι γύρω μας δεν ήταν ευχαριστημένοι το 2010 που κερδίσαμε τα δικαιώματα να φιλοξενήσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο», είπε. «Αλλά μας κάνει πιο περήφανους το γεγονός ότι τα καταφέραμε, περνώντας 12 χρόνια κόλασης από τα μέσα ενημέρωσης».

Η «κόλαση» έχει τεκμηριωθεί καλά, από τους Times και από δεκάδες άλλα διεθνή ΜΜΕ. Περιλαμβάνει κατηγορίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι χιλιάδες μετανάστες-εργάτες έχασαν τη ζωή τους στη διαδικασία κατασκευής των επτά γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και άλλων έργων μέσα στην απίστευτη ζέστη της ερήμου (η κυβέρνηση του Κατάρ έχει αναγνωρίσει τρεις θανάτους που σχετίζονται με την εργασία).

Και εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς η FIFA, το ισχυρό διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, επέτρεψε να φιλοξενηθεί ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον πλανήτη σε μια μικρή χώρα όπου η ομοφυλοφιλία μπορεί να σε οδηγήσει στη φυλακή.

Μάλιστα, αρκετοί Ευρωπαίοι παίκτες είχαν σχεδιάσει να φορέσουν περιβραχιόνια «One Love», στο χρώμα του ουράνιου τόξου, προκειμένου να δείξουν την υποστήριξη τους σε μειονοτικές ομάδες εν μέσω ανησυχιών για τη μεταχείριση του Κατάρ προς της L.G.B.T.Q. κοινότητα στη χώρα, έως ότου η FIFA είπε ότι οι ομάδες θα τιμωρηθούν αν το κάνουν. Πριν από τον αγώνα της περασμένης Τετάρτης, οι παίκτες της Γερμανίας διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση της FIFA, καλύπτοντας το στόμα τους, καθώς οι οπαδοί και οι τηλεθεατές είχαν τα βλέματα καρφωμένα πάνω τους. Η σιωπηλή πράξη της εξέγερσης αντηχούσε για μέρες, ακόμη και μετά από την ήττα σοκ της ομάδας από την Ιαπωνία.

Υπό νορμάλ συνθήκες, ο επιχειρηματικός κόσμος του αθλητισμού αντιμετωπίζει συχνά απρόβλεπτες καταστάσεις. Ωστόσο, λίγοι οργανισμοί έχουν επωφεληθεί από αυτήν την πραγματικότητα, όπως η FIFA, η οποία έχει τεράστια δύναμη στον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι χώρες -το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό- δίνουν τα πάντα προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να φιλοξενήσουν το τουρνουά που διαρκεί σχεδόν ένα μήνα.

Και η αλήθεια είναι ότι πολλές κυβερνήσεις στην Ασία, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, μελλοντικές αγορές ανάπτυξης για μεγάλες επιχειρήσεις, ενδιαφέρονται ελάχιστα για τα κοινωνικά ζητήματα που κυριαρχούν στην κάλυψη των δυτικών ΜΜΕ. Σε αντίθεση με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων, η πανίσχυρη FIFA, έχοντας επίγνωση ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα νικηφόρο πρόγραμμα για τις κυβερνήσεις, υπόσχεται τεράστια χρηματοδότηση για τις εθνικές της ομοσπονδίες -ένας σίγουρος τρόπος για να κρατήσει τις χώρες κοντά της και πιστές στο όραμα της.

Η FIFA κατέπληξε τον κόσμο του ποδοσφαίρου το 2010 όταν τα εκτελεστικά μέλη της ψήφισαν το Κατάρ ως οικοδεσπότη του 2022, αφήνοντας στην άκρη τις ΗΠΑ. Το 2015, η Loretta Lynch, τότε γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, απήγγειλε κατηγορίες σε 14 στελέχη της FIFA και στελέχη μάρκετινγκ, κάνοντας λόγο για «αχαλίνωτη, συστημική και βαθιά ριζωμένη» διαφθορά, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν για να κλειδωθούν οι συμφωνίες μάρκετινγκ του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε μια περίοδο 24 ετών.

Επιδρομές και συλλήψεις από το FBI οδήγησαν στη σχεδόν κατάρρευση του κυβερνώντος οργάνου του ποδοσφαίρου και ο Sepp Blatter, ο επί μακρόν πρόεδρός, παραιτήθηκε. Στη συνέχεια, το 2020, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι μια χούφτα ψηφοφόρων στελεχών της FIFA είχαν λάβει εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 για τη Ρωσία, κάτι που συνέβη και για το Κατάρ.

Η χώρα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία και η FIFA λέει ότι έχει εκκαθαρίσει την οργάνωση από τους κακούς παράγοντες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Visa, Sony και McDonald’s, έσπευσαν να συμμετάσχουν στη διοργάνωση και έδειξαν ελάχιστη δυσπιστία εν μέσω των όσων αποκαλύφθηκαν. Όταν το Bloomberg επικοινώνησε με 76 χορηγούς και ομάδες της FIFA αυτόν τον μήνα, κανένας δεν είπε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή του. Η Adidas αναμένει αύξηση πωλήσεων έως και 400 εκατομμυρίων ευρώ από το τουρνουά.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και από τη στιγμή που έχουν ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια, οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν και οι εταιρείες είναι αδύναμες να κάνουν πολλά για αυτό. Δύο ημέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, το Κατάρ απαγόρευσε το αλκοόλ στα οκτώ στάδια της διοργάνωσης. Η AB InBev, ο όμιλος ποτών που πληρώνει στη FIFA 75 εκατομμύρια δολάρια για κάθε τετραετή κύκλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ώστε η μάρκα Budweiser να μπορεί να είναι χορηγός μπύρας, έπρεπε να βγάλει τα προϊόντα της από τους χώρους και να ακυρώσει μια σειρά από εκδηλώσεις μάρκετινγκ. Η διαγραμμένη -πλέον- απάντηση της Budweiser στο Twitter: «Λοιπόν, αυτό είναι πολύ άβολο για εμάς».

Αποτέλεσμα; Η Budweiser θα επιστρέψει ως χορηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, αν και φέρεται να ζητά έκπτωση από τη FIFA.

Η αγορά μίλησε: Δεν υπήρξε κανένα ανιχνεύσιμο επιχειρηματικό μποϊκοτάζ και, όπως επισημαίνει η FIFA, οι χορηγίες έχουν εξαντληθεί, με μακροχρόνιους συνεργάτες όπως η Coca-Cola και η Adidas να εμφανίζονται δίπλα σε νεοφερμένους όπως το Crypto.com.

Στις ΗΠΑ, πολλές από αυτές τις εταιρείες κάνουν σημαία τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διοικητικά τους διαπιστευτήρια, ή E.S.G., και διαφημίζουν τη δέσμευσή τους στα δικαιώματα των L.G.B.T.Q. κοινοτήτων. Ωστόσο, ακόμη και σε μια εποχή όπου ένα εταιρικό λάθος στο Κατάρ μπορεί να μεγιστοποιηθεί μέσω των social media, οι πρώτες ημέρες του τουρνουά δείχνουν ότι οι εταιρείες είναι πρόθυμες να διακινδυνεύσουν μια αντίδραση στοιχηματίζοντας ότι θα συγχωρεθούν (ή θα ξεχαστούν) όσο ο κόσμος συντονίζεται στους ρυθμούς της μπάλας. Άλλωστε η ανταμοιβή είναι τεράστια. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο και η FIFA αναμένει πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους να παρακολουθήσουν το τουρνουά (σκεφτείτε ότι η τηλεθέαση του Super Bowl είναι περίπου 50 εκατομμύρια). Η FIFA αναμένει ότι η εκδήλωση θα αποφέρει περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο 52χρονος Gianni Infantino, ένα ευγενικό στο χαρακτήρα και στην εμφάνιση στέλεχος του ελβετικού ποδοσφαίρου, ορκίστηκε να ξεριζώσει τη διαφθορά και να καθαρίσει την αμαυρωμένη εικόνα της FIFA όταν ανέλαβε το 2016. Εξακολουθεί να προωθεί αυτό το μήνυμα. Λίγο πριν ξεκινήσει το τουρνουά, υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφαση να δωθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και είπε ότι ο οργανισμός του είχε μεταμορφωθεί. «Τα χρήματα δεν εξαφανίζονται πια στη FIFA», είπε. «Τα χρήματα πάνε εκεί που πρέπει και πηγαίνουν, στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου» (ο Blatter, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται τώρα ότι το Κατάρ δεν έπρεπε να κερδίσει τους αγώνες. «Είναι μια χώρα πολύ μικρή», είπε σε όμιλο ελβετικών εφημερίδων).

Το Κατάρ εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας, δρόμων και γηπέδων για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ποσό αυτό είναι κατά 15 φορές μεγαλύτερο από όσα ξόδεψε η Ρωσία για να φιλοξενήσει το τουρνουά του 2018. Το Κατάρ, το οποίο βρίσκεται ακριβώς επάνω σε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, κέρδισε περίπου 32,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του 2022, μία αύξηση 67% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η άφιξη του Κατάρ στη μεγαλύτερη αθλητική σκηνή έχει επεκταθεί πολύ πέρα ​​από την προσέλκυση της FIFA. «Το Παγκόσμιο Κύπελλο αλλάζει τα πάντα –είναι υπέροχο για εμάς», μου είπε ο Nasser al-Khelaifi, ο επικεφαλής της Qatar Sports Investments, το 2013. «Είναι ένα μεταμορφωτικό εργαλείο».

Ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του δικαιώματος να φιλοξενήσει το τουρνουά, το Κατάρ απέκτησε την Paris St.-Germain, έναν επαγγελματικό σύλλογο που δεν είχε χρήματα και δεν είχε μεγάλη επιρροή μετά των φιλάθλων στη γαλλική πρωτεύουσα, και τον μετέτρεψε σε παγκόσμια δύναμη. Με πρόεδρο τον al-Khelaifi, η ομάδα εξαγόρασε την αθλητική επιτυχία, έχτισε ένα εμπορικό σήμα και τώρα κυριαρχεί στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το Κατάρ έχει ξοδέψει περίπου 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει αρκετούς παίκτες σούπερ σταρ για τον σύλλογο, συμπεριλαμβανομένων του Αργεντινού Lionel Messi, του Βραζιλιάνου Neymar και του Kylian Mbappé, του 23χρονου Γάλλου φόργουορντ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο που φέρεται ότι θα του αποδώσει 250 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

Την ίδια στιγμή, η μηχανή του χρήματος, η FIFA, κερδίζει εντός και εκτός γηπέδου. Ο Infantino εκτιμά ότι δισεκατομμύρια θα συντονιστούν στον τελικό στις 18 Δεκεμβρίου καθώς είναι μια ευκαιρία που δεν χάνεται.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK