kourdistoportocali.comNews DeskNew York Times> Γιατί οι κολοσσοί της τεχνολογίας σφυρίζουν αδιάφορα στην κατάρρευση της Wall Street

Γράφει ο Tripp Mickle

New York Times> Γιατί οι κολοσσοί της τεχνολογίας σφυρίζουν αδιάφορα στην κατάρρευση της Wall Street

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Μεγάλης Ύφεσης, το Facebook, η Amazon, η Google, η Apple και η Microsoft εξαγόρασαν περισσότερες από 100 εταιρείες από το 2008 έως το 2010

Η Apple, η Amazon, η Microsoft και οι μητρικές εταιρείες του Facebook και της Google έχουν χάσει 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μέχρι στιγμής φέτος, περίπου το ετήσιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Βρετανίας.

Από τον Tripp Mickle/New York Times

Τι έχουν κάνει λοιπόν οι εταιρείες για αυτή την κατάρρευση στη Wall Street; Η Microsoft διπλασίασε τη δεξαμενή μπόνους των υπαλλήλων της, η Google έχει δεσμευτεί να προσλάβει περισσότερους προγραμματιστές, και η Apple μοίρασε στα ταλαντούχα στελέχη της μπόνους 200.000$.

Η ασυμφωνία μεταξύ του σχετικού πανικού του χρηματιστηρίου και της συνήθους ηρεμίας μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών προμηνύει μια περίοδο κατά την οποία αναλυτές, επενδυτές και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου θα διευρύνουν το προβάδισμά τους στις αντίστοιχες αγορές τους.

Η αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές τους αντικατοπτρίζει την αντίληψη ότι οι εταιρείες έχουν τον έλεγχο ορισμένων από τα πιο προσοδοφόρα projects του κόσμου: Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, smartphones, ηλεκτρονικό εμπόριο, cloud computing και μηχανές αναζήτησης. Η κυριαρχία τους σε αυτές τις αρένες και οι δεσμοί τους με άλλες επιχειρήσεις θα πρέπει να αμβλύνουν την δυσχερή κατάσταση λόγω του πληθωρισμού, ακόμη και όταν αυτές οι προκλήσεις πλήττουν μεγάλες εταιρείες όπως η Walmart και η Target.

Ο δείκτης S&P 500 πέρασε μεγάλο μέρος της Παρασκευής κάτω από το όριο αυτού που θεωρείται ως bear market, και το οποίο συνήθως ορίζεται έως και στο 20% κάτω από το τελευταίο υψηλό του δείκτη, πριν ανέβει λίγο αργά το απόγευμα. Ο S&P 500 τελικά έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες 3%, στην έβδομη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του. Αυτή είναι η μεγαλύτερη σε έκταση απωλειών από το 2001.

Τους επόμενους μήνες, η Microsoft, η Google, η Apple και η Amazon αναμένεται να ενισχύσουν τις προσλήψεις, να αγοράσουν περισσότερες επιχειρήσεις και να αναδυθούν στην άλλη πλευρά μιας πτωτικής οικονομίας ισχυρότεροι, ακόμα κι αν χρειαστεί να απορρίψουν μέρος της συνολικής αποτίμησής τους και να εγκαταλείψουν την αδιάκοπη ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια.

«Οι κολοσσοί της τεχνολογίας μπορεί να πουν, “Ξεχάστε την οικονομία”», ανέφερε ο Richard Kramer, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Arete Research με έδρα το Λονδίνο. «Μπορούν να επενδύσουν μέσα στον κύκλο τους» πρόσθεσε.

Τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών έρχονται σε έντονη αντίθεση με ένα κύμα περικοπών δαπανών που πλημμυρίζει τον υπόλοιπο τεχνολογικό τομέα. Η απότομη πτώση των τιμών των μετοχών σε μη κερδοφόρες εταιρείες όπως η Uber (-45%) και η Peloton (-58%), οδήγησαν τους διευθυντές τους να περικόψουν θέσεις εργασίας ή να εξετάσουν το ενδεχόμενο απολύσεων.

Πράγματι, οι περισσότερες startups περιορίζουν το εργατικό τους δυναμικό καθώς η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων επιβραδύνεται. Η πτώση των αξιών αυτών των εταιρειών θα δημιουργήσει ευκαιρίες αγοράς, δήλωσε ο Toni Sacconaghi, τεχνολογικός αναλυτής στην Bernstein, μια ερευνητική εταιρεία. Μπορεί να είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες προσφορές, γιατί η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου εξετάζει εξονυχιστικά τις κινήσεις εξαγοράς από το Facebook, την Apple, την Amazon, τη Microsoft και την Google, είπε, αλλά μικρότερες συμφωνίες για την αναδυόμενη τεχνολογία ή για προγραμματιστές θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αχαλίνωτη κούρσα αγορών.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, το Facebook, η Amazon, η Google, η Apple και η Microsoft εξαγόρασαν περισσότερες από 100 εταιρείες από το 2008 έως το 2010, σύμφωνα με το Refinitiv, μία εταιρεία οικονομικών δεδομένων. Μερικές από αυτές τις συμφωνίες έχουν γίνει θεμελιώδεις για τις επιχειρήσεις τους σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς από την Apple της εταιρείας τσιπ P.A. Semi, που συνέβαλε στην ανάπτυξη των νέων επεξεργαστών φορητών υπολογιστών από την εταιρεία και στην εξαγορά του AdMob από την Google, η οποία βοήθησε στη δημιουργία μιας διαφημιστικής επιχείρησης για κινητά.

«Οι μεγάλοι θα γίνουν μεγαλύτεροι και οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι», δήλωσε ο Michael Cusumano, αναπληρωτής κοσμήτορας του Sloan School of Management στο Ινστιτούτο της Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. «Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το δίκτυο των μεγάλων» πρόσθεσε.

Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις για αυτή την αίσθηση του άτρωτου. Τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών θα μπορούσαν πάντα να αλλάξουν εάν η οικονομία συνεχίσει να επιδεινώνεται και εφόσον οι καταναλωτές μειώσουν ακόμα περισσότερο τις δαπάνες τους. Και μερικές από τις μεγάλες εταιρείες είναι πιο ευάλωτες από άλλες.

Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία του Facebook, τα πήγε χειρότερα από τους ομολόγους της, επειδή η επιχείρησή της αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμες προκλήσεις. Έχει ήδη καταγράψει πτώση κερδών καθώς η ανάπτυξη των χρηστών του FB επιβραδύνεται εν μέσω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το TikTok και οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου της Apple εμποδίζουν την ικανότητά της να εξατομικεύει τις διαφημίσεις.

Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος της Meta, «απάντησε» θεσπίζοντας προσωρινό πάγωμα προσλήψεων για ορισμένες ειδικότητες. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνάντησης με το προσωπικό, οι εργαζόμενοι ρώτησαν αν θα ακολουθήσουν απολύσεις. Ο Zuckerberg είπε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν ήταν στα τρέχοντα σχέδια της εταιρείας και ότι ήταν απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον. Αντίθετα, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στην επιβράδυνση των δαπανών και στον περιορισμό της ανάπτυξής της.

Την ίδια στιγμή, η Amazon έστειλε παρόμοιο μήνυμα στους υπαλλήλους της τον περασμένο μήνα, αφού δημοσίευσε απογοητευτικά αποτελέσματα. Σε επικοινωνία του με αναλυτές, ο Brian Olsavsky, επικεφαλής των οικονομικών της εταιρείας, είπε ότι η Amazon θα εξετάσει ξανά διάφορα κόστη αφού διπλασίασε τις δαπάνες σε αποθήκες και προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθεί με τις παραγγελίες κατά την περίοδο της πανδημίας.

Καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στην εργασία τους και στα ταξίδια, πραγματοποιούν λιγότερες αγορές από την Amazon, αφήνοντας την εταιρεία με περισσότερο χώρο (αποθήκες) και προσωπικό από αυτό που χρειάζεται. Αλλά η επικερδής επιχείρηση cloud της Amazon, οι υπηρεσίες Web της Amazon ή η A.W.S. εν συντομία, συνεχίζουν να πλημμυρίζουν με κέρδη.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αποκομίσει νέα κέρδη τους επόμενους μήνες αυξάνοντας τις δαπάνες της σε κέντρα δεδομένων. Έχει επίσης δεσμευτεί να αυξήσει το ανώτατο όριο στη βασική αποζημίωση του εταιρικού προσωπικού της σε 350.000 $ από $160.000. Και επενδύει σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός δικτύου δορυφόρων για την παροχή internet υψηλής ταχύτητας με την εκτόξευση 38 πυραύλων στο διάστημα.

Μεταξύ τους, το Facebook, η Microsoft, η Google, η Apple και η Amazon διέθεταν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, εξαιρουμένου του χρέους, στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με την Loup Ventures, μία επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στην τεχνολογική έρευνα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα τους θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν επιταχυνόμενες εξαγορές μετοχών καθώς οι τιμές πέφτουν, λένε οι αναλυτές. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών, προσφέροντας περισσότερη αξία στους επενδυτές και στέλνοντας σήμα στην αγορά ότι οι επιχειρήσεις τους είναι πιο ισχυρές από ό,τι η Wall Street είναι διατεθειμένη να αναγνωρίσει.

Άλλωστε, οι τεχνολογικοί κολοσσοί άνθησαν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι βυθίστηκαν ακόμα περισσότερο στον ψηφιακό κόσμο. Οι παραγγελίες πελατών της Amazon εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη, αφορώντας τα πάντα, από απολυμαντικά χεριών έως χύτρες ταχύτητος. Τα κλειστά καταστήματα μετακινήθηκαν προς το διαδίκτυο και αύξησαν τις διαφημίσεις Google και Facebook. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι, ξεχύθηκαν σε αγορές νέων iPhone, iPad και Mac για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της εξ αποστάσεως διδασκαλίας και εργασίας αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή, η Microsoft, που υπέστη τρομερές ζημιές κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης, κινείται πλέον αντίθετα σε αυτή την ταραγμένη περίοδο. Ήδη, ανεβάζει τους μισθούς, ενισχύει τις επενδύσεις της στο cloud computing και μετά την 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της Activision Blizzard αναμένει να καταγράψει μεγαλύτερες πωλήσεις στην αυτοκρατορία gaming της.

Παρόμοια ανθεκτικότητα την τελευταία περίοδο έχει επιδειχθεί τόσο στη Google και όσο στην Apple. Η Google, θυγατρική της Alphabet, αναθεώρησε πρόσφατα τη διαδικασία ελέγχου της απόδοσής της και ανέφερε στο προσωπικό ότι πιθανότατα θα λάμβαναν αυξήσεις στους μισθούς τους, σύμφωνα με το CNBC. Η ίδια, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τις δαπάνες της σε κέντρα δεδομένων για να υποστηρίξει το αυξανόμενο επιχειρηματικό της cloud.

Ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της Apple, έχει μια μακροχρόνια φιλοσοφία ότι η Apple πρέπει να συνεχίσει να επενδύει για το μέλλον εν μέσω ύφεσης. Έτσι, το προσωπικό της υπερδιπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης και σχεδόν τριπλασίασε τις πωλήσεις της. Πρόσφατα, έχει αυξήσει τα μπόνους σε ορισμένες ειδκότητες έως και 200.000 $, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο John Chambers, ο οποίος ήταν επικεφαλής τη Cisco Systems κατά τη διάρκεια σοβαρών κρίσεων ως πρώην διευθύνων σύμβουλός της, είπε ότι οι ισχυρές επιχειρήσεις και οι βαθιές τσέπες της εταιρείας θα μπορούσε να τους δώσει την ευκαιρία να αναλάβουν κινδύνους που δεν θα ήταν διαχειρίσιμοι για τους μικρότερους ανταγωνιστές. Κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008, είπε ότι η Cisco επέτρεψε σε αυτοκινητοβιομηχανίες σε κρίση να πληρώνουν για τεχνολογικές υπηρεσίες με πίστωση, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές τους ζητούσαν μετρητά. Η εταιρεία κινδύνευσε σοβαρά να διαγράψει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, αλλά αναδύθηκε από την ύφεση ως ο κυρίαρχος πάροχος μιας υγιούς αυτοκινητοβιομηχανίας, είπε. «Οι εταιρείες διασπώνται κατά τη διάρκεια της ύφεσης», πρόσθεσε ο Chambers.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Nίκος Δένδιας> Ο δρόμος μπροστά μας είναι εξαιρετικά μακρύς και γεμάτος εμπόδια
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Ο καθηγητής του Columbia Jeffrey Sachs και ο Αρχηγός των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι ο ιός COVID-19 είναι κατασκευασμένος