kourdistoportocali.comNews DeskΝατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή> Για να νικήσεις τον εχθρό πρέπει να τον δεις έγκαιρα

Συνέντευξη

Νατάσα Παζαΐτη-Καραμανλή> Για να νικήσεις τον εχθρό πρέπει να τον δεις έγκαιρα

-Καθώς ο καρκίνος του μαστού που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται πλήρως και δεν απειλεί την ζωή των γυναικών

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας πλέον και δύο μεγάλα παιδιά με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, η Νατάσα Παζαϊτη συνεχίζει να εξελίσσεται στο χώρο της Ογκολογικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής του Μαστού, στον οποίο πλέον θεωρείται αυθεντία. Ως MD, PhD, FEBS. Γενική Χειρουργός και ειδική Χειρουργός Μαστού, η 53χρονη παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο με αφορμή τον Οκτώβριο, ο οποίος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μήνας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

“Ένας καρκίνος που παραμονεύει τις ζωές των ανυποψίαστων γυναικών, αποτελώντας την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο”, τονίζει η κ. Παζαϊτη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση και αναλύοντας τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη νέα “επαναστατική” μέθοδο στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή με το ειδικό πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» (TiLOOP Bra Pocket).

Ερ: Είναι πάντα ο καρκίνος του μαστού θανατηφόρος;

Απ: Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορούν να οδηγήσουν σε πλήρη ίαση. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πραγματικά άλματα τόσο στις απεικονιστικές τεχνικές για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, όσο και στις θεραπευτικές μεθόδους. Τα σύγχρονα φάρμακα και οι μοριακά στοχευμένες θεραπείες κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά τη θνητότητα των γυναικών προσφέροντας μακρά επιβίωση και άριστη ποιότητα ζωής.

Καθώς ο καρκίνος του μαστού που διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο θεραπεύεται πλήρως και δεν απειλεί την ζωή των γυναικών, μέλημα μας είναι να προσφέρουμε χειρουργική θεραπεία που θα εξασφαλίζει όχι μόνο ογκολογική ασφάλεια, αλλά και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα διαφυλάττοντας την εικόνα του μαστού, αλλά και μερικές φορές διορθώνοντας την.

Ερ: Είναι πάντα απαραίτητη η μαστεκτομή ως χειρουργική θεραπεία;

Απ: Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού είναι ο καρκίνος που η διάγνωσή του γίνεται σε πρώιμο στάδιο. Πρόκειται δηλαδή για ένα ογκίδιο πολύ μικρού μεγέθους. Η καταλληλότερη χειρουργική θεραπεία σε έναν πρώιμο καρκίνο του μαστού είναι η ογκεκτομή, που σημαίνει την αφαίρεση του όγκου με καθαρά από καρκινικά κύτταρα όρια και τη διατήρηση του υπόλοιπου μαστού. Όταν ο μαστός είναι μικρός η απλή ογκοπλαστική δεν μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τον όγκο του μαστού. Κι επειδή μετά από ογκεκτομή σχεδόν πάντα ακολουθεί ακτινοθεραπεία το δέρμα γίνεται σκληρό, ανελαστικό και άκαμπτο, επιδρώντας αρνητικά στο αισθητικό αποτέλεσμα.

Οι σύγχρονες πλέον τεχνικές αποκατάστασης μαστού τοποθετούν πια την μαστεκτομή πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των γυναικών. Πολλές νέες γυναίκες επιλέγουν την μαστεκτομή ως τη ριζικότερη τοπική θεραπεία του καρκίνου, καθώς μειώνεται η πιθανότητα τοπικής υποτροπής και, επιπλέον, αποφεύγεται -στις περισσότερες περιπτώσεις- η ακτινοθεραπεία.

Ερ: Με ποιο τρόπο γίνεται η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή;

Απ: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές οι οποίες επιλέγονται ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου, την θέση του καρκίνου στο μαστό, το μέγεθος του μαστού αλλά και την προτίμηση της κάθε γυναίκας. Σε όλες τις μεθόδους μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη η χρησιμοποίηση του μείζονος θωρακικού μυός με τη διατομή ή τη διαστολή του για την εισαγωγή σιλικόνης και την αναδημιουργία του μαστού. Σήμερα μία νέα μέθοδος φέρνει επανάσταση στην αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή με το ειδικό πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» (TiLOOP Bra Pocket).

Ερ: Πότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε υποδόριες μαστεκτομές. Στην υποδόρια μαστεκτομή αφαιρούμε το μαζικό αδένα διατηρώντας ακέραιο το δέρμα -με ή χωρίς τη θηλή.Είναι ιδανική για μαστούς μικρού και μεσαίου μεγέθους (cup A-C). Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερους μαστούς με παράλληλη μαστοπηξία. Αποτελεί απόλυτη ένδειξη σε πρώιμο καρκίνο του μαστού προφυλακτικές αμφοτερόπλευρες μαστεκτομές σε γυναίκες φορείς των γονιδιακών μεταλλάξεων κληρονομικού καρκίνου του μαστού.
DMf2MA9W0AACw-m

Ερ: Τι είναι το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος»;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» είναι μία πραγματική τσέπη μέσα στην οποία φιλοξενείται το ένθεμα σιλικόνης με τον τρόπο που ο μαστός στηρίζεται μέσα σε ένα στηθόδεσμο. Καθηλώνεται πάνω στον μείζονα θωρακικό μυ και αγκαλιάζεται από το δέρμα με φυσικό τρόπο προσδίδοντας σταθερότητα στο ένθεμα. Με την τοποθέτηση αυτή αποφεύγεται η μετατόπιση του ενθέματος και εξασφαλίζεται η φυσική εμφάνιση του μαστού.

Ερ: Γιατί η μέθοδος αυτή αποτελεί επανάσταση στην επανορθωτική χειρουργική του μαστού;

Απ: Επειδή προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα που έρχονται να διορθώσουν τα μειονεκτήματα και τις επιπλοκές των άλλων μεθόδων. Όπως:

· Διατηρείται άθικτος ο μείζων θωρακικός μυς. Αυτό σημαίνει διατήρηση της λειτουργικότητας του μυός και του ώμου.

· Χρειάζονται λιγότεροι χειρουργικοί χειρισμοί με αποτέλεσμα να προκαλείται μικρότερο τραύμα στους ιστούς καθιστώντας το χειρουργείο αναίμακτο και ανώδυνο.

· Απαιτείται μικρότερος χειρουργικός χρόνος άρα και λιγότερη αναισθησία.

· Προστατεύονται οι ιστοί και μειώνεται η πιθανότητα των λοιμώξεων.

· Η υδρόφιλη επιφάνεια του πλέγματος οδηγεί σε μείωση του σερώματος, του αντιδραστικού υγρού που δημιουργείται μετεγχειρητικά γύρω από το ένθεμα σιλικόνης.

· Οι πόροι του πλέγματος επιτρέπουν τα κύτταρα του υποδορίου ιστού να αγκαλιάσουν και να ενσωματώσουν το πλέγμα μειώνοντας την πιθανότητα ρίκνωσης, αναδίπλωσης και δυσμορφίας που συχνά δημιουργείται στον ιστό μεταξύ ενθέματος και δέρματος και δυστυχώς γίνεται εμφανής στο δέρμα του μαστού.

· Το σχήμα του πλέγματος και η τοποθέτηση του πάνω από τον μυ δίνει απόλυτα φυσικό σχήμα στο μαστό προσφέροντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.
TiLOOP-Bra_Pocket_Lage_EN

Ερ: Είναι ασφαλές στη χρήση του;

Απ: Το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» δημιουργήθηκε από υλικό που χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση του μαστού εδώ και 12 χρόνια χωρίς επιπλοκές και χωρίς να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ή υποτροπής καρκίνου του μαστού. Αντίθετα προσφέρει ενίσχυση του δέρματος, σεβασμό στους ιστούς και προφύλαξη από φλεγμονές και λοιμώξεις.

Ερ: Μπορεί να εφαρμοστεί πριν την ακτινοθεραπεία;

Απ: Είναι η μόνη μέθοδος που παρέχει ασφάλεια και δεν επηρεάζεται το αισθητικό αποτέλεσμα μετά από την ακτινοθεραπεία.

Ερ: Η μέθοδος εφαρμόζεται σε όλες τις κλινικές μαστού;

Απ: Η μέθοδος αποκατάστασης μαστού με το πλέγμα «τσέπη-στηθόδεσμος» που κάνουμε, πραγματοποιείται μόνο σε πιστοποιημένες κλινικές και μόνο από πιστοποιημένους χειρουργούς μαστού.

“Η επιστήμη προσφέρει σήμερα στις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο όλα τα εφόδια για να τον πολεμήσουν και να τον νικήσουν. Όλα τα μέσα για να θεραπεύσουν τις πληγές που αφήνει στο κορμί τους, όλες τις μεθόδους για να ανακτήσουν την υγεία και την αυτοπεποίθησή τους.

Για να νικήσεις όμως έναν εχθρό πρέπει να τον δεις έγκαιρα και να τον αναχαιτίσεις πριν περάσει την γραμμή της άμυνάς σου. Γι’ αυτό το Α και το Ω της θεραπείας είναι η πρόληψη. Η ετήσια μαστογραφία και κλινική εξέταση από ειδικό χειρουργό μαστού-μαστολόγο μπορούν να εξασφαλίσουν την διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο. Παρακαλώ μην τα αμελείτε!”, καταλήγει η Νατάσα Παζαϊτη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

EKTAKTO> Γιατί ετοιμάζονται να καταργήσουν την 2η δόση σε Pfizer/BionTech και AstraZeneca
ΕΚΤΑΚΤΟ> Ξαφνικά στο Ισραήλ, μέσα στο καλοκαίρι, θερίζουν οι ιογενείς λοιμώξεις σε ενήλικες και παιδιά!
Άσχημα νέα από το Ισραήλ (πλήρως εμβολιασθέντες 57%). Μετά από ένα νέο ξέσπασμα κοροναϊού οι μάσκες επιστρέφουν στα σχολεία. Η χώρα παραμένει ερμητικά κλειστή για τουρίστες από τον Μάρτιο του 2020!
ΒΟΜΒΑ> Ξαφνικά κόπηκε το εμβόλιο της CureVac από την οποία οι Ευρωπαίοι είχαν παραγγείλει 500 εκατ. δόσεις!
Κυριακάτικη BOMBA από το Ισραήλ! Επιστρέφει το lockdown στη πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου. Ξαφνική εκτίναξη του δείκτη R. Η παραλλαγή DELTA χτύπησε το 1/3 εμβολιασθέντων!
Ο καθηγητής Θοδωρής Γιάνναρος με άρθρο του στο Capital.gr υποστηρίζει ότι το Νοσοκομείο “Η Ελπίς” δέχεται επίθεση “γιατί χαλάει τα σχέδια κάποιων”
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
Κυνική παραδοχή Fauci> Από την 1η Φεβρουαρίου 2020 είχε ενημερωθεί ότι ο κορωνοϊός πιθανά να είναι εργαστηριακός
Πως το κινέζικο καθεστώς εμπαίζει τον πλανήτη> Οι 4.636(!) θάνατοι από COVID σε 18 μήνες και τα 4 εμβόλια
Κωστής Χατζηδάκης> Ο πολιτικός που τόλμησε να ακουμπήσει τα Καρτέλ των Δημοσίων Υπαλλήλων και των Εργατοπατέρων
ΒΟΜΒΑ> Ο Cole Beasley των Buffalo Bills δήλωσε ότι προτιμά να πεθάνει από COVID-19 παρά να εμβολιαστεί
Ζerohedge> Από το 2017 στο Εργαστήριο της Wuhan είχαν έτοιμο τον ιό. Τους χρηματοδοτούσε ο Fauci χωρίς την έγκριση ενός κυβερνητικού οργάνου εποπτείας