kourdistoportocali.comNews DeskΝaftali Bennett> Ο πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της Τεχνολογίας και Πρωθυπουργός του Ισραήλ κατήργησε σήμερα τις μάσκες-covid στους εσωτερικούς χώρους

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Νaftali Bennett> Ο πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο της Τεχνολογίας και Πρωθυπουργός του Ισραήλ κατήργησε σήμερα τις μάσκες-covid στους εσωτερικούς χώρους

Αν είχε παραμείνει στον κλάδο των επιχειρήσεων σήμερα θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς

Τel Aviv, Σάββατο 23 Απριλίου 2022. Ο Πρωθυπουργός Νaftali Bennett είναι ο πρώτος που εισήλθε στην πολιτική από τον κόσμο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων.

Απολυόμενος από τον στρατό το 1999, ίδρυσε την εταιρεία καταπολέμησης της διαφθοράς και της απάτης Cyota, η οποία εξαγοράστηκε από την εταιρεία ασφαλείας RSA το 2005 έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κείμενο_Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Οκτώ χρόνια αργότερα, ως επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της Soluto, την οδήγησε σε άλλη μία εξαγορά – αυτή τη φορά αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτά μπορεί να ακούγονται σαν μικρά ποσά σήμερα, ωστόσο αφορούσαν την εποχή πριν το Ισραήλ χαρακτηριστεί διεθνώς ως η “χώρα των start-up”. Αν είχε παραμείνει στον κλάδο των επιχειρήσεων, ορισμένοι στον τομέα της τεχνολογίας του Ισραήλ πιστεύουν ότι σήμερα θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους Ισραηλινούς.

Γιόρταζε ακόμα την πολιτική του νίκη όταν μαθεύτηκε ότι η Payoneer, ισραηλινή εταιρεία στην οποία ο Βennett ήταν πρώιμος επενδυτής, συγχωνεύθηκε με μια αμερικανική εταιρεία εξαγορών ειδικού σκοπού (SPAC) και θα εισαχθεί στο Nasdaq με αποτίμηση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Forbes Israel εκτιμά ότι το μερίδιο του Bennett θα του αποφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια. Ειδήμονες ισχυρίζονται ωστόσο ότι θα μπορούσε να του αποφέρει πολύ περισσότερα.

Είναι σχεδόν σίγουρα ο πλουσιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. Ωστόσο τα χρήματα, για τον Βennett, ήταν μέσο για την επίτευξη του σκοπού του. Το όνειρό του ήταν να γίνει πρωθυπουργός. Ο Νaftali Bennett λοιπόν, σήμερα 23 Απριλίου 2022 (στις 8 μ.μ.) καταργεί τις μάσκες covid-19 και στους εσωτερικούς χώρους. Οι μάσκες θα εξακολουθούν να απαιτούνται σε νοσοκομεία, αεροπλάνα και «σε μέρη με υψηλή πιθανότητα μετάδοσης», ανέφερε Γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Φέτος — Μιμούνα χωρίς μάσκες-This year — Mimouna without masks», έγραψε αργότερα ο Bennett στο Twitter, αναφερόμενος στη δημοφιλή εβραϊκή μαροκινή γιορτή που ακολουθεί το Πάσχα. Στη διάρκεια της Mimouna οι πολίτες του Ισραήλ πηγαίνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις, από σπίτι σε σπίτι ενώ από νωρίς το πρωί είχαν ξεχυθεί στις παραλίες και τα πάρκα-όπως το Yarkon Park, αλλά και στο Οld Tel Aviv Port όπου υπάρχουν πάντα καταστήματα ανοιχτά όπως εκείνα όλων των διασήμων αθλητικών εταιριών ένδυσης. Ο ίδιος ο επρόκειτο να παρευρεθεί σε μια τέτοια εκδήλωση στο Shilat ένα moshav κοντά στο Modiin αργότερα το Σάββατο.


Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Naftali Bennett και ο υπουργός Υγείας Nitzan Horowitz συμφώνησαν ότι η ευρέως παραβιασμένη απαίτηση κάλυψης θα καταργηθεί, αναφέροντας τη μείωση της νοσηρότητας.

Η εντολή είχε οριστεί επίσημα να λήξει την 1η Μαΐου.

Εννοείται ότι στο Ισραήλ οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τη σημαίνει πιστοποιητικά Covid-19 ενώ όπου κι εάν έχουμε πάει (εστιατόρια, καφέ, ξενοδοχεία, καταστήματα ένδυσης, κλπ.) κανείς δεν μας ζήτησε τίποτε σχετικό.

Ο Bennett γεννήθηκε το 1972 από Αμερικανούς γονείς. Μεγάλωσε στη Haifa και σπούδασε στο Γυμνάσιο «Yavneh» Yeshiva στη Haifa. Στον στρατό, ο Ταγματάρχης (απ.) Βennett υπηρέτησε στο Sayeret Matkal (Μονάδα Αναγνώρισης Γενικού Επιτελείου) και ως διοικητής διμοιρίας και διοικητής λόχου στη μονάδα Maglan. Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής (LL.B.) από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Το 1999 ο Bennett συνίδρυσε την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Cyota, η οποία ειδικεύεται στην ηλεκτρονική ασφάλεια πληροφοριών. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 400 εργαζόμενους και το 2005 πουλήθηκε σε μια αμερικανική εταιρεία για 145 εκατομμύρια δολάρια. Ο Bennett διετέλεσε επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Soluto, η οποία πουλήθηκε για περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2005 ο Bennett διορίστηκε επικεφαλής του επιτελείου του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Benjamin Netanyahu. Με αυτή την ιδιότητα, βοήθησε στη διαμόρφωση του σχεδίου εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Netanyahu. Ο Bennett διεύθυνε επίσης την εκστρατεία του Netanyahu ενόψει των προκριματικών εκλογών για την ηγεσία του Likud, τις οποίες κέρδισε ο Netanyahu.

Το 2009, ο Bennett διορίστηκε γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Yesha και ηγήθηκε του αγώνα για την ακύρωση του παγώματος των κατασκευών στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και για την ενίσχυση της επιχείρησης εποικισμού. Ταυτόχρονα, ο Bennett, μαζί με την Ayelet Shaked, ίδρυσαν το κίνημα My Israel, το οποίο πολέμησε την απονομιμοποίηση του Ισραήλ, τις μετασιωνιστικές οργανώσεις και το μποϊκοτάζ του Ισραήλ. Για τη δραστηριότητά του, το κίνημα κέρδισε το Βραβείο Κριτικής Μέσων 2012-Media Criticism Award.

Το 2012, το περιοδικό Forbes τοποθέτησε τον Bennett στη λίστα με τα πρώην μέλη των ισραηλινών κομάντο που πέτυχαν στον επιχειρηματικό κόσμο. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Exit», το οποίο βοηθά επιχειρηματίες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ.

Ο Bennett είναι ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του Ισραήλ και παρουσιάζει τακτικά τις θέσεις της χώρας στα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Τον Νοέμβριο του 2012 εξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος Habayit Hayehudi και κατά τις εκλογές για την 19η Knesset (το 2013) οδήγησε το κόμμα του σε ένα ιστορικό επίτευγμα – 12 έδρες στην Knesset. Με το σχηματισμό της κυβέρνησης, ο Bennett διορίστηκε Υπουργός Οικονομίας, Υπουργός Θρησκευτικών Υπηρεσιών και Υπουργός Ιερουσαλήμ και Υποθέσεων Διασποράς. Ήταν επίσης μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου Πολιτικής Ασφάλειας και προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μείωση του κόστους ζωής.

Στις εκλογές για την 20η Knesset (το 2015), το Habayit Hayehudi υπό την προεδρία του Bennett κέρδισε οκτώ έδρες στην Knesset. Ο Bennett εξελέγη Υπουργός Παιδείας και Υπουργός Υποθέσεων Διασποράς στην 34η κυβέρνηση.

Το 2015 ο Bennett ξεκίνησε τη θητεία του ως Υπουργός Παιδείας και εφάρμοσε τη μεταρρύθμιση της «Μικρής Τάξης», η οποία μείωσε τον αριθμό των μαθητών σε μια τάξη. Πραγματοποίησε επίσης τη μεταρρύθμιση του «Β’ Βοηθού», με την οποία προσλήφθηκαν 4.600 βοηθοί σε νηπιαγωγεία για παιδιά 3-4 ετών, για να προσφέρουν στα παιδιά πιο προσωπική και ζεστή μεταχείριση, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση.

Ο Υπουργός Bennett πρωτοστάτησε στο εθνικό σχέδιο για την ενίσχυση των μαθηματικών και των φυσικών σπουδών, το οποίο ξεκίνησε από το γραφείο του λόγω μιας βαθιάς κρίσης που προκλήθηκε από τη μείωση των επιτευγμάτων των Ισραηλινών μαθητών σε αυτά τα μαθήματα κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. Η τάση έχει αλλάξει, και το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν ώστε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης σ΄αυτόν τον τομέα.

Με την είσοδό του στο Υπουργείο Παιδείας, ο Βennett έθεσε την εκπαίδευση για αξίες στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Στο πνεύμα αυτής της απόφασης, αυξήθηκαν οι προϋπολογισμοί για κινήματα νεολαίας, οργανώσεις νεολαίας και προγράμματα pre-army εκπαίδευσης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK