kourdistoportocali.comNews DeskΜπροστά ξανά σε κίνδυνο παγκόσμιας αβεβαιότητας> Προς κλείσιμο την 1η Οκτωβρίου οδεύει η αμερικανική κυβέρνηση

Γράφει η Juliegrace Brufke/Axios

Μπροστά ξανά σε κίνδυνο παγκόσμιας αβεβαιότητας> Προς κλείσιμο την 1η Οκτωβρίου οδεύει η αμερικανική κυβέρνηση

Ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy μάχεται επί εβδομάδες να βρει μια λύση που θα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους

Τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου σε λίγες ώρες θα φύγουν στις πατρίδες τους για το Σαββατοκύριακο χωρίς να έχει βρεθεί λύση, αφού συντηρητικοί απέρριψαν για άλλη μια φορά τα σχέδια χρηματοδότησης της κυβέρνησης, αναγκάζοντας τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών της Βουλής να εγκαταλείψουν το τελευταίο τους σχέδιο προκειμένου να αποτρέψουν το λουκέτο της κυβέρνησης των ΗΠΑ την 1η Οκτωβρίου.

Από την Juliegrace Brufke/Axios

Ο πρόεδρος της Βουλής Kevin McCarthy μάχεται επί εβδομάδες να βρει μια λύση που θα μπορεί να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να ψηφιστεί. Μετά από μια στιγμιαία αισιοδοξία μετά τη 2,5ωρη συνεδρίαση της Τετάρτης το βράδυ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκεται ξανά σε αδιέξοδο.

Οι Ρεπουμπλικανοί μπλόκαραν για τρίτη φορά μια διαδικαστική ψηφοφορία για τις αμυντικές δαπάνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης (shutdown) σε μόλις 10 ημέρες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε κατά της έναρξης της συζήτησης επί του νομοσχεδίου (216 κατά-212 υπέρ) για τις αμυντικές πιστώσεις ύψους 886 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Eξι Ρεπουμπλικανοί καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Πρόκειται για τους Matt Gaetz (Florida), Andy Biggs (Arizolna), Tim Burchett (Tennessee), Eli Crane (Arizolna), Matt Rosendale (Montana), Dan Bishop (North Carolina) και Cory Mills (Florida).

Για να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νομοθεσία για τις δαπάνες, την οποία ο Joe Biden μπορεί στη συνέχεια να υπογράψει ως νόμο.

«Αντί να μειώσει την πιθανότητα ενός shutdown, ο πρόεδρος της Βουλής στην πραγματικότητα την αυξάνει σπαταλώντας χρόνο σε ακραίες προτάσεις που δεν μπορούν να γίνουν νόμος», δήλωσε την Πέμπτη ο κορυφαίος Δημοκρατικός της Γερουσίας, Chuck Schumer.

Kevin McCarthy

Το νομοσχέδιο είχε προγραμματιστεί για μια πεντάλεπτη ψηφοφορία, την οποία οι Ρεπουμπλικανοί κράτησαν ανοιχτή για πάνω από μισή ώρα, με την ελπίδα να κερδίσουν επιπλέον ψήφους.

Η ατζέντα για τις δαπάνες έχει προσκρούσει σε μια μικρή ομάδα συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι θέλουν διαβεβαιώσεις ότι οι πιστώσεις για το δημοσιονομικό έτος 2024 δεν θα υπερβούν το ανώτατο όριο του 2022, το οποίο ανέρχεται σε 1,47 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Οι νομοθέτες συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι το κλείσιμο της κυβέρνησης είναι αναπόφευκτο σε δύο εβδομάδες.

Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν με κάποιο τρόπο να συγχωνευτούν γύρω από ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο δαπανών, θα πρέπει ακόμα να συμμετάσχουν σε δικομματικές διαπραγματεύσεις με τη Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών.

Τέλος, οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία έχουν ήδη κηρύξει νεκρές τις συντηρητικές προτάσεις του GOP κατά την άφιξή τους, αν και αυτό δεν εμπόδισε τους σκληροπυρηνικούς να κινητοποιήσουν για ακόμη βαθύτερες περικοπές δαπανών.

Ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη μίλησε δημόσια για τις συνέπειες ενός τερματισμού λειτουργίας για πρώτη φορά. Ενώ οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέκριναν τα νομοσχέδια Ρεπουμπλικανών της Βουλής για τις πιστώσεις, σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφύγει να μπουν απευθείας στην πολιτική ενός τερματισμού λειτουργίας.

«Εάν οι ακραίοι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής δεν καταφέρουν να διαπεράσουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους, τότε σχεδιάζουν να διαδώσουν την απογοήτευσή τους στον αμερικανικό λαό αναγκάζοντας ένα κλείσιμο της κυβέρνησης που θα υπονόμευε την οικονομία και την εθνική μας ασφάλεια, θα δημιουργούσε περιττή αβεβαιότητα για οικογένειες και επιχειρήσεις και έχουν καταστροφικές συνέπειες σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK