kourdistoportocali.comNews DeskMorgan Wolfe> 40χρονη με θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson αποκαλύπτει

Τι δήλωσε ο γιατρός της

Morgan Wolfe> 40χρονη με θρόμβους αίματος μετά το εμβόλιο Johnson & Johnson αποκαλύπτει

Πρόκειται για τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου και θρομβοπενίας

Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσο γρήγορα προχωρούν οι επιστήμονες στη μάχη του νέου κορωνοϊού και αυτό αποδεικνύεται και από μία εξαιρετική είδηση σχετικά με την αντιμετώπιση των σπάνιων θρόμβων αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Η 40χρονη Morgan Wolfe από την Aurora, έλαβε την 1η Απριλίου το μονοδοσικό εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας. Λίγο αργότερα, άρχισε να αισθάνεται πονοκέφαλο, ζάλη και αλλαγές στην όρασή της.

Δώδεκα ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πήγε στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο UCHealth University του Κολοράντο, όπου η αξονική έδειξε θρόμβο αίματος στον εγκέφαλό της και στους πνεύμονές της. Εκείνη ακριβώς την περίοδο, τα αμερικάνικα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είχαν συμβουλεύσει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν θρόμβους μετά τη λήψη του εμβολίου της J&J δεν θα έπρεπε να λάβουν ένα δημοφιλές φάρμακο αραίωσης αίματος που ονομάζεται ηπαρίνη.

Αντ ‘αυτού, οι γιατροί δοκίμασαν μια εναλλακτική γνωστή ως μπιβαλιρουδίνη. Η ουσία αυτή όχι μόνο βοήθησε στη διάσπαση των θρόμβων της Wolfe, αλλά η 40χρονη κατάφερε να φύγει από το νοσοκομείο και να επιστρέψει στο σπίτι μόλις έξι ημέρες αργότερα.

Η Wolfe ανέφερε στο ABC 7 του Ντένβερ ότι ένιωθε μια χαρά μετά τη λήψη του εμβολίου J&J και ότι τα συμπτώματά της δεν ξεκίνησαν παρά μια εβδομάδα αργότερα. «Ξαφνικά το απόγευμα αισθάνθηκα πονοκέφαλο και ρίγη και πόνους στο σώμα», είπε. Στη συνέχεια, βίωσε κι άλλες παρενέργειες όπως ζάλη και αλλαγές στην όρασή της. Τελικά, στις 13 Απριλίου, η Wolfe αποφάσισε να επισκεφθεί την αίθουσα έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο UCHealth University του Κολοράντο Anschutz.

Την ίδια ημέρα, τα CDC και οι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συνέστησαν την προσωρινή παύση του σκευάσματος της J&J έπειτα από έξι γυναίκες που ανέπτυξαν σπάνιους, αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος μεταξύ των 7,2 εκατομμυρίων εμβολιασμένων.

Στα παραπάνω περιστατικά συμπεριλήφθηκαν αργότερα 15 άτομα μεταξύ πλέον οκτώ εκατομμυρίων εμβολιασμένων με το σκεύασμα της J&B, ήτοι ποσοστό 0,00018%.

Πρόκειται για περιπτώσεις θρομβώσεων εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), ενός σπάνιου τύπος θρόμβου αίματος που μπλοκάρει τα κανάλια του εγκεφάλου για την αποστράγγιση του αίματος, μαζί με χαμηλούς αριθμούς αιμοπεταλίων, γνωστούς ως θρομβοπενία. Αφού εξήγησε τα συμπτώματά της, η Wolfe υποβλήθηκε σε μια σειρά δοκιμών.

«Κάναμε αξονική τομογραφία που έδειξε θρόμβο στον εγκέφαλο και θρόμβο στους πνεύμονες», δήλωσε ο Δρ. Todd Clark, βοηθός ιατρικού διευθυντή στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κολοράντο του UCHealth, στο ABC 7 Ντένβερ. Η Wolfe διαγνώστηκε επίσης με θρομβοπενία.

Λίγες μέρες νωρίτερα, το CDC δημοσίευσε πληροφορίες που έλεγαν στους γιατρούς να μην χρησιμοποιούν την ηπαρίνη για το αραιωτικό του αίματος. Η σύσταση αυτή έγινε όταν Ευρωπαίοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού από το σκεύασμα της AztraZeneca προκαλεί στο σώμα να επιτεθεί στα δικά του αιμοπετάλια, προκαλώντας θανατηφόρους θρόμβους στον εγκέφαλο.

Είπαν ότι το φαινόμενο είναι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να εμφανιστεί σε θρομβοπενία που προκαλείται από την ηπαρίνη (HIT), όταν οι πάσχοντες λαμβάνουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Μεταξύ αυτών με HIT, το φάρμακο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα που ενεργοποιούν αιμοπετάλια.

«Η σκέψη ήταν ότι η ηπαρίνη πιθανά να κάνει χειρότερη αυτήν την κατάσταση πήξης από άλλες, επομένως ας παίξουμε με ασφάλεια, δοκιμάζοντας κάτι διαφορετικό», δήλωσε ο Clark στο ABC 7 Ντένβερ.

«Τη στιγμή που εμφανίστηκε η [Wolfe] δεν υπήρχε η καθοδήγηση, ούτε δημοσιευμένες περιπτώσεις για το πώς να το κάνεις αυτό χωρίς ηπαρίνη», είπε ο γιατρός. Αντ’ αυτού, η ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το φάρμακο μπιβαλιρουδίνη και φάνηκε να λειτουργεί.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, το CDC δημοσίευσε μια μελέτη που τεκμηριώνει δώδεκα περιπτώσεις σπάνιων θρόμβων αίματος και, σε δύο από αυτές, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μπιβαλιρουδίνη. Έξι ημέρες μετά τη θεραπεία, τα περιστατικά θεραπεύτηκαν.

Η Wolfe είπε στην εφημερίδα «Colorado Sun» ότι εξακολουθεί να βιώνει πονοκεφάλους από καιρό σε καιρό, αλλά δεν θέλει η ιστορία της να αποθαρρύνει άλλους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19. «Παρά όλα όσα έχουν συμβεί, σίγουρα εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να πιέζουμε για όσο το δυνατόν προς την κατεύθυνση του εμβολιασμό», ανάφερε.

Οι γιατροί θέλουν επίσης να υπενθυμίσουν στο ευρύ κοινό ότι ο κίνδυνος σπάνιου θρόμβου αίματος είναι περίπου ένας στα εκατομμύριο. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτές οι αντιδράσεις θρόμβου είναι πολύ σπάνιες, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο Clark σε δελτίο τύπου.

Οι Αμερικανοί μπορούν να αισθάνονται άνετα να εμβολιαστούν και θα πρέπει να συζητήσουν τυχόν προβλήματα εμβολιασμού με το γιατρό τους. Το εμβόλιο είναι ένα κρίσιμο βήμα για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή. Η υπόθεση της Wolfe τεκμηριώνεται σε μια μελέτη περίπτωσης στο Annals of Emergency Medicine.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης