Ερευνητές στις ΗΠΑ, την Ελβετία και την Κίνα αναφέρουν στην επιθεώρηση Nature Medicine ότι δημιούργησαν τον νέο ιό συνδυάζοντας τμήματα του ιού του SARS και ενός συγγενικού κοροναϊού των νυχτερίδων με την ονομασία SHC014.

Ο υβριδικός ιός που προέκυψε ήταν ικανός να μολύνει ποντίκια και καλλιεργημένα κύτταρα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το πείραμα αποδεικνύει ότι ο ιός SCH014 μπορεί δυνητικά να προσβάλλει ανθρώπους, κάτι για το οποίο οι επιδημιολόγοι θα πρέπει να επαγρυπνούν.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι ότι τα ευρήματα δικαιολογούν το ρίσκο. Έπειτα από το θόρυβο που είχαν προκαλέσει πειράματα με επικίνδυνους ιούς γρίπης, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε πέρυσι μορατόριουμ στην ομοσπονδιακή χρηματοδότηση ανάλογων ερευνών που αφορούν το τη γρίπη, το SARS και τον συγγενικό ιό του MERS.

Η τελευταία μελέτη είχε ήδη ξεκινήσει πριν επιβληθεί το μορατόριουμ τον Οκτώβριο του 2014, και η αμερικανική κυβέρνηση έκρινε αργότερα ότι δεν υπήρχε λόγος διακοπής της.

Πιο ανήσυχος δηλώνει ωστόσο ο Σάιμον Γουέιν-Χόμπσον, ιολόγος του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι. «Αν ο ιός κατάφερνε να αποδράσει, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις εξελίξεις» προειδοποιεί στο δικτυακό τόπο του Nature.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο Ρίτσαρντ Έμπραϊτ, ειδικός σε θέματα βιοασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς του Νιου Τζέρσι. «Το μόνο που προκύπτει από αυτή τη μελέτη είναι η δημιουργία ενός νέου, μη φυσικού ρίσκου» εκτιμά.

Ralph Baric

Η ερευνητική ομάδα επιμένει ωστόσο ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τον κίνδυνο. Σύμφωνα με τον Ralph Baric (αυτός υπήρξε ο εγκέφαλος του Πειράματος) του Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, μέλος της συντακτικής ομάδας, χωρίς τη μελέτη κανείς δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ένας ιός των νυχτερίδων μπορεί να είναι έτοιμος να προκαλέσει ανθρώπινες επιδημίες.

Κι όμως εδώ δεν χωρούν δικαιολογίες μια και ένα αντίστοιχο πείραμα είχε προηγηθεί αυτή τη φορά σε εργαστήριο του Ρότερνταμ σύμφωνα με τους New York Times.

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο του 2020, ένα χρόνο πριν.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, Ralph Baric (ο ίδιος που συμμετείχε στο επικίνδυνο πείραμα) υποστηρίζει ότι ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ανέπτυξαν ένα νέο ευρέος φάσματος αντιικό φάρμακο σε μορφή χαπιού, με την προσωρινή ονομασία EIDD-2801.

-“Το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορωνοϊούς»

Το φάρμακο, που δοκιμάστηκε σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων πνευμόνων και σε πειραματόζωα (ποντίκια), υπήρξε αποτελεσματικό στο να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.

Το φάρμακο -ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς- ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Έμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα- εντός της άνοιξης- κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

«Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορωνοϊούς», όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, είχε δηλώσει ένα χρόνο πριν ο καθηγητής Ralph Baric.

Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη με Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη. Το «παράθυρο ευκαιρίας» για τη χορήγησή του αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους, αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι όντως «δουλεύει» και στους ασθενείς.

Έκτοκτε δεν ακούσαμε νέα από τον καθηγητή Ralph Baric και την ομάδα του. Τι απέγινε το φάρμακο;

Ρότερνταμ_Δεκέμβριος 2011

Ο νεαρός επιστήμονας πλησίασε τον διευθυντή του, τον διευθυντή του ιολόγο κ. Ron Fouchier του Ιατρικού Κέντρου «Ερασμος» του Ρότερνταμ, και με φωνή που έτρεμε του είπε: «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά δημιουργήσαμε ένα στέλεχος του ιού της γρίπης Η5Ν1 που μεταδίδεται με τον αέρα».

Ο δρ Ron Fouchier (με αδυναμία στα κάπως ιδιαίτερα φωτογραφικά του πορτραίτα-τον βλέπετε στις φωτό) και οι συνεργάτες του είχαν πάρει έναν από τους πιο θανατηφόρους ιούς της γρίπης και τον είχαν κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο, τροποποιώντας ελάχιστα το γενετικό του υλικό έτσι ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα-θα σημείωναν οι New York Times στο ρεπορτάζ τους στις 31.12.2011

Οι αμερικανικές αρχές αμέσως ζήτησαν από τα επιστημονικά περιοδικά που επρόκειτο να δημοσιεύσουν τη μελέτη να μην αποκαλύψουν όλα τα στοιχεία της έρευνας, από φόβο μήπως και έβαζαν ιδέες ή ακόμα και όπλιζαν τα χέρια κάθε επίδοξου τρομοκράτη.

Ακόμα και ο ίδιος ο δρ Fouchier (!!!!!), αν και αρχικά είχε αντιρρήσεις, συμμορφώθηκε με την αμερικανική έκκληση.

Ο ιός της γρίπης Α (Η5Ν1) ακόμα και στη φυσική του κατάσταση είναι εξαιρετικά θανατηφόρος, με ποσοστό θνησιμότητας που ανέρχεται περίπου στο 50%. Ομως, αυτό που μας σώζει είναι ότι μεταδίδεται πάρα πολύ δύσκολα και έχουν καταγραφεί ελάχιστα ποσοστά απευθείας μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων. Αν όμως ο παθογόνος παράγοντας αποκτούσε ικανότητα εύκολης μετάδοσης, θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με την πιο θανατηφόρα πανδημία γρίπης όλων των εποχών.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η μελέτη των Ολλανδών δεν έπρεπε να γίνει. Ο Ρίτσαρντ Εμπραϊτ, καθηγητής χημείας και βιολογικών όπλων στο Πανεπιστήμιο Ράτζερς, είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει για τον μεγάλο κίνδυνο που ενέχουν τέτοια πειράματα. Οπως λέει, τέτοιοι ιοί διαφεύγουν συχνά από τα αμερικανικά εργαστήρια. Πολύ πιθανόν, λοιπόν, να συμβεί το ίδιο και με τον νέο υπερ-ιό.

Ο δρ Fouchier, από την άλλη, αντικρούει αυτά τα επιχειρήματα λέγοντας απλά ότι αυτό που έγινε στο εργαστήριο μπορούσε να συμβεί και στη φύση και η μελέτη του πρέπει να κάνει τα κράτη στα οποία ενδημεί ο ιός να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Η επικινδυνότητα αυτών των ιών ήταν εξ αρχής γνωστή. Το Ιατρικό Κέντρο «Ερασμος» του Ρότερνταμ οικοδόμησε για την έρευνα ειδικό εργαστήριο, όπου αέρας φιλτράρεται διαρκώς και λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο ώστε να κρατηθούν εκτός οι απρόσκλητοι επισκέπτες και να μη διαφύγουν οι ιοί. Ο δρ. Fouchier προσθέτει ότι τα μέτρα ασφάλειας, μετά τη δημοσιοποίηση της εργασίας του, έχουν γίνει πολύ αυστηρότερα.

Η εργασία των Ολλανδών αφορούσε τη δημιουργία μεταλλάξεων στο στέλεχος Η5Ν1 και την έγχυση των μεταλλαγμένων ιών σε νυφίτσες. Τα ζώα αυτά αποτελούν το καλύτερο πρότυπο για τη μελέτη της μετάδοσης του ιού της γρίπης, επειδή προσβάλλονται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο με τον άνθρωπο. Οταν αρρώσταιναν τα πειραματόζωα από τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη της γρίπης, οι ερευνητές έπρεπε να συγκεντρώνουν δείγματα από τη βλέννα τους και να εκθέτουν σε αυτήν άλλα ζώα. Μετά την επανάληψη της διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι οι άρρωστες νυφίτσες μετέδιδαν τον ιό σε ζώα που βρίσκονταν σε γειτονικά κλουβιά χωρίς παρέμβαση των ερευνητών. Ο δρ Fouchier θυμάται ότι όταν έμαθε την εξέλιξη η έκπληξή του ήταν τόση που το μόνο που ήθελε ήταν να πιει μία μπίρα για να συνέλθει.

Επαναλαμβάνοντας το πείραμα ξανά και ξανά οι ερευνητές επαλήθευσαν ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που είχαν τροποποιήσει μεταδιδόταν με τον αέρα. Ενας «δολοφόνος» είχε γεννηθεί.

The Gates Foundation, Ebola, Covid-19 and Global Health Imperialism