kourdistoportocali.comNews Desk-Mαμά, πως θα είναι η ζωή στο Metamoney; [The Wall Street Journal, Dailymail, New York Times]

Βreaking news

-Mαμά, πως θα είναι η ζωή στο Metamoney; [The Wall Street Journal, Dailymail, New York Times]

Ηδη πολλές οικογένειες Αμερικανών έχουν κιόλας μετοικήσει από τις smart πόλεις σε ορεινά καταφύγια που τους εξασφαλίζουν τα βασικά μέσα επιβίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες

Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

Hδη οι οραματιστές άνθρωποι σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο και κυρίως οι αρχηγοί των οικογενειών προετοιμάζονται για τη μετα-χρήμα ζωή τους. Metamoney.

Η Μetamoney υπόσχεται ακόμη πιο συναρπαστικές συγκινήσεις από το Metaverse γιατί σ΄αυτό το παιγνίδι επιβίωσης θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι.

By 42

Ηδη πολλές οικογένειες Αμερικανών έχουν κιόλας μετοικήσει από τις smart πόλεις σε ορεινά καταφύγια που τους εξασφαλίζουν τα βασικά μέσα επιβίωσης κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο βαρύς οπλισμός, τα θηριώδη τροχοφόρα, η μορφολογία τους εδάφους, αποτελούν σοβαρούς παράγοντες οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στην διαμόρφωση ζωνών και κοινοτήτων πέρα από τη κανονικότητα.

Τα σημάδια ότι ζούμε τη τελευταία περίοδο του χρήματος όπως το γνωρίζαμε το αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τα ρεπορτάζ των παραδοσιακών αμερικανικών ΜΜΕ που με αφορμή τη κατάρρευση των  Silicon Valley Bank και Signature Bank επιχειρούν να μαντέψουν το κοντινό μέλλον καθώς αξιωματούχοι της Fed θα πραγματοποιήσουν την επόμενη προγραμματισμένη τακτική συνάντησή τους την Τρίτη και την Τετάρτη εν μέσω μιας ασυνήθιστης αβεβαιότητας για το τι θα πράξουν.

Οι μετοχές της First Republic Bank FRC -32,80% υποχώρησαν περισσότερο από 30% την Παρασκευή μετά από μια συμφωνία διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενορχηστρώθηκε από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δεν κατάφερε να πείσει τους επενδυτές ότι ο προβληματικός δανειστής βρίσκεται σε σταθερή βάση-γράφει η Gina Heeb στη The Wall Street Journal.

Η κίνηση διέγραψε τα κέρδη που προέκυψαν την Πέμπτη, όταν μια ομάδα τραπεζών συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase & Co., Citigroup Inc., Bank of America Corp. και Wells Fargo & Co. κατέθεσαν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη σε τραπεζικό σύστημα χτυπήθηκε άσχημα από ένα ζευγάρι χρεοκοπιών τραπεζών.

Η βουτιά της Παρασκευής αντανακλά ανησυχίες ότι η συμφωνία διάσωσης των μεγάλων τραπεζών δεν αντιμετώπισε πλήρως τα προβλήματα στην First Republic, η οποία ανέστειλε επίσης το μέρισμά της την Πέμπτη. Η αναταραχή κάνει τους αναλυτές να ρωτούν εάν η εταιρεία θα μπορούσε να πιεστεί να βρει αγοραστή.

«Δεν είναι σαφές εάν είναι βιώσιμο ως αυτόνομη οντότητα», δήλωσε ο Julian Wellesley, αναλυτής παγκόσμιων τραπεζών στη Loomis Sayles & Co με έδρα τη Βοστώνη. «Έτσι, είναι πιθανό, κατά την άποψή μου, να εξαγοραστεί».

Η First Republic αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε μια ρυθμιστική κατάθεση την Πέμπτη, η τράπεζα είπε ότι οι εκροές καταθέσεων είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά. Η συμφωνία διάσωσης, είπε, ήταν «μια ψήφος εμπιστοσύνης για την First Republic και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ».

Η ξαφνική κατάρρευση πρόσφατα της Silicon Valley Bank και της Signature Bank -της δεύτερης και τρίτης μεγαλύτερης τραπεζικής πτώχευσης στην ιστορία των ΗΠΑ, αντίστοιχα- έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι οι ανήσυχοι πελάτες θα μπορούσαν να αποστραγγίσουν τις καταθέσεις από άλλες μικρές και μεσαίες τράπεζες.

Οι φόβοι έχουν ταρακουνήσει στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές και αυξάνοντας τη ζήτηση για ασφαλείς επενδύσεις.

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,1% την Παρασκευή, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 1,2%. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq Composite υποχώρησε 0,7%. Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό 11 μηνών. Οι επενδυτές αγόρασαν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και το bitcoin εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, ο S&P και ο Nasdaq κατέγραψαν εβδομαδιαία κέρδη. Οι βιομηχανίες Dow σημείωσαν μικρή εβδομαδιαία απώλεια.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα για τον δανειστή που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, επειδή εξυπηρετεί πλούσιους πελάτες με μεγάλα υπόλοιπα λογαριασμών που δεν υποστηρίζονται από την Federal Deposit Insurance Corp. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των καταθέσεων στην First Republic υπερέβησαν το ασφαλιστικό ανώτατο όριο των 250.000 δολαρίων FDIC στα τέλη του 2022, δείχνουν οι αρχειοθετήσεις.

Αναλυτές στο Jefferies υπολόγισαν ότι έως και 89 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις έχουν εγκαταλείψει την τράπεζα την περασμένη εβδομάδα. Η τράπεζα έχει δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank για να καλύψει την τρύπα.
Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν τη χειρότερη νίκη. Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών και το SPDR S&P Regional Banking ETF υποχώρησαν το καθένα περισσότερο από 5%, κλείνοντας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2020.

Η συμφωνία της μεγάλης τράπεζας απομάκρυνε μέρος της πίεσης από την First Republic, αλλά πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσει τους επιθετικούς καταθέτες που αναζητούν υψηλότερα επιτόκια αλλού και ξαφνικά συνειδητοποιούν τις παγίδες των μεγάλων ανασφάλιστων υπολοίπων.

Η συμφωνία διάσωσης πρόσφερε στην First Republic μια προσωρινή σανίδα σωτηρίας, έγραψε ο αναλυτής της KBW Christopher McGratty σε ένα ερευνητικό σημείωμα.

“Η σημασία αυτών των αλλαγών στον ισολογισμό – μαζί με μια ανακοινωθείσα αναστολή μερίσματος – ζωγραφίζουν μια ζοφερή προοπτική τόσο για την εταιρεία όσο και για τους μετόχους”, έγραψε ο κ. McGratty.

Οι αναλυτές της JPMorgan εξέφρασαν μια πιο θετική νότα, αποκαλώντας την First Republic ως «όνομα υψηλότερου κινδύνου αλλά δυνητικά πολύ υψηλής ανταμοιβής».

Η U.S. Bancorp είχε τη χειρότερη εβδομάδα από το 2009, με τις μετοχές να υποχωρούν περίπου 19%. Η KeyCorp σημείωσε πτώση άνω του 25%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ακόμη και οι μεγαλύτερες τράπεζες απώλεσαν δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, με τη Citigroup να υποχωρεί σχεδόν 9% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα στελέχη λένε ότι δεν βλέπουν το επίπεδο πανικού των καταθετών που διεκδίκησαν SVB και Signature.

Στη Huntington Bancshares, υπήρξαν «πολύ μέτρια» επίπεδα εκροών καταθέσεων αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Stephen D. Steinour στη Wall Street Journal. Η τράπεζα προσπάθησε να καθησυχάσει τους πελάτες της και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τους πρόσφερε άλλους τύπους καταθετικών προϊόντων.

«Περνάς ένα τέτοιο σοκ, και είναι περίπλοκο, έτσι για τον μέσο άνθρωπο είναι σημαντικό να προσπαθεί απλώς να καταλάβει τι συνέβη και γιατί», είπε ο κ. Steinour. «Με κάθε πελάτη που είναι ανήσυχος, επικοινωνούμε προληπτικά».

Η ανησυχία γύρω από το τραπεζικό σύστημα δεν περιορίζεται στην αμερικανική Credit Suisse Group AG την Τετάρτη εξασφάλισε ένα σωσίβιο άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας για να ηρεμήσει τους επενδυτές που έριξαν τη μετοχή της τράπεζας αυτή την εβδομάδα.
Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι μια τράπεζα τόσο επιτυχημένη θα μπορούσε να καταρρεύσει τόσο γρήγορα»
Η δύναμη της Silicon Valley Bank, οι στενοί δεσμοί της με τον κλάδο της τεχνολογίας, συνέβαλαν επίσης στην αποτυχία της

By Gregory Zuckerman, Ben Eisen και Hannah Miao [Τhe Wall Street Journal]

Η Silicon Valley Bank ήταν ένα κέντρο βάρους στον κλάδο της τεχνολογίας. Οι τραπεζίτες της κατανοούσαν την τεχνολογία και ήταν πρόθυμοι να υποστηρίξουν μη αποδεδειγμένες εταιρείες.

Έδωσαν συμβουλές σε στελέχη και τους έκαναν προσωπικά δάνεια, βοηθώντας τους να ξεφτιλίζονται σε σπίτια και αμπέλια. Οι τραπεζίτες φιλοξένησαν παιχνίδια πόκερ, μαθήματα μαγειρικής, πάρτι σε σκάφη που έφεραν κοντά επιχειρηματίες και επενδυτές.

«Ήταν ένα μείγμα πραγματικής τράπεζας που μπορούσε να χειριστεί συναλλαγές και να δανείσει χρήματα, αλλά ήταν επίσης διασκεδαστικοί άνθρωποι για παρέα στα πάρτι», λέει ο Jonathan Medved, ένας Ισραηλινός επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων που συνεργάστηκε με την SVB για περισσότερα από 30 χρόνια.

Υπήρχε και μια άλλη πλευρά της τράπεζας, αυτή που συνέβαλε στην απότομη κατάρρευσή της πριν από μια εβδομάδα. Άσκησε ασυνήθιστη πίεση στους δανειολήπτες να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των μετρητών τους στην SVB αντί να τα διανείμουν μεταξύ άλλων τραπεζών. Αυτό έκανε ορισμένους πελάτες νευρικούς. Ήδη από το 2015, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο για την ταχεία ανάπτυξη της τράπεζας και την εξάρτησή της από τον κόσμο των επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Καθώς η βιομηχανία τεχνολογίας αναπτύχθηκε το 2020 και το 2021, τροφοδοτούμενη από χαμηλά επιτόκια, η SVB ωφελήθηκε όσο λίγοι άλλοι. Το απόθεμά της εκτοξεύτηκε στα ύψη. Πλημμυρισμένος από νέες καταθέσεις, ο Διευθύνων Σύμβουλος Greg Becker και η ομάδα του κράτησαν μεγάλο μέρος των χρημάτων σε μακροπρόθεσμα ενυπόθηκα ομόλογα και χρέη του Δημοσίου, συνήθως ασφαλείς επενδύσεις.

(O Edward Dowd πάντως εκτιμά ότι σε λίγο δεν θα έχουμε ούτε δολάρια ούτε ευρώ στη τσέπη μας αλλά ψηφιακό χρήμα. Δεν θα έχουμε τίποτε και θα είμαστε ευτυχισμένοι!)

Όμως πέρυσι, όταν η Federal Reserve κινήθηκε για να περιορίσει τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, η διοίκηση αγνόησε τη μετατόπιση. Για το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του έτους, η τράπεζα δεν διέθετε διευθύνοντα σύμβουλο κινδύνου, βασιζόμενη σε εσωτερικά μοντέλα κινδύνου που η διοίκηση θεώρησε καθησυχαστικά.

Η SVB κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου. Την Παρασκευή, η μητρική εταιρεία της τράπεζας υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Τώρα, πολλοί στον κόσμο των οικονομικών και της τεχνολογίας ρωτούν πώς ένα τραπεζικό franchise που πριν από εβδομάδες ζήλευε ο οικονομικός κόσμος θα μπορούσε να αποτύχει μέσα σε λίγες μέρες και πώς η ομάδα διαχείρισης θα μπορούσε να τα αφήσει όλα να συμβούν.

«Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι μια τράπεζα τόσο επιτυχημένη θα μπορούσε να καταρρεύσει τόσο γρήγορα», λέει ο Paul English, ένας επιχειρηματίας τεχνολογίας που έχει συνεργαστεί με την SVB για δύο δεκαετίες και του οποίου η μη κερδοσκοπική εταιρεία, Summits Education, είχε καταθέσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια στην τράπεζα όταν απέτυχε.

Το SVB σχεδιάστηκε από τον Bill Biggerstaff, στέλεχος της Wells Fargo & Co. που είχε παίξει μπάσκετ εναντίον του Jack Robinson στο κολέγιο Jack Roosevelt Robinson (31 Ιανουαρίου 1919 – 24 Οκτωβρίου 1972) ήταν Αμερικανός επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ που έγινε ο πρώτος Αφροαμερικανός που έπαιξε στο Major League Baseball (MLB) στη σύγχρονη εποχή), και τον καθηγητή διαχείρισης κατασκευών στο Πανεπιστήμιο Stanford, Bob Medearis, καθώς οι δύο φίλοι πήγαιναν σε ένα θέρετρο για ένα Σαββατοκύριακο πόκερ. Η ιδέα τους ήταν να δημιουργήσουν μια τράπεζα που θα εξυπηρετούσε φιλόδοξες, αναπόδεικτες εταιρείες που αγνοούνταν από τους περισσότερους δανειστές.

Το 1983, άνοιξαν το πρώτο γραφείο της SVB, στο Σαν Χοσέ. Η περιοχή ήταν η γενέτειρα της Apple Inc., της Oracle Corp. και της Atari, αλλά πολλές εδραιωμένες τράπεζες ήταν επιφυλακτικές για τις νέες εταιρείες με μικρό ιστορικό λειτουργίας. Οι μαθητές του κ. Medearis είχαν παραπονεθεί ότι δεν μπορούσαν να βρουν χρηματοδότηση για τις δικές τους επιχειρηματικές ιδέες.

Οι ιδρυτές προσέλαβαν τον Roger Smith, έναν Kansan που είχε εργαστεί στη Wells Fargo, ως πρώτο διευθύνοντα σύμβουλο. Έσπρωξε τους τραπεζίτες να ξεπεράσουν τους αντιπάλους τους, δέχονταν ονομαστική κλήση κάθε μέρα στις 8:15 π.μ. και τηλεφωνώντας στους υπαλλήλους στα γραφεία τους στις 5:30 μ.μ., διασφαλίζοντας ότι εξακολουθούσαν να καλούν πελάτες.

«Στα συνέδρια, αν ο Roger δεν σε έβλεπε να δουλεύεις στην αίθουσα, θα αναστατωνόταν πολύ, πολύ», λέει ο Ken Wilcox, ο οποίος εντάχθηκε το 1990, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος για μια δεκαετία και συνδέθηκε με την τράπεζα μέχρι το 2019.

Ο David Titus, ιδρυτικό στέλεχος, είπε ότι αυτός και ο κ. Smith, γιόρτασαν τις επιτυχίες πηγαίνοντας στο IHOP κάτω από το δρόμο, όπου ο κ. Smith, παρήγγειλε τη τηγανισμένη με κοτόπουλο μπριζόλα. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Smith για σχόλιο.

Μετά την κατάρρευση της τοπικής αγοράς ακινήτων στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η SVB υπέστη μεγάλες απώλειες. Το 2001, η τράπεζα ανανέωσε την αρχική της εστίαση στην τεχνολογία, όπου θεώρησε ότι είχε πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της. Η τράπεζα προσέλαβε δεκάδες τραπεζίτες για να οικοδομήσει σχέσεις με τοπικούς επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου και επιχειρηματίες, κατευθύνοντας τον καθένα να γίνει ειδικός σε ένα διαφορετικό κομμάτι του κλάδου.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες ανησυχούν για την έλλειψη εξασφαλίσεων, τις αναξιόπιστες ταμειακές ροές και τα μη αποδεδειγμένα αρχεία τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων. Η SVB έβλεπε τα πράγματα διαφορετικά. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις εξαρτώνται συνήθως από τις επενδύσεις σε μετοχές που υπόσχονταν τα ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου. Η SVB είχε στενές σχέσεις με αυτά τα κεφάλαια, σκέφτηκαν οι τραπεζίτες της, έτσι γνώριζαν πόσο αξιόπιστη θα ήταν αυτή η ταμειακή ροή.

Ο κ. Becker εντάχθηκε στην SVB το 1993 ως υπάλληλος δανείων, συνεργαζόμενος με πελάτες της εταιρείας λογισμικού της τράπεζας στο Palo Alto. Γρήγορα καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο αισιόδοξους, εργατικούς υπαλλήλους της εταιρείας, σύμφωνα με όσους συνεργάστηκαν μαζί του. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο κ. Wilcox τον είχε προσδιορίσει ως τον καλύτερο υποψήφιο για να τον διαδεχθεί στη διοίκηση της τράπεζας και ο κ. Becker ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου το 2011. Μέσω ενός εκπροσώπου, ο κ. Becker αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν σε σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2015, από περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2010, σύμφωνα με εκθέσεις της Federal Deposit Insurance Corp.

Μέχρι το 2015, ωστόσο, η γρήγορη ανάπτυξη της SVB την είχε προσγειώσει στο ραντάρ των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών, δήλωσε ο Alexander Rolfe, πρώην στέλεχος της FDIC που τώρα είναι σύμβουλος. Αυτός και άλλοι ανησυχούσαν ότι η περιουσία της SVB ήταν πολύ στενά συνδεδεμένη με την ασταθή επιχείρηση επιχειρηματικών κεφαλαίων.

Οι εταιρείες συχνά χορηγούσαν εντάλματα στην SVB ως μέρος των δανειακών τους συμβάσεων, ένα ασυνήθιστο προνόμιο για έναν δανειστή. Τα warrants έδωσαν στην τράπεζα το δικαίωμα να αγοράσει μετοχές σε αυτές τις εταιρείες. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατείχαν η εταιρεία χαρτοφυλακίου της SVB, όχι η ίδια η τράπεζα, γεγονός που έκανε τις ρυθμιστικές αρχές να ανησυχούν ότι η τράπεζα δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτά σε περιόδους προβλημάτων. Ο κ. Rolfe και άλλοι ανησυχούσαν ότι μπορεί να δυσχεράνει τη διαχείριση της τράπεζας κατά τη διάρκεια μιας αποτυχίας.

Εκείνη την εποχή, η τράπεζα ήταν πολύ μικρή για να υποχρεωθεί να υποβάλει ένα σχέδιο εξυγίανσης – ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας αποτυχίας – έτσι η FDIC δεν μετέφερε τις ανησυχίες της στη διοίκηση της τράπεζας, είπε ο κ. Rolfe.

Το FDIC συγκάλεσε αργότερα μια ομάδα τραπεζικών στελεχών που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν μετά από μια χρεοκοπία τράπεζας.

Η SVB ήταν μια από τις τράπεζες «που προφανώς μας προκάλεσε ανησυχία», λέει ο κ. Rolfe.

Τα στελέχη της SVB, ωστόσο, συνέχισαν να εκφράζουν αισιοδοξία τόσο εντός όσο και εκτός τράπεζας. Σε μια συνέντευξη με έναν υποψήφιο για θέση εργασίας πέρυσι, ο πρόεδρος της SVB Michael Descheneaux είπε στον υποψήφιο ότι ήταν σίγουρος για την ικανότητά του να διαχειριστεί τον κίνδυνο, σύμφωνα με κάποιον εξοικειωμένο με τη συζήτηση. Ο κ. Descheneaux δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια.

Μέχρι πέρυσι, η SVB είχε αυξηθεί σε περισσότερους από 8.000 υπαλλήλους. Τα γραφεία της σε όλο τον κόσμο έμοιαζαν πολύ με εκείνα των startups που εξυπηρετούσε η τράπεζα, με ανοιχτή αρχιτεκτονική, λευκό ξύλο και πολύ γυαλί.

«Ήταν πολύ πιο προσιτοί από άλλες τράπεζες και ήταν γνώστες στον κόσμο μας», δήλωσε ο Michael Greeley, συνιδρυτής της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Flare Capital Partners στη Βοστώνη. «Οι περισσότεροι δανειστές δεν γνωρίζουν τεχνολογία. Είναι σαν ψάρι έξω από το νερό».

Τα τεχνολογικά συστήματα της τράπεζας, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι τρομακτικά, σύμφωνα με άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες της τράπεζας. Η τράπεζα δεν μπορούσε πάντα να δει λεπτομέρειες των διαφόρων λογαριασμών ενός πελάτη, είπε ένας από αυτούς.

Οι νυν και πρώην υπάλληλοι είπαν ότι το τμήμα κινδύνου της SVB δυσκολεύτηκε να προσλάβει προσωπικό για να συμβαδίσει με την ανάπτυξη της τράπεζας και βρισκόταν σε διαρκείς αναδιοργανώσεις. Η SVB βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερικούς συμβούλους, είπαν οι εργαζόμενοι.

Οι υπεύθυνοι κινδύνου μιας τράπεζας πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, να αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο ο ισολογισμός της τράπεζας θα διατηρηθεί υπό πίεση και διαφορετικά να προστατεύουν την τράπεζα από βλάβη.

Η SVB ξόδεψε ελεύθερα για να διατηρήσει το προφίλ της στη Silicon Valley. Χορηγούσε γιορτές, σουαρέ στον τελευταίο όροφο και πάρτυ στο South by Southwest και άλλες εκδηλώσεις, συχνά συνδιοργανώνοντας εκδηλώσεις με εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, σύμφωνα με δεκάδες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από συμμετέχοντες την τελευταία δεκαετία.

Η τράπεζα αυτοχαρακτηρίστηκε ως ένα ενιαίο κέντρο για την τεχνολογική κοινότητα, προσφέροντας υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας στους ιδρυτές, τραπεζικές συναλλαγές για νεοφυείς επιχειρήσεις και πρόσβαση σε εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, δήλωσαν υπάλληλοι. Ορισμένοι ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών έλαβαν στεγαστικά δάνεια μόνο με πρόσκληση με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς.

Εργαζόμενοι και επενδυτές αναφέρθηκαν στη στρατηγική ως η «αγκαλιά της αρκούδας» της SVB – η προσπάθειά της να δημιουργήσει αρκετές συνδέσεις με πελάτες που θα βασίζονταν στην τράπεζα.

Η SVB ήθελε να αυξηθούν οι καταθέσεις. Όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται πέρυσι, η τράπεζα πρόσφερε στους καταθέτες υψηλότερα επιτόκια από τους ανταγωνιστές. Οι δανειολήπτες συνήθως έπρεπε να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους στην τράπεζα ως όρο των δανείων τους, σύμφωνα με πελάτες της SVB. Πρόσωπο κοντά στην τράπεζα είπε ότι αυτό έδωσε στη SVB τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις αθετήσεις με χρήματα από άλλους λογαριασμούς του δανειολήπτη.

Τελικά, η ώθηση για συσσώρευση καταθέσεων ήταν ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος. Το FDIC συνήθως ασφαλίζει καταθέσεις μόνο μέχρι 250.000 $ ανά τραπεζικό λογαριασμό. Πολλοί πελάτες SVB, ειδικά οι επιχειρήσεις, είχαν πολύ περισσότερα από αυτό, γεγονός που τους έκανε επιρρεπείς σε πανικό σε οποιαδήποτε ένδειξη προβλημάτων στην SVB. Περίπου το 90% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν ανασφάλιστες.

Ταυτόχρονα, η τράπεζα είχε στοιβάξει μεγάλο μέρος των χρημάτων της σε μακροπρόθεσμα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών δανείων και των ομολόγων, που δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να πουλήσει αμέσως. Οι αξίες τους βυθίστηκαν καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν.

Η επιτροπή διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού-παθητικού της τράπεζας είχε μοντελοποιήσει πιθανές αλλαγές στα επιτόκια και δεν περίμενε την άνοδο, είπε το πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στην τράπεζα.

Η τράπεζα είχε επίσης αφήσει να λήξουν αντισταθμίσεις επιτοκίων ή προστασίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, αφήνοντας τα ομόλογα ευάλωτα στην πτώση καθώς τα επιτόκια αυξάνονταν.

«Ήταν μια συγκεχυμένη αναντιστοιχία ενεργητικού-παθητικού», είπε ο κ. Wilcox, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος.

Τα αυξανόμενα επιτόκια ανέτρεψαν τον κόσμο της τεχνολογίας το 2022 και έπληξαν τα αποτελέσματα της τράπεζας και η Fed σηματοδότησε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος. «Γνωρίζουμε ότι θα αντέξουμε τόσο καλά», είπε ο κ. Becker στην κλήση κερδών του τέταρτου τριμήνου της τράπεζας τον Ιανουάριο.

Τα προβλήματα της τράπεζας φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους. Τις τελευταίες εβδομάδες, λίγοι έστειλαν βιογραφικά ή έκαναν τηλεφωνήματα αναζητώντας νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με άτομα του κλάδου επιχειρηματικών κεφαλαίων και των τραπεζών. Όταν μίλησαν με πελάτες, οι τραπεζίτες έδειχναν αισιόδοξοι, κάτι που καθησύχασε τους πελάτες.

«Βλέπαμε ανώτερους δανειστές σε εκδηλώσεις δικτύωσης και δεν υπήρχε άγχος, καμία ιδέα, καμία φλυαρία» για οτιδήποτε δεν πήγαινε καλά, είπε ο κ. Greeley.

Στις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Becker και οι συνάδελφοί του άκουσαν από την Moody’s Investors Service ότι η υπηρεσία ήθελε να συναντηθούν. Στις 2 Μαρτίου, ο Moody’s είπε στην ομάδα ότι σκέφτεται να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της τράπεζας. Τα στελέχη της SVB κινήθηκαν για να βελτιώσουν τα οικονομικά της τράπεζας πουλώντας μετοχές.

Το απόγευμα της Τετάρτης, 8 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι έλαβαν ένα email σχετικά με το σχέδιο της SVB να πουλήσει μετοχές για άντληση κεφαλαίων. Οι περισσότεροι θεώρησαν το μήνυμα ως ρουτίνα. Το επόμενο πρωί, οι μετοχές της SVB έπεσαν.

Πολλοί υπάλληλοι παρέμειναν ήρεμοι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μέχρι που ορισμένοι επιχειρηματίες κεφαλαίων άρχισαν να παροτρύνουν τους πελάτες να σηκώσουν τα χρήματά τους από την εταιρεία.

Γύρω στο μεσημέρι στη Δυτική Ακτή, ο πανικός άρχισε να εξαπλώνεται στο γραφείο. Τα στελέχη βαδίζουν και έκαναν τηλεφωνήματα. Υπάλληλοι κατώτερου επιπέδου έστειλαν μηνύματα ο ένας στον άλλο, κάνοντας εικασίες για το τι συνέβαινε και αν θα απολυθούν, σύμφωνα με έναν υπάλληλο.

«Ξαφνικά ο τρόπος που περπατούσαν εκεί μέσα δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη», είπε αυτό το άτομο.

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πολλοί εργαζόμενοι έλαβαν τα προγραμματισμένα, ετήσια bonuses τους. Πριν από τις 9 το πρωί στη Δυτική Ακτή, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν καταλάβει την τράπεζα.

Το FDIC είπε ότι θα εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις και τοποθέτησε τον βετεράνο τραπεζίτη Tim Mayopoulos ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Είπε στους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα να αρχίσουν επιθετικά να προσπαθούν να κερδίσουν ξανά τις επιχειρήσεις. «Είμαστε η ασφαλέστερη τράπεζα στην Αμερική αυτή τη στιγμή», είναι μια πρόταση που χρησιμοποιούν πολλοί τραπεζίτες.

Δανειολήπτης στεγαστικού δανείου από τη First Republic o Mark Zuckerberg

Η First Republic χορήγησε επιτόκιο στεγαστικού δανείου 1,05% για δάνειο 5,95 εκατομμυρίων δολαρίων για το σπίτι του των πέντε υπνοδωματίων στο Palo Alto το 2011

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων τραπεζών της Αμερικής ενώθηκαν την Πέμπτη προκειμένου να βοηθήσουν την καταρρέσουσα First Republic Bank, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στο να ηρεμήσει ολόκληρο τον κλάδο.

Από την Harriet Alexander/Dailymail.com

Η First Republic έλαβε 30 δισεκατομύρια δολάρια σε καταθέσεις από 11 τράπεζες, αφού φάνηκε να κατρακυλά ραγδαία και να κινδυνεύει να καταστρέψει και άλλες περιφερειακές τράπεζες.

«Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι πολύ ευπρόσδεκτη και καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος», δήλωσε μια ομάδα ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ με επικεφαλής την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.

Η τράπεζα θεωρήθηκε ευάλωτη μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα, με την SVB και την First Republic να έχουν παρόμοιες συνθέσεις σε βασικούς τομείς.

Όταν η Silicon Valley Bank βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση στις 9 Μαρτίου, οι αναλυτές πίστευαν ότι η First Republic δεν θα αργούσε πολύ να ακολουθήσει την ίδια μοίρα. Και οι δύο τράπεζες προσέλκυαν μια πελατεία υψηλής καθαρής αξίας.

Η SVB, που ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, απευθυνόταν ιδιαίτερα σε επενδυτές τεχνολογίας και οινοποιεία στην περιοχή του κόλπου του Μεξικού, αλλά είχε επίσης ισχυρή παρουσία στην Ανατολική Ακτή. Η First Republic, που ξεκίνησε το 1985 στο Σαν Φρανσίσκο, προσέλκυε πλουσίους και στις δύο ακτές των ΗΠΑ.

Οι πελάτες της First Republic περιελάμβαναν μάλιστα και τον Mark Zuckerberg, στον οποίο προσφέρθηκε επιτόκιο στεγαστικού δανείου 1,05% για δάνειο 5,95 εκατομμυρίων δολαρίων για το σπίτι του των πέντε υπνοδωματίων στο Palo Alto το 2011. Εκείνη την εποχή, το μέσο επιτόκιο 30 ετών ήταν 4,45%.

Περίπου τα τρία τέταρτα των εγκρίσεων στεγαστικών δανείων της τράπεζας ήταν δάνεια αποκαλούμενα «jumbo» ή δάνεια άνω των 417.000 $, ανέφερε η WSJ. Και η μέση υποθήκη στην First Republic είναι αξίας πάνω από 1,2 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, πολλοί πελάτες της είχαν απευθείας σχέσεις με τους διευθυντές των υποκαταστημάτων της τράπεζας και ανέφεραν αυτή τη σχέση ως το βασικό λόγο για τις τραπεζικές συναλλαγές τους με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Μεταξύ των πελατών της SVB περιλαμβανόταν και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας των κεφαλαίων Peter Thiel.

Στην First Republic, πελάτες με μέση καθαρή αξία 3,3 εκατομμυρίων δολαρίων δελεαζόντουσαν από πλούσιες παροχές και προνόμια, συμπεριλαμβανομένων κοκτέιλ πάρτι στα 69 υποκαταστήματά της, που εκτείνονται από το Μανχάταν έως το Παλμ Μπιτς. Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Δεκέμβριο δείχνουν μάλιστα ένα λαμπερό γιορτινό πάρτι με θέμα τον Willy Wonka, με χορευτές και ορχήστρα, στο πολυτελές Palace Hotel στο Σαν Φρανσίσκο.

Στους πελάτες της τράπεζας περιλαμβάνονται επίσης πολιτιστικά ιδρύματα –μεταξύ αυτών το Lincoln Center και το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.

Ωστόσο, η τράπεζα, όπως και η Silicon Valley Bank, παγιδεύτηκε όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται. Η πλούσια πελατεία της ανακάλυψε ότι δέχονταν ξαφνικά σωρεία ελκυστικών προσφορών για το πού να σταθμεύσουν τα μετρητά τους και να κερδίσουν μια καλή απόδοση, και δεν χρειαζόταν πλέον να παραμείνουν πιστοί στην First Republic.

Η First Republic κρίθηκε επίσης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω του υψηλού επιπέδου ανασφάλιστων καταθέσεων της. Μία τράπεζα όπου οι περισσότεροι πελάτες έχουν λιγότερα από 250.000 $ στους λογαριασμούς τους -το όριο που είναι ασφαλισμένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση- θεωρείται ότι είναι σχεδόν απρόσβλητο από μια τραπεζική διαχείριση, καθώς οι καταθέτες γνωρίζουν ότι τα μετρητά τους είναι ασφαλή.

Από την άλλη, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των πελατών με ανασφάλιστες καταθέσεις, τόσο πιο πιθανό είναι μια τράπεζα να δει τους πελάτες της να πανικοβάλλονται και να προσπαθούν να αποσύρουν όλα τους τα χρήματά τους -κάτι που μπορεί να μην είναι δυνατό, δεδομένης της φύσης των τραπεζικών λειτουργιών.

Η SVB διαθέτει ένα επικίνδυνα υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων -94% του συνόλου της. Την ίδια στιγμή, η First Republic έχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό 68%, σύμφωνα με την S&P Global. Στις περισσότερες τράπεζες, περίπου οι μισές καταθέσεις είναι ανασφάλιστες.

Βρισκόμαστε λίγο πριν τη Παγκόσμια Καταιγίδα;

Η οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επανειλημμένα αψηφήσει τις προβλέψεις μίας επικείμενης ύφεσης, αντέχοντας τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τις παγκόσμιες πολεμικές (και μη) συγκρούσεις και την ταχύτερη αύξηση των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.

Από τον Ben Casselman/New York Times

Αυτή η ανθεκτικότητα αντιμετωπίζει τώρα μια νέα δοκιμασία: Μία τραπεζική κρίση που την περασμένη εβδομάδα φαινόταν έτοιμη να μετατραπεί σε πλήρη οικονομική κατάρρευση καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν και οι επενδυτές έριξαν χρήματα στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή.

Οι αγορές παρέμειναν ασταθείς την Παρασκευή –οι μετοχές είχαν τη χειρότερη μέρα της εβδομάδας– καθώς οι ηγέτες στην Ουάσιγκτον και στη Wall Street προσπάθησαν να συγκρατήσουν την κρίση.

Ακόμα κι αν αυτές οι προσπάθειες επιτύχουν -και οι βετεράνοι προηγούμενων κρίσεων προειδοποίησαν ότι υπάρχει ένα μεγάλο «αν»- οι οικονομολόγοι λένε ότι το επεισόδιο θα έχει αναπόφευκτα αντίκτυπο στις προσλήψεις και τις επενδύσεις, καθώς ως αποτέλεσμα οι τράπεζες κάνουν πίσω όσον αφορά το δανεισμό και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανειστούν χρήματα. Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η αναταραχή έχει ήδη κάνει μια ύφεση ακόμα πιο πιθανή.

«Θα υπάρξουν πραγματικές και διαρκείς οικονομικές επιπτώσεις από όλο αυτό, ακόμα κι αν όλη η σκόνη κατακαθίσει καλά», δήλωσε ο Jay Bryson, επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo. «Θα αυξήσω την πιθανότητα ύφεσης δεδομένου του τι συνέβη την τελευταία εβδομάδα».

Το λιγότερο, η κρίση έχει περιπλέξει το ήδη ευαίσθητο έργο που αντιμετωπίζουν οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, οι οποίοι προσπαθούν να επιβραδύνουν την οικονομία σταδιακά για να φέρουν τον πληθωρισμό στο κατώτατο όριο του. Αυτό το καθήκον είναι τόσο επείγον όσο ποτέ: Κυβερνητικά στοιχεία την Τρίτη έδειξαν ότι οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς τον Φεβρουάριο. Αλλά τώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ότι οι προσπάθειες της Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ωστόσο, δεν έχουν πολύ χρόνο προκειμένου να σταθμίσουν τις επιλογές τους: Οι αξιωματούχοι της Fed θα πραγματοποιήσουν την επόμενη τακτικά προγραμματισμένη συνάντησή τους την Τρίτη και την Τετάρτη εν μέσω μιας ασυνήθιστης αβεβαιότητας για το τι θα πράξουν. Μόλις πριν από 10 ημέρες, οι επενδυτές περίμεναν ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτάχυνε εκ νέου την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων ως απάντηση σε ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία. Τώρα, αναλυτές της Fed συζητούν το εάν η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με αμετάβλητα τα επιτόκια.

Η ιδέα ότι η ταχεία αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεν είναι καθόλου νέα. Τους τελευταίους μήνες, οι οικονομολόγοι παρατηρούσαν συχνά ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Fed μπόρεσε να αυξήσει τα επιτόκια τόσο πολύ, τόσο γρήγορα χωρίς σοβαρές διαταραχές σε μια αγορά που είχε συνηθίσει στο χαμηλό κόστος δανεισμού.

Αυτό που ήταν λιγότερο αναμενόμενο είναι εκεί που φάνηκε η πρώτη ρωγμή: Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ, θεωρητικά μεταξύ των πιο στενά παρακολουθούμενων και αυστηρά ρυθμιζόμενων τμημάτων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Έμεινα έκπληκτος που ήρθε στην επιφάνεια το πρόβλημα, αλλά δεν με εξέπληξε που υπήρχε τελικά πρόβλημα», είπε σε συνέντευξή του ο Kenneth Rogoff, καθηγητής του Χάρβαρντ και κορυφαίος μελετητής των οικονομικών κρίσεων. Σε ένα δοκίμιο στις αρχές Ιανουαρίου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «διαφαινόμενης οικονομικής μετάδοσης», καθώς οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις αγωνίζονταν να προσαρμοστούν σε μια εποχή υψηλότερων επιτοκίων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν περίμενε μια επανάληψη του 2008, όταν η κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ κατέκλυσε γρήγορα σχεδόν ολόκληρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση και είναι σε καλύτερη ρύθμιση από ό,τι ήταν τότε, και η ίδια η οικονομία είναι ισχυρότερη.

«Συνήθως για να έχεις μια πιο συστημική οικονομική κρίση, χρειάζεσαι περισσότερα από ένα παπούτσια για να πετάξεις», τόνισε ο καθηγητής Rogoff. «Σκεφτείτε τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια σαν ένα παπούτσι, αλλά χρειάζεστε και ένα ακόμα».

Ωστόσο, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοια σοβαρά προβλήματα θα μπορούσαν να μείνουν απαρατήρητα τόσο καιρό στη Silicon Valley Bank, το μεσαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Καλιφόρνια του οποίου η αποτυχία προκάλεσε την πρόσφατη αναταραχή. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιες άλλες απειλές θα μπορούσαν να ελλοχεύουν, ίσως σε λιγότερο ρυθμιζόμενες γωνιές της χρηματοδότησης, όπως τα ακίνητα ή τα ιδιωτικά κεφάλαια.

«Αν δεν το βλέπαμε όλο αυτό να συμβαίνει, τότε τι γίνεται με μερικά από αυτά τα άλλα, τα πιο σκιερά μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος;» αναρωτιέται ο Anil Kashyap, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο που μελετά τις οικονομικές κρίσεις.

Ήδη, υπάρχουν υπαινιγμοί ότι η κρίση μπορεί να μην περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Credit Suisse ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα δανειστεί έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αφού οι επενδυτές διέλυσαν τη μετοχή της καθώς προέκυψαν φόβοι για την οικονομική της υγεία. Ο 166χρονος δανειστής έχει αντιμετωπίσει μια μακρά σειρά σκανδάλων και σφαλμάτων και τα προβλήματά του δεν σχετίζονται άμεσα με αυτά της Silicon Valley Bank και άλλων ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι λένε ότι η βίαιη αντίδραση της αγοράς ήταν ένα σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη σταθερότητα του ευρύτερου συστήματος.

Η αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό κόσμο έρχεται τη στιγμή που η οικονομική ανάκαμψη, τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαινόταν να έχει δυναμική ανόδου. Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες μειώθηκαν στα τέλη του 2022, ανέκαμψαν στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η αγορά κατοικίας, η οποία κατρακύλησε το 2022 καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν, έχει δείξει σημάδια σταθεροποίησης. Και παρά τις υψηλού προφίλ απολύσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η αύξηση των θέσεων εργασίας παρέμεινε ισχυρή ή ακόμη και επιταχυνόμενη τους τελευταίους μήνες. Στις αρχές Μαρτίου, οι αναλυτές ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη και μείωσαν τους κινδύνους ύφεσης, τουλάχιστον για φέτος.

Τώρα, πολλοί από αυτούς τις παίρνουν πίσω. Ο Bryson, της Wells Fargo, λέει ότι τώρα βάζει την πιθανότητα ύφεσης φέτος σε περίπου 65%, από περίπου 55% πριν από τις πρόσφατες χρεοκοπίες τραπεζών. Ακόμη και η Goldman Sachs, μεταξύ των πιο αισιόδοξων αναλυτών στη Wall Street τους τελευταίους μήνες, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πιθανότητες ύφεσης έχουν αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 35%, ως αποτέλεσμα της κρίσης και της συνακόλουθης αβεβαιότητας.

Ο πιο άμεσος αντίκτυπος είναι πιθανό να αφορά το δανεισμό. Οι μικρές και μεσαίες τράπεζες θα μπορούσαν να αυστηροποιήσουν τα κριτήρια δανεισμού τους και να εκδίδουν λιγότερα δάνεια, είτε σε μια εθελοντική προσπάθεια να στηρίξουν τα οικονομικά τους είτε ως απάντηση στον έντονο έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλήγμα για οικιακούς και εμπορικούς κατασκευαστές και άλλες επιχειρήσεις που βασίζονται στα δάνεια προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Η Janet L. Yellen, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «παρακολουθεί πολύ προσεκτικά» την υγεία του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και τις πιστωτικές συνθήκες ευρύτερα.

«Ένα γενικότερο πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η πιθανότητα ότι εάν οι τράπεζες βρίσκονται υπό πίεση, μπορεί να είναι απρόθυμες να δανείσουν», είπε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας. Αυτό, πρόσθεσε, «θα μπορούσε να το μετατραπεί σε πηγή σημαντικού καθοδικού οικονομικού κινδύνου».

Η αυστηρότερη πίστωση είναι πιθανό να αποτελέσει ιδιαίτερη πρόκληση για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως η αγορά εταιρικού χρέους, και που συχνά βασίζονται σε σχέσεις με τραπεζίτες που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία ή την τοπική τους κοινότητα. Κάποιοι μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν δάνεια από μεγάλες τράπεζες, οι οποίες μέχρι στιγμής φαινόταν σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητες από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρότερα ιδρύματα. Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πληρώσουν περισσότερα για να το κάνουν, και πολλές επιχειρήσεις μπορεί να μην είναι σε θέση να λάβουν καθόλου πίστωση, αναγκάζοντάς τις να περικόψουν τις προσλήψεις, τις επενδύσεις και τις δαπάνες.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να αντικατασταθούν αυτές οι μικρές και μεσαίες τράπεζες με άλλες πηγές κεφαλαίου», δήλωσε ο Michael Feroli, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στην J.P. Morgan. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη».

Η βραδύτερη ανάπτυξη, φυσικά, είναι ακριβώς αυτό που προσπαθεί να πετύχει η Fed αυξάνοντας τα επιτόκια -και η αυστηρότερη πίστωση είναι ένας από τους κύριους διαύλους μέσω των οποίων πιστεύεται ότι λειτουργεί η νομισματική πολιτική. Εάν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές μειώσουν τις δραστηριότητες τους, είτε επειδή ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός είτε επειδή είναι νευρικοί ως προς την οικονομία, αυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να βοηθήσει τη Fed να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

Αλλά ο Philipp Schnabl, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης που μελέτησε τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα, λέει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν την οικονομία μειώνοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες. Μια οικονομική αναταραχή, αντίθετα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική απώλεια πρόσβασης σε πιστώσεις. Αυτός ο αυστηρότερος τραπεζικός δανεισμός θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη συνολική προσφορά στην οικονομία, η οποία είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί μέσω της πολιτικής της Fed.

«Αυξάνουμε τα επιτόκια για να επηρεάσουμε τη συνολική ζήτηση», λέει. «Τώρα, αντιμετωπίζουμε αυτή την πιστωτική κρίση, αλλά αυτό προέρχεται από ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Ωστόσο, η οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί πηγές δύναμης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην άμβλυνση των τελευταίων χτυπημάτων. Τα νοικοκυριά, συνολικά, έχουν άφθονες αποταμιεύσεις και αυξανόμενα εισοδήματα. Οι επιχειρήσεις, μετά από χρόνια ισχυρών κερδών, έχουν σχετικά μικρά χρέη. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ πιο σταθερή οικονομική βάση από ό,τι το 2008.

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η ζημιά στην πραγματική οικονομία από όλο αυτό θα είναι αρκετά περιορισμένη», δηλώνει ο Adam Posen, πρόεδρος του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά. «Μπορώ να πω μια πολύ συναρπαστική ιστορία για το γιατί όλο αυτό είναι πράγατι τρομακτικό, αλλά θα πρέπει να είναι ΟΚ».

*Ο Alan Rappeport και η Jeanna Smialek συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK