kourdistoportocali.comNews DeskJeffrey Gundlach> Οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν για μια ύφεση, με τις εταιρείες να καταρρέουν

Δημοσίευμα Fox News

Jeffrey Gundlach> Οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν για μια ύφεση, με τις εταιρείες να καταρρέουν

Ήδη, 19 πολιτείες των ΗΠΑ —που αντιπροσωπεύουν το 40% του εθνικού ΑΕΠ— κατέγραψαν τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαία μονάδα αύξηση στη μέση ανεργία τους

Οι Αμερικανοί να προετοιμαστούν για μια ύφεση, με τις εταιρείες να καταρρέουν, καθώς ο επίμονος πληθωρισμός και τα σταθερά επιτόκια θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αγορά, προειδοποίησε ο Jeffrey Gundlach.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής είπε στο Fox Business την Τρίτη ότι η αμερικανική οικονομία θα υποστεί παρατεταμένη ύφεση φέτος ή τον επόμενο χρόνο. Ο ίδιος επεσήμανε τα «αρκετά ανησυχητικά» στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα, τα οποία δείχνουν ότι η πλειονότητα των οικονομικών τομέων στις ΗΠΑ υποχωρεί και άλλοι (τομείες) αναπτύσσονται ήδη πιο αργά.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine Capital επεσήμανε επίσης τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτινάχθηκε σε πάνω από 9% το 2022 και παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve, και τις αυξήσεις των επιτοκίων, που έχουν αυξηθεί σχεδόν από το μηδέν σε πάνω από 5%.

Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ είναι αντιμέτωποι με ένα «διπλό χτύπημα» υψηλότερων τιμών για βασικά είδη, όπως τρόφιμα, φυσικό αέριο και στέγαση, ενώ χρωστούν επίσης περισσότερους τόκους κάθε μήνα για τα δάνεια αυτοκινήτων, τις πιστωτικές κάρτες, τα στεγαστικά δάνεια και άλλα χρέη τους.

«Όλα αυτά είναι απαραίτητα, είναι πράγματα που πρέπει να αγοράσεις», είπε ο Gundlach, αναφερόμενος στις ασφάλειες αυτοκινήτων και των ιδιοκτητών κατοικιών ως παραδείγματα. «Αυτοί οι λογαριασμοί πιστωτικών καρτών αρχίζουν πλέον να αθροίζονται». Ο ίδιος τόνισε ότι τα επίμονα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να οδηγήσουν ορισμένες εταιρείες στο να καταστραφούν και να εξοντώσουν την ευρύτερη αμερικανική οικονομία.

«Πιστεύω ότι σε αυτά τα ύψη για όλα τα παραπάνω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα οδηγηθούμε σε ύφεση», δήλωσε ο Gundlach. «Μην πάρετε σαν παράδειγμα τα πρόσφατα προβλήματα στην Tesla –εκεί μπορεί να έχουν άλλα ζητήματα και ότι συμβεί δεν θα είναι λόγω των επιτοκίων».

«Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι, οι μικρές επιχειρήσεις, οι μεσαίες επιχειρήσεις», καθώς θα ξεμένουν από το δανεισμό μετρητών με 10% αντί για 4%, είπε.

Ο Gundlach ανέφερε ότι τα οικονομικά δεδομένα αύξησαν την πιθανότητα δύο μειώσεων των επιτοκίων της Fed φέτος, αλλά δεν αναμένει ότι αυτό θα αποτρέψει μια ύφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βετεράνος διαχειριστής κεφαλαίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για περισσότερα από δύο χρόνια. Είπε το περασμένο φθινόπωρο ότι περίμενε μια ύφεση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που φαίνεται απίθανο προς το παρόν. Ωστόσο, ο Gundlach είναι ένας από τους πολλούς αναλυτές και οικονομολόγους που βλέπουν να δημιουργούνται ρωγμές στην αμερικανική οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα ακόμα μία οικονομολόγος έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Nancy Lazar, η επικεφαλής οικονομολόγος της Piper Sandler, μιλώντας στο WealthTrack τόνισε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα ύφεσης». Η ίδια, συνιδρύτρια της Cornerstone Macro και της ISI, αναφέρθηκε στις καθυστερημένες επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και την εξάντληση των πιστώσεων ως δύο πιθανούς παράγοντες ύφεσης.

«Απλά πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον», τόνισε. «Όταν οι τράπεζες αυστηροποιούν τα κριτήρια δανεισμού και είχατε σαφώς υψηλότερα επιτόκια, δεν υπήρξε ποτέ μια ήπια προσγείωση. Πάντα συνέβαινε μια σκληρή προσγείωση (ύφεση)».

Οι υφέσεις συνήθως χτυπούν κατά μέσο όρο 10 τρίμηνα αφότου η Fed ξεκινά έναν κύκλο αύξησης επιτοκίων, αλλά έχουν φτάσει έως και τα 16 τρίμηνα αργότερα, είπε η Lazar. Η πρώτη αύξηση αυτού του κύκλου ήταν τον Μάρτιο του 2022, που σημαίνει ότι έχουν ήδη παρέλθει οκτώ τρίμηνα.

Η Lazar επεσήμανε πολλά σημάδια οικονομικών προβλημάτων. Σημείωσε ότι 19 πολιτείες των ΗΠΑ —που αντιπροσωπεύουν το 40% του εθνικού ΑΕΠ— κατέγραψαν τουλάχιστον 0,5 ποσοστιαία μονάδα αύξηση στη μέση ανεργία τους, μετρημένη σε διάστημα τριών μηνών. Στο παρελθόν, όταν πολλές πολιτείες κατέγραφαν σημαντικές αυξήσεις στην ανεργία, υπήρξε μια εθνική ύφεση, είπε.

Αρκετά τμήματα της αμερικανικής οικονομίας «πραγματικά, πραγματικά δυσκολεύονται», είπε η ίδια. Επισήμανε την έρευνα της NFIB για το οικονομικό κλίμα στις μικρές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι είναι «πολύ βαθιά σε περιοχή ύφεσης» και χειρότερα τώρα από ό,τι στις υφέσεις του 1990 και του 2001.

Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν επιβράδυνση των μισθολογικών κερδών και διογκωμένες τιμές, ανέφερε η Lazar. Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών τους είναι «κάτω από την οροφή» και οι καθυστερήσεις υψηλού κινδύνου σημείωσαν πρόσφατα υψηλό επίπεδο ρεκόρ, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά τους δεινά.

Σε πλήρη αντίθεση, οι πλούσιοι αισθάνονται άνετα, με την αξία των χαρτοφυλακίων μετοχών και των σπιτιών τους κοντά σε υψηλά ρεκόρ. Κατάφεραν να διατηρήσουν τα φθηνά στεγαστικά δάνειά τους και να ξεφύγουν σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα επιτόκια καθώς έχουν λίγα δάνεια υψηλού επιτοκίου, είπε η Lazar. «Έχουμε μια πολύ διχασμένη οικονομία, ασταθή οικονομία», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τους καταναλωτές μεσαίου εισοδήματος, είναι «στο οριακό σημείο» γιατί αν η ανεργία ξεπεράσει το 4%, θα μπορούσαν να βρεθούν άνεργοι με τεράστια ποσά χρέους πιστωτικών καρτών, ανέφερε η ίδια.

Δεδομένων αυτών των προειδοποιητικών ενδείξεων, προέβλεψε ότι τα εταιρικά έσοδα θα αποδυναμωθούν τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι καταναλωτές κάνουν πίσω και τα επιτόκια δαγκώνουν, κάτι που θα τροφοδοτήσει τις απολύσεις και θα πλήξει τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK