kourdistoportocali.comNews DeskΗ διπλωματική Ομάδα Κρούσης του Κυριάκου

Εικόνες

Η διπλωματική Ομάδα Κρούσης του Κυριάκου

Δημητριάδης, Γεραπετρίτης, Σουρανή, Δελαβέκουρας, Παπαδοπούλου, Τελαλιάν

Μια μικρή ομάδα έμπειρων στη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις στελεχών, που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη,στηρίζουν τον πρωθυπουργό τους τελευταίους μήνες στους χειρισμούς του εν μέσω της διαρκώς κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο-διαβάζουμε στα Παραπολιτικά.

Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι καθημερινές και οι διαβουλεύσεις εντατικές, σε στενή και διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και το επιτελείο του, που σηκώνουν και το μεγάλο βάρος της διπλωματικής και πολιτικής μάχης διεθνώς.

Κρίσιμα ζητήματα και επαφές με παράγοντες του εξωτερικού χειρίζονται ανά διαστήματα ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που έχουν άμεση και πλήρη γνώση των εν εξελίξει θεμάτων και των κυβερνητικών χειρισμών.

Τον κύριο όγκο της δουλειάς και των επαφών με εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών έχει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Εμπειρη και ικανή διπλωμάτης, η κ. Σουρανή έχει υπηρετήσει σε θέσεις- κλειδιά, από το Ερεβάν και τα Ιεροσόλυμα μέχρι την Κοπεγχάγη και τα Τίρανα, ενώ έχει διατελέσει αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι μέχρι τo 2019 ήταν διευθύντρια της αρμόδιας για τις σχέσεις με την Τουρκία Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών και έτσι έχει άμεση και άριστη γνώση των εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά.

«Δίδυμο» με την κ. Σουρανή στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είναι ο αναπληρωτής διευθυντής Γρηγόρης Δελαβέκουρας, που προστέθηκε στο δυναμικό του Μεγάρου Μαξίμου τον περασμένο Νοέμβριο. Πρώην γενικός πρόξενος της χώρας μας στο Ντίσελντορφ (το μεγαλύτερο προξενείο της Ελλάδας στην Ευρώπη), σύμβουλος της πρεσβείας στα Τίρανα και επί χρόνια εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δελαβέκουρας κάνει συστηματική και αθόρυβη δουλειά όλο αυτό το διάστημα.

Παρούσα τον Αύγουστο στην Αθήνα και σε συσκέψεις στο Μαξίμου ήταν η πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου-κεντρική photo, που πλέον έχει επιστρέψει στην Ουάσινγκτον, όπου έχει αναλάβει εδώ και οκτώ μήνες το πόστο της πρέσβεως της Ελλάδας στις ΗΠΑ.

Έμπειρη διπλωμάτης, η κ. Παπαδοπούλου χαίρει διεθνούς εκτίμησης, καθώς μάλιστα έχει διατελέσει αρχηγός της EULEX στο Κόσοβο, της ευρωπαϊκής αποστολής για την επιβολή του κράτους Δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο, ως η πρώτη, μάλιστα, Ελληνίδα επικεφαλής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια νέα προσθήκη στο διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού σημειώθηκε στα τέλη Ιουλίου, με την επικεφαλής επί σειράν πολλών ετών της ειδικής νομικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, Μάνια Τελαλιάν, να «μετακομίζει» στο Μαξίμου.

Η εμπειρία της κ. Τελαλιάν στα νομικά ζητήματα του ΥΠ.ΕΞ. πάει τόσο μακριά, που ήταν μάλιστα παρούσα ως μία εκ των εκπροσώπων του ελληνικού Δημοσίου στο Στρασβούργο το 1998, στην εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της προσφυγής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου για τη δήμευση της περιουσίας του.

Οι πρόσφατες συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες και οι αποφάσεις για τα χωρικά ύδατα έχουν περάσει από το «μικροσκόπιο» της κ. Τελαλιάν.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK