kourdistoportocali.comNews DeskΗ COVID-19 αφήνει πίσω της ψυχικές και εγκεφαλικές αναπηρίες

The Lancet Psychiatry journal

Η COVID-19 αφήνει πίσω της ψυχικές και εγκεφαλικές αναπηρίες

Χρόνιες ψυχικές και εγκεφαλικές παθήσεις οι οποίες αποτελούν νέα μεγάλη πρόκληση για το παγκόσμιο σύστημα υγείας

Το σύνδρομο του long Covid-19 αφήνει πίσω του εγκεφαλικές και ψυχολογικές αναπηρίες οι οποίες εκτός από τους ανθρώπους θα ταλαιπωρήσουν και τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Αυτό δείχνει η μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής και τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο The Lancet Psychiatry.

Βy COT STAFF

Aυτό για μας εδώ στο The Clockwork Orange Times είναι μία ακόμη απόδειξη ότι αυτός ο ιός δεν είναι παρά ένας ιός-χίμαιρα που παρασκευάσθηκε σε εργαστήριο από ανθρώπινο χέρι και από ατύχημα έγινε διαρροή με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί στον πλανήτη.

Η μελέτη δείχνει υψηλότερη συχνότητα άγχους, αιμορραγιών και εγκεφαλικών επεισοδίων 6 μήνες μετά την υποτιθέμενη ανάκαμψη.

Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι η έρευνα, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό The Lancet Psychiatry, απέδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εγκεφαλικές καταστάσεις από εκείνους που πάσχουν από άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Μελετώντας τα αρχεία υγείας περισσότερων από 230.000 ασθενών που είχαν αναρρώσει από το COVID-19, διαπίστωσαν ότι το 34% διαγνώστηκε με νευρολογική ή ψυχιατρική πάθηση εντός έξι μηνών.

Οι πιο συχνές καταστάσεις ήταν το άγχος (17% των ασθενών) και οι διαταραχές της διάθεσης (14%). Για το 13% των ασθενών, οι διαταραχές ήταν η πρώτη διάγνωση ενός προβλήματος ψυχικής υγείας.

Η συχνότητα εμφάνισης νευρολογικών διαταραχών όπως εγκεφαλική αιμορραγία (0,6%), εγκεφαλικό επεισόδιο (2,1%) και άνοια (0,7%) ήταν χαμηλότερη συνολικά από ό, τι για τις ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά ο κίνδυνος για εγκεφαλικές διαταραχές ήταν γενικά υψηλότερος σε ασθενείς που είχαν σοβαρό COVID-19.

Οι συγγραφείς εξέτασαν επίσης δεδομένα από περισσότερους από 100.000 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με γρίπη και περισσότερους από 236.000 που διαγνώστηκαν με οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε συνολικά 44% μεγαλύτερος κίνδυνος νευρολογικών και ψυχικών διαγνώσεων μετά τη COVID-19 από ό, τι μετά τη γρίπη, και 16% υψηλότερος κίνδυνος σε σχέση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ο Paul Harrison, επικεφαλής συγγραφέας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι ενώ ο ατομικός κίνδυνος νευρολογικών και ψυχιατρικών παραγγελιών από τη COVID-19 ήταν μικρός, η συνολική επίδραση σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό θα μπορούσε να αποδειχθεί «σημαντική».

«Πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι χρόνιες», είπε. «Ως αποτέλεσμα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να προέρχονται από πόρους για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης ανάγκης, τόσο στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας όσο και στη δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σοβαρό COVID-19 είχαν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης μακροχρόνιων καταστάσεων, σύμφωνα με την ανάλυση. Για παράδειγμα, το 46% των ασθενών που χρειάζονταν εντατική θεραπεία διαγνώστηκαν με νευρολογικές ή ψυχιατρικές καταστάσεις εντός έξι μηνών από την ανάρρωση.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 2,7% των ατόμων που χρειάζονταν εντατική θεραπεία υπέστησαν επακόλουθη εγκεφαλική αιμορραγία, σε σύγκριση με το 0,3% των ανθρώπων που δεν είχαν νοσηλευτεί. Και σχεδόν το 7% αυτών που χρειάζονται φροντίδα ICU υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 1,3% των ασθενών που δεν το έκαναν.

Γράφοντας σε ένα σχετικό άρθρο σχολίων, ο Jonathan Rogers από το University College London, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τα μακροπρόθεσμες νευρολογικές και ψυχιατρικές συνέπειες μεταξύ των ασθενών με COVID-19. «Δυστυχώς, πολλές από τις διαταραχές που εντοπίστηκαν σε αυτήν τη μελέτη τείνουν να είναι χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες, οπότε μπορούμε να προβλέψουμε ότι ο αντίκτυπος της COVID-19 θα μπορούσε να είναι μαζί μας για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Rogers, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Είναι σαφές από αυτήν τη μελέτη ότι ο αντίκτυπος που έχει το COVID-19 στην ψυχική υγεία των ατόμων μπορεί να είναι σοβαρός», δήλωσε ο Lea Milligan, Διευθύνων Σύμβουλος της ερευνητικής ομάδας MQ Mental Health. “Αυτό συμβάλλει στα ήδη αυξανόμενα επίπεδα ψυχικής ασθένειας και απαιτεί περαιτέρω, επείγουσα έρευνα.”

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Εις το όνομα του πατρός
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!