kourdistoportocali.comNews DeskH Σιγκαπούρη, κράτος-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρέφει στα lockdown

Παγκόσμια αμηχανία

H Σιγκαπούρη, κράτος-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, επιστρέφει στα lockdown

Δεν πετάνε ούτε τσίχλα στους δρόμους

Η Σιγκαπούρη, κράτος-υπόδειγμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας- επιστρέφει στα lockdown που επέβαλε για τελευταία φορά πριν από ένα χρόνο, απαγορεύοντας το φαγητό σε εστιατόρια και περιορίζοντας τις συγκεντρώσεις καθώς και τις επισκέψεις σε σπίτια σε δύο άτομα, καθώς ο αυξανόμενος αριθμός μολύνσεων από ιό που δεν ανιχνεύονται πιέζει ένα από τα πιο επιτυχημένα μέρη στον κόσμο στο Covid.

Για τέσσερις εβδομάδες από τις 16 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου, οι επισκέπτες των νοικοκυριών θα μειωθούν σε δύο άτομα το πολύ από πέντε άτομα που είναι σήμερα, η εργασία από το σπίτι θα είναι η προεπιλογή, και οι χώροι φαγητού θα μπορούν να κάνουν μόνο παραλαβές και παραδόσεις, ανέφερε υπουργείο Υγείας σήμερα Παρασκευή 14 Μαίου.

«Πρόκειται σαφώς για πισωγύρισμα στον αγώνα μας κατά της COVID-19», δήλωσε ο Λόρενς Ουόνγκ, ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος συμπροεδρεύει της ομάδας της Σιγκαπούρης για την αντιμετώπιση της κρίσης του νέου κορωνοϊού.

Οι αρχές διευκρίνισαν ότι θα επανεξετάσουν τα μέτρα έπειτα από δύο εβδομάδες για να αξιολογήσουν αν χρειάζεται να γίνουν προσαρμογές.

Η Σιγκαπούρη, εμπορικός και οικονομικός κόμβος στην Ασία, κατέγραφε σχεδόν μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης για μήνες, πριν από μια πρόσφατη αύξησή τους. Χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας της ανακοίνωσε 24 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, που είναι ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφεται σε ένα 24ωρο στη χώρα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, με τα 17 από αυτά να συνδέονται με συρροή στο αεροδρόμιό της Τσανγκί.

Ο υπουργός Μεταφορών Ονγκ Γε Κουνγκ δήλωσε ότι δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων είναι «πολύ πιθανόν» η Σιγκαπούρη να μην ανταποκριθεί στο όριο που έχει τεθεί για την ισχύ ταξιδιωτικής φούσκας με το Χονγκ Κονγκ, η οποία πρόσφατα επαναπρογραμματίστηκε να αρχίσει στα τέλη Μαΐου.

Η ταξιδιωτική φούσκα ανάμεσα στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, που αποτελούν δύο από τα κύρια οικονομικά κέντρα της Ασίας και επέβαλλαν και τα δύο αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους για να αποτρέψουν την είσοδο κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, προγραμματιζόταν να αρχίσει να ισχύει τον Νοέμβριο, αλλά το σχέδιο ανεστάλη έπειτα από μια αύξηση των κρουσμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτήν την φορά η Σιγκαπούρη αντιμετωπίζει αύξηση κρουσμάτων.

“Ο υπουργός στη Σιγκαπούρη με ενημέρωσε ότι μπορεί να υπάρχει μεγάλη περίπτωση η ρύθμιση για την φούσκα να μην μπορέσει να ξαναρχίσει να ισχύει βάσει του συμφωνημένου μηχανισμού”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ Έντουαρντ Γιάου.

“Ωστόσο θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση εντός των επόμενων δύο ημερών”, πρόσθεσε.

Κι όμως ένα μήνα πριν η Σιγκαπούρη ήταν κράτος-πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ.

Την ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, μια μικρή ασιατική χώρα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως πρότυπο στη διαχείρισή της. Ο λόγος για τη Σιγκαπούρη, μία χώρα με πληθυσμό 5,8 εκατ. κατοίκους, η οποία από τo πρώτο «χτύπημα» του κορωνοϊου, έχει καταγράψει 60.575 κρούσματα και μόλις 30 νεκρούς.

Πολλοί αποδίδουν αυτές τις επιδόσεις στις ιχνηλατήσεις και άλλοι στην προληπτική νοσηλεία ατόμων άνω των 45 ετών ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί και το πόσο προσεκτικοί είναι οι κάτοικοι στην υγιεινή, τη χρήση μάσκας και την τήρηση αποστάσεων.

«Σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει ριζικά από την πανδημία, η πρακτική της καλής δημόσιας υγιεινής μπορεί να αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου»

Η Σιγκαπούρη, έχει λάβει το προσωνύμιο «βασίλισσα της καθαριότητας και της υγιεινής» και χαρακτηρίζεται συχνά ως η καθαρότερη και ασφαλέστερη πόλη του κόσμου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολλών και αυστηρών μέτρων που εφαρμόζονται.

Οι τσίχλες απαγορεύονται, οι νόμοι κατά των απορριμμάτων επιφέρουν πρόστιμα σε όποιον τυχόν πετάξει σκουπίδια στο δρόμο και η αστυνομία κάνει ελέγχους ακόμη και στις δημόσιες τουαλέτες για να δει εάν έχει χρησιμοποιηθεί το καζανάκι. Το αποτέλεσμα; Αστραφτεροί εμπορικοί δρόμοι, άψογα αισθητικά, φροντισμένα πάρκα είναι λίγα μόνο από όσα προσφέρουν οι πολυάριθμοι καθαριστές της πόλης.

Η Σιγκαπούρη έχει καταφέρει να μετριάσει τη διάδοση του ιού μέσω του έγκαιρου εντοπισμού με τη χρήση επιθετικών πολιτικών ιχνηλάτησης των επαφών και διαγνωστικών τεστ που κέρδισαν τους επαίνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαγνωστικά τεστ έγιναν σε σχεδόν 900.000 ανθρώπους, πάνω από το 15% του πληθυσμού της που φθάνει τα 5,7 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες κατά κεφαλήν αναλογίες στον κόσμο.

Αυτοί που διαμένουν σε κοιτώνες υποβάλλονται σε διαδοχικά τεστ, οι αρχές πραγματοποιούν μαζικά τεστ στις ευάλωτες κοινότητες, όπως οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, ενώ δωρεάν τεστ προσφέρονται σε όλους άνω των 13 ετών που έχουν ενδείξεις οξείας μόλυνσης του αναπνευστικού.

«Όσο περισσότερες διαγνώσεις κάνουμε, τόσο χαμηλότερη είναι η αναλογία των θανάτων», λέει ο Χσου Λι Γιανγκ στης Σχολής Δημόσιας Υγείας Saw Swee Hock του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης

Η προληπτική προσέγγιση εφαρμόζεται και στη θεραπεία. Ασθενείς με Covid-19 πάνω από την ηλικία των 45 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν ευάλωτους νοσηλεύονται ακόμη κι αν δεν έχουν συμπτώματα, λένε γιατροί.

«Η φροντίδα μας είναι συμβατική, αλλά την παρέχουμε καλά· διαχείριση υγρών, αντιπηκτικά και τόσο αποδεδειγμένης αξίας φάρμακα όσο και συμμετοχή σε δοκιμές φαρμάκων», λέει ο Ντέιλ Φίσερ, ανώτερος σύμβουλος στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης.

Η Σιγκαπούρη ήταν ήδη ένας κόμβος ιατρικού τουρισμού στη νοτιοανατολική Ασία, με πολυάριθμα ιδιωτικά νοσοκομεία και υψηλής ποιότητας δημόσιες υγειονομικές εγκαταστάσεις. Δημιούργησε επίσης εγκαταστάσεις για ασθενείς με κορωνοϊό σε μεγάλους εκθεσιακούς χώρους, καθώς και άλλες προσωρινές εγκαταστάσεις για όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

Εξαιτίας αυτού δεν υπήρξε κορεσμός στο υγειονομικό σύστημα και η προσοχή και οι πόροι κατέστη δυνατό να επικεντρωθούν στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, λένε γιατροί. Αυτή τη στιγμή η Σιγκαπούρη δεν έχει ασθενείς με Covid-19 στην εντατική, ενώ 42 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και άλλοι 490 σε προσωρινές εγκαταστάσεις.

Η πόλη κράτος κατέστησε από τον Απρίλιο του 2020 τις μάσκες υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους, νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες. Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη χρήση μάσκας σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Στη Σιγκαπούρη έχουμε υιοθετήσει καλές συνήθειες με τις μάσκες. Αυτό κάνει τη νόσο ηπιότερη», λέει ο Λίονγκ Χόι Ναμ, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο νοσοκομείο Mount Elizabeth της πόλης.

Η Σιγκαπούρη επιμένει αυστηρά στον ορισμό του ΠΟΥ για τα κρούσματα για να ταξινομήσει τους θανάτους ως οφειλόμενους στην Covid-19.

«Δεν αμφιβάλλω πως, αν ο ΠΟΥ αναθεωρήσει τον ορισμό του για τα κρούσματα, μερικοί από τους θανάτους, που δεν οφείλονται σε πνευμονία, θα αναταξινομηθούν και η αναλογία των θανάτων θα αλλάξει», λέει ο Πολ Ταμπάια, πρόεδρος της Asia Pacific Society of Clinical Microbiology and Infection, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο βαθμό μπορεί να αλλάξει.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης