kourdistoportocali.comNews DeskH "Oh-My-God Formula" του Εβραίου φιλάνθρωπου Ronald S. Lauder για τα έργα τέχνης της συλλογής του

Εικόνες

H “Oh-My-God Formula” του Εβραίου φιλάνθρωπου Ronald S. Lauder για τα έργα τέχνης της συλλογής του

500 κομμάτια που κάνουν τον Εβραίο φιλάνθρωπο να πει «Ω Θεέ μου» παρουσιάζονται σε μια έκθεση της Neue Galerie NY

Ronald Lauder> 500 κομμάτια που κάνουν τον Εβραίο φιλάνθρωπο να πει «Ω Θεέ μου» παρουσιάζονται σε μια έκθεση της Neue Galerie NY που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο εκτίθενται στο σπίτι του

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ — Μη ζητήσετε από τον Εβραίο φιλάνθρωπο Ronald S. Lauder να επιλέξει ένα αγαπημένο από την τεράστια συλλογή έργων τέχνης του. Δεν μπορεί. Αυτό συμβαίνει γιατί τις τελευταίες δεκαετίες μάζευε μόνο εκείνα τα κομμάτια που του αρέσουν πραγματικά.

Από την Cathryn J. Prince 24 Δεκεμβρίου 2022, 6:54 π.μ/Τhe Times of Israel
Ιδιωτική συλλογή/Neue Galerie New York

Όταν αποκτά ένα κομμάτι, ο Lauder, ο νεότερος γιος των γιγάντων των καλλυντικών Estée και Joseph Lauder, χρησιμοποιεί αυτό που αποκαλεί “Oh-My-God Formula”.

«Έχει ως εξής: Υπάρχει το «Oh», που σημαίνει ότι όταν βλέπω το κομμάτι, δεν είναι τόσο σημαντικό. Έπειτα, υπάρχει το «Oh My», που σημαίνει ότι είναι ένα καλό κομμάτι, απλώς δεν είναι ένα από τα καλύτερα έργα του καλλιτέχνη. Αλλά μετά, υπάρχει το πολύ σπάνιο «Oh My God», που είναι ένα από τα πραγματικά σπουδαία έργα του καλλιτέχνη», έγραψε ο Lauder σε μια εισαγωγή στον κατάλογο εκθέσεων «The Ronald S. Lauder Collection» για μια έκθεση με μερικά από τα αγαπημένα του κομμάτια στη Neue Galerie της Νέας Υόρκης.

«Αυτά είναι τα κομμάτια, τα έργα τέχνης Oh My God, που έχω συλλέξει εδώ και 65 χρόνια. Θα σημειώσω εδώ ότι ένα Oh My από έναν μεγάλο καλλιτέχνη θα παραμένει πάντα ένα Oh My. Αλλά ένα Oh My God (ή OMG στη σημερινή γλώσσα) από έναν κατώτερο καλλιτέχνη θα μπορούσε να κάνει αυτό το άτομο σπουδαίο καλλιτέχνη κάποια μέρα».

Το κοινό μπορεί τώρα να δει μερικά από τα έργα OMG του Lauder στη Neue Galerie του Upper East Side, την οποία ίδρυσε ο Lauder το 2001. Προς τιμήν της 20ης επετείου του μουσείου, 500 κομμάτια της προσωπικής συλλογής του Lauder εκτίθενται έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Άποψη εγκατάστασης της «Συλλογής Ronald S. Lauder» στη Neue Galerie New York. (Hulya Kolabas/ Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Η συλλογή του 78χρονου πρώην πρέσβη στην Αυστρία επί κυβέρνησης Ρήγκαν και νυν προέδρου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου είναι τόσο διαφορετική όσο και εντυπωσιακή. Υπάρχουν πολλά ασημένια κύπελλα kiddush, αριστουργήματα ελληνικής και ρωμαϊκής γλυπτικής και μια σειρά από ιταλικούς πίνακες ζωγραφικής σε χρυσό του 13ου και 14ου αιώνα.

Άποψη του «Green Room» στη «The Ronald S. Lauder Collection» στη Neue Galerie New York. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Πέρα από την ιλιγγιώδη σειρά θησαυρών, αυτό που κάνει αυτή την παράσταση μοναδική είναι οι κόποι που έκανε το μουσείο για να μετατρέψει τους δύο ορόφους της γκαλερί του σε έναν χώρο που θυμίζει το σπίτι του Lauder.

«Ζει με την τέχνη του και έτσι αναδημιουργήσαμε τα δωμάτιά του. Αυτός και εμείς προσκαλούμε το κοινό», δήλωσε η διευθύντρια της Neue Galerie, Renée Price.

«Είναι μια πολύ εκλεκτική και άκρως προσωπική συλλογή που αντανακλά το δια βίου πάθος και την επιδίωξη της τέχνης. Δεν υπάρχει τίποτα που να ισοδυναμεί με αυτό. Είναι ένα έκθεμα που γίνεται μια φορά στη ζωή», είπε η Price γνέφοντας προς τη γκαλερί στην οποία οι μεσαιωνικές πανοπλίες στέκονται φρουροί.

Άποψη του «Κίτρινου δωματίου» στη «Συλλογή Ronald S. Lauder» στο Neue Galerie New York. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Ως ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες όπλων και πανοπλιών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης στον κόσμο, ο Lauder δώρισε εννέα αντικείμενα από τη συλλογή του στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης τον Δεκέμβριο του 2020. Εκτίθενται τώρα στη Neue Galerie πλήρεις στολές από πανοπλίες, ασπίδες και ταχυδρομικά πουκάμισα καθώς και στιλέτα, βαλλίστρες και σπαθιά.

Σε μια γκαλερί, ο τοίχος είναι βαμμένος ακριβώς στην απόχρωση του κίτρινου όπως στο σπίτι του. Σε έναν άλλο, ένας από τους πίνακες-θησαυρούς του Lauder – ο «Bathers in a Pond» του Erich Heckel του 1908 – κρέμεται πάνω από έναν περίτεχνα σκαλισμένο ξύλινο μανδύα. Ο μανδύας και το παρόμοιο σκαλισμένο ραβδί και καλούπωμα στο δωμάτιο είναι αναπαραγωγές εκείνων στο σαλόνι του Lauder.

Άποψη στολών πανοπλίας στη «Συλλογή Ronald S. Lauder» σε θέα στο Neue
Galerie New York. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά του Neue Gale York)

Οι ιππότες που λένε «ΝΥ»

Η έκθεση ήταν μια από τις πιο απαιτητικές του μουσείου. Επειδή το αρχοντικό Golded Age δεν διαθέτει ανελκυστήρα εμπορευμάτων, πολλά κομμάτια ανυψώθηκαν μέσα από τα στενά παράθυρα του κτιρίου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πλήθη συγκεντρώθηκαν στο πεζοδρόμιο και παρακολουθούσαν καθώς μεσαιωνικές στολές από πανοπλίες και γιγάντιες μαρμάρινες προτομές τυλιγμένες με φούσκες έμοιαζαν να επιπλέουν στον αέρα.

Από τότε που άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του από σφυρήλατο σίδερο, το μουσείο έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 50 παραστάσεις που αναδεικνύουν την αυστριακή και γερμανική τέχνη του 20ου αιώνα. Ωστόσο, το μουσείο είναι περισσότερο γνωστό για το «Πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I» του Gustav Klimt, το οποίο καταλαμβάνει έναν μόνιμο χώρο ακριβώς μετά την σαρωτική σκάλα.

Άποψη εγκατάστασης της «Συλλογής Ronald S. Lauder» στη Neue Galerie New York. Το «Portrait of Adele Bloch-Bauer I» του Gustav Klimt διακρίνεται στο κέντρο πίσω. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της έκθεσης μπορεί να μην είναι πραγματικό έργο τέχνης – μάλλον είναι το replica kunstkammer, ή ντουλάπι τέχνης, το οποίο περιέχει μια ποικιλία αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων εβραϊκών τελετουργικών αντικειμένων, όπως ένα κουτί μπαχαρικών havdalah και ένα θώρακα της Τορά. Το ντουλάπι είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με αυτό που σχεδίασε ο Lauder για το δικό του σπίτι.

Ένα κρεμώδες λευκό-μαρμάρινο άγαλμα του Ερμή από τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. καταλαμβάνει μια γωνιά σχεδιασμένη να μοιάζει με το ιδιωτικό γραφείο του Lauder. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα κεφάλι μιας Ελληνίδας θεάς, που χρονολογείται το 150 π.Χ. Συνήθως κάθεται στο γραφείο του Lauder’s Art Deco με ξύλο καρυδιάς, το οποίο εδώ στην έκθεση έχει μείνει γυμνό εκτός από το επιτραπέζιο φωτιστικό Alberto Giacometti.

Άποψη εγκατάστασης της «Συλλογής Ronald S. Lauder» στη Neue Galerie New York. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Είναι ίσως η μικρή, γωνιακή γκαλερί αφιερωμένη σε αναμνηστικά από την αγαπημένη ταινία του Lauder «Casablanca» που είναι τόσο απροσδόκητη όσο και αξιοσημείωτη.

Το «As Time Goes By» που ερμηνεύει ο πιανίστας Dooley Wilson παίζει απαλά, και επανειλημμένα, στο βάθος. Ένα ορειχάλκινο φωτιστικό με κοσμήματα κάθεται πάνω από ένα τραπέζι, και τα δύο είναι σκηνικά για το Rick’s Café. Τα αυθεντικά διαβατήρια που σχεδιάστηκαν για τους ηθοποιούς Ingrid Bergman και Paul Henreid κρέμονται στον τοίχο δίπλα στα χαρτιά τους. Ανάμεσα στις δεκάδες vintage αφίσες με κορνίζα είναι και μία από την Ingrid Bergman που φοράει μεταξωτό φόρεμα σε μπλε του πάγου και ροζ γάντια.

Άποψη του δωματίου «Casablanca» στη «Συλλογή Ronald S. Lauder» στη Neue Galerie New York. (Hulya Kolabas/Ευγενική προσφορά της Neue Galerie New York)

Η Price συνόδευσε πρόσφατα τις δίδυμες κόρες του Bergman, Isabella και Isotta Rossellini, για να δουν την οθόνη.

«Τους πήγα να δουν αυτό το έργο, τη μητέρα τους. Είδαν τα διαβατήρια. Αλλά για αυτούς είναι απλώς η μητέρα τους», είπε η Price.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK