kourdistoportocali.comNews DeskΓιατί ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πιο ενδεδειγμένη και κυρίως πιο αυτονόητη λύση από τις επιλογές του λαού

Οιαδήποτε άλλη επιλογή είναι επιλογή προσωπικών βασανιστηρίων

Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πιο ενδεδειγμένη και κυρίως πιο αυτονόητη λύση από τις επιλογές του λαού

Μόνο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δάνεια 700 εκατ. ευρώ με ελληνικό χρέος 400 δις

Λοιπόν για πάμε να δούμε τι συμβαίνει σήμερα 11 Φεβρουαρίου και μετά την ενδιαφέρουσα χθεσινή μέρα όπου ο Αδωνις έγινε δεκτός στη Καστοριά ως rock star και οι ιαχές του τύπου “ήρθες εδώ με βενζίνη που πληρώνουμε εμείς-οι φορολογούμενοι”.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Την ίδια στιγμή ο Παύλος Πολάκης υποσχέθηκε ότι τη 2η φορά θα είναι αλλιώς και πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει ξανά στην εξουσία θα κρατικοποιήσει ότι πετά και ότι κινείται.

Υποτίθεται ότι από τη μεταπολίτευση και μετά οι Έλληνες πολίτες εκλέγουμε τους ηγέτες και τις κυβερνήσεις που επιλέγει η πλειοψηφία. Κι αυτό είναι δημοκρατία.

Είναι δηλαδή δημοκρατία να γίνει ένα πρωί πρωθυπουργός ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτό το πολιτικό γρι γρι από τη Κρήτη επειδή η πλειοψηφία των αούα θα βρει στο πρόσωπό του ότι βρήκε στο πρόσωπο του Αλέξη τον οποίο τρέχαμε νύχτα να τον εκπαιδεύσουμε στα “ειδικά φροντιστήρια” που διαθέτουμε ώσπου να συνειδητοποιήσει ότι γενικά λεφτά δεν υπάρχουν και η οικονομία εντός της Ευρώπης δουλεύει με συγκεκριμένο τρόπο. Εδώ κάνουν κουμάντο άλλοι.

Το να βγεις από την Ε.Ε αυτό δεν είναι απλό πράγμα και σίγουρα δεν πρόκειται για μια αποστολή που μπορεί να φέρει σε πέρας ο Τσίπρας. Ισως κάποιος άλλος.

Εάν λοιπόν δημοκρατία είναι οι πολίτες μέσα από ελεύθερη εκλογή να επιλέγουν τις κυβερνήσεις που είδαμε να παρελαύνουν στη διάρκεια της μεταπολίτευσης μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο να αποφασίζουν κάποιοι άλλοι για το ποιος θα κυβερνήσει; Καθότι εάν είναι δημοκρατικό δικαίωμα του γείτονα να ψηφίζει Νίκο Ανδρουλάκη αυτό είναι εφιαλτικό για έναν αξιοπρεπή άνθρωπο. Και τέτοιες εφιαλτικές επιλογές έχουμε κάνει ουκ ολίγες όλα αυτά τα χρόνια.

Οι δημοκρατικές επιλογές του λαού μας μας έχουν φεσώσει με 400 δις χρέος ως τώρα.

Μόνο τα 4 κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Πασοκοκίναλο χρωστάνε δάνεια 700 εκατ. ευρώ. Αυτοί που υποτίθεται ότι μπορούν να σώσουν τη χώρα χρωστάνε 700 εκατομμύρια ευρώ δάνεια.

Μόνο από αυτό συνειδητοποιεί κανείς το πως αντιλαμβάνονται τη διαχείριση των χρημάτων που σε κάποιους ανήκουν φυσικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αντας Ψαρρά στην Efsyn τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.) χρωστούν σε δάνεια πολλαπλάσια ποσά από τα κόμματα των χωρών της Ε.Ε. που εξετάστηκαν στο διάστημα 2017-2019, με τεράστια διαφορά στα ποσά από τα υπόλοιπα.

Με βάση τους ισολογισμούς των κομμάτων η Ν.Δ. χρωστούσε 309 εκατ. ευρώ (2019)  το ΠΑΣΟΚ 254 εκατ. ευρώ (2018), ενώ το γερμανικό SPD 48,2 εκατ. ευρώ και ακολουθούσαν τα δύο ισπανικά κόμματα PSOE 40,2 εκατ. ευρώ και PP 22,5 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν το 2019 στην 14η θέση με χρέος 3,9 εκατ.

O ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα να βρεθεί στη 14η θέση των δανειακών υποχρεώσεων στην Ευρώπη-τεράστια επιτυχία.

Ν.Δ.: Τα δάνεια του κόμματος ανέρχονται πλέον σε 343 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 118 εκατ. από τότε που ανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης και 34,5 εκατ. μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Οι δανειακές υποχρεώσεις του ανέρχονται πλέον στα 318 εκατ., χώρια βέβαια με τα υπόλοιπα χρέη και των δύο κομματικών σχηματισμών. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2020 το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει καταβάλει περίπου 3,2 εκατ. ευρώ για τις δανειακές υποχρεώσεις του, που στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν όμως κατά περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Το να εμπιστεύεσαι λοιπόν αυτούς τους τύπους να κυβερνήσουν τη χώρα μετά από όλα όσα έχουν συμβεί είναι σαν να επιλέγεις να σε εμβολιάζουν κάθε 3 μήνες ώσπου να γίνεις οντότητα του Harari. Είναι ακριβώς έτσι.

Αρα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι είναι πιο φρόνιμο να επιλέγουν το ποιος θα κυβερνά όχι οι οξυδερκείς πολίτες αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτά.

(Ακόμη και στη Κούβα έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις. Εάν πιστεύουμε ότι διαθέτουμε ηγέτη που μπορεί να μας βγάλει από την  Ε.Ε. χωρίς ταυτόχρονα να μπούμε σε άλλο σχήμα ας τον δούμε πρώτα).

Και επειδή τα λεφτά δεν πέφτουν από τον ουρανό και επειδή άσχετα εάν μαζί τα φάγαμε που είπε ο Πάγκαλος, το θέμα είναι ότι μαζί τους επιλέξαμε. Ο λαός επέλεξε και αυτοί έγραψαν 400 δις χρέος.

Επειδή τα λεφτά του χρέους είναι πολλά και επειδή και το παγκόσμιο χρέος είναι 300 με 400 τρις και επειδή σε λίγο δεν θα υπάρχουν καύσιμα για τα τανκς (για τους φιλόδοξους δικτάτορες) και επειδή θα πρέπει να εξασφαλιστεί επάρκεια σφαιρών σε συνεργασία με μαραγκούς και σιδεράδες (για τις κρεμάλες) και επειδή όταν ο λαός μπορεί να έχει πάρει μεν την εξουσία -με την διαδικασία που περιγράφουμε-, αλλά ταυτόχρονα οι Τούρκοι, σε συνεργασία με τους καλοχτενισμένους γείτονές μας, να καταλάβουν την χώρα, πιο λογικό είναι να έχουν τον πρώτο λόγο για το ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα εκείνοι που βάζουν τα λεφτά.

Και οι άνθρωποι που βάζουν τα λεφτά (ας τους αποκαλέσουμε οι αγορές, όπως τους αποκαλούν οι έγκριτοι οικονομικοί συντάκτες) τιμούν με την εμπιστοσύνη τους τον Γιάννη Στουρνάρα και η επιλογή τους είναι σαφώς πολύ καλύτερη από τις επιλογές της ελεύθερης λαικής βούλησης.

Είναι λοιπόν προτιμότερο να αναλάβει τη διακυβέρνηση ο Γιάννης Στουρνάρας χωρίς τη διαδικασία εκλογών και τα σχετικά καραγκιοζιλίκια ώστε να μην περάσουμε εκ νέου τις περιπέτειες που περνάμε τώρα με τις έξοχες ντιζέζ Παγώνη, Θεοδωρίδου, Γεροτζιάφα, Βασιλακόπουλο, Κώστα Πλεύρη κι όλο αυτό θίασο με τα θεατρικά νούμερα που παρουσιάζει ο ΣΚΑΙ και οι οποίοι υποδύονται διάφορους ρόλους.

Είναι κρίμα να αναγκάζεται ένα Νοσοκομείο όπως ο Ερρίκος Ντυνάν να προσλαμβάνει τον Βασιλακόπουλο ασελγώντας στη μνήμη του ταλαίπωρου Ερρίκου που είχε περάσει τα πάνδεινα όσο ζούσε αλλά πιο οδυνηρό και από τις εν ζωή περιπέτειές του είναι ο Θόδωρας Βασιλακόπουλος που από την Αννίτα Πάνια προβιβάστηκε σε εθνικό επιδημιολόγο.

Λοιπόν αυτά τα επικίνδυνα καραγκιοζιλίκια είναι ο καθρέφτης μας. Είναι οι επιλογές του λαού μας. Και επειδή εδώ άλλος πληρώνει καλύτερα να υπάρχει ένας έλεγχος πριν έλθουν τόσο οδυνηρές εξελίξεις που δεν χωράει ο νους.

 Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύονται οι αγορές και το γεγονός ότι τον αντιπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον συμπαθεί η ΝΔ είναι εγγύηση ότι ο άνθρωπος κάνει καλά τη δουλειά του. Το μόνο κουσούρι του Γιάννη είναι οι αριστερές καταβολές του αλλά μάλλον αυτό με το καιρό το έχει ο ίδιος μανιπουλάρει.

Έχουμε ξαναγράψει την ιστορία του αλλά αξίζει να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας.

Προηγήθηκε ένα τηλεφώνημα στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιάννη Σκουλαρίκη, πριν ο νεαρός Γιάννης Στουρνάρας αποφασίσει να επιστρέψει με εντυπωσιακές περγαμηνές- παρά το νεαρό της ηλικίας του- από το Λονδίνο στην Αθήνα.

Ο γιος του κομμουνιστή και γραμματέα του ΕΑΜ Φθιώτιδας (η οικογένειά του κατάγεται από την Γλύφα) ρώτησε τον υπουργό:

-Γιάννη, έχουν καεί οι φάκελοι;

O Σκουλαρίκης τον διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει να διωχθεί εξαιτίας των οικογενειακών φρονημάτων και έτσι άνοιξαν οι δρόμοι για την επιστροφή του.

Το καλοκαίρι του 1962-γράφει ο Αργύρης Παπαστάθης στο ΒΗΜΑgazino-, ο εξάχρονος Γιάννης Στουρνάρας νόμιζε ότι η μητέρα του, η κυρία Φωτεινή, τους πήγαινε μαζί με τα αδέλφια του για διακοπές στη Μήλο. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν διαφορετικός. Είχαν πάει για να δουν τον πατέρα τους που δούλευε κρυφά ως λογιστής στα ορυχεία Κυριακόπουλου, όπου είχαν καταλύσει πολλοί ΕΑΜίτες.

«Για παπούτσια, ρούχα, ακόμη και για σουβλάκι, ο πατέρας μου πάντα με πήγαινε να τα αγοράσουμε από μαγαζί που το είχαν αριστεροί. Οταν τον ρωτούσα γιατί, μου έλεγε ότι αυτοί το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»

«Ο πατέρας μου δεν με παρότρυνε ποτέ να εμπλακώ ενεργά με τα πολιτικά. “Πρώτα τα μαθήματά σου και μετά τα υπόλοιπα” μου έλεγε. Ισως γι’ αυτό να μπήκα τόσο αργά στην ΚΝΕ, προς το τέλος του πανεπιστημίου». Παρ’ ότι κυνηγημένος από το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς, ο Θανάσης Στουρνάρας κατάφερε να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας μεγάλωσε στο Ψυχικό, τελείωσε το Δημόσιο Γυμνάσιο Φιλοθέης και μπήκε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974.

Ο κ. Bασίλης Ράπανος (ο Ράπανος πέρασε τέσσερα χρόνια στις φυλακές και υπήρξε από τους σκληρότερα βασανισθέντες στα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών) θα πει για τον Γιάννη Στουρνάρα:

-Ο Γιάννης δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα ή του πολιτικού συστήματος, ούτε προέρχεται από παρέες κολεγίου. Δεν είχε κανάλια για να ανεβεί, γι’ αυτό η εξέλιξή του έχει τόση σημασία, γιατί απαιτούσε δέκα φορές μεγαλύτερη προσπάθεια…

Eπιστροφή στο σήμερα.

Λοιπόν με όλα αυτά τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια που βιώνουμε καθημερινά εάν θέλουμε να αποφύγουμε την ολοσχερή κατάρρευση και εξαθλίωση και επειδή δεν υπάρχει λόγος να ταίζουμε και 300 στη Βουλή θα πρέπει ο Γιάννης Στουρνάρας με κινηματογραφικό τρόπο (Don’t look up) να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς χρονικό ορίζοντα...Εάν πιστεύετε ότι διαθέτετε καλύτερες επιλογές εκεί έξω, δοκιμάστε της εκ νέου. Είναι σαν να δοκιμάζετε τον εαυτό σας σε βασανιστήρια της επιλογής σας. Ακριβώς αυτό…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK