kourdistoportocali.comNews DeskΓιατί ο Bill Gates αντιτάχθηκε αρχικά στην απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων

Στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Γιατί ο Bill Gates αντιτάχθηκε αρχικά στην απελευθέρωση των πατεντών εμβολίων

Πως το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου έκανε τελικά στροφή 180 μοιρών

Ο Mark Suzman, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ανακοίνωσε ότι το ίδρυμα τελικά αποφάσισε να υποστηρίξει την άρση των προστατευτικών πατεντών εμβολίων κορωνοϊού. «Κανένα εμπόδιο δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της πνευματικής ιδιοκτησίας, και γι ‘αυτό υποστηρίζουμε την προσωρινή παραίτηση των εταιρειών στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας», ανέφερε σε δήλωση του ο Suzman, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο ιδιωτικό ίδρυμα στον κόσμο.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο μετά τη σφοδρή κριτική που δέχτηκε ο Bill Gates, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πίσω από μεγάλο μέρος της διεθνούς αντίδρασης στην πανδημία κατά της COVID-19, ότι ήταν σε λάθος πλευρά της ιστορίας στη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων που ήδη έχει ανοίξει.

Ο Gates αντιτάχθηκε στην άρση ορισμένων διατάξεων της Συμφωνίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για τις πτυχές των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το εμπόριο. Η παραίτηση θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να σταματήσουν να εφαρμόζουν ένα σύνολο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με την COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έτσι ώστε οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μπορούν να παράγουν ή να εισάγουν διάφορες εκδόσεις εμβολίων.

Ο Gates συναντήθηκε με εμπορική εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Katherine Tai, την περασμένη εβδομάδα και έθεσε αίτημα για την προστασία αυτών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά η Τάι την Τετάρτη αντιτάχθηκε στην πρόταση του όταν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Joe Biden θα υποστηρίξει την παραίτηση από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια COVID-19.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε την παραίτηση παρά την έντονη αντίθεση της φαρμακευτικής βιομηχανίας, του Ιδρύματος Gates και του ίδιου του Bill Gates.

Την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να αλλάξουν οι κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια. «Υπάρχουν τόσα πολλά εργοστάσια εμβολίων στον κόσμο», είπε. «Αυτό που εμποδίζει τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία. Δεν υπάρχει αδρανές εργοστάσιο εμβολίων με κανονιστική έγκριση που δημιουργεί με μαγικό τρόπο ασφαλή εμβόλια. Πρέπει να γίνονται δοκιμές σε αυτά τα σκευάσματα και κάθε διαδικασία πρέπει να εξετάζεται με πολύ προσεκτικό τρόπο».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή, αλλά αντικατοπτρίζουν τη θέση του ιδρύματος -έως την Πέμπτη- ότι η πνευματική ιδιοκτησία στηρίζει την καινοτομία και ότι δεν αποτελεί εμπόδιο στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ωστόσο, το ίδρυμα έχει επανεξετάσει τη θέση του, εν μέρει λόγω της αύξησης της COVID-19 στην Ινδία και τη Βραζιλία, καθώς και την έλλειψη εμβολίων σε όλες τις αφρικανικές χώρες, κάτι που ο Mark Suzman είπε ότι κατέστησε σαφές ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Η ιδέα του Ιδρύματος Γκέιτς είναι: Πρέπει να εργαστούμε μέσω αυτών των φαρμακευτικών εταιρειών επειδή έχουν τόσο μεγάλη εμπειρία και πόρους και μόχλευση», ανέφερε ο Rohit Malpani, ανεξάρτητος σύμβουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Unitaid και πρώην διευθυντής πολιτικής και ανάλυσης στο Médecins Sans Frontières..

Ο Μαλπάνι σημείωσε επίσης ότι υπήρξε μια θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ του Ιδρύματος Γκέιτς και πολλών από τους οργανισμούς που προσπάθησαν να επεκτείνουν την πρόσβαση σε φάρμακα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες βλέπουν τις φαρμακευτικές εταιρείες ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μέρος της λύσης.

«Η προσέγγιση του Ιδρύματος Gates είναι να μη βλέπουμε μία κατάσταση κακή από τα θεμέλια της, αλλά ως κάτι που μπορούμε να δοκιμάσουμε και να διορθώσουμε μέσω φιλανθρωπικών επενδύσεων, μέσω πρόσθετων κυβερνητικών επενδύσεων και ενθαρρύνοντας τους καλύτερους των εταιρειών να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αποτυχίες», είπε. «Αυτό σημαίνει τελικά ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φτώχεια ή οι άνθρωποι που ζουν στη λάθος πλευρά της τεχνολογίας πρέπει να βασίζονται στην καλή θέληση και τη φιλανθρωπία για κάτι που είναι στην πραγματικότητα το δικαίωμά τους» πρόσθεσε.

Το Ίδρυμα Gates υποστήριξε τη Διευκόλυνση του προγράμματος COVAX, το οποίο δημιουργήθηκε για τη διανομή δισεκατομμυρίων εμβολίων κορωνοϊού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, αλλά που τελικά δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων του.

«Το COVAX αποτυγχάνει», δήλωσε η Priti Krishtel, συνιδρύτρια και συν-εκτελεστική διευθύντρια της πρωτοβουλίας για τα φάρμακα, την πρόσβαση και τη γνώση. Αλλά ο Gates «δεν θέλει να αποδεχτεί ότι υπάρχουν περιορισμοί σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο μονοπώλιο», ανέφερε.

Πριν την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τις πατέντες των εμβολίων, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Gates δήλωσε στην ιστοσελίδα Devex ότι η απόφαση εναπόκειται στα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να μοιράζονται την τεχνογνωσία εμβολίων με εξειδικευμένους κατασκευαστές, να βρουν τρόπους για την παραγωγή δόσεων εμβολίων για χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω COVAX και να δεσμευτούν για κλιμακωτή τιμολόγηση», είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος σε email.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι οι χώρες υψηλού εισοδήματος πρέπει να δεσμευτούν στη χρηματοδότηση του COVAX και να μοιράζονται τις δόσεις νωρίτερα και όχι αργότερα. «Και η φιλανθρωπία θα πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα για εταίρους από όλους τους τομείς για να ενώσουν την αναζήτηση λύσεων στις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου», έγραψε ο εκπρόσωπος.

Οι υποστηρικτές της παραίτησης από τις πατέντες, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στις πιέσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες -τις οποίες λένε ότι ενθάρρυνε ο Gates- επικρότησαν απόφαση των ΗΠΑ.

«Ο Bill Gates ζήτησε από όλους να μπλοκάρουν την παραίτηση για τις πατέντες και να εμπιστευτούν μια χούφτα εταιρειών που συσσωρεύουν IP και τεχνογνωσία, αλλά τώρα οι κυβερνήσεις και το κοινό θα έχουν ισχυρότερο λόγο», δήλωσε ο James Love, διευθυντής της Knowledge Ecology International.

Ανέφερε επίσης και τις απόψεις και άλλων εμπειρογνωμόνων που δήλωσαν ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι μόνο το σημείο εκκίνησης, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές άλλες προκλήσεις που εμποδίζουν την πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς γνώσης και των κανονιστικών εμποδίων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK