kourdistoportocali.comNews DeskΈρευνα σε 236.000 ασθενείς> Ελέγχεται η Covid και ως "εγκεφαλική ασθένεια"

Σημαντική ανακάλυψη

Έρευνα σε 236.000 ασθενείς> Ελέγχεται η Covid και ως “εγκεφαλική ασθένεια”

Άτομα που νόσησαν έχουν έως και 44% αυξημένο κίνδυνο για νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες

Μία ακόμη ανησυχητική μελέτη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, αυτή τη φορά ως όσον αφορά τη ψυχική υγεία των νοσούντων, ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 34% των επιζώντων της Covid-19 διαγνώστηκαν με κάποια νευρολογική ή ψυχολογική διαταραχή εντός έξι μηνών από τη μόλυνσή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Psychiatry».

Η πιο συνηθισμένη διαταραχή ήταν το άγχος, που βρέθηκε στο 17% αυτών που έλαβαν νόσησαν, ακολουθούμενο από διαταραχές της διάθεσης, που βρέθηκαν στο 14% των ασθενών.

Και ενώ οι νευρολογικές επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές σε νοσοκομειακούς ασθενείς, εξακολουθούν να είναι συχνές και σε εκείνους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο σπίτι τους, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Αυτό το ποσοστό αυξήθηκε προοδευτικά καθώς η σοβαρότητα της ασθένειας Covid-19 αυξάνονταν. Αν μελετήσουμε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 39%», δήλωσε ο Maxime Taquet, ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης στην ψυχιατρική του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συν-συγγραφέας της νέας μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα βοηθήσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ώστε να συνεχίσει να βοηθά αποτελεσματικότερα όσους θεραπεύτηκαν από την Covid-19, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι εγκεφαλικές παθήσεις και οι ψυχιατρικές διαταραχές είναι πιο συχνές μετά την Covid-19 παρά μετά από γρίπη ή άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, ακόμη και όταν οι ασθενείς συνδυάζουν και άλλους παράγοντες κινδύνου. Τώρα πρέπει να δούμε τι συμβαίνει μετά από έξι μήνες», πρόσθεσε ο Taquet.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους ακόμη καθώς αφορά τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας περισσότερων από 236.000 ασθενών Covid-19, κυρίως στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές συνέκριναν τα αρχεία με εκείνους που παρουσίασαν άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Παρατήρησαν ότι τα άτομα με Covid-19 είχαν 44% αυξημένο κίνδυνο για νευρολογικές και ψυχιατρικές ασθένειες σε σύγκριση με τα άτομα που υποφέρουν από γρίπη. Και είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις επιπτώσεις σε σύγκριση με άτομα με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Περίπου ένας στους 50 ασθενείς με Covid-19 είχε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, που είναι ένας θρόμβος αίματος που επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Ωστόσο, το Covid-19 δεν αύξησε απαραίτητα τον κίνδυνο για όλο το φάσμα των νευρολογικών ασθενειών. «Δύο σημαντικά αρνητικά ευρήματα αφορούν τον παρκινσονισμό και το σύνδρομο Guillain-Barré», δήλωσε ο Taquet. «Και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι νευρολογικές που γνωρίζουμε ότι μερικές φορές σχετίζονται με ιογενή λοίμωξη. Δεν διαπιστώσαμε ότι ήταν πιο συχνές μετά την Covid-19 και μετά τις λοιπές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που εξετάσαμε».

Η μελέτη είναι σημαντική λόγω του μεγάλου αριθμού αρχείων ασθενών που οι ερευνητές μπόρεσαν να αναλύσουν, σύμφωνα με τον Δρ. Musa Sami, κλινικό αναπληρωτή καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

«Πρόκειται για μια σπουδαία εργασία σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών που καταδεικνύει τη σχέση μεταξύ της Covid-19 και των ψυχιατρικών και νευρολογικών επιπλοκών», ανέφερε σε δήλωση. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, καθώς υπήρξε μεγάλη ανησυχία σχετικά με το Covid-19 ως εγκεφαλική ασθένεια» συμπλήρωσε.

Ο Sami, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση του πώς, ακριβώς, η Covid-19 επηρεάζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.

Επίσης, μία ακόμα σημαντική ένδειξη είναι ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα είναι πιο συνηθισμένα από τις σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές, σύμφωνα με τον Masud Husain, καθηγητή νευρολογίας και γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συν-συγγραφέα της μελέτης.

«Τα άτομα με πολύ σοβαρά συμπτώματα είναι εκείνα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευρολογικές επιπλοκές, σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε με τις επιπλοκές της ψυχικής υγείας, κάτι που είναι πολύ πιο έντονο», είπε.

Άλλες, μικρότερες μελέτες έχουν δείξει το ίδιο αποτέλεσμα. Μία μελέτη τον Φεβρουάριο ακολούθησε 381 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για την Covid-19 σε νοσοκομείο στη Ρώμη της Ιταλίας και διαπίστωσε ότι το 30% από αυτούς εμφάνισαν μετατραυματικό στρες μετά από την ανάρρωση.

Μια μελέτη του Δεκεμβρίου στο περιοδικό «Neurology: Clinical Practice» έδειξε ότι η Covid-19 θα μπορούσε να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και διαταραχές της κίνησης, ακόμη και σε ορισμένες μέτριες περιπτώσεις.

Ένα από τα βασικά κριτήρια της μελέτης του «Lancet Psychiatry» είναι ότι χρησιμοποιεί «δεδομένα ικανοποιητικής υγειονομικής περίθαλψης» και όχι ερευνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τον Paul Harrison, καθηγητή ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης.

«Οι ασθενείς που είχαν Covid-19 ενδέχεται να είναι πιο πιθανό να έχουν νευρολογική και ψυχιατρική διάγνωση, απλώς και μόνο επειδή έλαβαν περισσότερη παρακολούθηση, περισσότερη ιατρική φροντίδα, σε σύγκριση με ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό μπορεί να εξηγεί μερικές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν στις τιμές», είπε ο Taquet.

Ωστόσο, η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα της μακροπρόθεσμης επιβάρυνσης που θα έχει η πανδημία σε εκείνους που έπληξε. «Αν και οι ατομικοί κίνδυνοι για τις περισσότερες διαταραχές είναι μικροί, η επίδραση σε ολόκληρο τον πληθυσμό μπορεί να είναι σημαντική για τα συστήματα υγείας και κοινωνικής μέριμνας λόγω της κλίμακας της πανδημίας και ότι πολλές από αυτές τις καταστάσεις είναι χρόνιες», δήλωσε ο Harrison.

«Ως αποτέλεσμα, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να διαθέτουν πόρους για την αντιμετώπιση της αναμενόμενης ανάγκης, τόσο εντός της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης» συμπλήρωσε.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Εις το όνομα του πατρός
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή