kourdistoportocali.comNews DeskΈνας μετά τον άλλο CEOs κορυφαίων τραπεζών ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω;

Breaking News

Ένας μετά τον άλλο CEOs κορυφαίων τραπεζών ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω;

Εντός μηνός παραιτήθηκαν ή προανήγγειλαν παραιτήσεις οι επικεφαλής των HSBC, Morgan Stanley, JPMorgan Chase

Παρασκευή 24 Μαίου 2024
Τα αφεντικά των τραπεζών βλέπουν τα σύννεφα να πυκνώνουν και ανακοινώνουν παραιτήσεις ένας μετά τον άλλον;
Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί έξω; Γιατί είδους γεγονότα θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε;

Ήταν 30 Απριλίου 2024 όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της HSBC, Noel Quinn ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόθεσή του να αποσυρθεί από την τράπεζα μετά από σχεδόν πέντε χρόνια στη θέση του.Ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ο Noel έχει επιβλέψει έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό της τράπεζας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η HSBC σημείωσε κέρδη ρεκόρ και τις μεγαλύτερες αποδόσεις σε πάνω από μια δεκαετία. Έχει απλοποιήσει και επικεντρώσει με επιτυχία την τράπεζα, πιο πρόσφατα με την πώληση των δραστηριοτήτων στον Καναδά και την Αργεντινή και έχτισε ηγετική θέση στη βιωσιμότητα.

Ο πρόεδρος της HSBC, Mark Tucker, ευχαρίστησε τον Noel για την ηγεσία του από την ανάληψη του ρόλου το 2019 και για τη συνεισφορά του στην HSBC από τότε που προσχώρησε για πρώτη φορά στην εταιρεία το 1987.

Ο Mark Tucker δήλωσε: «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στην ηγεσία της εταιρείας από τον Noel.

Ο Noel είχε μια μακρά και ξεχωριστή καριέρα 37 ετών στην Τράπεζα και είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη σημαντική προσφορά του στον Όμιλο εδώ και πολλά χρόνια. Έχει οδηγήσει τη στρατηγική μετασχηματισμού μας και έχει δημιουργήσει μια απλούστερη, πιο εστιασμένη επιχείρηση που προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις. Η τράπεζα βρίσκεται σε ισχυρή θέση καθώς εισέρχεται στην επόμενη φάση ανάπτυξης».

Ο Noel Quinn είπε: «Ήταν προνόμιο να ηγούμαι της HSBC. Ποτέ δεν φανταζόμουν όταν ξεκίνησα πριν από 37 χρόνια ότι θα είχα την τιμή να γίνω Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου αυτής της μεγάλης τράπεζας. Είμαι περήφανος για όσα πετύχαμε και κατέστη δυνατό μόνο χάρη στο ταλέντο, την αφοσίωση και τη δέσμευση των ανθρώπων της HSBC. Θέλω να τους ευχαριστήσω ολόψυχα και να τους ευχηθώ καλή συνέχεια στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού. Μετά από μια έντονη πενταετία, είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μένα να αποκτήσω μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής μου ζωής. Σκοπεύω να ακολουθήσω μια καριέρα χαρτοφυλακίου στο μέλλον».

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία για την εύρεση διαδόχου, εξετάζοντας τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς υποψηφίους. Ο Noel θα συνεχίσει ως Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και θα εξασφαλίσει μια ομαλή μετάβαση.

Μόλις λίγα 24ωρα πριν Ο CEO της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, σηματοδότησε ότι η συνταξιοδότηση είναι πιο κοντά από ποτέ
Ο Dimon είπε ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από την JPMorgan Chase τα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά αρνήθηκε να προσφέρει ένα χρονοδιάγραμμα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, είπε σε αναλυτές και επενδυτές τη Δευτέρα ότι είναι πιθανό να αποχωρήσει από την εταιρεία μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς το σχέδιο διαδοχής του αρχίζει να τίθεται στο επίκεντρο.
Ο Dimon έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ερωτήσεων και απαντήσεων με αναλυτές στην ετήσια ημέρα επενδυτών της JPMorgan Chase. Οι παρατηρήσεις του περιελάμβαναν μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τα προηγούμενα σχόλιά του σχετικά με τον σχεδιασμό διαδοχής, αν και επέλεξε να μην δώσει ένα οριστικό χρονοδιάγραμμα.
«Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι πλέον πέντε χρόνια», είπε ο Dimon. Όταν είχε προηγουμένως ερωτηθεί για τα μελλοντικά του σχέδια, ο Dimon είπε γενικά ότι σχεδιάζει να μείνει στην JPMorgan για άλλα πέντε χρόνια.

«Έχω ακόμα την ενέργεια που είχα πάντα», εξήγησε. «Νομίζω ότι όταν δεν θα μπορώ να φορέσω τη φανέλα πρέπει να φύγω».Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan απένειμε ένα bonus 1,5 εκατομμυρίου δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών στον Dimon το 2021, το οποίο του απαιτεί να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι το 2026 για να λάβει το βραβείο, δίνοντάς του ένα κίνητρο να παραμείνει στον ρόλο.

Τον περασμένο Μάιο, ο Dimon πρότεινε ότι μπορεί να αποχωρήσει από την εταιρεία σε περίπου τριάμισι χρόνια, κάτι που θα σήμαινε μια αποχώρηση στα τέλη του 2026.

Το διοικητικό συμβούλιο της JPMorgan τον Απρίλιο εντόπισε πιθανούς διαδόχους του Dimon σε βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Εάν ο Dimon χρειάζεται έναν άμεσο διάδοχο, πιθανότατα θα είναι ο Daniel Pinto, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ο Pinto υπηρέτησε ως αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος το 2020 όταν ο Dimon υποβλήθηκε σε επείγουσα εγχείρηση καρδιάς.

Η Jennifer Piepszak και ο Troy Rohrbaugh είναι υποψήφιοι για την κορυφαία θέση όταν ο Dimon τελικά αποχωρήσει. Οι δυο τους είναι συν-διευθύνοντες σύμβουλοι της διευρυμένης εμπορικής και επενδυτικής τράπεζας της εταιρείας.

Η Piepszak εργάζεται στην εταιρεία για σχεδόν τρεις δεκαετίες και ο Rohrbaugh εργάζεται για την JPMorgan από το 2005.

Άλλοι υποψήφιοι που προσδιορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο είναι η Marianne Lake, Διευθύνουσα Σύμβουλος της καταναλωτικής και κοινοτικής τραπεζικής και η Mary Erdoes, διευθύνουσα σύμβουλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας.

Οι Lake και Piepszak ήταν μεταξύ των στελεχών που επιφορτίστηκαν με την ενσωμάτωση της First Republic Bank στην JPMorgan όταν εξαγοράστηκε πέρυσι μετά την αποτυχία της εν μέσω αναταραχής στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα.

H Erdoes έχει συνεργαστεί με την εταιρεία για περισσότερα από 25 χρόνια και έχει ηγηθεί του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας από το 2009.

Η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας εν μέσω των ειδήσεων σχετικά με τον σχεδιασμό διαδοχής για την ενδεχόμενη αποχώρηση της Dimon από την εταιρεία.

Η μετοχή υποχώρησε περίπου 3,65% στις αργά το απόγευμα συναλλαγές.

Ο James Gorman της Morgan Stanley παραιτείται από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στο τέλος του έτους

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Morgan Stanley James Gorman είπε στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της τράπεζας την Πέμπτη ότι θα παραιτηθεί στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο James Gorman ανέφερε την «επιτυχή μετάβαση» του διαδόχου του Ted Pick στην κορυφαία θέση στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε σχεδόν 2% για να κλείσει στα 98,92 δολάρια.

Executive Chairman James Gorman

Ο James Gorman πέρασε 14 χρόνια στο τιμόνι και πιστώνεται ότι μετέτρεψε την τράπεζα σε ισχυρό κέντρο διαχείρισης περιουσίας.

Οργάνωσε επίσης ένα σχέδιο διαδοχής στο οποίο ο Ted Pick ανέλαβε τα ηνία ταυτόχρονα με τη διατήρηση των δύο άλλων υποψηφίων CEO, των στελεχών Andy Saperstein και Dan Simkowitz, κάτι σπάνιο στη Wall Street.

Οι μέτοχοι ενέκριναν όλες τις προτάσεις της διοίκησης την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της εκλογής διευθυντών και της έγκρισης αμοιβών των στελεχών.

Εν τω μεταξύ, όλες οι προτάσεις των μετόχων απορρίφθηκαν.

Ο ισχυρός πληρεξούσιος σύμβουλος Glass Lewis προέτρεψε τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση της τράπεζας για αμοιβή στελεχών.

Ο Gorman βραβεύτηκε με 37 εκατομμύρια δολάρια από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ ο Pick και δύο άλλοι υποψήφιους διευθύνοντες συμβούλους έλαβαν εφάπαξ βραβεία 20 εκατομμυρίων $.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, που τροφοδοτήθηκαν από την αναζωπύρωση της επενδυτικής τραπεζικής και την ανάπτυξη της διαχείρισης πλούτου.

-Περίεργες κινήσεις στρατευμάτων πράγματι…

θα σχολιάσει ο Edward Dowd πρώην χρηματιστής της BlackRock

-Αρχίζουν να αποκαλύπτουν πόσο σοβαρή είναι η τραπεζική κρίση. 20+ τράπεζες είχαν καθαρές εκροές. Ορισμένες τράπεζες έχασαν το 10% των περιουσιακών στοιχείων σε μια μέρα. Η κρίση διακόπηκε μόνο από το BTFP-Bank Term Funding Program*, στις 12 Μαρτίου. Κρύφθηκε κάτω από το χαλί — προς το παρόν. Όχι όμως για πάντα.

Bank Term Funding Program*

Το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Τραπεζικής Χρηματοδότησης-Bank Term Funding Program (BTFP) δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει αμερικανικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διαθέτοντας πρόσθετη χρηματοδότηση σε επιλέξιμα ιδρύματα καταθετών για να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες όλων των καταθετών τους. Το BTFP προσφέρει δάνεια διάρκειας έως και ενός έτους σε τράπεζες, αποταμιευτικές ενώσεις, πιστωτικές ενώσεις και άλλα επιλέξιμα καταθετικά ιδρύματα που δεσμεύουν τυχόν εξασφαλίσεις που είναι επιλέξιμες για αγορά από την Federal Reserve Bank σε πράξεις ανοικτής αγοράς (βλ. 12 CFR 201.108(b)) όπως τα Υπουργεία Οικονομικών των Η.Π.Α., τίτλοι πρακτορείων των ΗΠΑ και τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια πρακτορείων των ΗΠΑ. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται στο άρτιο. Το BTFP είναι μια πρόσθετη πηγή ρευστότητας έναντι τίτλων υψηλής ποιότητας, εξαλείφοντας την ανάγκη ενός ιδρύματος να πουλήσει γρήγορα αυτούς τους τίτλους σε περιόδους άγχους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK