kourdistoportocali.comNews DeskΈνα άρθρο της The Wall Street Journal γεμάτο ειρωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19. -Kαλύτερα να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε

Βreaking news

Ένα άρθρο της The Wall Street Journal γεμάτο ειρωνία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων COVID-19. -Kαλύτερα να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε

Τα καλύτερα έπονται

Mε την ειρωνία διάχυτη στο άρθρο της η Allysia Finley της The Wall Street Journal σχολιάζει την αδιαφορία των πολιτών να λάβουν ένα ακόμη τρύπημα, αυτή τη φορά με τα λεγόμενα δισθενή εμβόλια. Πάμε να το δούμε…

Σχεδόν κανείς δεν αγοράζει τους δισθενείς ενισχυτές του Biden.

Marketing 101: Μην φουσκώνετε το προϊόν σας. Όταν δεν ανταποκρίνεται στη διαφημιστική εκστρατεία, το κοινό δεν θα εμπιστεύεται αυτό που θα πουλάτε την επόμενη φορά. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Βiden καθώς προσπαθεί να προσφέρει «δισθενή» ενισχυτικά για τον Covid-19.

Πολλοί Αμερικανοί που σήκωσαν τα μανίκια τους για τις αρχικές δύο δόσεις, ακόμη και για τις τρίτες δόσεις, οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι τα εμβόλια θα τους εμπόδιζαν να αρρωστήσουν. Πολλοί ωστόσο αρρώστησαν. Μερικοί έμειναν νοκ άουτ για μέρες με συμπτώματα γρίπης—ακριβώς αυτό που προσπαθούσαν να αποφύγουν με το να εμβολιαστούν και να ενισχυθούν.

Μπορείτε να τους κατηγορήσετε που δεν αγόρασαν το αφήγημα της διοίκησης ότι τα νέα και υποτιθέμενα βελτιωμένα δισθενή ενισχυτικά θα «προστατέψουν» αυτούς και τις οικογένειές τους;

Το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών προβάλλει διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Όπως γνωρίζουμε, η ασυλία δεν διαρκεί για πάντα. Τα ενημερωμένα εμβόλια προσφέρουν πρόσθετη προστασία έναντι του Omicron. Μην χάσετε το παιχνίδι.”

Μια τέτοια παραπλανητική δήλωση μπορεί να οδηγήσει σε μήνυση ενός κατασκευαστή εμβολίων για παραπλανητική διαφήμιση.

Το Omicron έχει αντικατασταθεί από πολλούς μακρινούς συγγενείς. Τα δισθενή εμβόλια στοχεύουν το αρχικό στέλεχος Wuhan καθώς και τις παραλλαγές BA.4 και BA.5 – εγγόνια του Omicron. Αυτές οι παραλλαγές κυριάρχησαν όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε εντολή στους κατασκευαστές εμβολίων να παράγουν τους δισθενείς ενισχυτές αυτό το καλοκαίρι, αλλά πλέον αποτελούν λιγότερο από το 15% των ιών που αναλύθηκαν σε αλληλουχία.

Η διοίκηση μαστίγωσε μια πρόσφατη μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που υποτίθεται ότι παρέχει πραγματικές αποδείξεις ότι τα δισθενή ενισχύουν την προστασία. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως και είχαν λάβει το δισθενές αναμνηστικό είχαν 19% έως 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα Covid-19 σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα.
Οι ηλικιωμένοι που έλαβαν πέντε εμβόλια συμπεριλαμβανομένου του δισθενούς είχαν μόνο 23% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν αυτό το φθινόπωρο από τους μη εμβολιασμένους. Δεν είναι κάτι για να καυχηθεί κανείς. Τα δισθενή υπολείπονταν επίσης κατά πολύ του προτύπου αποτελεσματικότητας 50% που είχε ορίσει ο FDA για την έγκριση εμβολίων Covid το 2020 – μια εποχή που ο ιός ήταν πιο θανατηφόρος και λιγότεροι Αμερικανοί είχαν φυσική ανοσία.

Αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν πιθανώς τη μέγιστη αποτελεσματικότητα των δισθενών ενισχυτών, δεδομένου ότι η μελέτη παρακολούθησε τις λοιμώξεις μόνο κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων αφότου οι περισσότεροι είχαν λάβει εμβόλια. Τα αντισώματα και η προστασία έναντι της μόλυνσης πέφτουν γρήγορα μερικούς μήνες μετά τον εμβολιασμό, όπως είδαμε με τη σύνθεση δύο δόσεων και τα ενισχυτικά.

Θυμηθείτε ότι τα αρχικά εμβόλια βρέθηκαν αρχικά ότι ήταν περίπου 95% αποτελεσματικά έναντι λοιμώξεων με βάση τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Στη συνέχεια, η προστασία μειώθηκε καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων έπεσαν και ο ιός μεταλλάχθηκε. Καθώς οι λεγόμενες πρωτοποριακές λοιμώξεις έγιναν πιο συχνές, οι αξιωματούχοι της διοίκησης επέμειναν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες.

Για πολλούς Αμερικανούς, αυτό ήταν εκτός θέματος. Τα υγιή μη ηλικιωμένα άτομα διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο νοσηλείας. Πολλοί εμβολιάστηκαν για να μειώσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε ευάλωτους φίλους και συγγενείς. Ο Πρόεδρος Biden είπε τον Απρίλιο του 2021 ότι ο εμβολιασμός θα «προστατεύσει την κοινότητά σας, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τους γείτονές σας».

Αλλά μέχρι το περασμένο φθινόπωρο ήταν σαφές ότι οι εμβολιασμένοι Αμερικανοί κολλούσαν και εξέδιδαν τον ιό. Στη συνέχεια, η διοίκηση κυκλοφόρησε τις τρίτες δόσεις που ισχυρίστηκε ότι θα ενίσχυαν την ατομική και συλλογική προστασία.

Για πολλούς Αμερικανούς, οι ενισχυτές ήρθαν ως δόλωμα και διακόπτης. Είχαν οδηγηθεί να πιστέψουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν ισόβια εγγύηση κατά της μόλυνσης. Οι υπάλληλοι δημόσιας υγείας στην αρχή θα έπρεπε να είχαν θέσει πιο ρεαλιστικές προσδοκίες.


Η διοίκηση πιθανότατα φοβόταν ότι η παροχή αυτών των δημόσιων αποποιήσεων θα υπονόμευε την εκστρατεία εμβολιασμού της. Αν δεν το έκανε, όμως, είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας επιδεινώνουν αυτό το λάθος υπερπωλώντας τα ενισχυτικά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Anthony Fauci επέμεινε ότι «τα αναμνηστικά μας σχήματα εμβολίων λειτουργούν κατά του Omicron» παρά τα στοιχεία ότι η νέα παραλλαγή απέφυγε τα αντισώματα του εμβολίου. Μελέτες αργότερα έδειξαν ότι οι αρχικοί ενισχυτές ήταν 75% αποτελεσματικοί έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης Omicron τις πρώτες εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, αλλά η προστασία υποχώρησε γρήγορα και εξαφανίστηκε έναντι των απογόνων του Omicron.

Ο ιστότοπος του CDC τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι, από τον Απρίλιο, οι Αμερικανοί που έλαβαν τα αρχικά ενισχυτικά ήταν θετικοί σε υψηλότερα ποσοστά από εκείνους που είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις. Αυτά τα δεδομένα αφαιρέθηκαν πρόσφατα από τον ιστότοπο όταν προστέθηκαν δεδομένα περιπτώσεων για τον δισθενή ενισχυτή.

Παρόλο που οι υπάλληλοι της διοίκησης αντλούν τα δισθενή ενισχυτικά, επιμένουν ότι τα αρχικά εμβόλια προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες. «Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί», είπε ο Δρ. Fauci σε συνέντευξη Τύπου στις 22 Νοεμβρίου. «Αν πρόκειται να δούμε ένα πρόβλημα αυτό το χειμώνα, θα είναι μεταξύ αυτών των ανθρώπων». Εάν αυτό είναι αλήθεια, ποιος χρειάζεται άλλο ενισχυτή;

Οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν φτωχές ανταποκρίσεις στα εμβόλια θα επωφεληθούν περισσότερο από τις νέες θεραπείες παρά από τη λήψη εμβολίων κάθε λίγους μήνες. Εκτιμάται ότι οι μισοί από αυτούς που πεθαίνουν με Covid δεν μπορούν να λάβουν το αντιικό Paxlovid για ιατρικούς λόγους, γεγονός που περιορίζει τη χρησιμότητα του φαρμάκου για τους ασθενείς υψηλότερου κινδύνου.

Όπως για όλους τους άλλους, εδώ είναι το μήνυμα για τη δημόσια υγεία που θα πρέπει να μεταδίδει η διοίκηση: Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από το να αρρωστήσετε με Covid ή οποιαδήποτε άλλη αναπνευστική ασθένεια είναι να κοιμάστε αρκετά, να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK