kourdistoportocali.comNews DeskElon Musk> Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για το μέλλον είναι ο Άρης, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη

Δημοσίευμα Daily Mail

Elon Musk> Η μεγαλύτερη ελπίδα μου για το μέλλον είναι ο Άρης, αλλά ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη

- Το ερώτημα θα είναι πραγματικά ένα: Αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς θα έχει νόημα η ζωή σας;

Ο Elon Musk έκανε μια τρομακτική πρόβλεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και προειδοποίησε τους γονείς για το πώς η τεχνολογία βλάπτει τελικά τα παιδιά.

Ο 52χρονος Musk μίλησε σε ένα τεχνολογικό συνέδριο την Πέμπτη για το μέλλον της Tεχνητής Nοημοσύνης και προειδοποίησε το κοινό ότι θα αναλάβει τις περισσότερες από τις εργασίες τους.

Μιλώντας μέσω webcam στο VivaTech 2024 στο Παρίσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla τόνισε ότι «μάλλον κανένας από εμάς δεν θα έχει δουλειά» όταν συζήτησε για το πώς θα αναπτυχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Αν θέλεις να κάνεις μια δουλειά που να μοιάζει με χόμπι, δηλαδή να σου αρέσει τόστο πολύ, μπορείς πράγματι να την κάνεις», είπε ο Musk. «Αλλά διαφορετικά, η Tεχνητή Nοημοσύνη και τα ρομπότ θα παρέχουν όποια αγαθά και υπηρεσίες θέλεις».

Ο Musk εξήγησε ότι, για να λειτουργήσει αυτό το σενάριο, πρέπει να υπάρχει «καθολικά υψηλό εισόδημα» («Universal high income»). Το τελευταίο είναι μια έννοια που οραματίζεται μια κοινωνία όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μειώσει το κόστος της ανθρώπινης εργασίας -κάτι που θα κάνει τις βασικές ανάγκες προσιτές για όλους. Αυτή η έννοια δεν πρέπει να συγχέεται με το καθολικό βασικό εισόδημα, το οποίο αναφέρεται στο ότι η κυβέρνηση δίνει ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό σε όλους ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

«Δεν θα υπάρχει έλλειψη αγαθών ή υπηρεσιών», είπε ο Musk, περιγράφοντας το μέλλον της Tεχνητής Nοημοσύνης.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει προχωρήσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας τους ερευνητές και τις ρυθμιστικές αρχές να προσπαθούν να συμβαδίσουν. Ωστόσο, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT ανακάλυψαν τον Ιανουάριο ότι οι χώροι εργασίας υιοθετούν την Τεχνητή Νοημοσύνη πολύ πιο αργά από ό,τι είχαν προβλέψει και φοβόντουσαν οι ειδικοί.

Οι τελευταίοι δεν πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αναλάβει ορισμένες θέσεις εργασίας που απαιτούν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής νοημοσύνης -όπως επαγγελματίες ψυχικής υγείας, δάσκαλοι και δημιουργικοί, σύμφωνα με το CNN.

Παρά το γεγονός ότι είναι σίγουρος για τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στο μέλλον μας, ο Musk περιέγραψε την συγκεκριμένη τεχνολογία ως τον μεγαλύτερο φόβο του και έχει εκφράσει δημόσια και ανοιχτά τις ανησυχίες του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Space X πρόσθεσε στο συνέδριο ότι σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Άρη «πιθανώς μέσα σε 10 χρόνια, ίσως και σε επτά με οκτώ» αλλά είπε ότι ενώ «η μεγαλύτερη ελπίδα του είναι ο Άρης ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι η τεχνητή νοημοσύνη».

Ο Musk αναφέρθηκε επίσης στη «Σειρά Βιβλίων Πολιτισμού» του Ian Banks, η οποία είναι μια ουτοπική φανταστική ματιά σε μια κοινωνία που διοικείται από προηγμένη τεχνολογία -η οποία λέει ότι είναι η πιο ρεαλιστική και «το καλύτερο όραμα για μια μελλοντική τεχνητή νοημοσύνη». Αναρωτήθηκε αν οι άνθρωποι θα ήταν ικανοποιημένοι με μια ζωή χωρίς δουλειά και καριέρες.

«Το ερώτημα θα είναι πραγματικά ένα, αν ο υπολογιστής και τα ρομπότ μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα από εσάς, θα έχει νόημα η ζωή σας;» αναρωτήθηκε. «Πιστεύω ότι υπάρχει ίσως ακόμα ένας ρόλος για τους ανθρώπους σε αυτό, στο ότι μπορούμε να δώσουμε νόημα στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

Ο Musk εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση προς τους γονείς να επιτρέψουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία. Ο δισεκατομμυριούχος τόνισε προς τους γονείς να περιορίσουν τον χρόνο που ξοδεύουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή «προγραμματίζονται από μια Tεχνητή Nοημοσύνη που μεγιστοποιεί τη ντοπαμίνη».

Ο Musk υποστήριξε πρόσφατα ότι «η Tεχνητή Nοημοσύνη θα είναι πιο έξυπνη από κάθε άνθρωπο μέχρι το τέλος του 2025» και κάποιοι ειδικοί συμφώνησαν στο ότι μπορεί να έχει δίκιο.

Η Nell Watson, εμπειρογνώμονας Tεχνητής Nοημοσύνης και ηθικολόγος, μοιράστηκε ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να μετατραπεί από chatbots σε εξαιρετικά ευφυείς εκπροσώπους τους επόμενους 12 μήνες. Το μονοπάτι θα ξεκινούσε με μια τεράστια επένδυση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια νέα υπολογιστική υποδομή, και στη συνέχεια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μάθαινε πώς να αυτοβελτιώνεται μέχρι να αποκτήσει «συνειδηση». «Αν και ένας χρόνος είναι σύντομο χρονικό διάστημα, να θυμάστε ότι έχουν περάσει μόνο 15 μήνες από την ανακάλυψη του ChatGPT, που έφερε την Τεχνητή Νοημοσύνη στη συνείδηση του κοινού», είπε στο DailyMail.com.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK