kourdistoportocali.comNews DeskΤο Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή

Τι απαντά η εταιρία

Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή

Έτοιμοι να διεκδικήσουν αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων

Ελληνικό πετρελαιοφόρο έχουν λοκάρει οι Ισραηλινές Αρχές ως κύριο ύποπτο για την ιστορικών διαστάσεων μόλυνση που έχει προκληθεί στις ισραηλινές ακτές της Μεσογείου από διαρροή πετρελαίου. Η μόλυνση έχει κινητοποιήσει την ηγεσία και τους πολίτες του Ισραήλ οι οποίοι σπεύδουν σε μία προσπάθεια να καθαρίσουν τις ακτές.

Από τον Ian Ford

Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσαν να χρειαστούν και 10-15 χρόνια για να εξαλειφθεί η μόλυνση ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και τα συστήματα αφαλάτωσης που έχουν εγκατασταθεί ώστε να παρέχουν πόσιμο νερό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε ήδη ποσό 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση της πίσσας από τις παραλίες και την αποκατάσταση των οικολογικών ζημιών, ενώ ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημίωση από τον “δράστη” που προκάλεσε τη μόλυνση.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Kan του Ισραήλ ανέφερε τη Δευτέρα ότι το ελληνικών συμφερόντων πλοίο Minerva Helen βρίσκεται υπό έρευνα ως ο πιθανός ένοχος της διαρροής. Σύμφωνα με την Jerusalem Post το ίδιο πλοίο είναι επίσης ύποπτο ότι είναι υπεύθυνο για μια μεγάλη διαρροή στα ανοικτά των ακτών της Κοπεγχάγης της Δανίας τον Ιανουάριο του 2008.

Η Minerva Marine Inc. που έχει στην ιδιοκτησία της το Minerva Helen απάντησε στον Kan, λέγοντας ότι «δεν ήταν η πηγή της διαρροής» στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, και αρνήθηκε επίσης την ευθύνη για τη διαρροή της Δανίας το 2008.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρίας η Minerva Marine Inc. ιδρύθηκε το 1996 από τον Andreas J. Martinos και μέχρι σήμερα παραμένει ιδιωτική και ανεξάρτητη εταιρεία. Η Minerva γρήγορα αναπτύχθηκε από έναν διαχειριστή δεξαμενόπλοιων 6 πλοίων στον αφοσιωμένο επιχειρησιακό ηγέτη Aframax που είναι σήμερα.

Την Τρίτη, ο δικαστής του Δικαστηρίου της Χάιφα Zayed Falah εξέδωσε διαταγή με την οποία ζητούσε λεπτομέρειες της έρευνας για την περιβαλλοντική καταστροφή.

Το Minerva Helen έφυγε από το Port Said της Αιγύπτου στις 11 Φεβρουαρίου καθ ‘οδόν προς το Ισραήλ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Jerusalem Post υπέστη σημαντική διαρροή στα διεθνή ύδατα, πάνω από 50 χιλιόμετρα από τις ισραηλινές ακτές, επέστρεψε και έπλευσε για ένα άλλο λιμάνι στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το Minerva Helen κινείται πλέον από την την Καρταχένα της Ισπανίας με κατεύθυνση τον Πειραιά.

Οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι ο καθαρισμός των παραλιών του Ισραήλ μπορεί να διαρκέσει χρόνια. «Εργάζομαι για πάνω από μια δεκαετία στην Ισραηλινή Φύση και Πάρκα Αρχή και δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στο παρελθόν», δήλωσε ο Roei Shtrauss, διευθυντής στην Israel Nature and Parks Authority.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή, περίπου 170 χιλιόμετρα, από τις παραλίες του Ισραήλ έχουν υποστεί ζημιά από την υπεράκτια πετρελαιοκηλίδα, σηματοδοτώντας μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές στη χώρα τη τελευταία δεκαετία. «Δεν ξέρω τι οδήγησε στη διαρροή, αλλά δεν αναφέρθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος», δήλωσε ο Shtrauss. «Αυτό δεν είναι σωστό και είναι παράνομο. Αν είχαν αναφέρει τη διαρροή, όλοι οι οργανισμοί εδώ θα μπορούσαν να είχαν προετοιμαστεί πολύ καλύτερα και να μην εκπλαγούν. ”

Στοιχεία για τη διαρροή πίσσας εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ από το Κουρδιστό Πορτοκάλι)  όταν βρέθηκε νεκρή φάλαινα 17 μέτρων (55 πόδια) σε μια παραλία στο νότιο Ισραήλ, όπως και άλλα θαλάσσια άγρια ​​ζώα. Χιλιάδες εθελοντές εργάζονται καθημερινά για την απομάκρυνση της πίσσας από τις αμμώδεις παραλίες της χώρας, οι οποίες είναι δημοφιλείς στους τουρίστες και τους ντόπιους. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν επίσης αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να βοηθήσουν στον καθαρισμό.

«Οι παραλίες ανήκουν σε όλους μας», δήλωσε εθελοντής με το όνομα Tiviet στο Media Line καθώς μάζευε μικρά κομμάτια πίσσας από την άμμο στο Sharon Beach Nature Reserve βόρεια του Τελ Αβίβ.

«Το μέγεθος της ρύπανσης είναι τόσο μεγάλο που χρειαζόμαστε κάθε άτομο διαθέσιμο για να έρθει και να βοηθήσει», συμπλήρωσε.

Ο Michael Raphael είναι ο εθνικός συντονιστής της Μεσογειακής Λαϊκής Εκστρατείας, επικεφαλής ενός μη κερδοσκοπικού συνασπισμός Ισραηλινών περιβαλλοντικών οργανώσεων που πιέζει για τη δημιουργία ρυθμιζόμενων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Το ζήτημα είναι ότι η πίσσα έχει φτάσει στις πολύ ευαίσθητες οικολογικές περιοχές της Μεσογείου και αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αφαιρεθεί και να καθαριστεί», δήλωσε ο Raphael στο The Media Line. «Αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 10-15 χρόνια. Μόνο το κόστος καθαρισμού της παραλίας αναμένεται να κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια αρχική εκτίμηση του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος. Ωστόσο, η πλήρης οικονομική επίπτωση του συμβάντος απομένει να φανεί και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μηνύσει τον υπεύθυνο και να διεκδικήσει αποζημίωση.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η διαρροή προκαλεί επίσης προβλήματα σε ένα άλλο μεγάλο πετρελαϊκό έργο που έχει προγραμματίσει το Ισραήλ. Η χώρα κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία για τη μεταφορά αργού πετρελαίου των Εμιράτων με δεξαμενόπλοιο σε αγωγό στην πόλη Ελάτ του λιμανιού της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία υπεγράφη μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο εθνών πέρυσι.

Πάνω από 200 επιστήμονες από το Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο προειδοποίησαν την ισραηλινή κυβέρνηση για την κίνηση, η οποία λένε ότι θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τους μοναδικούς κοραλλιογενείς υφάλους στην Ερυθρά Θάλασσα. «Όλος ο κόσμος εργάζεται για να απομακρυνθεί από τη βενζίνη και το πετρέλαιο λόγω της κλιματικής αλλαγής και εμείς μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες», δήλωσε η Maya Jacobs, Διευθύνων Σύμβουλος της Zalul Environmental Association, στο Media Line.

«Ο πρωθυπουργός μας έτρεξε στην παραλία για να τραβήξει φωτογραφίες του σαν να κάνει κάτι για να καθαρίσει την ακτή», πρόσθεσε ο Jacobs. «Αλλά [η κυβέρνηση] δεν μετέφερε χρήματα για να μπορέσει πραγματικά να το χρηματοδοτήσει».

Άλλοι θρήνησαν επίσης αυτό που αποκαλούσαν έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης να ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικές καταστροφές.

«Πριν από δύο έως τρία χρόνια καταλάβαμε ότι στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος δεν δόθηκαν τα εργαλεία, η εξουσία ή ο προϋπολογισμός που χρειάζονται για την προστασία των θαλασσών από πετρελαιοκηλίδες», δήλωσε ο Arik Rosenblum, διευθυντής της EcoOcean, στο Media Line.

Για το λόγο αυτό, το EcoOcean οργάνωσε και εκπαιδεύει ανεξάρτητα ένα δίκτυο εθελοντών για να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα σε περιόδους κρίσης. Επιπλέον, το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος του οργανισμού χρησιμοποιείται από ερευνητές σε όλη τη χώρα. «Έχουμε βγάλει το πλοίο από την Herzliya προς τα νότια για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε την κατάσταση ως προς την ποσότητα των συστατικών λαδιού στο νερό», εξήγησε ο Rosenblum. «Μας δείχνει εάν υπάρχουν ίσως περισσότερα στοιχεία πίσσας [που] θα έρθουν και θα χτυπήσουν τις παραλίες μας».

Την Τρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων για την απομάκρυνση της πίσσας από τις παραλίες και την αποκατάσταση των οικολογικών ζημιών. Η ψηφοφορία του υπουργικού συμβουλίου απαιτεί επίσης από την υπουργό προστασίας του περιβάλλοντος, Gila Gamliel, να υποβάλει εντός 30 ημερών σχέδιο νομοθεσίας σχετικά με την ετοιμότητα και την αντίδραση σε θαλάσσια ρύπανση. Καθώς η πίσσα συνεχίζει να απλώνεται στην ακτή, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει το κοινό να μείνει μακριά από τις παραλίες και να μην κολυμπήσει μέχρι νεωτέρας. Με πολλούς Ισραηλινούς στο σπίτι για μήνες λόγω της πανδημίας COVID-19, οι ελπίδες για διασκέδαση και ήλιο στην παραλία έχουν βυθισθεί στη πίσσα τουλάχιστον για τώρα.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Εις το όνομα του πατρός
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!