kourdistoportocali.comNews DeskEin Hod-Iσραήλ> Στη καρδιά του Χωριού των Καλλιτεχνών συναντήσαμε μια Ελληνίδα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Haifa

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Ein Hod-Iσραήλ> Στη καρδιά του Χωριού των Καλλιτεχνών συναντήσαμε μια Ελληνίδα που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Haifa

Εκτός από την εικαστική τέχνη, το χωριό διαθέτει ένα μεγάλο πρόγραμμα μουσικής και ακουστικών τεχνών

To Ein Hod είναι το Χωριό των Καλλιτεχνών στο Ισραήλ.

Βρίσκεται στην καρδιά του δάσους Carmel, ακριβώς νότια της πόλης της Haifa.

Kείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Πρόκειται για ένα υπέροχο χωριό με μικρά καταπράσινα δρομάκια, εκπληκτική θέα και πολλές μικρές γκαλερί τέχνης, κυρίως μέσα στα σπίτια των κατοίκων.

Μια επίσκεψη στο Ein Hod περιλαμβάνει περπάτημα σε γραφικούς δρόμους γεμάτους με γκαλερί και σπίτια τεχνιτών, απολαμβάνοντας εντυπωσιακή θέα και ίσως ακόμη και ένα εργαστήριο.

Αυτό που κάνει το Ein Hod ξεχωριστό είναι η συμμετοχή των καλλιτεχνών – τελικά, πόσο συχνά μπορείτε να συνομιλήσετε με έναν καλλιτέχνη στο σπίτι του για το έργο που μόλις δημιούργησε.

Το μοναδικό καφενείο του χωριού ανήκει στον Yanoo Kies o οποίος λατρεύει την Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη για μας είναι ότι εδώ συναντήσαμε την εξαιρετική Μιμή από τη Θάσο η οποία εργάζεται στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Haifa.

Το Ein Hod έγινε χωριό καλλιτεχνών το 1953 με πρωτοβουλία του Marcel Janco, ενός διάσημου καλλιτέχνη του κινήματος Dada που οργάνωσε μια διαφορετική ομάδα καλλιτεχνών και τεχνιτών για να εγκατασταθούν ανάμεσα στα αρχαία πέτρινα σπίτια του χωριού.

Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό από τους 500 κατοίκους του Ein Hod είναι καλλιτέχνες που ποικίλλουν από ζωγράφους, αγγειοπλάστες και γλύπτες έως συγγραφείς, ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς. Πολλά από αυτούς ανοίγουν τα σπίτια τους στο κοινό (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες) για να επιδείξουν τις δημιουργίες τους.

Εκτός από την προβολή και την αγορά έργων τέχνης, οι κάτοικοι του Ein Hod διοργανώνουν εργαστήρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για όσους θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκονται δύο αξιόλογες στοές. Το πρώτο είναι η κοινοτική γκαλερί του Ein Hod, όπου πολλοί από τους κατοίκους του χωριού παρουσιάζουν τη δουλειά τους, είτε συμπληρωματικά είτε αντί, ανοίγοντας τα σπίτια τους στο κοινό. Ένα τεράστιο αποθετήριο τέχνης ποικίλων διαφορετικών στυλ.

Το δεύτερο είναι το Μουσείο Janco-Dada που παρουσιάζει τα έργα του Marcel Janco, του ιδρυτή του Ein Hod.

Εκτός από την εικαστική τέχνη, το χωριό διαθέτει ένα μεγάλο πρόγραμμα μουσικής και ακουστικών τεχνών: Το Gertrud Kraus House χορηγεί κάθε δύο εβδομάδες συναυλίες μουσικής δωματίου και διαλέξεις προσκεκλημένων, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το υπαίθριο αμφιθέατρο φιλοξενεί παραστάσεις λαϊκής μουσικής και ελαφριάς ψυχαγωγίας. Επιπλέον, η κεντρική πλατεία του χωριού φιλοξενεί δωρεάν υπαίθριες συναυλίες τζαζ όλο το χρόνο τα Σάββατα.


Οσο βρισκόμαστε εδώ παρακολουθήσαμε την εμφάνιση του Ισραηλινού Νadav Dagon, μια βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής την οργάνωση και την παραγωγή της οποίας είχε η Hagit-photo.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες της επιβίωσης και το αδεσποτάκι της φωτογραφίας μας, o Rocky, που όταν κλείνει το καφενείο του Ein Hod παίρνει σβάρνα τα bar (ένα είναι) και τις ταβέρνες (δύο είναι).

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
FOXnews> Η Carnival Cruise Line ανακοίνωσε ότι είναι δεκτοί οι ανεμβολίαστοι επιβάτες
Donald Trump> Στην επιδρομή του FBI του Mar-a-Lago μου έκλεψαν τα τρία διαβατήρια (το ένα είχε λήξει). Η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη θέση. Υπάρχει τρομερός θυμός
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα mRNA εμβόλια COVID-19 “ξυπνάνε” καρκίνους ή τους κάνουν πιο επιθετικούς