kourdistoportocali.comNews Desk-Είμαι η Giorgia! Είμαι γυναίκα! Είμαι μάνα! Είμαι Ιταλίδα! Είμαι Χριστιανή! Και δεν μπορείς να μου το πάρεις αυτό

Giorgia Meloni

-Είμαι η Giorgia! Είμαι γυναίκα! Είμαι μάνα! Είμαι Ιταλίδα! Είμαι Χριστιανή! Και δεν μπορείς να μου το πάρεις αυτό

Προκάλεσε σάλο όταν, το 2016, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Ρώμης ενώ ήταν έγκυος

Σε μία Ευρώπη που οι όροι αριστερά, ακροαριστερά, τυραννία, δεξιά, ακροδεξιά, μπερδεύονται επώδυνα για τους άσκεφτους εκ των πολιτών η 45χρονη Giorgia Meloni προηγείται στις δημοσκοπήσεις και βάζει ισχυρή υποψηφιότητα να δεχθεί τον Mario Draghi.

By Clockwork Orange Team

Πριν από τρία χρόνια, η Giorgia Meloni, τότε ηγέτης ενός μικρού κόμματος, ανέβηκε στη σκηνή με φόντο ένα μεγάλο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά σε μια από τις πιο σεβαστές εκκλησίες της Ρώμης και εκφώνησε μια ομιλία με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά pop-culture

«Είμαι η Giorgia! Είμαι μια γυναίκα! Είμαι μάνα! Είμαι Ιταλίδα! Είμαι Χριστιανή! Και δεν μπορείς να μου το πάρεις αυτό»,  Στη συνέχεια δύο ερασιτέχνες DJs έκαναν remix αυτή τη φράση σε ένα κομμάτι electro-dance. Το κομμάτι έγινε viral και ενίσχυσε τη δημοτικότητά της μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων που αναζητούσαν νέα ηγεσία.

Η κυρία Μελόνι, 45 ετών είναι σε πορεία να επιτύχει κάτι που ως επί το πλείστον διέφυγε από την ακροδεξιά της Ευρώπης: να επανατοποθετηθεί ως συντηρητική την οποία το πολιτικό κατεστημένο της χώρας της και οι δυτικοί σύμμαχοί του δεν χρειάζεται να φοβούνται-θα γράψει η Margherita Stancati στη The Wall Street Journal.

Μια Ρωμαία με έντονη τοπική προφορά διαφωνεί με αυτό που αποκαλεί το «λόμπι LGBTQ» και τις αριστερές πολιτιστικές ελίτ και έχει ζητήσει ναυτικό αποκλεισμό κατά των μεταναστών.

Αλλά η κ. Μeloni έχει επίσης εργαστεί για να καθησυχάσει τους μετριοπαθείς κεντροδεξιούς ψηφοφόρους με την υπόσχεση ότι θα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια, εκμεταλλευόμενη την έλλειψη δημοφιλών συντηρητικών ηγετών σε μια χώρα με μεγάλο συντηρητικό εκλογικό σώμα.

«Το Brothers of Italy μπορούν να πάρουν αυτόν τον πολιτικό χώρο», είπε ο Guido Crosetto, ένας βετεράνος κεντροδεξιός πολιτικός που ίδρυσε το κόμμα μαζί με την κ. Meloni. «Θα είναι το δοχείο του συντηρητικού κόσμου».
Το προεκλογικό υλικό της Giorgia Meloni περιγράφει την υποψήφια ως «Έτοιμη να αναβιώσει την Ιταλία».

Η κ. Meloni έχει εργαστεί για να κάνει τον εαυτό της αξιοσέβαστο, υιοθετώντας όλο και πιο κυρίαρχες πολιτικές για την οικονομία και τις εξωτερικές υποθέσεις. Έχει δεσμευτεί να κρατήσει υπό έλεγχο το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας και να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να τιθασεύσει τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Σε μια ρήξη με την πλειονότητα της ακροδεξιάς της Ευρώπης, έχει εγκαταλείψει τον πρώην θαυμασμό της για τον Putin, και έγινε ειλικρινής υπέρμαχος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

«Σε αντίθεση με άλλους ευρωπαίους πολιτικούς που οδηγούν το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, είναι σταθερή στην υποστήριξη της Ατλαντικής συμμαχίας», δήλωσε ο Alexander Alden, μέλος του think tank Atlantic Council και πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Δεν είναι η Marine Le Pen», είπε, αναφερόμενος στη Γαλλίδα πολιτικό που έχασε δύο φορές τις προεδρικές εκλογές αφού αγωνίστηκε να αποτινάκει την ακροδεξιά φήμη της.

Η προσωπική και η πολιτική ζωή της ήταν αλληλένδετες από νωρίς.

Μεγάλωσε με την αδερφή της από μια ανύπαντρη μητέρα στη Garbatella, μια κατά κύριο λόγο αριστερή, εργατική γειτονιά της Ρώμης. Ο πατέρας της, τον οποίο περιέγραψε ως αφοσιωμένο κομμουνιστή, εγκατέλειψε την οικογένεια και μετανάστευσε.

Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στη νεολαία του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος, ή MSI, το οποίο ιδρύθηκε από πρώην μέλη του  κόμματος του Μουσολίνι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανέβηκε στις τάξεις του διαδόχου του MSI, της Εθνικής Συμμαχίας, και μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο της Ιταλίας το 2006. Η Εθνική Συμμαχία, συγχωνεύθηκε με το κεντροδεξιό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αμέσως μετά.

Μετά τη πτώση Berlusconi η κ. Μeloni και άλλοι βoυλευτές ίδρυσαν το Brothers of Italy με στόχο να αναβιώσουν ένα εθνικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα. Υιοθέτησαν το λογότυπο μιας φλόγας της MSI στα εθνικά χρώματα της Ιταλίας, πράσινο, λευκό και κόκκινο.

Η κ. Μeloni έχει πει ότι η φλόγα και το κόμμα της δεν έχουν καμία σχέση με τον φασισμό. «Η ιταλική δεξιά έχει παραδώσει τον φασισμό στην ιστορία πριν από δεκαετίες», είπε πρόσφατα η ίδια, προσθέτοντας ότι «καταδίκασε απερίφραστα» τους αντιδημοκρατικούς και αντισημιτικούς νόμους του φασισμού.

Η προσωπική ιστορία της κυρίας Meloni δεν ταιριάζει πάντα με το ιταλικό συντηρητικό καλούπι. Σε ένα πολιτικό τοπίο όπου κυριαρχούσαν άνδρες,  έπρεπε να αγωνιστεί για αποδοχή, ιδιαίτερα μεταξύ των δεξιών συνομηλίκων της. Προκάλεσε σάλο όταν, το 2016, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Ρώμης ενώ ήταν έγκυος. Έχει μια 6χρονη κόρη με τον σύντροφό της, τηλεοπτικό δημοσιογράφο με τον οποίο δεν είναι παντρεμένη.

Η κ. Μeloni λέει ότι θέλει να κρατήσει νόμιμη την άμβλωση ενώ παράλληλα βοηθά τις γυναίκες να κρατήσουν τα μωρά τους.

«Θα είναι κάτι καλό για τις Ιταλίδες», είπε η Ylenja Lucaselli, βουλευτής Brothers of Italy, η οποία είχε προηγουμένως αριστερό παρελθόν. «Είναι μια γυναίκα που μπόρεσε να ηγηθεί ενός πολιτικού κόμματος, όχι επειδή ένας άντρας την έβαλε εκεί, αλλά επειδή πάλεψε για αυτό».

Συνάδελφοι του κόμματος την περιγράφουν ως εργασιομανή. «Περνάει σημαντικό μέρος της ημέρας της μελετώντας, τις πολιτικές και ακούγοντας ανθρώπους, ακόμα και ανθρώπους που έχουν ιδέες που είναι διαφορετικές από τις δικές της», είπε ο κ. Crosetto, συνιδρυτής του κόμματός της.

Το Brothers of Italy ήταν από τα λίγα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα που καταψήφισε ένα ψήφισμα που καταδίκαζε την οπισθοδρόμηση του κ. Orban στη δημοκρατία στην Ουγγαρία.

«Ο Orban κέρδισε τις εκλογές», είπε η κ. Meloni. Εάν τα μέλη της ανατολικής ΕΕ δεν έχουν την ιδανική δημοκρατική διακυβέρνηση, είπε, «θα πρέπει να τους δώσουμε ένα χέρι».

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK