kourdistoportocali.comNews DeskΔρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις

Συνέντευξη

Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις

-Ειλικρινά, δεν είχα δει ποτέ στον παρελθόν τόσο υψηλά επίπεδα θρόμβων αίματος σε ασθενείς covid

Πριν από περίπου ένα χρόνο, οι γιατροί ξεκίνησαν να παρατηρούν ασθενές Covid-19 να εμφανίζουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας εγκεφαλικά επεισόδια, με θρόμβους αίματος να φράζουν τις μηχανές αιμοκάθαρσης και τον άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν για να κρατήσουν τους ασθενείς με κορωνοϊό στη ζωή.

Ειδικοί εντατικολόγοι ανέφεραν «δραματικούς» θρόμβους στην καρδιά, το ήπαρ και σε άλλα όργανα. Οι αυτοψίες που έγιναν σε θύματα κορωνοϊού στη Νέα Ορλεάνη έδειξαν ότι οι πνεύμονες τους είχαν μπλοκαριστεί με θρόμβους. Κάποιοι νέοι, φαινομενικά υγιείς ασθενείς, υπέφεραν από τεράστιας έκτασης εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν προκληθεί από την Covid-19.

«Ως ειδικός για την πήξη του αίματος, μπορώ να σας πω ότι είναι η σοβαρότερη ασθένεια πήξης αίματος που έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας», αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής Δρ. Alex Spyropoulos. «Ασχολούμαι με το συγκεκριμένο θέμα για ένα τέταρτο του αιώνα. Ειλικρινά, δεν είχα δει ποτέ στον παρελθόν τόσο υψηλά επίπεδα θρόμβων αίματος».

Αλέξανδρος Σπυρόπουλος

Ο Αλέξανδρος Σπυρόπουλος είναι ιδρυτής και πρώην Ιατρικός Διευθυντής της κλινικής Clinical Thrombosis Center στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικό. Είναι καθηγητής Ιατρικής στο Medicine in North Shore-LIJ Health System και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Αναγνωρίζεται ευρέως για την προώθηση της ανάπτυξης των πρωτοκόλλων για τη θεραπεία της θρόμβωσης.

Ως σύμβουλος διαχείρισης νόσων με αντιπηπτική αγωγή, ο Δρ. Σπυρόπουλος βοήθησε στην ανάπτυξη προτοκόλλων με τη χρήση χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνης σε ασθενείς με φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, στους περιεγχειρητικά ασθενείς με χρόνια αντιπηκτική αγωγή και στη μεταγχειρητική φλεβική θρόμβωση με χρήση αναστολέων θρομβίνης για ΗΙΤ.

Ο Spyropoulos και οι συνάδελφοί του έχουν κάνει μια σειρά μελετών που δείχνουν ότι η θεραπεία ασθενών με Covid-19 με αραιωτικά αίματος μπορεί να μειώσει δραματικά ή ακόμη και να αποτρέψει αυτούς τους θρόμβους. Και ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 μπορεί να τους αποτρέψει εντελώς με την πρόληψη της μόλυνσης.

Έτσι, πιστεύουν πως είναι ειρωνεία το γεγονός ότι ένας πολύ σπανιότερος τύπος θρόμβου αίματος μπορεί να αποτρέψει κάποιους από το να εμβολιαστούν.

Την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συνέστησαν την παύση χορήγησης του εμβολίου Janssen της Johnson & Johnson, ενώ ειδικοί ερευνούν εάν μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος και, εάν ναι, τι να κάνουν γι’ αυτό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε την Τρίτη ότι βρήκε έναν πιθανό σύνδεσμο, αλλά είπε ότι τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων. Για χρήση στην ΕΕ, ο οργανισμός είπε ότι το εμβόλιο πρέπει να περιλαμβάνει μια προειδοποίηση για «ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια» ως «πολύ σπάνιες παρενέργειες».

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Πρακτικών Ανοσοποίησης του CDC συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει το ζήτημα και αποφάσισε να περιμένει περισσότερες πληροφορίες αφού συζήτησε τις περιπτώσεις έξι γυναικών που ανέπτυξαν έναν πολύ ασυνήθιστο τύπο θρόμβου αίματος μετά τη λήψη εμβολίου J & J. Θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή για να παρουσιάσουν συστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια επιπλέον προειδοποίηση για να βοηθήσουν όσους λαμβάνουν τα εμβόλια εμβολίων και οι γιατροί να αναζητήσουν τα συμπτώματα ή τους περιορισμούς σχετικά με το ποιος θα πρέπει να πάρει το εμβόλιο J&J.

Όποιος κι αν είναι ο κίνδυνος από τα εμβόλια, οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά χαμηλός. «Έχετε τις ίδιες πιθανότητες να χτυπηθείτε από κεραυνό όσες έχετε να παρουσιάσετε έναν από αυτούς τους σπάνιους θρόμβους αίματος», δήλωσε ο Σπυρόπουλος στο CNN.

Οι θρόμβοι αίματος γενικά είναι εξαιρετικά συχνοί και επηρεάζουν 900.000 Αμερικανούς το χρόνο, σύμφωνα με το CDC. Σκοτώνουν περίπου 100.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα συχνοί είναι οι θρόμβοι στον εγκέφαλο. Περίπου 795.000 άνθρωποι υποφέρουν από εγκεφαλικά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την American Heart Association. Η ομάδα εκτιμά ότι το 10-15% αυτών είναι σε ενήλικες κάτω των 45 ετών.

Dr. Mark Crowther

Οι παράγοντες κινδύνου για συνηθισμένους θρόμβους αίματος περιλαμβάνουν χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα, θεραπείες καρκίνου και ακόμη και ακινησία, σημείωσε ο Dr. Mark Crowther, ειδικός αιματολόγος και θρόμβωσης για την Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας.

«Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες κινδύνου, ακόμα πιο εξεζητημένοι όπως για παράδειγμα τα αεροπορικά ταξίδια εάν πετάτε από τη Χαβάη στο Λος Άντζελες», δήλωσε με χιούμορ ο Crowther στο CNN, αναφερόμενος σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. «Τα μεγάλης διάρκειας ταξίδια με αυτοκίνητο είναι επίσης παράγοντας κινδύνου», πρόσθεσε ο Crowther, ο οποίος είναι πρόεδρος του τμήματος ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά. Και η μόλυνση από κορωνοϊό αυξάνει σημαντικά αυτόν τον ήδη κοινό κίνδυνο.

«Τα εμβόλια, χωρίς αμφιβολία, μειώνουν δραματικά τον κίνδυνο οποιουδήποτε από τους θρόμβους αίματος που σχετίζονται με την Covid», δήλωσε ο Crowther. Ο υποκείμενος μηχανισμός που μπορεί να εμπλέκεται στους θρόμβους αίματος που συνδέονται με το εμβόλιο Johnson & Johnson στις ΗΠΑ και το εμβόλιο AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη είναι εξαιρετικά σπάνιος και φαίνεται να περιλαμβάνει μια ελάχιστα κατανοητή ανοσοαπόκριση.

«Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό που ονομάζουμε ανοσοποιητική θρομβωτική θρομβοπενία ή VITT που προκαλείται από το εμβόλιο είναι μία στο εκατομμύριο», δήλωσε ο Σπυρόπουλος. «Οι πιθανότητες να νοσηλευτείς με την Covid είναι περίπου μία στις 100 για τον ενήλικο πληθυσμό. Οι πιθανότητες να έχεις θρόμβους αίματος μόλις νοσηλευτείς είναι πιθανώς μία στις πέντε ή μία στις έξι». Αυτός ο κίνδυνος αυξάνεται σε 1 στους 3 για άτομα στην μονάδα εντατικής θεραπείας, δήλωσε ο Σπυρόπουλος.

«Τα οφέλη από οποιοδήποτε εμβόλιο υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τις συστάσεις του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. «Αυτή η επιπλοκή από το εμβόλιο είναι εξαιρετικά σπάνια. Σίγουρα περισσότεροι άνθρωποι θα σκοτωθούν με πιστόλι στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά από αυτές τις επιπλοκές», συμφώνησε ο Crowther.

Πολλοί συνηθισμένοι θρόμβοι αίματος δεν παρατηρούνται ποτέ, μία κατάσταση που το αμερικάνικο CDC θέλει να αλλάξει. Συμμετέχει σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τους θρόμβους αίματος που, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να προκαλέσουν μίνι εγκεφαλικά επεισόδια ή πνευμονικές εμβολές που βλάπτουν τους πνεύμονες.

Στους σπάνιους θρόμβους αίματος, κλείνουν οι φλέβες που οδηγούν το αίμα από τον εγκέφαλο και προκαλούν έντονο πονοκέφαλο ή σοβαρό κοιλιακό άλγος. Αλλά αναπτύσσονται αργά, δίνοντας στους ανθρώπους την ευκαιρία να λάβουν τη σωστή θεραπεία, εάν το αναζητήσουν εγκαίρως.

Όσον αφορά τις αναφορές των ΜΜΕ για την εμφάνιση θρόμβων έπειτα από εμβολιασμούς είναι απίθανο να προκαλούνται από τα εμβόλια, αλλά είναι δύσκολο για άτομα που δεν έχουν εκπαιδευτεί στην ιατρική να γνωρίζουν τη διαφορά, είπε ο Crowther. Ο εμβολιασμός, ειδικά κατά της Covid, είναι ένα αξέχαστο γεγονός και είναι φυσικό αν οι άνθρωποι υποφέρουν από πρόβλημα υγείας αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους να το συσχετίσουν με αυτό.

«Η διστακτικότητα των εμβολίων είναι το πρόβλημα και όχι οι θρόμβοι. Δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει ένα μέσο άτομο το μέγεθος των κινδύνων», δήλωσε ο Crowther. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πιο θανατηφόρα από τους θρόμβους αίματος.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι περίπλοκο να αντιμετωπιστεί το VITT, συμφώνησαν οι ειδικοί. «Το αραιωτικό αίματος που είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιηθεί για πολλούς από αυτούς τους ασθενείς είναι ακριβώς αυτό που θα χρησιμοποιούσατε για τυπικούς θρόμβους αίματος» ανέφερε ο Crowther. Οι επιλογές περιλαμβάνουν χάπια όπως το apixaban, που πωλούνται με το εμπορικό σήμα Eliquis και το rivaroxaban, που πωλούνται με το εμπορικό σήμα Xarelto. Η Αμερικανική Εταιρεία Αιματολογίας αναφέρει επίσης ότι η λήψη ενός σκευάσματος με βάση τα αντισώματα που ονομάζεται ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας υγιούς ισορροπίας των αιμοπεταλίων.

«Κάθε νοσοκομείο στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν σε θέση να διαχειριστεί αυτές τις επιπλοκές πήξης του αίματος», δήλωσε ο Crowther.

Αυτό που είναι σημαντικό προς το παρόν είναι οι γιατροί να αποφύγουν τη χρήση ενός άλλου κοινού αραιωτικού αίματος γνωστού ως ηπαρίνης. Η ίδια η ηπαρίνη μπορεί να προκαλέσει την ίδια αντίδραση αντισωμάτων και στην πραγματικότητα, οι γιατροί είναι εξοικειωμένοι με τους θρόμβους αίματος από τα εμβόλια.

Αλέξανδρος Σπυρόπουλος

Τα ενδεικτικά σημάδια αυτής της σπάνιας αντίδρασης περιλαμβάνουν όχι μόνο θρόμβους αίματος, αλλά και χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων, που βοηθούν το αίμα να πήξει. Αυτό φαίνεται σαν αντίφαση, αλλά ο Σπυρόπουλος λέει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια ανοσολογική αντίδραση στην οποία τα αντισώματα στοχεύουν στα αιμοπετάλια. «Αποτελούν ένα σύμπλεγμα που προκαλεί τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων», είπε.

Τα αιμοπετάλια εξαφανίζονται από την κυκλοφορία καθώς κολλούν μεταξύ τους.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Δεν μας αρέσει η κανονικότητα. Θέλουμε νεκρούς σαν την Mαρφίν, θέλουμε Αγανακτισμένους
Μπορεί η Melinda Ann French να σώσει τον πλανήτη;
Το χτένισμα της Jennifer Aniston και γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό
Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Γιατί τώρα;
Οι έπαινοι του Warren Buffet για τους πραγματικούς generators και το σύμπλεγμα του Βill Gates
Μέρκελ> Είναι αυτονόητο ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αγγλία> Χωρίς λόγο, εκτός πράσινης λίστας διακοπών τα ελληνικά νησιά
Γιατί σε κάποιους η 2η δόση του εμβολίου είναι σαν να τους πατάει φορτηγό [ΝYΤ]
Τέλος ταξιδιού για τον Θεόδωρο Κατσανέβα
Είναι ξεκάθαρο> Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία τρίτη δόση εμβολίων το Φθινόπωρο
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές