kourdistoportocali.comNews DeskΔημοσκόπηση σε μία από τις πιο κρίσιμες πολιτείες στις ΗΠΑ> O Ron DeSantis γυρίζει το "παιχνίδι" στην Αϊόβα και προηγείται του Trump

Δημοσίευμα Daily Mail

Δημοσκόπηση σε μία από τις πιο κρίσιμες πολιτείες στις ΗΠΑ> O Ron DeSantis γυρίζει το “παιχνίδι” στην Αϊόβα και προηγείται του Trump

Η ίδια έρευνα από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έδειξε ότι οι ψηφοφόροι του GOP στην Αϊόβα ήταν πολύ πιο ευνοϊκοί ως προς την υποψηφιότητα του Trump από ό,τι του DeSantis

Σε μία από τις κρίσιμες πολιτείες για τις προεδρικές προκριματικές εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι στην Αϊόβα λένε ότι είναι πλέον πιο πιθανό να ψηφίσουν τον Ron DeSantis έναντι του Donald Trump, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα εχθές και η οποία επίσης δείχνει ότι η δύναμη του πρώην προέδρου στο ρεπουμπλικανικό κόμμα υποχωρεί.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, ο DeSantis κέρδισε 20 πόντους εύνοιας από τους Ρεπουμπλικάνους στην Αϊόβα, σε περίπτωση πάντα που ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τον Λευκό Οίκο, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ο Trump έχασε 26 ποσοστιαίες μονάδες υποστήριξης στην κρίσιμη για το κόμμα πολιτεία. Η διαφορά, ωστόσο, εμπίπτει στο περιθώριο λάθους των συν ή πλην 5 ποσοστιαίων μονάδων.

Η Αϊόβα είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που διεξάγει προεδρικές προκριματικές εκλογές σε κάθε εκλογική περίοδο και στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές η συγκεκριμένη πολιτεία ψήφισε γενικά υπέρ του Donald Trump. Μάλιστα, πολλοί πολιτικοί στην Αμερική πιστεύουν ότι η μοίρα ενός προεδρικού υποψηφίου μπορεί να επισφραγιστεί, για ένα μεγάλο κόμμα, από το πόσο καλά τα καταφέρνουν στη συγκεκριμένη μεσοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της δημοσκόπησης από το Neighborhood Research and Media δείχνουν ότι το 32% των Ρεπουμπλικανών της Αϊόβα θα προτιμούσε ο κυβερνήτης της Φλόριντα DeSantis να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές έναντι του 30% που δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την προηγούμενη μέρα, την ημέρα και τις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώην προέδρου Trump για μια ακόμη θητεία στο Λευκό Οίκο το 2024.

Η ίδια έρευνα από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έδειξε ότι οι ψηφοφόροι του GOP στην Αϊόβα ήταν πολύ πιο ευνοϊκοί ως προς την υποψηφιότητα του Trump από ό,τι του DeSantis. Πριν από έναν ολόκληρο χρόνο, όταν διενεργήθηκε η ίδια δημοσκόπηση, ο Trump είχε τεράστιο προβάδισμα με 56% έναντι 12% του DeSantis.

Γενικότερα, όλες οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του πρώην προέδρου μεταξύ των Ρεπουμπλικανών έχει μειωθεί, ενώ αντιθέτως του DeSantis είναι εμφανέστατα ενισχυμένη, ειδικά μετά τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε ο τυφώνας Ίαν αλλά και με αφορμή την επανεκλογή του κυβερνήτη της Φλόριντα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ενώ αρκετές δημοσκοπήσεις τον περασμένο χρόνο έδειχναν ότι ο Trump εξακολουθούσε να είναι η πρώτη επιλογή υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για το 2024, πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο DeSantis αναδεικνύεται πρώτος.

Ο DeSantis κέρδισε την κούρσα επανεκλογής του 2022 νωρίτερα αυτό το μήνα με επιβλητική νίκη 19,4 μονάδων έναντι του Charlie Crist, δηλαδή με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ψήφους.

Θα είναι οι DeSantises η επόμενη “Πρώτη Οικογένεια της Αμερικής”;

Εκείνος, ήταν ένα παιδί της μεσαίας τάξης του οποίου η εξυπνάδα τον οδήγησε στο Γέιλ και στη Νομική του Χάρβαρντ και όπου ξαφνικά του ήρθε η έμπνευση να ενταχθεί στο Ναυτικό αφού παρακολούθησε το A Few Good Men στον κινηματογράφο. Εκείνη ήταν μια λαμπερή παρουσιάστρια ειδήσεων του Τζάκσονβιλ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην τηλεόραση της Φλόριντα. Μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη συνάντηση τους σε ένα γήπεδο γκολφ, ο Ron DeSantis παντρεύτηκε την Casey Black σε έναν ρομαντικό γάμο στην Disney World του Ορλάντο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2009, στο παρεκκλήσι με τα τοξωτά παράθυρα και τη θέα στο Κάστρο της Σταχτοπούτας και στη λιμνοθάλασσα Seven Seas, το ζευγάρι αντάλλαξε όρκους αιώνιας πίστης παρουσία 150 καλεσμένων. Η γνωριμία τους έγινε κοντά στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα. Σε συνέντευξή της το 2018 στο δίκτυο «First Coast News», η σύζυγος του DeSantis είχε πει ότι, παίζοντας γκολφ, είδε έναν άνδρα να στέκεται πίσω της και να την κοιτάει επίμονα.

Έπειτα από δώδεκα περίπου χρόνια, σήμερα DeSantis και Black θεωρούνται ως το χρυσό ζευγάρι των Ρεπουμπλικανών. Μαζί με τα τρία μικρά παιδιά τους, έχουν περιγραφεί ως μια οικογένεια «έτοιμη για τη μπροσούρα μίας τέλειας -από κάθε άποψη- πολιτικής εκστρατείας». Και σήμερα, μετά από μια συντριπτική νίκη του DeSantis για μια δεύτερη θητεία ως Κυβερνήτης της Φλόριντα, οι ειδικοί ρωτούν: Είναι οι DeSantises η επόμενη Πρώτη Οικογένεια της Αμερικής;

Το προβάδισμα 19 μονάδων του Ron DeSantis έναντι του αντιπάλου του Charlie Crist στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές αυτής της εβδομάδας -το μεγαλύτερο ποσοστό σε μια κούρσα για τη θέση του κυβερνήτη της Φλόριντα τα τελευταία 20 χρόνια- υποδηλώνει ότι είναι ένας πολιτικός μαχητής του οποίου το επόμενο βήμα θα είναι να στρέψει το βλέμμα του στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, πρώην στελέχη και πρώην συνάδελφοι λένε ότι είναι μια πολιτική κατεύθυνηση στην οποία η «φιλόδοξη και έμπειρη» σύζυγός του Casey έχει εδώ και καιρό το βλέμμα της.

Οι μυημένοι επίσης υποστηρίζουν ότι η 42χρονη είναι επίσης εκείνη που έπαιξε σημαντικό -αν όχι κυρίαρχο ρόλο- στη δημιουργία της περιουσίας του συζύγου της. Είναι, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, ευρέως αναγνωρισμένη ως η στενότερη σύμβουλος και έμπιστη του, ένα de facto μέλος του επιτελείου του και κινητήριος δύναμη πίσω από την επιτυχία του, η επιρροή της οποίας έχει συγκριθεί με εκείνη της Nancy Reagan προς τον σύζυγό της, πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η Black προώθησε καταλυτικά την άνοδό του Ron και χρησιμοποίησε τις επαφές της με τα ΜΜΕ προκειμένου να γυαλίσει την εικόνα του όσον αφορά ολόκληρες τις ΗΠΑ. Η πρώην δημοσιογράφος είναι επιπλέον ο γεμάτος συναισθήματα χαρακτήρας που μαλακώνει τον άνδρα που το πρώην προσωπικό του περιέφραψε πρόσφατα στο Vanity Fair ως «νταή». Παρά τη δημόσια μάχη της με τον καρκίνο, που, ωστόσο, υποχώρησε εντελώς τον Μάρτιο, η Casey πρωταγωνίστησε σε μια άκρως συναισθηματική προεκλογική εκστρατεία όπου επαινούσε τον σύζυγό της για τη φροντίδα της ιδίας αλλά και των τριών παιδιών τους ενώ υποβαλλόταν σε χημειοθεραπεία.

Λαμπερή και ευδιάκριτη, η μέλλουσα πρώτη κυρία έχει πρωτοστατήσει σε πολλές προσπάθειες συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον σύζυγό της, για λόγους και αφορμές που κυμαίνονται από την έρευνα για τον καρκίνο έως τις προσπάθειες ανάκαμψης για τον τυφώνα Ίαν.

Παρ’ όλα αυτά και μάλλον είναι φυσικό, ο DeSantis έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να πει εάν θα διεκδικήσει την προεδρία (ωστόσο, οι κινήσεις του υποδηλώνουν ότι θέτει τα θεμέλια για να θέσει υποψηφιότητα έχοντας ήδη δημιουργήσει ένα ταμείο συγκέντρωσης κεφαλαίων, που απέφερε 200 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια), επιλέγοντας αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην προεκλογική εκστρατεία του. Αλλά πρώην συνάδελφοι της Casey στον τοπικό σταθμό WJXT είπαν στο Vanity Fair νωρίτερα: «Θυμάμαι ότι είχα πει κάποτε [σε έναν συνάδελφο]: “Η Casey θέλει να γίνει σύζυγος γερουσιαστή”. Και είπε, “Όχι, σκοπεύει σαφέστατα να γίνει σύζυγος προέδρου”».

Ο DeSantis, γεννημένος στο Τζάκσονβιλ (οι προ-προπαππούδες του που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Ιταλία και οι γονείς του ανήκαν στην εργατική τάξη), είναι σχετικά νεοφερμένος στην πολιτική, αφού εξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Φλόριντα το 2012 και στη συνέχεια κυβερνήτης μόλις έξι χρόνια αργότερα. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, το αστέρι του DeSantis θα αναδυόταν γρήγορα -από ομοσπονδιακός εισαγγελέας σε κυβερνήτη, με την υποστήριξη μάλιστα του ίδιου του Trump.

Με τη βοήθεια της συζύγου του, η πρώτη θητεία του DeSantis θα ταυτίζονταν με τις πολιτικές του μέσα στην πανδημία της COVID-19, με τον ίδιο να κερδίζει πολλούς πόντους αντιτιθέμενος ανοιχτά στις πολιτικές του Joe Biden όσον αφορά τον κορωνοϊό. Εκείνη την περίοδο, ο DeSantis υποσχέθηκε ότι η πολιτεία του δεν θα επιβάλλει εμβόλια για παιδιά, μια στάση που ακολούθησε πιστά έκτοκτε, ακόμη και όταν το CDC αποφάσισε ότι ο εμβολιασμός συνιστάται σε παιδιά ηλικίας έως έξι μηνών.

«Εφόσον κλωτσάω και ουρλιάζω, δεν θα υπάρξουν εντολές λήψης COVID για τα παιδιά σας», είπε ο DeSantis τον Σεπτέμβριο, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια στάση του σχετικά με το θέμα. «Αυτή είναι η απόφασή που θα πρέπει να πάρεις ως γονιός». Ο DeSantis έκανε επίσης τον ιατρικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Anthony Fauci, πρωταρχικό στόχο κριτικής.

Σε ότι αφορά τις πολιτικές του θέσεις του, ο DeSantis τάσσεται επίσης κατά των αμβλώσεων, είναι οπαδός της οπλοκατοχής, αποφεύγει κάθε συζήτηση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και διατηρεί τις επιφυλάξεις του αναφορικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, νωρίτερα φέτος, υπέγραψε νόμο που απαγόρευε στα σχολεία να διδάσκουν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου μέχρι την τρίτη τάξη, «ή με τρόπο που δεν είναι κατάλληλος για την ηλικία ή την ανάπτυξη των μαθητών σύμφωνα με τα πολιτειακά πρότυπα». Επιπλέον, ο ίδιος οργάνωσε πτήσεις που μετέφεραν μετανάστες από το Τέξας στο Martha’s Vineyard.

Για τον Dexter Filkins του περιοδικού «New Yorker», πρόκειται για έναν άνθρωπο «πολύ ευφυή», με «πολύ υψηλό IQ», που «εκπέμπει φιλοδοξία» και «ξεκάθαρα θέλει να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ». Μιλώντας στην εκπομπή του δημοφιλούς δημοσιογράφου Anderson Cooper στο CNN, ο Filkins υποστηρίζει πως ο DeSantis είναι «ανυπόμονος» και πως θα ήθελε να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις εκλογές του 2024.

Δεν είναι τυχαίο, όπως υποστηρίζει ο Filkins, ότι ο DeSantis εμφανίζεται πλέον σχεδόν καθημερινά στο συντηρητικό δίκτυο «FoxNews», σχολιάζοντας θέματα της επικαιρότητας που ξεφεύγουν από τα σύνορα της πολιτείας της Φλόριντα. «Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα, ακόμη και άνθρωποι που τον μισούν, μου είπαν πως είναι ιδιαίτερα έξυπνος. Όταν όμως έχει μπροστά του κοινό, συμπεριφέρεται σαν τον Τραμπ», δηλώνει ο δημοσιογράφος του «New Yorker».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK