kourdistoportocali.comNews DeskΔήλωση-σοκ Ρεπουμπλικανής γερουσιαστού> "Δεν θα εκπλαγώ αν δολοφονηθεί γερουσιαστής ή μέλος της Βουλής"

Γράφουν οι Stephanie Lai, Luke Broadwater και Carl Hulse/New York Times

Δήλωση-σοκ Ρεπουμπλικανής γερουσιαστού> “Δεν θα εκπλαγώ αν δολοφονηθεί γερουσιαστής ή μέλος της Βουλής”

Το 2011, ένας ένοπλος πυροβόλησε την εκπρόσωπο Gabrielle Giffords, τότε Δημοκρατική βουλευτίνα από την Arizona, έξω από ένα σούπερ μάρκετ κοντά στην Tucson όπου συναντούσε ψηφοφόρους

Στη Bangor του Maine, άγνωστος έσπασε ένα παράθυρο στο σπίτι της γερουσιαστού Susan Collins. Στο Seattle, άνδρας που είχε στείλει ένα οργισμένο email στη βουλευτή Pramila Jayapal εμφανίστηκε επανειλημμένα έξω από το σπίτι της, οπλισμένος με ένα ημιαυτόματο όπλο και φώναζε απειλώντας και βρίζοντας.

Από τους Stephanie Lai, Luke Broadwater και Carl Hulse/New York Times

Στο Queens, της Νέας Υόρκης, άνδρας που είχε ταξιδέψει σε όλη τη χώρα περίμενε σε μια καφετέρια απέναντι από το γραφείο της Αντιπροσώπου Alexandria Ocasio-Cortez για να την αντιμετωπίσει, μέρος μιας σχεδόν συνεχούς ροής απειλών και παρενόχλησης που ώθησε τη βουλευτή να αλλάζει κατά καιρόυς διαμερίσματα, αναζητώντας παράλληλα προστασία από μια 24ωρη εταιρεία ασφαλείας.

Τα μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ βιώνουν μία έκρηξη απειλών και αντιπαραθέσεων, καθώς η άνοδος του βίαιου πολιτικού λόγου έχει ολοένα και περισσότερο περάσει στη σφαίρα του διαπροσωπικού εκφοβισμού και των διαπληκτισμών. Στους μήνες μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο της 6ης Ιανουαρίου 2021, η οποία έφερε τους βουλευτές και την αντιπρόεδρο σε απόσταση αναπνοής από ταραχοποιούς που απειλούσαν τη ζωή τους, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν αντιμετωπίσει καταδιώξεις, ένοπλες επισκέψεις στα σπίτια τους, βανδαλισμούς και επιθέσεις.

Είναι μέρος μιας ανατριχιαστικής τάσης που πολλοί φοβούνται ότι εντείνεται καθώς οι βουλευτές συμμετέχουν σε προεκλογικές εκστρατείες και συναντούν ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου του επόμενου μήνα.

«Δεν θα εκπλαγώ αν δολοφονηθεί ένας γερουσιαστής ή μέλος της Βουλής», είπε σε συνέντευξή της η Collins, Ρεπουμπλικανή, που κάνει την πέμπτη θητεία της. «Αυτό που ξεκίνησε με υβριστικά τηλεφωνήματα μεταφράζεται τώρα σε ενεργές απειλές βίας και φυσική βία».

Στα πέντε χρόνια μετά την εκλογή του Προέδρου Donald Trump το 2016, μετά από μια εκστρατεία με αξιοσημείωτο επίπεδο βίαιης γλώσσας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων απειλών κατά μελών του Κογκρέσου αυξήθηκε πάνω από δέκα φορές, σε 9.625 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από το Καπιτώλιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, την τελευταία περίοδο για την οποία υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, η αστυνομία του Καπιτωλίκου αντιμετώπισε 1.820 υποθέσεις. Εάν η πρόσφατη ιστορία αποτελεί οδηγό, ο ρυθμός είναι πιθανό να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Παρά τον χείμαρρο των απειλών, λίγες περιπτώσεις καταλήγουν σε συλλήψεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καπιτωλίου είπε ότι οι αξιωματικοί έχουν κάνει «αρκετές δεκάδες» συλλήψεις, αλλά λιγότερες από 100, ως απάντηση σε απειλές κατά μελών του Κογκρέσου τα τελευταία τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία προέρχεται από άτομα με ψυχικές ασθένειες που δεν πιστεύεται ότι αποτελούν άμεσο κίνδυνο.

«Ο στόχος είναι να αποκλιμακωθεί αυτή η συμπεριφορά», είπε ο Tim Barber, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Τις περισσότερες φορές η θεραπεία ψυχικής υγείας μπορεί να είναι πιο επιτυχημένη από τη φυλακή, προκειμένου να κρατηθούν όλοι ασφαλείς. Όταν δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι εύλογο ή η απειλή είναι σοβαρή και επικείμενη, τότε προχωράμε σε συλλήψεις».

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν γίνει τόσο πιεστικές που πολλά μέλη του Κογκρέσου χρησιμοποιούν τους δικούς τους οικονομικούς πόρους ή των προεκλογικών εκστρατειών τους για να προστατευτούν. Έχουν ξοδέψει συνολικά περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια από τις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με ανάλυση των Times για τη χρηματοδότηση των εκστρατειών και από τα στοιχεία του Κογκρέσου.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι απειλές είναι ιδιαίτερα έντονες εναντίον έγχρωμων Αντιπροσώπων, των Ισπανόφωνων, Μαύρων, Ασιατοαμερικανών και Νησιωτών του Ειρηνικού και ιθαγενών Αμερικανών, που ξόδεψαν περισσότερα από τους λευκούς συναδέλφους τους όσον αφορά την ασφάλεια, με ένα κατά μέσο όρο άνω των 17.500 δολαρίων.

Η Αντιπρόσωπος Liz Cheney, Ρεπουμπλικανή του Wyoming, η οποία υπήρξε συχνός στόχος των λεκτικών επιθέσεων του Trump, ξόδεψε περισσότερα από κάθε άλλο Ρεπουμπλικανό στη Βουλή, σύμφωνα με τα στοιχεία, επενδύοντας σχεδόν 70.000 δολάρια σε μέτρα ασφαλείας μετά την εξέγερση στο Καπιτώλιο. Η εκπρόσωπος Cori Bush, Δημοκρατική του Missouri, η οποία έχει μιλήσει για τις απειλές θανάτου που έχει δεχτεί ως μαύρη γυναίκα στο Καπιτώλιο, ξόδεψε τα περισσότερα στη Βουλή: Σχεδόν 400.000 δολάρια.

Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι ωχρός σε σύγκριση με εκείνον του γερουσιαστή Raphael Warnock, Δημοκρατικού της Georgia, ενός από τους τρεις μόνο μαύρους στη Γερουσία και με τις υψηλότερες δαπάνες μεταξύ των μελών του Κογκρέσου. Ο ίδιος, έχει δώσει σχεδόν 900.000 δολάρια για τη δική του προστασία από τότε που ορκίστηκε το 2021. Ο γερουσιαστής Ted Cruz, Ρεπουμπλικανός του Τέξας, είναι ο δεύτερος σε δαπάνες, με σχεδόν 600.000 δολάρια.

Η σκληρή -και ακόμη και απειλητική- κριτική κατά των μελών του Κογκρέσου δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά οι βίαιες ενέργειες εναντίον τους ήταν, μέχρι πρόσφατα, ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Το 2011, ένας ένοπλος πυροβόλησε την εκπρόσωπο Gabrielle Giffords, τότε Δημοκρατική βουλευτή από την Arizona, έξω από ένα σούπερ μάρκετ κοντά στην Tucson όπου συναντούσε ψηφοφόρους. Το 2017, ο εκπρόσωπος Steve Scalise από τη Louisiana, τότε ο Νο. 3 στην ιεραρχία Ρεπουμπλικανός, πυροβολήθηκε σε μια προπόνηση μπέιζμπολ σε ένα προάστιο της Ουάσιγκτον, DC, από έναν άνδρα με μνησικακία εναντίον των Ρεπουμπλικανών.

Σήμερα, καθώς οι απειλές αυξάνονται σε συχνότητα και γίνονται πιο βίαιες, πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές λένε ότι αισθάνονται ευάλωτοι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις περιφέρειές τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK