kourdistoportocali.comNews DeskDead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth

Εδώ στη Νεκρά Θάλασσα οι Ισραηλινοί έπιασαν το αλάτι και τη λάσπη και τα έκαναν χρυσάφι

Η Dead Sea-Νεκρά Θάλασσα, γνωστή στα εβραϊκά ως Yam Ha-Melakh (η Θάλασσα του αλατιού-the Sea of Salt) είναι το χαμηλότερο σημείο στη γη. Περιβάλλεται από το εκπληκτικό τοπίο της ερήμου Negev. Οι ακτές της Νεκράς Θάλασσας είναι το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της γης.

Κείμενο-Εικόνες> Βασίλης Μπόνιος

Tel Aviv, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. Έχοντας διαβάσει αυτές τις περιγραφές ξεκινήσαμε για ένα ταξίδι πάνω από δύο ωρών από το κέντρο του Tel Aviv που σφύζει από ζωή με προορισμό την έρημο.

Η επιλογή της Πέμπτης μία μέρα πριν ξεκινήσει η αργία του εβραικού Shabbat Shalom εμπεριείχε το ρίσκο να πέσουμε σε φρικτή κίνηση εξόδου-κάτι που θυμίζει έντονα την Αθήνα. Οι οδηγοί στο Ισραήλ κορνάρουν με μανία όπως οι Έλληνες.

Παρόλα αυτά το επιχειρήσαμε με την πεποίθηση πως και στη προκειμένη περίπτωση οι Ισραηλινοί θα είχαν μετατρέψει ένα Λουτράκι ή τα Λουτρά Αιδηψού σε έναν τουριστικό προορισμό πρώτης γραμμής. Καθώς διασχίζαμε την έρημο συνειδητοποιούσαμε ότι ο άθλος τους ήταν ακόμη πιο σπουδαίος. Κι αυτό γιατί τόσο το Λουτράκι όσο και η Αιδηψός και φυσικές ομορφιές διαθέτουν και η διαδρομή της πρόσβασής τους είναι πανέμορφη.

Οι πινακίδες έδειχναν διαρκώς δεξιά μας τη BeerSheva μια πόλη κόντα στην έρημο Negev, η οποία χτίζεται από την αρχή και δίπλα στα προσφυγικά χαμόσπιτα ξεπετάγονται σύγχρονα συγκροτήματα κατοικιών. Το Πανεπιστήμιο της BeerSheva και η επιλογή πολλών startups να την κάνουν έδρα τους δίνει ρόλο στη νέα πόλη.

Έρημος. Τοπίο στο οποίο μας έχουν συνηθίσει σειρές όπως το Breaking Bad και οι ταινίες του Ταραντίνο ο οποίος παντρεμένος με Ισραηλινή περνάει πολύ καιρό στο Ισραήλ.

Στα έγκατα της ερήμου ξεπετάγονται διάσπαρτα χωριά, πρόβατα που βόσκουν και καμήλες. Παρόλα αυτά δεν έχουμε ουδεμία αμφιβολία ότι σε 5-6 χρόνια αυτή η έρημος θα πουλάει 30-50.000 ευρώ το τετραγωνικό τα άχτιστα οικόπεδα.

Kάποια στιγμή η έρημος θα τελιώσει. Σε μιά στροφή αντικρύζουμε κάτι σαν βυθισμένη λιμνοθάλλασα. Οι πινακίδες Dead Sea μας προειδοποιούσαν ότι πλησιάζουμε.

Τα αλμυρά νερά της λίμνης σημαίνει ότι κανένα ψάρι δεν μπορεί να επιβιώσει στα αλμυρά νερά, εξ ου και το όνομα Dead Sea. Το άλλο αποτέλεσμα του αλμυρού νερού είναι οι περίφημες υγειονομικές και θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης. Μπορείτε επίσης να επιπλέετε φυσικά σε αυτά. Υπάρχουν διαθέσιμες εκδρομές στη Νεκρά Θάλασσα από όλο το Ισραήλ που σας επιτρέπουν να το ζήσετε μόνοι σας. Εναλλακτικά, η διαμονή σε ένα ξενοδοχείο της Νεκράς Θάλασσας προσφέρει πρόσθετες εμπειρίες spa και περιποίησης.

Εάν αυτό λένε οι περιφραφές που διαβάζαμε η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική για το πως οι Ισραηλινοί πιάνουν αλάτι και το μετατρέπουν σε χρυσό.

Μια σειρά από πολυτελή ξενοδοχεία ανάμεσα στους φοίνικες που έχουν δημιουργήσει εδώ ένα mini Dubai.

H Dead Sea είναι μέρος των μακρών συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, των οποίων τα πανύψηλα βουνά φαίνονται από την ισραηλινή πλευρά, μέρος της ερήμου της Ιουδαίας και της ερήμου Negev. Μόλις μία ώρα οδικώς από την Ιερουσαλήμ, η θάλασσα είναι ένα μέρος δημοφιλές στους Ισραηλινούς που θέλουν ολιγοήμερη χαλάρωση ή εκμεταλλευόμενοι τις ιατρικές ιδιότητες του νερού. Είναι επίσης δημοφιλές στους τουρίστες που μένουν για σύντομο χρονικό διάστημα για να γνωρίσουν τη μοναδική θάλασσα και το περιβάλλον. Οι άνθρωποι καλύπτονται περίφημα στην πλούσια σε ορυκτά λάσπη και επιπλέουν στα αλμυρά νερά στις παραλίες του.

Πράγματι αυτό κάνουν. Ο προορισμός της Dead Sea τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους τουρίστες είναι μία αναβάπτιση ευεξίας και θεραπείας ένα καταφύγιο χαλάρωσης, αίσθησης φρεσκάδας και ζωντάνιας ακόμη και όταν είστε βουτηγμένη στη λάσπη και την αλμύρα.

Εδώ οι τουρίστες αφαιρούν κυριολεκτικά το βάρος του κόσμου από τους ώμους τους μια και επιπλέουν στη Dea Sea.

Η Νεκρά Θάλασσα έχει σχεδόν 30% αλάτι και είναι γεμάτη με περισσότερα από 20 μέταλλα όπως μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και πολλά άλλα.

Αυτό το μοναδικό μείγμα είναι ο λόγος που η Νεκρά Θάλασσα θεωρείται για πολλούς ως «η πηγή της νεότητας-“the fountain of youth” ».

Η αντανάκλαση των χρυσών ακτίνων του ήλιου που συνδυάζονται με τη θάλασσα και τις καφέ αποχρώσεις του βουνού θα σας μαγέψει. Μόλις βρεθείτε εδώ, υπάρχει μια μαγική αίσθηση που νιώθετε καθώς βιώνετε μια ανατολή ή ένα ηλιοβασίλεμα.

Συνήθως οι τουρίστες φεύγουν από εδώ έχοντας αγοράσει κι ένα σωρό προιόντα περιποίησης από σαπούνια, κρέμες, άλατα, ακόμη και την ίδια τη λάσπη.

Έτσι τόσο τα ξενοδοχεία όσο και η αγορά ζουν μέρες δόξας.

Το Ισραήλ γιόρτασε φέτος τα 74 του χρόνια. Η Ελλάδα, η Αιδηψός, το Λουτράκι, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, κλπ γιόρτασαν τα 200 χρόνια τους.

Καμία σχέση. Εδώ στη Dead Sea οι Ισραηλινοί πιάσαν το αλάτι και τη λάσπη και τα έκαναν χρυσάφι. Γύρευε πόσες μίζες πρέπει να πέσουν στην Ελλάδα για να δημιουργηθεί το αυτονόητο. Τουριστικοί προορισμοί σαν αυτόν εδώ.

Και το γαμώτο είναι ότι η Φύση στην Ελλάδα έβαλε τη πρώτη ύλη. Ο Θεός τα σκάτωσε με την επιλογή των ανθρώπων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK