kourdistoportocali.comNews DeskDaily Mail> Έχει κινητοποιηθεί όλο το "νομικό σύστημα" στις ΗΠΑ προκειμένου ο Donald Trump να μην κατέβει στις εκλογές

Γράφει ο James Gordon

Daily Mail> Έχει κινητοποιηθεί όλο το “νομικό σύστημα” στις ΗΠΑ προκειμένου ο Donald Trump να μην κατέβει στις εκλογές

Η Εισαγγελέας ζητά 250 εκατομμύρια δολάρια και μόνιμη απαγόρευση στον Trump να δραστηριοποιείται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης προσπαθεί να εκδικάσει την υπόθεσή των κατηγοριών της κατά του Donald Trump και της εταιρείας του έως το τέλος του επόμενου έτους, πριν δηλαδή από τις πρώτες προκριματικές κάλπες των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024.

Από τον James Gordon/Daily Mail

Το γραφείο της Letitia James, το οποίο κατέθεσε την αγωγή για απάτη την περασμένη εβδομάδα, ανέθεσε την υπόθεση σε δικαστή του πολιτειακού δικαστηρίου που επανειλημμένα έχει αποφανθεί εναντίον του πρώην προέδρου σε σχετικές κλητεύσεις -συμπεριλαμβανομένης της άρνησης του καταθέσει, γεγονός για το οποίο του επιβλήθηκε πρόστιμο 110.000 δολαρίων. Οι δικηγόροι του Trump αντιτίθενται επίσης στη συνεχιζόμενη ανάμειξη του δικαστή Arthur Engoron του Μανχάταν.

Σε επιστολή που εστάλη την Πέμπτη στον διοικητικό δικαστή, η δικηγόρος του Trump, Alina Habba, υποστήριξε ότι η αγωγή θα πρέπει να ανατεθεί στο Εμπορικό Τμήμα του δικαστηρίου, το οποίο έχει συσταθεί για να χειρίζεται περίπλοκες εταιρικές διαφορές.

Ωστόσο, σε απάντηση που έλαβε η Habba αναφέρεται ότι η υπόθεση θα πρέπει να παραμείνει στον Engoron εν μέρει λόγω του «επίπεδου εξοικείωσης» που έχει αναπτύξει στον χειρισμό ζητημάτων ανακάλυψης και κλήτευσης στην υποκείμενη έρευνα.

«Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή η δίωξη περιλαμβάνει ισχυρισμούς για ένα συνεχιζόμενο σχέδιο και συνωμοσία για την απόκτηση εκατομμυρίων δολαρίων μέσω δόλιας δραστηριότητας, και ότι οι κατηγορούμενοι έχουν επανειλημμένα επιδιώξει να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της έρευνας (της James), είναι επιτακτική ανάγκη η υπόθεση αυτή να προχωρήσει γρήγορα», έγραψε ο δικαστής Wallace.

Στην αγωγή της η James ισχυρίζεται ότι ο Trump και ο Οργανισμός Trump διόγκωσαν την καθαρή τους περιουσία κατά δισεκατομμύρια δολάρια και παραπλάνησαν τράπεζες και άλλους για χρόνια σχετικά με την αξία των περιουσιακών στοιχείων του όπως γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία και την έπαυλη του στο Mar-a-Lago.

Η James κατηγορεί τον Οργανισμό Trump και τα τέσσερα μέλη της οικογένειας Trump ότι χρησιμοποιούν σκόπιμα παραπλανητικές οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας τις τιμές των ακινήτων κατά δισεκατομμύρια, για να επιτύχουν ευνοϊκές συμφωνίες. Η έπαυλή του Mar-a-Lago στη Φλόριντα, για παράδειγμα, αποτιμήθηκε στα 739 εκατομμύρια δολάρια. Το γραφείο της James ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί στα 75 εκατομμύρια δολάρια.

Ο πρώην πρόεδρος, με τη σειρά του, ισχυρίζεται ότι η James, η οποία είναι Αφροαμερικανή, είναι «ρατσίστρια» και η ίδια «απάτη». Η James ζητά 250 εκατομμύρια δολάρια και μόνιμη απαγόρευση στον Trump να δραστηριοποιείται στην πολιτεία.

Αν και η αγωγή εναντίον του πρώην προέδρου και της οικογένειάς του αφορά πολτικά δικαστήρια, ο Trump αντιμετωπίζει επίσης μια σειρά από άλλα νομικά δεινά. Τον περασμένο μήνα έγινε έφοδος στην έπαυλη του στο Mar-a-Lago ως μέρος μιας έρευνας για το αν πήρε απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο -ακόμα και αυτά ίσως περιελάμβαναν πυρηνικά μυστικά- στο σπίτι του μετά την αποχώρησή του. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν πλέον τον πρώην πρόεδρο στο στόχαστρό τους.

Αλλά δεν είναι ο μόνος νομικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Trump ή η επιχειρηματική του αυτοκρατορία. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο ακόμα ποινικές έρευνες. Μία που περιλαμβάνει κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές του 2020 και άλλη για πιθανά οικονομικά εγκλήματα. Την ίδια στιγμή, μια έρευνα του Κογκρέσου εξετάζει εάν θα προτείνει ή όχι ποινικές διώξεις σχετικά με την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ πέρυσι.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK