kourdistoportocali.comNews DeskΑποκάλυψη ενώπιον της Γερουσίας> Από το 2021 γνώριζε η FED για το επικίνδυνα ασυνήθιστο επιχειρηματικό μοντέλο της Silicon Valley Bank

Γράφει ο Christopher Rugaber/Fortune

Αποκάλυψη ενώπιον της Γερουσίας> Από το 2021 γνώριζε η FED για το επικίνδυνα ασυνήθιστο επιχειρηματικό μοντέλο της Silicon Valley Bank

20 δισεκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει στους Αμερικανούς φορολογούμένους η διάσωση της SVB

Οι επόπτες των τραπεζών της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας είχαν ενημερώσει τη διοίκηση της Silicon Valley Bank ήδη από το φθινόπωρο του 2021 για τους κινδύνους που απορρέουν από το ασυνήθιστο επιχειρηματικό της μοντέλο, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Fed την Τρίτη, αλλά οι διευθυντές της τράπεζας δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να διορθώσουν τα προβλήματά της.

Από τον Christopher Rugaber/Fortune

Ο αξιωματούχος της Fed, Michael S. Barr, ο επικεφαλής στον τομέα των ρυθμίσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, δήλωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας ότι η Fed εξετάζει το εάν απαιτούνται ισχυρότεροι τραπεζικοί κανόνες για να αποφευχθεί μια παρόμοια χρεοκοπία τράπεζας στο μέλλον.

«Οι επόπτες είχαν αξιολογήσει την τράπεζα με πολύ χαμηλή βαθμολογία», είπε ο Barr. «Σε επίπεδο εταιρείας χαρτοφυλακίου βαθμολογήθηκε ως ελλιπής, το οποίο επίσης σαφώς δεν είχε καλή διαχείριση».

Το χρονοδιάγραμμα που όρισε ο Barr όταν η Fed είχε ειδοποιήσει τη διοίκηση της Silicon Valley Bank για τους κινδύνους που αντιμετώπιζε είναι αρκετά νωρίτερα από ό,τι η κεντρική τράπεζα είχε δηλώσει προηγουμένως.

Η ακρόαση της Τρίτης αφορούσε την πρώτη επίσημη έρευνα του Κογκρέσου σχετικά με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου και την επακόλουθη αποτυχία της Signature Bank με έδρα τη Νέα Υόρκη, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ.

Οι καταρρεύσεις προκάλεσαν χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και οδήγησαν τη Fed και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες να στηρίξουν όλες τις καταθέσεις στις δύο τράπεζες, παρόλο που σχεδόν το 90% των καταθέσεων και των δύο τραπεζών ήταν πάνω από το ασφαλιστικό όριο των 250.000 δολαρίων. Η Fed δημιούργησε επίσης ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης για να επιτρέψει στις τράπεζες να αντλούν πιο εύκολα μετρητά εάν χρειαστεί.

Αργά την Κυριακή, η Federal Deposit Insurance Corp. δήλωσε ότι η εξυγίανση των δύο τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αποζημίωσης των καταθετών, θα κοστίσει στο ασφαλιστικό της ταμείο 20 δισεκατομμύρια δολάρια, στο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία της. Η FDIC σχεδιάζει να ανακτήσει αυτά τα κεφάλαια μέσω εισφοράς από όλες τις τράπεζες, η οποία πιθανότατα θα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ο γερουσιαστής Sherrod Brown, Δημοκρατικός του Οχάιο που ηγείται της επιτροπής της Γερουσίας, ισχυρίστηκε ότι η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η διάσωση των καταθετών της από την κυβέρνηση, η οποία περιελάμβανε πλούσιους κεφαλαιούχους επιχειρηματικών συμμετοχών και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, έχει προκαλέσει «δικαιολογημένη οργή» σε πολλούς Αμερικανούς. «Καταλαβαίνω γιατί πολλοί Αμερικανοί είναι θυμωμένοι -ακόμα και αηδιασμένοι- με το πόσο γρήγορα κινητοποιήθηκε η κυβέρνηση, όταν μια μικρή ελίτ στην Καλιφόρνια το απαιτούσε», τόνισε ο Brown.

Οι καταθέσεις στην Silicon Valley αυξήθηκαν γρήγορα και συγκεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που την έκανε ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια ύφεση σε έναν μόνο κλάδο. Η τράπεζα είχε αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα και άλλα ομόλογα με αυτά τα κεφάλαια.

Η αξία αυτών των ομολόγων μειώθηκε καθώς τα επιτόκια αυξήθηκαν. Όταν η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει αυτά τα ομόλογα για να αποπληρώσει τους καταθέτες καθώς απέσυραν τα κεφάλαια τους, η Silicon Valley απορρόφησε μεγάλες απώλειες και δεν μπορούσε να αποπληρώσει όλους τους πελάτες της.

Ο Barr είπε ότι ο έλγεχος της Fed για το τι συνέβη με τη Silicon Valley θα εξετάσει το εάν απαιτούνται αυστηρότεροι κανονισμοί, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι εποπτικές αρχές διαθέτουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να παρακολουθούν τις προειδοποιήσεις τους. Η Fed θα εξετάσει επίσης το εάν απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες για τη ρευστότητα -την ικανότητα δηλαδή μιας τράπεζας να έχει πρόσβαση σε μετρητά- και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, το επίπεδο των κεφαλαίων που κατέχει η τράπεζα.

«Μια αναθεώρηση θα εξετάσει το εάν οι εποπτικές προειδοποιήσεις ήταν επαρκείς και το εάν οι εποπτικές αρχές είχαν επαρκή εργαλεία για να τις κλιμακώσουν», τόνισε ο Barr. «Προβλέπω την ανάγκη ενίσχυσης των προτύπων κεφαλαίου και ρευστότητας για εταιρείες άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων», που θα περιλάμβανε την SVB.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι θα υποστηρίξει οποιεσδήποτε ρυθμιστικές αλλαγές προταθούν από τον Barr.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από την κατάρρευση των τραπεζών, ο Barr είχε δηλώσει ότι διενεργούσε μια «ολιστική αναθεώρηση» των κεφαλαιακών απαιτήσεων της κυβέρνησης. Ισχυρίστηκε ότι μπορεί να υποστηρίξει την ενίσχυση αυτών των απαιτήσεων, κάτι που προκάλεσε κριτική από τον τραπεζικό κλάδο και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Ο Martin Gruenberg, πρόεδρος της FDIC, και η Nellie Liang, υφυπουργός Οικονομικών Εσωτερικών Οικονομικών, κατέθεσαν επίσης την Τρίτη. Την Τετάρτη και οι τρεις θα καταθέσουν σε επιτροπή της Βουλής.

Ο Gruenberg τόνισε ότι η FDIC, η οποία ασφαλίζει τις τραπεζικές καταθέσεις, και η Fed και το Υπουργείο Οικονομικών, έλαβαν μέτρα για να προστατεύσουν τους καταθέτες των δύο τραπεζών για να αποτρέψουν μια ευρύτερη τραπεζική κρίση, κατά την οποία οι πελάτες θα απέσυραν γρήγορα τα κεφάλαιά τους και που θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και σε υγιείς τράπεζες να λυγίσουν. «Νομίζω ότι θα υπήρχε μετάδοση», είπε ο Gruenberg, «και νομίζω ότι θα ήμασταν σε χειρότερη κατάσταση σήμερα».

Ο Gruenberg είπε στην κατάθεσή του ότι οι 10 κορυφαίοι καταθέτες στη Silicon Valley είχαν 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια στους λογαριασμούς τους. Αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός που αντανακλά τον πλούτο πολλών από τους πελάτες της, στους οποίους περιλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Roku, η εταιρεία ροής βίντεο, η οποία διατηρούσε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό της SVB.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK