kourdistoportocali.comNews Desk-Ανθ΄ημών Γουλιμής. Καληνύχτα σας...

Τα καλύτερα έρχονται

-Ανθ΄ημών Γουλιμής. Καληνύχτα σας…

Η φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής»,  ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη στις εκλογές του 1895. Δείτε γιατί

-Ανθ΄ημών Γουλιμής. Καληνύχτα σας…

Ίσως τίποτε δεν ταιριάζει περισσότερο στη συγκυρία των εσωκομματικών εκλογών των οξυδερκών ΚΙΝΑΛιτων, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τον κομματικό μηχανισμό του Σύριζα έδωσαν τη πρωτιά στο απόλυτο πολιτικό τίποτα- τον Νίκο Ανδρουλάκη-από την ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη.

Σχεδόν 100.000 οξυδερκείς, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, βγήκαν από τα σπίτια τους και ψήφισαν Ανδρουλάκη. Ακόμη και οι Συριζαίοι που έσπευσαν να το κάνουν επειδή έπεσε γραμμή από το κόμμα απέδειξαν στον εαυτό τους ότι υπηρετούν μεγάλα ιδανικά, χα,χα και βρήκαν επιτέλους νόημα στη ζωή τους.

Ποιος ήταν, τέλος πάντων, αυτός ο Μιλτιάδης Γουλιμής που επικαλέστηκε ο Ιδρυτής της υποτιθέμενης προοδευτικής παράταξης Χαρίλαος Τρικούπης, όταν ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές, αναγκαζόμενος να αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική;

Η φράση «ανθ’ ημών Γουλιμής»,  ειπώθηκε από τον Χαρίλαο Τρικούπη στις εκλογές του 1895. Τότε το αποτέλεσμα έδωσε τη νίκη στον αντίπαλό του Θεόδωρο Δηλιγιάννη, ενώ ο Τρικούπης δεν εκλέχθηκε ούτε καν βουλευτής, καθώς τη θέση του -με διαφορά μόλις τεσσάρων ψήφων- πήρε ο άσημος Μιλτιάδης Γουλιμής-όπως λέμε Νίκος Ανδρουλάκης.

Για την ακρίβεια, η πλήρης φράση που εκστόμισε ο μεγάλος πολιτικός μετά την εκλογική ήττα του ήταν:

«Ανθ’ ημών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιμής. Καληνύχτα σας».

Επί της ουσίας, ο Τρικούπης τότε αυτοεξορίστηκε στην Ευρώπη, ενώ μόλις έναν χρόνο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στις Κάννες.

Ομως, ποιος ήταν ο Μιλτιάδης Γουλιμής που υπερίσχυσε του πρώην πρωθυπουργού;

Ο βουλευτής προερχόταν από παλιά οικογένεια αρματολών. Αρχικά είχε εκλεγεί βουλευτής το 1887 με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, στις περίφημες εκλογές του 1895 ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Δηλιγιάννη, καταφέρνοντας να κερδίσει τη βουλευτική έδρα από τον Τρικούπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τύπος της εποχής ανέφερε ότι, μόλις ο βουλευτής έμαθε την αποτυχία του Τρικούπη, ζήτησε να παραιτηθεί υπέρ αυτού, κάτι που ο Τρικούπης φυσικά δεν δέχτηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός έμελλε να ηττηθεί κατά κράτος λόγω της δυσμενούς οικονομικής κρίσης. Η πολιτική του και ιδίως η υπερφορολόγηση οδήγησαν στη μεγάλη δυσαρέσκεια του λαού, με τις εφημερίδες να τον αποκαλούν «φορομπήκτη» και «πετρέλαιο».

Δύο χρόνια πριν από τη μεγάλη ήττα, τον Δεκέμβριο του 1893, ο Τρικούπης ανακοίνωσε από τη Βουλή την οριστική αποτυχία με τη γνωστή φράση «δυστυχώς, επτωχεύσαμεν». Αυτή ήταν και η αρχή του τέλους της πολιτικής καριέρας του.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
-Act greedy when others are fearful
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Ο “ψυχρός” πόλεμος της Κωνσταντινούπολης> Γιατί τρέμει την Πόλη ο Ερντογάν
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
S&P 500> Η πιο άγρια αρένα του πλανήτη για τους CEOs. Εννέα έλαβαν πακέτα αμοιβής πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Κάποιοι άλλοι απέτυχαν
Dead Sea_Israel> Road trip to the lowest point on earth
Στις Tech Companies, η εξέγερση ενάντια στην επιστροφή στο γραφείο γίνεται σοβαρή
Στις βίλες-αριστουργήματα των €1.200.000 του Ρεθύμνου
Ο θρυλικός επενδυτής Jim Rogers προειδοποιεί για το μεγάλο ΜΠΑΜ που έρχεται
Από σήμερα οι συνδρομητές κινητής συμβολαίου COSMOTE μιλάνε απεριόριστα με όλους
ΒΟΜΒΑ του επιστημονικού TΗΕ LANCET στα θεμέλια της Ε.Ε. με μελέτη-σοκ που χαρακτηρίζει τη COVID-19, ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΩΝ