kourdistoportocali.comNews DeskΠως η βόμβα της WSJ για τους ερευνητές του Εργαστηρίου της Wuhan θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές πτώσεις κυβερνήσεων σε όλο το κόσμο

Είχαν αρρωστήσει με συμπτώματα Covid-19 τον Νοέμβριο του 2019

Πως η βόμβα της WSJ για τους ερευνητές του Εργαστηρίου της Wuhan θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές πτώσεις κυβερνήσεων σε όλο το κόσμο

Το αποτυχημένο πρώτο mRNA πείραμα της Moderna και η αγωνία για τις παρενέργειες

To να μιλήσουμε για δικαίωση του The Clockwork Orange Times μας προκαλεί ανάμικτα αισθήματα. Μετά τη νέα βόμβα της The Wall Street Journal αναμένεται παγκόσμιος πάταγος καθώς η θεωρία του εργαστηριακού ιού και των νοσηρών εγκεφάλων πίσω από αυτή λαμβάνει πλέον σάρκα και οστά.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Γράφαμε το βράδι της Κυριακής: Για να δούμε που θα καταλήξει αυτή η πανδημία την οποία προκάλεσε ένας εργαστηριακός ιός όπως συμπεραίνουν όλο και πιο πολλές πρόσφατες έρευνες. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές Κυριακή βράδι 23 Μαίου η The Wall Street Journal με έκτακτο αποκλειστικό ρεπορτάζ της αποκαλύπτει Έκθεση των Αμερικανικών Αρχών σύμφωνα με την οποία 3 ερευνητές από το Εργαστήριο Wuhan της Κίνας αρρώστησαν βαριά τον Νοέμβριο του 2019 και χρειάσθηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη!!!

Mετά τις νέες αποκαλύψεις προβλέπουμε αλυσιδωτές πτώσεις κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο!

Ειδικά εάν υπάρξουν παρενέργειες και στα mRNA εμβόλια αυτό που θα συμβεί θα είναι πρωτόγνωρο στην Παγκόσμια Ιστορία. Πιο πρωτόγνωρο και από την πανδημία.  Στη περίπτωση του εργαστηριακού ιού υπάρχουν ένοχοι για έγκλημα ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αυτό σε συνδυασμό με την προαναγγελία της πανδημίας το 2015 από τον Bill Gates και το ομιχλώδες τοπίο των mRNA των εμβολίων θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο που δεν χωράει ο ανθρώπινος νους…

Το The Clockwork Orange Times ήταν το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που ακολούθησε (ενίοτε προηγηθήκαμε) στις στοιχειοθετημένες αποκαλύψεις για τη προσωπικότητα του Bill Gates.

Kαθώς λοιπόν το στραπατσάρισμα του Bill Gates συνεχίζεται στα αμερικανικά ΜΜΕ αρχίζουν δειλά-δειλά να εμφανίζονται φάρμακα κατά του ιού και να πέφτει η πίεση των κυβερνήσεων προς τους πολίτες για εμβολιασμό.

Μόνο από το Κουρδιστό Πορτοκάλι πάνω από 130.000 άνθρωποι διάβασαν και είδαν την συνέντευξη της Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων στο Mega η οποία υποστήριξε ότι τα εμβόλια δεν μπορούν να γίνουν υποχρεωτικά. Eκτιμούμε πως πολύ σύντομα τόσο η Αμερικανική Δικαιοσύνη όσο και η Δικαιοσύνη γενικότερα θα στραφεί το μείζον θέμα της προέλευσης του ιού. Σ΄αυτή τη περίπτωση δεν αποκλείεται κάποιοι να οδηγηθούν στην ηλεκτρική καρέκλα για προαναγγελθέν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το ίδιο θα συμβεί και με τους συνεργάτες του κυκλώματος σε ολόκληρο το κόσμο.

Όσο αφορά αυτό που ονομάζεται παγκοσμίως Επιχείρηση Ελευθερία είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρόκειται για Επιχείρηση Υποδούλωσης της Ανθρωπότητας. Όχι δεν μιλάμε για σενάρια συνωμοσίας. Δεν υπάρχει ουδεμία συνωμοσία γιατί όλα έγιναν στο φως και όχι στο σκοτάδι. Κανείς δεν μας έκρυψε τίποτε απλά όσο πιο φανερό είναι το έγκλημα τόσο ανώδυνα περνάνε οι δράστες κι αυτό γιατί το ανθρώπινο μυαλό αρέσκεται στις θεωρίες συνωμοσίας.

Στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει ουδεμία θεωρία συνωμοσίας.

1. Από το 2011 στο Εργαστήριο Εrasmus του Ρότερνταμ η ομάδα του ιολόγου κ. Ron Fouchier μέσα από τη διαδικασία gain of function παρασκεύασε ένα ιό δολοφόνο-αδελφάκι της Covi-19. Mάλιστα παρότι υπήρξε αντίδραση για την επικινδυνότητα του πειράματος ο κ. Fouchier βραβεύτηκε με Νομπέλ!

2. To 2015 ο Bill Gates προανήγγειλε τη πανδημία σε ομιλία του στο TEDx και παράλληλα την ίδια χρονιά επένδυσε στη γερμανική CureVac που είχε αρχίσει ήδη να ψάχνεται για mRNA εμβόλια. Το 2015 επίσης στο σκοτεινό εργαστήριο της Wuhan ο αμερικανός ιολόγος κ. Ralph Baric με το ίδιο άλλοθι (το gain of function) κατασκεύασε επίσης έναν ιό δολοφόνο (ιό χίμαιρα) παρότι πολλοί συνάδελφοί του μίλησαν για την επικινδυνότητα του προγράμματος. Βλέπεις είχε προηγηθεί ένας συνάδελφός του που βραβεύτηκε με Nομπέλ και τα πειράματα αυτά τα χρηματοδοτούσαν τόσο οι ΗΠΑ, όσο η Ε.Ε. και η Κίνα! Μιλάμε για μεγάλη αθλιότητα με το άλλοθι της επιστημονικής έρευνας.

3. Το 2017 η Moderna έχοντας το rna στο όνομά της ( Mode-rna) αποκτούσε χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 4 δις ευρώ έχοντας πείσει τους μετόχους ότι βρίσκεται κοντά στη παρασκευή mRNA εμβολίων που θα αντιμετώπιζαν το crigler-najjar syndrome. Δυστυχώς όμως τότε για τους επενδυτές της δεν το κατάφερε όχι γιατί το rna εμβόλιό της αλλοίωνε το DNA όπως θέλουν οι θεωρίες συνωμοσίας αλλά σε βάθος χρόνου προκαλούσε βλάβες στο συκώτι και σε άλλα όργανα του σώματος. Το σε βάθος χρόνου έχει τη σημασία του.

Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό άρθρο-βόμβα που γράφτηκε το 2017 και αφορά τη Moderna και τις προσπάθειές της (αλλά και τη προσωπικότητα του CEO της). Τελικά τότε δεν κατάφερε να παράξει το εμβόλιο mRNA κατά του crigler-najjar syndrome. Πάπαλα. Έπρεπε με κάθε τρόπο να δικαιολογήσει τη χρηματιστηριακή της αξία. Το εάν το πέτυχε τώρα τόσο η ίδια όσο και η BioNTech θα το δείξει ο χρόνος παρότι-όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε σε όλο το κόσμο-με την απομάκρυνση από το ταμείο (εμβολιαστικό κέντρο) σχεδόν ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Μετά από μεγάλο κράξιμο από τα διεθνή ΜΜΕ άρχισαν οι αρμόδιοι ανά το κόσμο φορείς να διαπιστώνουν θανάτους που προέρχονται από θρομβώσεις που προκαλεί το εμβόλιο.

Με κλωτσιές και μπουνιές. Αντε μετά να αποκτήσουν αξιοπιστία τα εμβόλια στη συνείδηση του κόσμου. Είναι εύκολο ο αναγνώστης να βρει σχετικούς πίνακες με πόσους εμβολιασμούς γίνονται καθημερινά, πόσα νέα κρούσματα, πόσους διασωληνομένους. Πουθενά όμως δεν υπάρχουν οι νεκροί από τις παρενέργειες των εμβολίων. Σε καμία επίσημη βάση δεδομένων, γεγονός που τρέφει συνωμοσιολογίες και οτιδήποτε άλλο τρέφει το σκοτάδι.

Κι εάν σήμερα δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή θανάτων εξαιτίας του εμβολίου σε κανένα κράτος του κόσμου πως είναι δυνατόν να υπάρξει εάν σε 6 μήνες ή σε 3 ή 5 χρόνια από σήμερα οι άνθρωποι που έχουν σωθεί από Covid-19 χάρη σε ένα mRNA εμβόλιο δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα στο συκώτι, στη καρδιά ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο πλήττει το εμβόλιο τη στιγμή που αντιμετωπίζει το κορωναιό;

Η επιστήμη, τα κράτη, οι αρμόδιοι πεπετζήδικοι οργανισμοί οφείλουν την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Αλλά πως να τους έχεις εμπιστοσύνη όταν η Κίνα τους κλείνει κατάμουτρα τις πόρτες του υπόπτου εργαστηρίου της Wuhan για παράδειγμα (στους επιθεωρητές του ΠΟΥ ανάμεσά τους και κάποιοι που είχαν πάρει μέρος στα πειράματα!) και δεν ανοίγει ρουθούνι;

4. Στις 24 Σεπτεμβίου 2019 (ναι σωστά διαβάζετε) μπαίνει στο Χρηματιστήριο η γερμανική BioNTech του σοβαρού Τούρκου επιστήμονα Uğur Şahin και της συζύγου του με περίπου 16 ευρώ η μετοχή. Η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας δούλευε με επιμονή πάνω στα mRNA εμβόλια για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια σε ποιο σημείο είχε φθάσει και εάν οι δοκιμές του εμβολίου της κατά των όγκων είχαν παρενέργειες σε άλλα όργανα του σώματος. Πάντως ένα μήνα μετά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο σκάει ο κοροναιός (ας δεχθούμε αυτή τη σύμπτωση λόγω του ήθους του Τούρκου επιστήμονα ο οποίος σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους δεν έσπευσε να πουλήσει τις μετοχές του. Μιλάμε όμως για απίστευτη τύχη. Οι άνθρωποι της BioNTech πέφτουν λοιπόν με τα μούτρα στη παρασκευή εμβολίου κατά της Covid-19. Πράγματι θα ρίξουν στην αγορά πρώτοι το εμβόλιο σε συνεργασία με τη Pfizer. Η μετοχή της εταιρίας από τα 16 ευρώ έχει φθάσει στα 213 ευρώ και η αξία της εταιρία στα 4,4 δις ευρώ. Ο Τούρκος δεν πούλησε μετοχές, δεν έφυγε από το ταπεινό διαμέρισμα της Κολωνίας, δεν άλλαξε συνήθειες.

5. Τον Μάρτιο του 2015 ο Bill Gates μέσω τρίτης εταιρίας σπεύδει να αγοράσει μετοχές τόσο στη Moderna όσο και στη Novavax που ετοιμάζουν mRNA εμβόλια. Τα ευρώ που έχουν πέσει στα mRNA εμβόλια είναι τρομακτικά και εκτός από τα δις πρόκειται και για ένα παιγνίδι παγκόσμιας εξουσίας μέσω της υγείας για το οποίο έχουμε γράψει αναλυτικά σε άλλες αναρτήσεις μας. Όχι τα mRNA εμβόλια δεν αλλάζουν το DNA του οξυδερκούς Μπάμπη και της Σούλας ή του Τζιμ και της Κάρεν από το Αιντάχο. Ούτε μας βάζουν τσιπάκι. Είναι όμως πολύ πιθανό να προκαλούν βλάβη σε άλλα όργανα του σώματος ενώ αντιμετωπίζουν την Covid-19. Aυτό θα το δείξει ο χρόνος. Οσο αφορά τα λεγόμενα πιο παραδοσιακά εμβόλια όπως αυτό της AstraZeneca ενέχουν τον εξής κίνδυνο σύμφωνα με το Αμερικανό ιολόγο κ. Ralph Baric ο οποίος συμμετείχε σ΄αυτά άθλια πειράματα των εργαστηρίων τύπου Wuhan: Mε το που μπαίνει διά μέσω του εμβολίου στον λήπτη ο απενεργοποιημένος ιός αυτός μπορεί να επανέλθει στη πρότερη μορφή του να ζωντανέψει και να εξελιχθεί σε ιό δολοφόνο! Είναι μία από τις αιτίες που τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο χάνονται άνθρωποι μετά το εμβόλιο της ΑZ.

Πάμε παρακάτω. Η επιχείρηση Ελευθερία είναι στην ουσία Επιχείρηση μόνιμης Αιχμαλωσίας σε περίπτωση που όπως όλα δείχνουν ο ιός της Covid-19 είναι εργαστηριακός. Κι αυτό γιατί εάν εμβολιαστούμε 4 δις άνθρωποι (ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη) το μόνο που θα πετύχουμε είναι να ταίσουμε το θηρίο με καταιγίδα δις ευρώ ώστε αμέσως μετά να αμολήσει στην ανθρωπότητα τον επόμενο ακόμη πιο θανάσιμο ιό τον οποίο έχει προφητέψει ήδη ο Gates και λοιπά πληρωμένα φερέφωνά του ανά τον κόσμο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα mRNA εμβόλια είναι τεράστια νίκη της επιστήμης. Αυτό θα αποδειχθεί με τη πάροδο του χρόνου και εφ΄όσον δεν καταστρέφουν άλλα όργανα του σώματος του λήπτη. Για την ώρα καμία εταιρία δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά πάνω σ΄αυτό.

Τα πολλά δις που έχουν πέσει στα mRNA εμβόλια λειτουργούν και σαν Γ΄Ράιχ κατά των φαρμάκων. Ως τώρα όταν πήγαινε να βγει κάποιο φάρμακο μόλις ελάμβανε λίγη δημοσιότητα το κατασπάραζαν. Οι πρώτες ελπίδες για την απαλλαγή της ανθρωπότητας από τη χούντα των εμβολίων ήρθαν όταν η Μelinda Gates ζήτησε διαζύγιο από τον άνδρα της και κολλητό του παιδόφιλου.

Στη συνέχεια ανέλαβαν δράση τα κορυφαία Αμερικανικά ΜΜΕ και το Κουρδιστό Πορτοκάλι.

Θεωρούμε λοιπόν ότι όσο τσαλακώνεται το προφίλ του Bill Gates και αποκαλύπτονται οι μπίζνες του στα εμβόλια τόσο ο πλανήτης και οι πολιτικοί ηγέτες του κόσμου θα αναπνέουν πιο ελεύθερα. Σε λίγο θα αρχίσουν εμφανίζονται και φάρμακα κάθε είδους ενώ θα πέφτουν και τα κρούσματα ανά το κόσμο. Θαύμα, θαύμα, θαύμα.

Εάν μάλιστα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι οι εγκέφαλοι ο πλανήτης θα ανασάνει. Είναι η μοναδική επιλογή Ελευθερίας της Ανθρωπότητας. Η άλλη είναι ο Αργός Θάνατος.

Ναι ο ιός είναι Εργαστηριακός, είναι θανατηφόρος, είναι σατανικός (γιατί είναι κατασκευασμένος από σατανικά μυαλά επιστημόνων), προκαλεί μόνιμες βλάβες, νευρολογικές, εγκεφαλικές, ψυχικές. Κάνει τους ανθρώπους σμπαράλια.

Ο Ιός είναι εδώ και σκοτώνει.

Αλλά Επιχείρηση Ελευθερίας είναι να καθήσουν οι Εγκέφαλοι στο σκαμνί όποιοι κι εάν είναι και να εμφανισθούν και τα φάρμακα που έχουν ήδη έτοιμα οι επιστήμονες μια και κάποιοι από δαύτους είχαν λάβει μέρος στην παρασκευή των θανατηφόρων ιών. Η Ελευθερία της Ανθρωπότητας δεν θα έλθει μέσα από τα εμβόλια τις παρενέργειες των οποίων στο ανθρώπινο σώμα δεν τις έχουμε δει ακόμη να ξεδιπλώνονται σε όλο το φάσμα τους. Είδαμε όμως πως κατάφερε ο ιός να στραπατσάρει τη παγκόσμια οικονομία, επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες. Αυτό ακριβώς οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι ανά το κόσμο πολιτικοί ηγέτες με πρώτον και καλύτερο τον Έλληνα πρωθυπουργό και να οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη τους εγκεφάλους του νοσηρού εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

To άρθρο που ακολουθεί γράφτηκε το 2017 από τον εξειδικευμένο συντάκτη στα θέματα βιοτεχνολογίας κ. Damian Garde και δημοσιεύθηκε στο [statnews.com]. Το διαβάσαμε με κομμένη την ανάσα. Οι συνειρμοί αυτονόητοι. Ανάμεσα στους επενδυτές της εταιρίας και το Ιδρυμα Gates.

Η πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενη Moderna αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας σε μια τολμηρή προσπάθεια να φέρει επανάσταση στην ιατρική

Η Moderna Therapeutics, η πιο περιζήτητη ιδιωτική εταιρεία στη βιοτεχνολογία, αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας με την πιο φιλόδοξη θεραπεία της, η STAT έχει μάθει – και τώρα βασίζεται σε μια μυστηριώδη νέα τεχνολογία για να κρατήσει την αυθάδικη υπόσχεσή της ότι θα ξαναανακαλύψει τη σύγχρονη ιατρική .

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο (2016), ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, μίλησε με ενθουσιασμό για το «απίστευτο» μέλλον της εταιρείας του μπροστά σε ένα όρθιο πλήθος στο ετήσιο Συνέδριο Υγείας του J.P. Morgan. Υποσχέθηκε ότι η θεραπεία της Moderna για μια σπάνια και εκφυλιστική ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Crigler-Najjar, που αναπτύχθηκε μαζί με τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας Alexion Pharmaceuticals, θα συμμετάσχει σε δοκιμές σε ανθρώπους το 2016.
Ήταν η πρώτη θεραπεία που θα χρησιμοποιούσε την τολμηρή νέα τεχνολογία που o Bancel υποσχέθηκε ότι θα παράγει δεκάδες φάρμακα την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, η θεραπεία Crigler-Najjar έχει καθυστερήσει επ ‘αόριστον, δήλωσε εκπρόσωπος της Alexion στη STAT.

Ποτέ δεν αποδείχθηκε αρκετά ασφαλής για δοκιμές σε ανθρώπους, σύμφωνα με πολλούς πρώην υπαλλήλους και συνεργάτες της Moderna που εργάστηκαν στενά για το εγχείρημα.

Μη μπορώντας να προχωρήσει με αυτήν την τεχνολογία, η Moderna έπρεπε να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μιας χούφτας εμβολίων, στρεφόμενη σε ένα λιγότερο προσοδοφόρο πεδίο που δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αξία της εταιρείας.

«Τα πάντα είναι εμβόλια αυτή τη στιγμή, και τα εμβόλια είναι ο κράχτης», δήλωσε ένας πρώην διευθυντής της Moderna. “Η Moderna τώρα είναι μια εταιρεία εμβολίων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και δεν καταλαβαίνω πώς συμβαίνει αυτό.” (To 2017 είναι λογικό να μην το καταλάβαινε-σήμερα όμως το κατάλαβε. )

Ο Bancel δεν έκανε καμία αναφορά στο φάρμακο Crigler-Najjar όταν μίλησε τη Δευτέρα σε μια πάλι γεμάτη αίθουσα στο φετινό (2017) συνέδριο της J.P. Morgan.

Αντίθετα, η παρουσίασή του επικεντρώθηκε σε τέσσερα εμβόλια που η εταιρεία περνάει στην πρώτη φάση κλινικών δοκιμών: δύο στελέχη γρίπης, ένα τρίτο για τον ιό Zika και το τέταρτο παραμένει μυστικό (!!!).

Ο Stéphane Bancel παρουσίασε γρήγορα γραφήματα δεδομένων από μελέτες σε ζώα πριν περάσει βιαστικά στον ισολογισμό της Moderna και να συζητήσει για τα εμβόλια για τον καρκίνο της εταιρείας, για τα οποία έχουν προγραμματιστεί κλινικές δοκιμές αργότερα φέτος.

Όταν ο STAT ρώτησε τον Bancel μετά την παρουσίαση για τον Crigler-Najjar, αυτός μας παρέπεμψε στο Alexion.

Ανάγκη για «Βόηθα Παναγιά»

Η Moderna ιδρύθηκε το 2012, και κατάφερε να γίνει «μονόκερος» – αποτίμηση εταιρείας 1 δισεκατομμυρίο δολάρια – σε μόλις δύο χρόνια, πιο γρήγορα από την Uber, το Dropbox και το Lyft, σύμφωνα με την CB Insights.

Η πρόταση της εταιρείας: Χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα σκέλη του messenger RNA, γνωστό ως mRNA, στοχεύει να μετατρέψει τα κύτταρα του σώματος σε εργοστάσια φαρμάκων ad hoc, αναγκάζοντάς τα να παράγουν τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για τη θεραπεία μιας ευρείας ποικιλίας ασθενειών.

Αλλά το mRNA είναι μια δύσκολη τεχνολογία. Αρκετές μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δοκιμάσει και εγκαταλείψει την ιδέα, προσπαθώντας να εισάγουν mRNA σε κύτταρα χωρίς να προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες (!!!)
Ο Bancel έχει υποσχεθεί επανειλημμένα ότι οι νέες θεραπείες της Moderna θα αλλάξουν τον κόσμο, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με το mRNA, προκαλώντας σκεπτικισμό σε ορισμένους επιστήμονες και επίπληξη από τους εκδότες του Nature.

Η επ’αόριστον καθυστέρηση στο εγχείρημα Crigler-Najjar σηματοδοτεί επίμονες ανησυχίες για την ασφάλεια οποιασδήποτε θεραπείας mRNA που πρέπει να παρέχεται σε πολλαπλές δόσεις, καλύπτοντας σχεδόν όλα όσα δεν είναι εμβόλιο, ανέφεραν πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες.

Η εταιρεία αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία τη Δευτέρα που λέει ότι θα παράσχει με μεγαλύτερη ασφάλεια mRNA. Ονομάζεται V1GL. Τον περασμένο μήνα, ο Bancel μίλησε στο Forbes για μια άλλη νέα τεχνολογία, το N1GL. (Τις έχουν τις τεχνολογίες σαν τα πουκάμισα)

09/08/2016 CAMBRIDGE, MA Moderna CEO StŽphane Bancel (cq) poses for a photo at their offices in Cambridge. (Aram Boghosian for STAT)

Για κανένα από τα δύο όμως η εταιρεία δεν παρείχε λεπτομέρειες. Και το γεγονός ότι δεν έγιναν συγκεκριμένοι εγείρει αναπόφευκτα ερωτήματα.

Τρεις πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες που είχαν να κάνουν με τη διαδικασία, δήλωσαν ότι η Moderna προσπαθούσε πάντα να χρησιμοποιεί νέες τεχνολογίες χορήγησης με την ελπίδα να πετύχει κάτι ασφαλέστερο από αυτό που είχε. (Ακόμη και ο Bancel αναγνώρισε, σε συνέντευξή του στο Forbes, ότι η μέθοδος χορήγησης που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα εμβόλια της Moderna «δεν ήταν πολύ καλή».)

Είναι τα N1GL και V1GL καλύτερα; Η εταιρεία δεν παρουσίασε δεδομένα για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Όταν η STAT ρώτησε σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, ο Bancel κατεύθυνε τις ερωτήσεις στις καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της εταιρείας.
Οι τρεις πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι N1GL και V1GL είναι είτε πολύ πρόσφατες ανακαλύψεις, μόλις στα πρώτα στάδια δοκιμής – ή αλλιώς νέα ονόματα που δόθηκαν σε τεχνολογίες που κατέχει η Moderna εδώ και χρόνια..
«[Η τεχνολογία] θα έπρεπε να είναι ενός είδους Βόηθα Παναγιά θαύμα για να μπορέσουν να φτάσουν εκεί που πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους», είπε ένας πρώην υπάλληλος. «Είτε ο [Bancel] είναι εξαιρετικά σίγουρος ότι πρόκειται να λειτουργήσει, είτε λόγω αμηχανίας εξαιτίας της έλλειψης προόδου μέχρι τώρα κάτι πρέπει να πει στους εκεί έξω.»
Πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες που μίλησαν με τη STAT ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι επειδή είχαν υπογράψει συμφωνίες μη αποκάλυψης – τις οποίες η εξαιρετικά μυστικοπαθής Μοderna απαιτεί ακόμη και από ορισμένους υποψηφίους για εργασία να υπογράψουν.
Μια έρευνα της STAT πέρυσι διαπίστωσε ότι ο Bancel είχε απομακρύνει κορυφαίο ταλέντο από τη Μοderna χρησιμοποιώντας μια κουλτούρα αλληλοκατηγορίας και ένα καυστικό εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων απολύσεων «εδώ και τώρα» για αποτυχημένα πειράματα.
Η εταιρεία, που εδρεύει στο Cambridge, Mass., φαίνεται να έχει αποκαταστήσει τη φήμη στους κατώτερους υπαλλήλους, κερδίζοντας βραβεία για το χώρο εργασίας από το Science Magazine και την Boston Globe, αλλά η Moderna έχει χάσει περισσότερους από δώδεκα κορυφαίους επιστήμονες και διευθυντές τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τους τεράστιους οικονομικούς πόρους της.

Ιός στο λογισμικό
Ο Bancel, πρώτη φορά διευθύνων σύμβουλος βιοτεχνολογίας, απέφυγε ερωτήσεις σχετικά με τις δυνατότητες της Moderna. Περιγράφει το mRNA ως έναν απλό τρόπο ανάπτυξης θεραπειών για πολλές ασθένειες. Όπως είπε στο STAT κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «το mRNA είναι σαν ένα λογισμικό: Μπορείτε απλά να μετατρέψετε το αρχικό και να αναπτύξετε πολλά προϊόντα μετέπειτα.»
Φαίνεται σαφές, ωστόσο, ότι το λογισμικό αντιμετώπισε ιούς.
Οι ασθενείς με Crigler-Najjar δεν έχουν ένα βασικό ένζυμο ήπατος που απαιτείται για τη διάσπαση της χολερυθρίνης, μιας κιτρινωπής ουσίας που αναπτύσσεται στο σώμα καθώς διαλύονται τα γερασμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Χωρίς αυτό το ένζυμο, η χολερυθρίνη πολλαπλασιάζεται στο αίμα, οδηγώντας σε ίκτερο, εκφυλισμό των μυών και ακόμη και εγκεφαλική βλάβη.
Στα μάτια της Moderna, η «μία στο εκατομμύριο» ασθένεια έμοιαζε με τον ιδανικό υποψήφιο για θεραπεία με mRNA. Η εταιρεία δημιούργησε μια σειρά mRNA που θα κωδικοποιούσε το ένζυμο που λείπει, πιστεύοντας ότι είχε φτάσει σε ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης για να αποδείξει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών.
Αλλά τα πράγματα σιγά σιγά πήγαν στραβά πέρυσι (2016).
Κάθε φάρμακο έχει αυτό που ονομάζεται θεραπευτικό παράθυρο, το επιστημονικό σημείο κλειδί όπου μια θεραπεία είναι αρκετά ισχυρή ώστε να έχει επίδραση σε μια ασθένεια αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να θέτει τους ασθενείς σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.

Για το mRNA, αυτό αποδείχθηκε ασαφές. (Bοήθα Παναγιά, η Παναγιά μαζί σου κλπ)
Προκειμένου να προστατευθούν τα μόρια mRNA από τις φυσικές άμυνες του σώματος, οι κατασκευαστές φαρμάκων πρέπει να τα τυλίξουν σε ένα προστατευτικό περίβλημα. Για τη Moderna, αυτό σήμαινε να βάλει τη θεραπεία Crigler-Najjar σε νανοσωματίδια από λιπίδια. Και για τους χημικούς της, αυτά τα νανοσωματίδια δημιούργησαν μια τρομακτική πρόκληση: Όταν η δόση είναι πολύ μικρή και δεν υπάρχει αρκετό ένζυμο για να επηρεάσει την ασθένεια. Όταν η δόση είναι πάρα πολύ μεγάλη το φάρμακο είναι πολύ τοξικό για τους ασθενείς.

Από την αρχή, οι επιστήμονες της Moderna ήξεραν ότι η χρήση mRNA για την τόνωση της παραγωγής πρωτεϊνών θα ήταν δύσκολο έργο, οπότε ξεσκόνισαν την ιατρική βιβλιογραφία να βρουν ασθένειες που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μικρές μόνο ποσότητες πρόσθετης πρωτεΐνης.
«Και αυτός ο κατάλογος των ασθενειών είναι πολύ, πολύ μικρός», είπε ο πρώην υπάλληλος που είπε ότι ο Bancel χρειαζόταν το

«Βόηθα Παναγιά»

Το Crigler-Najjar ήταν το φρούτο που κρεμόταν χαμηλότερα.
Ωστόσο, η Moderna δεν μπορούσε να κάνει τη θεραπεία της να λειτουργήσει, ανέφεραν πρώην υπάλληλοι και συνεργάτες. Η ασφαλής δόση ήταν πολύ ασθενής και οι επαναλαμβανόμενες ενέσεις μιας δόσης αρκετά ισχυρής για να είναι αποτελεσματικές είχαν ενοχλητικές παρενέργειες στο ήπαρ όπως έδειξαν σε μελέτες σε ζώα.
Το φάρμακο, ALXN1540, έκτοτε έχει καθυστερήσει, καθώς η Moderna δουλεύει σε «νέες και καλύτερες φόρμουλες» που θα μπορούσαν αργότερα να δοκιμαστούν σε ανθρώπους, δήλωσε η Alexion σε μια δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τεράστια αξία μετριοπαθής παραγωγή

Η αποτυχία στην πρώτη και πιο προηγμένη θεραπεία της δημιουργεί αμφιβολίες για τους άλλους στόχους της Moderna για τον χώρο των σπάνιων ασθενειών.
Θέτει σε αμφισβήτηση επίσης την εκτίμηση αξίας της Moderna, η οποία υπολογίζεται στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Pitchbook. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 δισ. Δολάρια σε μετρητά από επενδυτές και συνεργάτες. Αλλά το έπραξε υποσχόμενη μια επαναστατική τεχνολογία αρκετά ασφαλή για να παρέχει επαναλαμβανόμενες δόσεις mRNA.
Τα φάρμακα που προωθεί τώρα, αντίθετα, είναι πιο μέτρια, βασισμένα σε μεμονωμένες χορηγήσεις mRNA. Πέρα από τα τέσσερα εμβόλια, έχει μια κλινική δοκιμή πρώιμου σταδίου με στόχο την καρδιακή νόσο, η οποία ξεκίνησε μόλις τον περασμένο μήνα από τον συνεργάτη AstraZeneca. Η θεραπεία περιλαμβάνει μια εφάπαξ δόση και δεν χρησιμοποιεί το περίπλοκο περίβλημα νανοσωματιδίων.

Τα εμβόλια δεν είναι τόσο επικερδή (τότε, το 2017, δεν ήταν) όσο ο χώρος σπάνιων ασθενειών που η Moderna ελπίζει να κυριαρχήσει. Η αγορά είναι επίσης πολύ πιο κορεσμένη. Τουλάχιστον επτά εμβόλια Zika, για παράδειγμα, είτε βρίσκονται σε κλινική δοκιμή είτε αναμένεται να ξεκινήσουν δοκιμές μέχρι το επόμενο φθινόπωρο.

Η Moderna έχει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με τον Bancel. Αλλά με σχέδια να δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως επενδύοντας στην τεχνολογία της, θα χρειαστεί τελικά να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα τελικά. Το πιο λογικό βήμα θα ήταν να δημοσιοποιηθεί και πέρυσι η Moderna αναδιοργάνωσε την επιχείρησή της για να προετοιμαστεί για μια αρχική δημόσια προσφορά.

Όμως, στην τρέχουσα αποτίμησή του, το IPO της Moderna θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της βιοτεχνολογίας, αφήνοντας ορισμένους επενδυτές να ξύνουν το κεφάλι τους για το πως η παραγωγή εμβολίων θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν τέτοιο αριθμό (Η Πανδημία των Συμπτώσεων που θα ακολουθούσε θα έδινε τις απαντήσεις και θα θεράπευε τα οικονομικά της εταιρίας)

Εάν η Moderna επιλέξει να παραμείνει ιδιωτική, δεν είναι σαφές εάν μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα μετρητά χωρίς να καταφύγει στη πώληση νέων μετοχών που πωλούνται σε τιμή χαμηλότερη από τις τελευταίες.

Μέχρι να αποδείξει η Moderna ότι η τεχνολογία της μπορεί να θεραπεύσει με ασφάλεια μια ασθένεια, αυτές οι ερωτήσεις θα είναι δύσκολο να απαντηθούν.
«Οι φίλοι μου ρωτούν αν είναι σαν τον Theranos (αποτυχημένη εταιρεία) και λέω όχι. Νομίζω ότι είναι μια πραγματική ιδέα », είπε ένας πρώην συνεργάτης της Moderna. “Το ερώτημα είναι πόσο καλά λειτουργεί.”
Ο Bancel δεν παρέχει τα δεδομένα που θα μπορούσαν να απαντήσουν σε αυτό. Αλλά προβάλλει απεριόριστη εμπιστοσύνη.

«Είμαι βέβαιος ότι σε πέντε χρόνια από τώρα θα βλέπουμε το 2017 ως το σημείο καμπής που πήγε απογείωσε τη Moderna “, είπε στην παρουσίαση της Δευτέρας. «Έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τα φάρμακα και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τελειώσουμε και να βοηθήσουμε τους ασθενείς».

Εκ των υστέρων ο CEO της Mode-rna αποδεικνύεται προφήτης.

Όπως και ο Bill Gates σ΄αυτή εδώ την σχεδόν προαναγγελθείσα (ίσως αποδειχθεί και κατά παραγγελία) πανδημία…
Το τσαλάκωμα του Bill Gates είναι μια πρώτη ανάσα Ελευθερίας για την Ανθρωπότητα.

Ήταν η σειρά του Bloomberg να του γράψει τον Επικήδειο που ακολουθεί.

(Για μια ακόμη φορά στα 14 Χρόνια του Κουρδιστού Πορτοκαλιού είμαστε μέρος της Ιστορίας. Κι αυτή τη φορά της Παγκόσμιας. Πηγαίνετε αλλού για να διαβάσετε για τους ήρωες των realities, τη Eurovision, τη δασκάλα που βίασε το μαθητή της και την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου που συγκλόνισε το instagram για πολλοστή φορά με τις αναλογίες της και ποιες αναλογίες; Αλλά υπάρχουν ένα σκασμό σατυροβαρκάρηδες εκδότες και δημοσιογράφοι εκεί έξω)

Η προσεκτικά επιμελημένη εικόνα σπασίκλα του Bill Gates διαλύεται μέσα σε δύο εβδομάδες-γράφει το Bloomberg.

Η φιλανθρωπική υστεροφημία του συνιδρυτή της Microsoft απειλείται από νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη συμπεριφορά του.

Πριν από όλες τις αποκαλύψεις σχετικά με το διαζύγιο, την αμφίβολη συμπεριφορά στο χώρο εργασίας και τους δεσμούς με τον Jeffrey Epstein, ο Bill Gates ήταν απλώς ο γλυκούλης αμερικανικός δισεκατομμυριούχος τεχνο-φιλάνθρωπος. Σίγουρα, είχε συγκεντρώσει παράλογα πλούτη από τη συγχώνευση της Microsoft Corp. και ζούσε σε ένα αρχοντικό 130 εκατομμυρίων δολαρίων με ένα εσωτερικό δωμάτιο τραμπολίνο. Αλλά επίσης πήγαινε τα παιδιά του στο σχολείο με το αυτοκίνητο, του δίνε και καταλάβαινε με τη τηλεοπτική σειρά Modern Family, ντυνόταν σαν τον Ned Flanders και περίμενε στην ουρά για τα αγαπημένα του cheeseburgers.

Υπήρχε δύναμη στον αέρα προσγειωμένης σπασικλίτιδας που απέπνεε ο Gates.
Πολλοί κάνουν δωρεές σε μεγάλους ζωτικής σημασίας σκοπούς. Λίγοι καταφέρνουν να κερδίσουν την συμπάθεια του κοινού.
Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο Γκέιτς μετέθεσε τις τεράστιες φιλανθρωπικές προσπάθειές του και της συζύγου του Μελίντα σε μια άλλη στρατόσφαιρα κοινωνικής επιρροής. Έγινε αναμφισβήτητα η κορυφαία επιχειρηματική φωνή για την επίλυση των παγκόσμιων δεινών, μιλώντας με άνετη δήθεν φωνή αυθεντίας για την εξάλειψη των ασθενειών και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών συστημάτων στο Ellen DeGeneres Show, καθώς υποστήριζε την αλλαγή του κλίματος και τις λύσεις για την Covid-19 στο Fox News.

Αυτή η λαϊκίστικη περσόνα εμφανίστηκε στις 3 Μαΐου, όταν ο Bill και η Melinda French Gates ανακοίνωσαν ότι χώρισαν μετά από 27 χρόνια γάμου. Μη κολακευτικές λεπτομέρειες βγήκαν στη φόρα, συμπεριλαμβανομένων αναφορών ότι ο Μπιλ είχε μια εξωσυζυγική σχέση και επιδίωκε ρομαντικές ιστορίες με υπαλλήλους της Microsoft και του ανθρωπιστικού ιδρύματος που φέρει τα ονόματά τους. Σε μια κατάθεση για το διαζύγιο, η Μελίντα είπε ότι η σχέση τους ήταν «ανεπανόρθωτα διαλυμένη». Το ερώτημα τώρα είναι αν το ίδιο συμβαίνει και στη φήμη του Μπιλ.

Είναι εύκολο να ξεχαστεί ότι ο Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν πάντα τόσο αρεστός στο κοινό. Όταν η επανάσταση του υπολογιστή ήταν στην ακμή της, ήταν ο αδίστακτος «σπασίκλας που έγινε μεγιστάνας» που επέπληττε τους υπαλλήλους και αυτός που προσπάθησε να μειώσει τα ίδια κεφάλαια του συνιδρυτή της Microsoft, Paul Allen, ενώ είχε υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο στις αρχές της δεκαετίας του 1980. (Ο Γκέιτς είπε ότι ο τρόπος που θυμάται αυτός τα γεγονότα διέφερε από του Allen’s.) Το λογισμικό των Windows, η ναυαρχίδα του, ήταν ένα χάος με λάθη που απογοήτευσε εκατομμύρια καταναλωτές και ο Steve Jobs γκρίνιαζε ότι ο Γκέιτς και η ομάδα του «χωρίς ντροπή» και «χωρίς γούστο» αντέγραψαν τα προϊόντα της Apple. Ακόμη και ο δικαστής που επέβλεψε τη δυσμενή αντιμονοπωλιακή δίκη της Microsoft, είπε ότι ο Γκέιτς είχε «μια ναπολεόντεια αντίληψη για τον εαυτό του και την εταιρεία του, μια αλαζονεία που απορρέει από την εξουσία και την απόλυτη επιτυχία».

Μέχρι τη δεκαετία του 2000, όμως, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου φάνηκε να συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αλλάξει αυτή την εικόνα του κακού- και ότι ο πλούτος του θα μπορούσε να βοηθήσει. Παραιτήθηκε από Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft και έστρεψε την προσοχή του στο Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, το οποίο τελικά έδωσε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της ελονοσίας και του AIDS και την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, κερδίζοντας για το ζευγάρι επαίνους, για να μην αναφέρουμε το εξώφυλλο των Time’s 2005 «Άτομα της Χρονιάς» με τον Bono των U2. Λιγότερο από μια δεκαετία μετά την αντιμονοπωλιακή δίκη της Microsoft, ο Γκέιτς έκανε βόλτες στο Capitol Hill συμβουλεύοντας τους νομοθέτες σχετικά με την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες υγείας.

«Ήμουν αρκετά τυχερός στη δουλειά μου με τη Microsoft ώστε να φτιάξω μια περιουσία που άξιζε πολλά χρήματα», είπε στον Τσάρλι Ρόουζ το 2008, λίγο μετά τη μετατροπή του σε πλήρως απασχολούμενο δωρητή. «Ο Warren [Buffett] αρέσκεται να τα αποκαλεί αυτά «κοινωνικά κουπόνια», όπου κάποιος μπορεί να πεί, ξέρεις, έχεις χιλιάδες ανθρώπους, φτιάξε μια πυραμίδα για σένα ή ό,τι άλλο θέλεις.”

Σίγουρα, αυτά τα τεράστια φιλανθρωπικά κουπόνια βοήθησαν πάρα πολύ τους ευάλωτους πληθυσμούς. Αποδείχτηκαν επίσης εκπληκτικά αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της εικόνας του από τυραννικό τεχνοκράτη σε άγιο σωτήρα.

Οι καλές πράξεις του αγόρασαν την καλή θέληση. Οι ετήσιες επιστολές του Ιδρύματος του έγιναν πιο δημοφιλείς από τις νέες κυκλοφορίες προϊόντων της Microsoft (ούτως ή άλλως είχε χαμηλά τον πήχη). Τα μέσα ενημέρωσης έπαψαν να τον σκαλίζουν και ως επί το πλείστων, ο κριτικός έλεγχος αντικαταστάθηκε από διαρκή σποτάκια σε μεγάλα περιοδικά που άκουγαν με πόθο τις ιδέες του Bill που θα άλλαζαν τον κόσμο. Η ομιλία του στο TED το 2015 συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια προβολές, οι περιστασιακές συστάσεις του για βιβλία χαιρετήθηκαν όπως οι προτάσεις της Oprah και δεν πέρασε πολύς καιρός προτού ο Barack Obama του απονέμει το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιφανειακή φήμη. Η αστική επιρροή του Γκέιτς θα μπορούσε να επηρεάσει συζητήσεις για κρίσιμα και αμφιλεγόμενα ζητήματα (μόλις πρόσφατα άσκησε πιέσεις για να διατηρήσει τις προστατευτικές πατέντες εμβολίων Covid-19), μια επιρροή που απειλείται καθώς εμφανίζονται όλο και πιο σκοτεινές λεπτομέρειες από την τρέχουσα διαδικασία διαζυγίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΜΚΟ θα σταματήσουν να παίρνουν τα χρήματά του.
Όμως, όπως έχουν επισημάνει οι σκεπτικιστές, εάν αναζητά απρεπείς σχέσεις με γυναίκες εργαζόμενους, το ίδρυμα που φέρει το όνομά του πιθανώς δεν είναι πλέον ο ιδανικός υποστηρικτής της χειραφέτησης των γυναικών. Αν είχε γίνει κολλητός πριν από χρόνια με τον Τζέφρι Έπσταϊν, ακόμη και αφού ο Έπσταϊν είχε δηλώσει ένοχος για προώθηση πορνείας ανηλίκων, ο Γκέιτς σαφώς δεν είναι ο σωστός ηγέτης στην εκστρατεία κατά της εμπορίας σεξ. Δεν είναι τόσο πολύ το ότι κινδυνεύει να “ακυρωθεί” εντελώς, όσο το ότι κινδυνεύει να πεταχτεί εντελώς από τον οίκο της αρετής.
Ένας εκπρόσωπος της Γκέιτς είπε ότι «οι φήμες και οι εικασίες σχετικά με το διαζύγιο του Γκέιτς γίνονται όλο και πιο παράλογες» και ότι «ο ισχυρισμός περί κακομεταχείρισης των υπαλλήλων είναι ψευδής».
Ο αντιπρόσωπος πρόσθεσε, «Οι ισχυρισμοί ότι ο Γκέιτς είχε προσωπικές συνομιλίες με τον Έπσταϊν σε αυτές τις συναντήσεις, που αφορούσαν τη φιλανθρωπία, απλά δεν είναι αληθινοί».

Αυτό έπρεπε να είναι ένα έτος που θα εστίαζε στην αλλαγή του κλίματος για τον Μπιλ, με τον δισεκατομμυριούχο να καλεί στα όπλα μέσω της κυκλοφορίας του βιβλίου του, «Πώς να αποφύγετε μια καταστροφή του κλίματος», τον Φεβρουάριο και να καλεί παγκόσμιους ηγέτες και καταναλωτές να επενδύσουν στην έρευνα πράσινης τεχνολογίας, να διορθώσουν τους κανονισμούς για τις εκπομπές άνθρακα και να αγοράσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και λιγότερο κρέας. Αντί αυτού, κατάφερε να κάνει λίγους μήνες περιοδείας για τα βιβλία του πριν τα μάτια του κόσμου στραφούν στο διαζύγιο του.

Μια άλλη συνέπεια μπορεί να είναι ότι η προσωπική επωνυμία του «Bill», η «εκατομμυριούχος του κόσμου φάρσα» να επανεκτιμηθεί σκληρά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διοπτροφόρα καλοσυνάτη γοητεία του ήταν ότι έμοιαζε αυθεντική και προσβάσιμη
. Ένα ντοκιμαντέρ Netflix του 2019 προσπάθησε ακόμη και να βάλει τους θεατές μέσα στο μυαλό Bill. Βγήκε στον αέρα μόλις ένα μήνα πριν από τότε που η Μελίντα φέρεται να διαβουλεύεται με δικηγόρους διαζυγίου, η λαμπερή τριών επεισοδίων ωδή στη λαϊκή ιδιοφυΐα του Μπιλ που τον παρουσιάζει ως αφοσιωμένο σύντροφο που ρουφάει Diet Cokes ξύνοντας ασταμάτητα τα μαλλιά του να κατεβάσει ιδέες για το πώς να σώσει τον κόσμο.

Τώρα, ωστόσο, η εκπομπή χρησιμεύει μόνο ως μια εντυπωσιακή υπενθύμιση για το πόσο μηχανεύτηκε η αναβάθμιση της περσόνας του Μπιλ, ειδικά καθώς αντιφατικά στοιχεία – όπως η προφανής συνήθεια του να απαξιώνει τη σύζυγό του σε συναντήσεις – έρχονται στο φως. Ερωτηθείς σε ένα επεισόδιο της σειράς αν η Μελίντα τον μάλωσε ποτέ για τις “μαλακίες” του, ο Μπιλ έδωσε μια απάντηση που έχει χάσει την χαριτωμένη αμηχανία της αναδρομικά. «Πολλές φορές, σίγουρα. Ελπίζω να μην τα ξέρει όλα αυτά », είπε, γελώντας. “Όχι, απλά αστειεύομαι.”

Το 2017, στον πρόλογό του στην αυτοβιογραφία της Διευθύνοντος Συμβούλου της Microsoft Satya Nadella “Hit Refresh”, ο Bill Gates έγραψε για τη σημασία της υστεροφημίας. “Όπως υπονοεί ο τίτλος αυτού του βιβλίου, η [Satya] δεν έκοψε τους δεσμούς εντελώς με το παρελθόν – όταν πατάτε ανανέωση στο πρόγραμμα περιήγησής σας, μερικά από αυτά που βρίσκονται στη σελίδα παραμένουν τα ίδια”, έγραψε ο Gates.

Το ζήτημά του ήταν ότι όσο η Microsoft είχε ανακαλύψει ξανά τον εαυτό της στα πολλά χρόνια από τότε που ο Γκέιτς διοικούσε τον γίγαντα του λογισμικού, ο πηγαίος κώδικάς του διατηρούσε ακόμη τμήματα του DNA του. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για το ευρύτερο τεχνολογικό τοπίο. Ο Γκέιτς είχε ανακαλύψει ξανά τον εαυτό του ως φιλάνθρωπος, αλλά παρέμεινε επίσης ένας θρύλος μεταξύ των νεοσύστατων συνιδρυτών και των διευθύνων σύμβουλων των επιχειρήσεων «μονόκερων», ένας γνώστης της Silicon Valley σε μια εποχή που πολλοί από τους κάποτε μυθολογικούς ηγέτες της πέθαναν, εξαφανίστηκαν ή ντροπιάστηκαν.

Ο Γκέιτς, ο οποίος παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft μέχρι πέρυσι, ήταν και έμπνευση για τα κορυφαία στελέχη – «Ήξερα ότι μέρος της ανακάλυψης εκ νέου της ψυχής της εταιρείας ήταν να φέρει τον Μπιλ πίσω, να τον εμπλέξει πιο βαθιά στο τεχνικό όραμα για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας “Η Nadella έγραψε – και μια σπάνια φωνή λογικής στη βιομηχανία της τεχνολογίας. Αλλά από τότε που η Wall Street Journal ανέφερε ότι ορισμένοι από τους διευθυντές της Microsoft ήθελαν να παραιτηθεί το 2020 λόγω μιας έρευνας σχετικά με μια δεκαετίας παλιότερη περιπέτεια του γραφείου (εκπρόσωπος του Γκέιτς είπε ότι η σχέση έληξε φιλικά και ότι η παραίτησή του δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση), θα θέλουν και οι υπόλοιποι μεγάλοι της τεχνολογίας να ανανεωθεί η συμμετοχή του Γκέιτς;

Για χρόνια, ήταν αρκετά σεβαστός ώστε να χαστουκίζει τεχνικούς που συνήθως αδιαφορούσαν για εξωτερική κριτική. Πριν ήταν μαγκιά, ο Γκέιτς κατηγορούσε την Silicon Valley επειδή παραμελούσε ακανθώδη κοινωνικά προβλήματα υπέρ της δημιουργίας εφαρμογών και τεχνολογικών μαραφετιών. («Όταν πεθαίνετε από ελονοσία, υποθέτω ότι θα κοιτάξετε ψηλά και θα δείτε αυτό το μπαλόνι και δεν είμαι σίγουρος πώς θα σας βοηθήσει», κάποτε ξέσπασε, αναφερόμενος στο Project Loon της Google που ακτινοβολεί στο Διαδίκτυο.) Προσπάθησε να μετριάσει την αλαζονεία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Facebook, Mark Zuckerberg, ο οποίος κληρονόμησε τον μανδύα του πιο μισητού κομπιουτερά και, το περασμένο καλοκαίρι, κατήγγειλε τον Elon Musk επειδή μίλησε για την πανδημία χωρίς δικαιοδοσία.

Με έναν αστερίσκο στην έκκληση του Γκέιτς τώρα, είναι πιθανό η πανταχού παρουσία του στον τεχνολογικό ακτιβισμό να έχει λιγότερο νόημα. Ο Musk, για πρώτη φορά, διαγράφει ήδη τις κοροϊδίες του Γκέιτς. «Ο Μπίλι G δεν είναι εραστής μου», έγραψε στο Twitter ο Musk τον Ιούλιο. Φανταστείτε σε τι θα καταφύγει ο Memelord του Tesla αν ο Γκέιτς ξαναμαλώσει μαζί του εν μέσω των σκανδάλων του τα οποία είναι άξια μόνο για σκανδαλοθηρικά περιοδικά. Εν τω μεταξύ, η ιστορία εξιλέωσης της Microsoft είναι αρκετά ισχυρή υπό την Nadella και δεν απαιτείται πλέον η ψυχή του Γκέιτς. Αν μη τι άλλο, φαίνεται πιο πιθανό ότι οι βραχυπρόθεσμες εταιρικές εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν γκεστ σταρ εμφανίσεις όχι από τον Γκέιτς αλλά τον Steve Ballmer, τον κάποτε κακοήθη διάδοχο διευθύνοντα σύμβουλό του, ο οποίος έκτοτε μετατράπηκε σε αξιαγάπητο χαζούλη ιδιοκτήτη των Los Angeles Clippers.

Του Γκέιτς του σηκώθηκαν οι τρίχες από ερωτήσεις σχετικά με την υστεροφημία του. Ορκίστηκε ότι δεν είχε ποτέ «στόχο ένα έργο ζωής» και χαρακτήρισε την αυτο-μνήμη «ηλίθιο πράγμα». Για έναν 65χρονο που ακούει διαλέξεις ιστορίας κάνοντας διάδρομο και έχει τα ακαδημαϊκά περιοδικά του Λεονάρντο ντα Βίντσι, δεν είναι αρκετά πιστευτό το ότι ο Γκέιτς δεν έχει σκεφτεί πώς οι μελλοντικές γενιές θα κοιτάξουν πίσω το έργο της ζωής του. Αλλά όπως είπε το 2005, καθώς η δεύτερη του πράξη μόλις ξεκίνησε, «Δεν έχει σημασία. δεν μου δίνει έναυσμα. Εάν όλοι μας ξεχαστούμε ή μας θυμούνται, δεν αλλάζει αυτό που κάνουμε κάθε μέρα. “

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK