kourdistoportocali.comNews DeskΑκόμα ένας τεχνολογικός γίγαντας της Silicon Valley, η PayPal απολύει το 7% του προσωπικού της

Δημοσίευμα Bloomberg

Ακόμα ένας τεχνολογικός γίγαντας της Silicon Valley, η PayPal απολύει το 7% του προσωπικού της

Μόνο τον Ιανουάριο, η Microsoft, η μητρική της Google, η Alphabet και η Salesforce ανακοίνωσαν η καθεμία σχέδια για περικοπή χιλιάδων εργαζομένων

Και η PayPal ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει περίπου 2.000 υπαλλήλους ή περίπου το 7% του προσωπικού της, καθιστώντας την την τελευταία εταιρεία τεχνολογίας που ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες εν μέσω ευρύτερης οικονομικής αβεβαιότητας.

Σε ένα σημείωμα προς το προσωπικό που ανακοινώνει τις απολύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal, Dan Schulman, αναφέρθηκε στο «προκλητικό μακροοικονομικό περιβάλλον» και είπε ότι η εταιρεία «πρέπει να συνεχίσει να αλλάζει καθώς ο κόσμος μας, οι πελάτες μας και το ανταγωνιστικό μας τοπίο εξελίσσονται».

Μεγάλο μέρος της βιομηχανίας τεχνολογίας μειώνει το κόστος ως απάντηση στη μετατόπιση της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες που τροφοδοτείται από την πανδημία και των αντίξοων οικονομικών ανέμων, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων επιτοκίων και των φόβων για μια επικείμενη ύφεση. Μόνο τον Ιανουάριο, η Microsoft, η μητρική της Google, η Alphabet και η Salesforce ανακοίνωσαν η καθεμία σχέδια για περικοπή χιλιάδων εργαζομένων.

Οι μετοχές του PayPal υποχώρησαν περισσότερο από 50% τον περασμένο χρόνο.

Στο σημείωμά του, ο Schulman είπε ότι θα υπάρξουν μειώσεις τις επόμενες εβδομάδες και οι αποχωρήσαντες θα λάβουν «γενναιόδωρα» πακέτα απολύσεων. «Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου εκτίμηση για τις ουσιαστικές συνεισφορές που έχουν κάνει στο PayPal», είπε ο Schulman για τους υπαλλήλους που απολύθηκαν.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με αναλυτές μετά την έκθεση κερδών του τρίτου τριμήνου της εταιρείας, η εν ενεργεία CFO Gabrielle Rabinovich είχε μιλήσει για τις προβλέψεις της εταιρείας για το 2023.

«Λειτουργούμε σε ένα περιβάλλον όπου πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πληθωριστικές πιέσεις, όπου η αύξηση των πραγματικών μισθών θα συνεχίσει να είναι αρνητική για κάποιο χρονικό διάστημα, όπου οι διακριτικές δαπάνες θα είναι υπό πίεση», είπε η Rabinovich.

«Πλοηγούμαστε σε αυτό το περιβάλλον όσο καλύτερα μπορούμε και λάβαμε υπόψη αυτό το εύρος αποτελεσμάτων για την αύξηση του όγκου και την αύξηση των εσόδων, καθώς σχετίζεται με το τι πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε από την άποψη του λειτουργικού περιθωρίου και του EPS».

Το PayPal πρόκειται να αναφέρει τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου μετά το καμπανάκι στις 9 Φεβρουαρίου.

«Τα τσουβάλια με τα δολάρια δεν δίνονται πλέον -σχεδόν- δωρεάν»

Πριν από δεκαοκτώ μήνες, ο αμερικανικός διαδικτυακός λιανοπωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Carvana είχε τόσο μεγάλες προοπτικές που άξιζε 80 δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα αποτιμάται σε λιγότερο από 1,5 δισεκατομμύρια, μία πτώση 98%, και αγωνίζεται να επιβιώσει.

Από τον David Streitfeld/New York Times

Πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας βλέπουν επίσης τις τύχες τους να γυρίζουν ανάποδα και τα όνειρά τους να χάνονται. Διώχνουν υπαλλήλους, περικόπτουν κόστη, παρακολουθούν τις οικονομικές τους αποτιμήσεις να συρρικνώνονται -ακόμη και όταν η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημειώνει ταυτοχρόνως χαμηλό ποσοστό ανεργίας και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το τρίτο τρίμηνο.

Μια εν πολλοίς ανομολόγητη εξήγηση: Μια άνευ προηγουμένου εποχή με χαμηλά επιτόκια έχει τελειώσει απότομα. Τα χρήματα δεν είναι πλέον -σχεδόν- δωρεάν.

Για πάνω από μια δεκαετία, οι επενδυτές απελπισμένοι για αποδόσεις έστελναν τα χρήματά τους στη Σίλικον Βάλεϊ, η οποία τα διοχέτευε σε ένα ευρύ φάσμα νεοφυών επιχειρήσεων που μπορεί να μην είχαν τύχη σε λιγότερο μεθυστικές στιγμές. Οι ακραίες αποτιμήσεις διευκόλυναν την έκδοση μετοχών ή τη λήψη δανείων για επιθετικές επεκτάσεις ή την προσφορά γλυκών συμφωνιών σε δυνητικούς πελάτες που αύξαναν γρήγορα το μερίδιο τους στην αγορά.

Ήταν μια έκρηξη που φαινόταν σαν να μην τελείωνε ποτέ. Η τεχνολογία συσσώρευε νίκες και οι ανταγωνιστές της μαράζωναν. Η Carvana κατασκεύασε δεκάδες φανταχτερά «μηχανήματα αυτόματης πώλησης» αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα, διαφημιζόταν ακατάπαυστα και πρόσφερε πολύ ελκυστικές τιμές για συναλλαγές.

«Ολόκληρη η βιομηχανία τεχνολογίας των τελευταίων 15 ετών χτίστηκε με φθηνό χρήμα», δήλωσε ο Sam Abuelsamid, κύριος αναλυτής της Guidehouse Insights. «Τώρα χτυπιούνται από μια νέα πραγματικότητα και θα πληρώσουν το τίμημα».

Πριν από δύο χρόνια, καθώς η πανδημία μαινόταν και πολλοί υπάλληλοι γραφείου είχαν περιοριστεί στα σπίτια τους, η Salesforce αγόρασε το πρόγραμμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Slack για 28 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό που ορισμένοι αναλυτές θεώρησαν πολύ υψηλό. Η Salesforce δανείστηκε 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει τη συμφωνία. Αυτό το μήνα, είπε ότι διώχνει 8.000 άτομα, περίπου το 10% του προσωπικού της, πολλοί από αυτούς άμεσα εμπλεκόμενοι στο ίδιο το Slack.

Ακόμη και οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας επηρεάζονται. Η Amazon ήταν διατεθειμένη να χάσει χρήματα για χρόνια προκειμένου να αποκτήσει νέους πελάτες. Ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση αυτές τις μέρες, απολύοντας 18.000 υπαλλήλους γραφείου και κλείνοντας επιχειρήσεις που δεν είναι οικονομικά βιώσιμες.

Η Carvana, όπως πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, έβγαλε μια σελίδα από το παλιό βιβλίο παιχνιδιού της Amazon, προσπαθώντας να γίνει γρήγορα μεγάλη. Τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, πίστευαν τα στελέχη της, ήταν μια πολύ κατακερματισμένη αγορά έτοιμη για επανεφεύρεση, όπως ακριβώς ήταν τα ταξί, τα βιβλιοπωλεία και τα ξενοδοχεία. Προσπάθησε να ξεπεράσει κάθε ανταγωνισμό.

Η εταιρεία, που εδρεύει στα Τέμπε της Αριζόνα, ήθελε να αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς αντιπροσώπους με, είπε μεγαλοπρεπώς η Carvana, «τεχνολογία και εξαιρετική εξυπηρέτηση πελατών». Σε κάτι που φαινόταν να συμβολίζει τον θάνατο του παλιού τρόπου συμπεριφοράς, πλήρωσε 22 εκατομμύρια δολάρια για μια έκταση έξι στρεμμάτων στο Σαν Ντιέγκο που ένας αντιπρόσωπος της Mazda είχε καταλάβει από το 1965.

Εκεί που οι παραδοσιακές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν κυριολεκτικά μονοδιάστατες, η Carvana κατασκεύασε πολυώροφα καταστήματα αυτόματης πώλησης αυτοκινήτων (σαν τα μηχανήματα πώλησης αναψυκτικών και σνακ) που έγιναν αξιομνημόνευτα τοπικά ορόσημα. Οι πελάτες παραλάμβαναν τα αυτοκίνητά τους από αυτούς τους πύργους, οι οποίοι πλέον ανέρχονται συνολικά σε 33. Ένα εταιρικό βίντεο της κατασκευής ενός καταστήματος αυτόματης πώλησης έχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια προβολές στο YouTube.

Το τρίτο τρίμηνο του 2021, η Carvana παρέδωσε 110.000 αυτοκίνητα στους πελάτες της, αυξημένα κατά 74% από το 2020. Στόχος; Δύο εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως, που θα την καθιστούσαν μακράν τη μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Στη συνέχεια, ακόμη πιο γρήγορα από ό, τι μεγάλωσε η εταιρεία, κατέρρευσε! Όταν οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκαν περισσότερο από 25% τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, αυτό δημιούργησε πρόβλημα εφοδιασμού: Η Carvana χρειαζόταν πολλά περισσότερα οχήματα. Εξαγόρασε μια εταιρεία δημοπρασίας αυτοκινήτων για 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και ανέλαβε ακόμη περισσότερα χρέη με επιτόκιο premium. Και πλήρωνε αδρά τους πελάτες για αυτοκίνητα.

Όμως, καθώς η πανδημία εξασθενούσε και τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται, οι πωλήσεις επιβραδύνθηκαν. Η Carvana, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο των New York Times, έκανε έναν γύρο απολύσεων τον Μάιο και έναν άλλον τον Νοέμβριο. Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ernie Garcia, έριξε την ευθύνη στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, λέγοντας: «Αποτύχαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά».

Ωστόσο, κάποιοι ανταγωνιστές της βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση. Η Vroom, μια εταιρεία του Χιούστον, είδε τη μετοχή της να πέφτει στο 1 $ από 65 $ στα μέσα του 2020. Τον τελευταίο χρόνο, έχει απολύσει τους μισούς υπαλλήλους της.

«Τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης είναι επώδυνα για σχεδόν όλους, αλλά είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τη Σίλικον Βάλεϊ», δήλωσε ο Kairong Xiao, αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Columbia Business School. «Περιμένω περισσότερες απολύσεις και περικοπές επενδύσεων εκτός εάν η Fed ανατρέψει την αυστηρή της πολιτική».

Προς το παρόν, υπάρχει μικρή πιθανότητα κάτι τέτοιο. Η αγορά αναμένει δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα φέτος, σε τουλάχιστον 5%.

Στα ακίνητα, αυτό είναι πρόβλημα για όποιον περιμένει γρήγορη ανάκαμψη. Τα χαμηλά επιτόκια όχι μόνο ανέβασαν τις τιμές των κατοικιών, αλλά έκαναν επίσης ακαταμάχητο για εταιρείες όπως η Zillow καθώς και η Redfin, η Opendoor Technologies και άλλες, να εισβάλουν σε μια επιχείρηση που παλαιότερα θεωρούνταν ελαφρώς ανυπόληπτη: Τα αποκαλούμενα flipping houses (αγορά και ανακατασκευή παλαιών κατοικιών και μεταπώληση τους).

Το 2019, η Zillow υπολόγισε ότι σύντομα θα είχε έσοδα 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση 5.000 σπιτιών το μήνα. Αυτό ενθουσίασε τους επενδυτές, οι οποίοι ώθησαν την εισηγμένη εταιρεία του Σιάτλ σε αποτίμηση 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δημιούργησαν μια έκρηξη προσλήψεων που αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων σε 8.000.

Η ιδέα της Zillow ήταν να χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να κάνει μια χαοτική αγορά ακινήτων πιο αποτελεσματική, προβλέψιμη και κερδοφόρα. Αυτό ήταν το είδος της καινοτομίας για το οποίο μίλησε ο επιχειρηματίας Marc Andreessen το 2011, όταν είπε ότι η ψηφιακή επανάσταση θα κυριαρχήσει σε ολόκληρες βιομηχανίες. «Το λογισμικό τρώει τον κόσμο», έγραφε.

Τον Ιούνιο του 2021, η Zillow κατείχε 50 σπίτια στην πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, το Σακραμέντο. Πέντε μήνες αργότερα, είχε 400. Το ένα ήταν ένα πανέμορφο σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων και τριών λουτρών στη βορειοδυτική γωνία της πόλης. Χτισμένο το 2001, ήταν βολικό και προσβάσιμο σε πολλά πάρκα και το αεροδρόμιο. Η Zillow πλήρωσε 700.000 δολάρια για να το αποκτήσει.

Η εταιρεία έβγαλε το σπίτι στην αγορά για μήνες, αλλά κανείς δεν το ήθελε, ακόμη και στα 625.000 δολάρια. Το περασμένο φθινόπωρο, αφού είχε φύγει ανεπιτήδευτα από την αγορά, η Zillow ξεφορτώθηκε το σπίτι για 355.000 δολάρια. Τα χαμηλά επιτόκια του παρλεθόντος είχαν κάνει να φαίνεται πιθανό ότι η Zillow θα μπορούσε να εκτοξευθεί στο φεγγάρι, αλλά όπως φαίνεται σήμερα δεν γίνονταν με επιτυχία.

Ο Ryan Lundquist, ένας εκτιμητής του Σακραμέντο που παρακολούθησε προσεκτικά την ιστορία του σπιτιού στο ιστολόγιό του, είπε ότι η Zillow είχε καταλάβει γρήγορα ότι η αγορά των ακινήτων ήταν κατακερματισμένη, αλλά ίσως δεν εκτίμησε όπως θα έπρεπε ότι τα σπίτια αποτελούσαν πάντα για τον άνθρωπο προϊόν εντατικής εργασίας και η αγορά/πώληση τους βαθιά προσωπικές συναλλαγές ένας προς έναν.

«Αυτή η ιδέα του να μπορείς να μπεις και να αλλάξεις εντελώς το παιχνίδι –είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει, και τις περισσότερες φορές δεν το κάνεις», είπε.

Η χρηματιστηριακή αξία της Zillow έχει πλέον συρρικνωθεί στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και οι υπάλληλοί της υπολογίζονται σε περίπου 5.500 μετά από δύο γύρους απολύσεων. Η εταιρεία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει στους New York Times.

Ωστόσο, το όνειρο της κυριαρχίας στην αγορά μέσω λογισμικού πεθαίνει δύσκολα. H Zillow έκανε πρόσφατα μια συμφωνία με την Opendoor, μια διαδικτυακή εταιρεία ακινήτων στο Σαν Φρανσίσκο που αγοράζει και πουλά οικιστικά ακίνητα και έχει επίσης καταστραφεί από την ύφεση. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι πωλητές στην πλατφόρμα της Zillow μπορούν να ζητήσουν να κάνει η Opendoor προσφορές στα σπίτια τους. Η Zillow είπε ότι οι πωλητές θα «γλιτώσουν τον εαυτό τους από το άγχος και την αβεβαιότητα μιας παραδοσιακής διαδικασίας πώλησης».

Αυτή η συνεργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί ο αγοραστής αυτού του σπιτιού τεσσάρων υπνοδωματίων στο Σακραμέντο, ένα από τα τελευταία στο χαρτοφυλάκιο της Zillow, δεν ήταν άλλος από το Opendoor. Έκανε κάποιες μέτριες βελτιώσεις και έβγαλε το σπίτι στην αγορά για 632.000 $, σχεδόν στο διπλάσιο από αυτό που είχε πληρώσει. Η συμφωνία ακόμα εκκρεμεί.

Η εποχή του εύκολου χρήματος είχε εδραιωθεί όταν η Amazon αποφάσισε ότι είχε κατακτήσει αρκετά το ηλεκτρονικό εμπόριο ώστε να αντιμετωπίσει τον φυσικό κόσμο. Τα σχέδιά της να επεκταθεί στα βιβλιοπωλεία ήταν φήμες για χρόνια και τελικά συνέβη το 2015. Τα μέσα ενημέρωσης πήραν φωτιά. Σύμφωνα με μια καλά-κυκλοφορημένη ιστορία, ο λιανοπωλητής σχεδίαζε να ανοίξει έως και 400 βιβλιοπωλεία.

Η ιδέα της εταιρείας ήταν τα καταστήματα να λειτουργούν ως προεκτάσεις της διαδικτυακής της λειτουργίας. Οι κριτικές αναγνωστών θα καθοδηγούσαν τον πιθανό αγοραστή. Τα βιβλία θα παρουσιάζονταν στον κόσμο, αλλά υπήρχαν μόλις 6.000 από αυτά. Τα καταστήματα ουσιαστικά θα ήταν εκθέσεις για τα ηλεκτρονικά είδη της Amazon.

Το να είσαι εκθεσιακός χώρος του Διαδικτύου είναι μία πανάκριβη επιχείρηση. Η Amazon έπρεπε να προσλάβει βιβλιοπώλες και να μισθώσει βιτρίνες σε δημοφιλείς περιοχές. Και το να αφήσεις τις ενθουσιώδεις κριτικές να είναι ένα από τα κριτήρια επιλογής αγορών σήμαινε ότι υπάρχουν τίτλοι που εκδόθηκαν τους ίδιους, κάποιοι από τους οποίους τροφοδοτήθηκαν με κριτικές από τους… φίλους των συγγραφέων. Όμως αυτά δεν ήταν τα βιβλία που ήθελαν οι αναγνώστες.

Στην Amazon αρέσει να δοκιμάζει νέα πράγματα και αυτό κοστίζει χρήματα. Ανέλαβε άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια μακροπρόθεσμου χρέους τους πρώτους εννέα μήνες του έτους με υψηλότερο επιτόκιο από αυτό που πλήρωνε πριν από δύο χρόνια. Αυτό το μήνα, είπε ότι θα δανειζόταν 8 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα. Η χρηματιστηριακή της αποτίμηση έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η εταιρεία έκλεισε ήδη 68 καταστήματα τον περασμένο Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο βιβλιοπωλείων αλλά και pop-ups. Συνεχίζει να λειτουργεί τη θυγατρική της Whole Foods, η οποία έχει 500 τοποθεσίες στις ΗΠΑ και άλλα καταστήματα τροφίμων. Η Amazon ανέφερε σε δήλωση ότι «δεσμεύτηκε να δημιουργήσει εξαιρετικές, μακροπρόθεσμες φυσικές εμπειρίες και τεχνολογίες λιανικής».

Η παραδοσιακή πώληση βιβλίων, όπου οι προσδοκίες είναι μέτριες, μπορεί να έχει έναν ευκολότερο δρόμο τώρα. Η Barnes & Noble, η αλυσίδα που πρόσφατα θεωρήθηκε σχεδόν νεκρή, μετακόμισε σε δύο πρώην τοποθεσίες της Amazon στη Μασαχουσέτη, τοποθετώντας περίπου 20.000 τίτλους σε καθεμία. Η αλυσίδα είπε ότι τα καταστήματα τα πηγαίνουν «πολύ καλά». Ήδη, βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς άλλων δύο πρώην καταστημάτων της Amazon.

«Η Amazon έκανε ένα πολύ διαφορετικό βιβλιοπωλείο από ό,τι κάνουμε εμείς», δήλωσε η Janine Flanigan, διευθύντρια σχεδιασμού καταστημάτων της Barnes & Noble. «Στόχος μας είναι μόνο τα βιβλία».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK