kourdistoportocali.comNews DeskΑι ειδοί του Μαρτίου

Ο πόλεμος με τη Τουρκία, η οικονομία και τα ήδη γνωστά αποτελέσματα των stress tests

Αι ειδοί του Μαρτίου

Η Ελλάδα και η Κύπρος εισέρχονται σε ένα δίμηνο ιστορικής σημασίας για την εθνική τους ακεραιότητα

Kαθώς η Ελλάδα μπαίνει στη πιο κρίσιμο δίμηνο της νεότερης ιστορίας της η πολιτική ηγεσία, οι Ελληνες διπλωμάτες, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, η ΕΚΤ , η ΤτΕ και φυσικά οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Τουρκία ξεκίνησε τη μεγαλύτερη πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο των τελευταίων χρόνων με τις πλάτες και την απραγία της Ε.Ε., των ΗΠΑ και φυσικά της Ρωσίας. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την πειρατία “έτοιμου” κοιτάσματος.

Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη

Το πειρατικό Yavuz ξεκίνησε γεώτρηση, στον ήδη αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία, στόχο “Ερατοσθένης Νότιο 1”, για τον οποίο η ΕΝΙ έχει προχωρήσει σε όλες τις έρευνες και έχει εξασφαλίσει τις άδειες από την Κυπριακή Δημοκρατία στα τέλη του 2018.

Είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ. Είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού.

Η Τουρκία, απλά μετονόμασε τον ίδιο ακριβώς στόχο από “Ερατοσθένης Νότιο” σε “Λευκωσία 1”.

Η αποκάλυψη του κυπριακού ιστότοπου philenews.com, έρχεται λίγες ώρες μετά τη διάσκεψη-φιάσκο του Βερολίνου από την οποία ο Ερντογάν έφυγε με ενισχυμένο εγώ άσχετα εάν ο έτερος πειρατής Πούτιν με τον μισθοφορικό στρατό Wagner Group είναι αυτός που ετοιμάζεται να αρπάξει τη μερίδια του λέοντος από τα πετρέλαια της Λιβύης.

Ο Ερντογάν στην διάρκεια της πτήσης που τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Κύπρο απεκάλυψε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συμφωνία με την Ιταλία για κοινές γεωτρήσεις.

Μια συμφωνία των Ιταλών που έρχεται μετά την ανημποριά της Ελλάδας και της Κύπρου να υπερασπισθούν το Οικόπεδο 8 το οποίο ο Αναστασιάδης είχε παραχωρήσει σε ENI και TOTAL αλλά όταν Ιταλοί και Γάλλοι είδαν τα τουρκικά πολεμικά ετράπησαν σε φυγή και στη συνέχεια οι Ιταλοί προφανώς άρχισαν να γλείφουν τον Ερντογάν.

Στο τέλος του 2017 η ΕΝΙ είχε προχωρήσει και σε διαδικασίες αδειοδότησης στον εν λόγω στόχο. Πρόκειται για τον στόχο “Ερατοσθένης Νότιο” και το σημείο γεώτρησης είχε καθοριστεί το σημείο “3”, ακριβώς λόγω και της διαμόρφωσης, κλήσεων κ.τ.λ. της επιφάνειας του βυθού.

Στην περιοχή του “Ερατοσθένης Νότιο”, οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επελέγη σημείο γεώτρησης το σημείο “3” μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα ευρήματα αυτά.

Για το ίδιο σημείο σε απόρρητη έκθεσή της, η ΕΝΙ ανέφερε ότι “λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων”.

Η ΕΝΙ εξασφάλισε για την εν λόγω γεώτρηση (μαζί με τις άδειες για γεωτρήσεις στο κοίτασμα “Καλυψώ” στο τεμάχιο 6 και τον στόχο “Σουπιά” στο τεμάχιο 3) την περιβαλλοντική άδεια, την άδεια του τμήματος επιθεώρησης εργασίας και το απαιτούμενο πρωτόκολλο υπεράκτιων εργασιών.

Η Τουρκία, είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το “Yavuz” συμπωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετρ. χιλιομέτρων, έστειλε όμως το Σάββατο το γεωτρύπανο “Yavuz”, ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ.

Μάλιστα τα στοιχεία του “Φ” δείχνουν ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το “Yavuz” στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων. Δηλαδή, το γεωτρύπανο θα αναζητήσει στόχο κοιτάσματος σε βάθος 1.370 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του βυθού.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι, η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισαν να μην εμπιστευτούν τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των Νορβηγών συνεργατών τους με τους οποίους επεξεργάζονται τα σεισμογραφικά του “Μπαρμπαρός” και να προχωρήσουν, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο “σίγουρο” στόχο, που έχει επεξεργαστεί στην περιοχή η πολύπειρη ΕΝΙ.

Kι ενώ η Τουρκία οργιάζει σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ακόμη εθνική πρόκληση που δεν είναι άλλη από την διάσωση των τραπεζών της και πιθανόν στο πολύ βάθος οι εξελίξεις να συνδέονται, καθώς η νέα επικεφαλής της EKT και η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχουν διάθεση να εμπλακούν με καμμία άλλη μορφή δανεισμού στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας-ιδιαίτερα όταν διαπιστώνουν ότι μία ακόμη κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στις απαραίτητες γενναίες μεταρρυθμίσεις για να μην ενοχληθεί το πελατειακό και “τολμά” να συζητά με αυξήσεις συντάξεων με φόντο μία καθημαγμένη οικονομία.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Κουριδστού Πορτοκαλιού είναι ήδη γνωστά τόσ στην ηγεσία της ΕΚΤ όσο και της ΤτΕ άρα και στην πολιτική ηγεσία τα αποτελέσματα των περίφημων stress tests του Μαρτίου. Εδώ εισέρχεται για μια ακόμη φορά ο ρόλος της Μέρκελ και της Γερμανίας.

Η Γερμανία ως αντιστάθμισμα για την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων σε όλον τον ευρωπαϊκό Νότο, ασκεί πιέσεις ζητώντας από χώρες-μέλη περαιτέρω εγγυήσεις για τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων (sovereign bonds).

Έτσι μέσα σε αυτήν την απαίτηση φαίνεται να έχει εγερθεί ζήτημα για «διπλές» εγγυήσεις σε ό,τι αφορά το project «Ηρακλής».

Εάν τυχόν κάτι τέτοιο περάσει -το Δημόσιο να πρέπει να δώσει διπλές εγγυήσεις για τις εκδόσεις του- τότε η οικονομία της χώρας που θα δεχθεί κάτι τέτοιο θα οδηγηθεί στο μηδέν.

Η Μέρκελ θεωρεί την Ελλάδα και την οικονομία της βαρέλι χωρίς πάτο και χαμένη υπόθεση γι΄αυτό και δίνει τα ρέστα της για τον Ερντογάν.

Ο μόνος ρόλος της Ελλάδας για τη Μέρκελ είναι αυτός του απέραντου στρατόπεδου συγκέντρωσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών ώστε να μην απειλούν τον αστικό ιστό των γερμανικών πόλεων.

Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εάν ποτέ ετίθετο θέμα για περαιτέρω εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τον «Ηρακλή», αυτόματα θα εγείρετο θέμα επιτοκίων και αξιοπιστίας της χώρας, αφού ο αριθμός των εκδόσεων του Ελληνικού Δημοσίου θα πολλαπλασιαστεί δραματικά.

Η χώρα έχει φύγει από τα μνημόνια και δεν είναι δυνατό να απαιτούνται επιπλέον εγγυήσεις, μια και το Ελληνικό Δημόσιο φέρει αξιοπιστία (της πλάκας).

Η παραπάνω θεσμική λογική διέπει τις τιτλοποιήσεις στην Ευρώπη επί σειρά ετών και δεν πρόκειται να αλλάξει πανευρωπαϊκά στο πλαίσιο της εγγύησης των καταθέσεων που προάγει η ευρωπαϊκή ένωση τραπεζών. Κάτι τέτοιο απειλεί να μεταβάλει υπάρχουσες αξιολογήσεις και δεδομένα στο ενεργητικό ευρωπαϊκών τραπεζών, απειλώντας τη δημιουργία ενός κόστους μη αντιμετωπίσιμου από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση σθεναρά έχει αντιταχθεί όλος ο ευρωπαϊκός Νότος αλλά και άλλες και ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, που επιδεικνύει εσχάτως μεγάλη ευαισθησία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα.

(Ενας ακόμη λόγος που η Μέρκελ χρησιμοποιεί την απειλή του Ερντογάν και απέναντι στον Μακρόν)

Eτσι η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των τραπεζών που έχει στη διάθεσή ώσπου να εξαλειφθούν οι επιλογές και να απομένει –ως μοιραία και καταλυκτική- η έξοδος από την Ε.Ε. και το Ευρώ την ώρα που θα εισβάλει σ΄αυτή η Τουρκία με την ανοχή της Μέρκελ αντικαθιστώντας το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εφιαλτικό αλλά όχι απίθανο σε μια αγνώριστη Ευρώπη.

Οπως αποκάλυψε το Bloomberg, η Ελλάδα αντάλλαξε 3,3 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα που είχε στην κατοχή της η Εθνική Τράπεζα με ωρίμανση έως το 2026, με νέο ομόλογο 30 ετών.

Τα ομόλογα που αντικαταστάθηκαν είχαν εκδοθεί για να στηρίξουν το προηγούμενο swap “Titlos”, ενώ το κουπόνι στα νέα ομόλογα είναι περίπου 3,25%, και η απόδοση κοντά στο 2,5%, όπως ανέφερε το πρακτορείο.

Ειδικότερα, η ανταλλαγή αφορά το ομόλογο με λήξη 20/3/2023, ονομαστικής αξίας 250,25 εκατ. ευρώ το οποίο είχε επιτόκιο 2,90%, το ομόλογο με λήξη στις 20/3/2025, ονομαστικής αξίας 964 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,25% και το ομόλογο με λήξη στις 20/03/2026, ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 3,55%.

Η ανταλλαγή των ομολόγων αυτών που έχουν μέση διάρκεια 5 – 6 ετών με νέα 30ετή ομόλογα που θα έχουν απόδοση περίπου 2,5%, προεξοφλεί ταμειακές ροές για την Εθνική Τράπεζα που θα εγγραφούν ως λογιστικό κέρδος 500 εκατ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται, οι πρόσοδοι από τους τόκους των νέων ομολόγων θα συνεισφέρουν στα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής Τράπεζας περίπου 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Φυσικά οι υπολογισμοί για την ισχυροποίηση της ιστορικής Εθνικής Τράπεζας προυποθέτουν ένα ασφαλές και ειρηνικό κύλισμα του χρόνου κάτι που προς ώρας δεν διαφαίνεται.

Η παραγωγή των έκτακτων κερδών της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από την ανταλλαγή των ομολόγων θα μπορούσαν να συμβάλουν  στον σχεδιασμό της για την ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων, επιτρέποντάς της, όπως εκτιμάται, να εντάξει τιτλοποιήσεις στο ελληνικό APS τον Ιούλιο.

Η διοίκηση της τράπεζας (βλέπε CEO κ. Παύλος Μυλωνάς) αποφάσισε να επιταχύνει τον βηματισμό της καθώς προγραμμάτιζε τιτλοποιήσεις για το 2021.

Καθώς οι τιτλοποιήσεις θα γίνουν με ζημία για τις τράπεζες και επιπλέον η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο που ακολούθησαν η Eurobank και η Alpha Bank, (εταιρικός μετασχηματισμός κατά τον οποίο η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία μετατρέπεται σε holding, έχοντας στην ομπρέλα της το SPV που θα εκδώσει τις τιτλοποιήσεις των NPLs και τον κλάδο των τραπεζικών δραστηριοτήτων που φεύγει από τον κορμό της εισηγμένης και μεταφέρεται σε νέα τραπεζική οντότητα), τα έκτακτα κέρδη των 500 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή των κρατικών ομολόγων αποτελούν “μαξιλάρι ασφαλείας” για την Εθνική. Αυτό διότι η Τράπεζα δεν πρέπει να γράψει ζημιές στη χρήση 2020, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα ενεργοποιηθεί η διάταξη Χαρδούβελη περί υποχρεωτικής αυξήσεως κεφαλαίου υπέρ του Δημοσίου-αποκαλύπτει η Νένα Μαλλιάρα στο Capital.gr.

Για τον κ. Βασίλη Ψάλτη της Αlpha Bank που ανέλαβε τον ιστορικό ρόλο της συνέχειας του έργου δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων της τράπεζας (των κ.κ. Κωστόπουλου και Μαντζούνη) η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά και οι δάφνες της επιτυχίας αντίστοιχες.

Ο επικεφαλής της Alpha Bank προετοιμάζοντας το έδαφος για την έκδοση ομολόγου Tier II ξεκίνησε επαφές με επενδυτές που επικεντρώνονται στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Μιλάνο.

Η συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση θα καλύψει τις υποχρεώσεις MREL (ελάχιστη απαίτηση ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, η οποία προκύπτει από τα όσα ορίζει η κοινοτική οδηγία BRRD για την εξυγίανση τραπεζών) τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν όλες οι τράπεζες, υποβοηθούμενες προς αυτή την κατεύθυνση από τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την επικείμενη λειτουργία του “Ηρακλή” για τη μείωση των NPLs.

Η διοίκηση της Alpha Bank είχε αποκαλύψει στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2019 την πρόθεσή της να προχωρήσει σε ομολογιακή έκδοση Tier II, ύψους μέχρι 800 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από το ποσοστό 2% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, μέχρι του οποίου μία τράπεζα μπορεί να εκδώσει ομόλογα της κατηγορίας Tier II.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε πάρει το “βάπτισμα του πυρός”, ούσα η πρώτη ελληνική τράπεζα, από το 2008, που εξέδωσε πέρυσι ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης Tier ΙΙ. Η Τράπεζα ζητούσε από τις αγορές 300 εκατ. ευρώ, έλαβε προσφορές για 850 εκατ. και ολοκλήρωσε την έκδοση αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%.

Ένα μήνα μετά και μόλις 5 ημέρες μετά την αλλαγή κυβέρνησης, η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε με έκδοση ομολόγου Tier II. Η Τράπεζα άντλησε 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,65 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του τίτλου Tier II της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται σήμερα στο 6,20% σε ό,τι αφορά τη λήξη του στην 10ετία (2029), και στο 4,60% στην 5ετία (2024). Αντιστοίχως, η απόδοση του Tier II της Τράπεζας Πειραιώς έχει υποχωρήσει στην 5ετία στο 7,11% και στην 10ετία στο 8,24%.

Οι τριήμερες επαφές που θα έχει με ξένους επενδυτές η Alpha Bank εκτιμάται ότι θα ακολουθηθούν τις ερχόμενες ημέρες από την έκδοση του ομολόγου Tier II.

Πάντως, το timing που έχει επιλέξει η Τράπεζα για την παρουσίασή της στο εξωτερικό σε επενδυτές fixed income, φαίνεται ιδανικό, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες τραπεζικές εκδόσεις (μέχρι τις 15 – 18/1/2020 υπήρχαν συνεχείς εκδόσεις Tier II από ιταλικές και ισπανικές τράπεζες) και δεν υπάρχει στην παρούσα φάση επενδυτικός “αντιπερισπασμός”.
Κατά τις επαφές της με τους ξένους επενδυτές, η Alpha Bank θα παρουσιάσει το σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού της και ταχείας μείωσης των NPLs. Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους της Τράπεζας, όπως τους έχει ορίσει η διοίκησή της αφορούν:

– Το project Galaxy για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 12 δισ. ευρώ, με το οποίο ο δείκτης NPE θα βρεθεί κάτω του 10% το 2022 από περίπου 44% τον Σεπτέμβριο του 2019.

– Το λειτουργικό μοντέλο, το οποίο προβλέπει μείωση των συνολικών εξόδων του ομίλου από το 2019 έως το 2022 κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ και μείωση δικτύου καταστημάτων κατά περίπου 18%. Στόχος είναι ο δείκτης Εξόδων προς Έσοδα να υποχωρήσει από το 55% τον Σεπτέμβριο του 2019 σε κάτω του 48% το 2022.

– Την πελατοκεντρική ανάπτυξη, με 14 δισ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις (τα 12 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και τα 2 δισ. σε ιδιώτες. Σημειώνεται ότι το 2019 οι νέες εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 3,3 δισ. ευρώ) και αύξηση προϊόντων ανά πελάτη από 1,3 σε περίπου 2,5.

– Την οργανωτική αποτελεσματικότητα, με ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της κουλτούρας απόδοσης.

Με όλα τα παραπάνω ο δείκτης απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας στοχεύει σε περίπου 9% το 2022.

Η μεγάλη μείωση των NPLs που θα επιτευχθεί με την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει και σε σημαντική μείωση του κόστους των προβλέψεων της τράπεζας από τις 200 μονάδες βάσης σήμερα σε κάτω των 70 μ.β. το 2022.

H ηγεσία της Eurobank τώρα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη για τις επιλογές της να ενισχύσει τις θυγατρικές της σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Σερβία και το Λουξεμβούργο μια και κέρδη άνω των 150 εκατ. ευρώ, αναμένεται να συνεισφέρουν στα κέρδη του Ομίλου το 2020, οι θυγατρικές της στις συγκεκριμένες χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 85% των κερδών από τις δραστηριότητες εξωτερικού αναμένεται να προέλθει από τις δραστηριότητες σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ το υπόλοιπο 15% από την παρουσία της Τράπεζας σε Ρουμανία, Σερβία και Λουξεμβούργο.

Το Λουξεμβούργο αναμένεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο στην επανεξέταση του λειτουργικού μοντέλου που σχεδιάζει, κατά τις πληροφορίες, η Eurobank. Ειδικότερα, η Τράπεζα σχεδιάζει αλλαγή της στρατηγικής προσέγγισης του private banking, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας το οποίο θα επιφέρει συνέργειες και ομοιόμορφη λειτουργία στο wealth management, όποιας χώρας τη δικαιοδοσία (jurisdiction) και να επιθυμεί να ακολουθήσει ο πελάτης.

Οι προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται η Eurobank είναι πολύ θετικές, καθώς όλες παρουσιάζουν θετικό πρόσημο ΑΕΠ, με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,5% – 4% και γενικότερα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της Eurobank θα εξετάσει κάθε ευκαιρία (εξαγορές) που θα προκύψει για να μεγαλώσει την παρουσία της στις αγορές της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Σερβίας.

Στην Βουλγαρία και στη Ρουμανία, η Τράπεζα προγραμματίζει εντός του 2020 πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων (όχι απαραιτήτως μη εξυπηρετούμενων). Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Ρουμανία προετοιμάζεται η πώληση εξυπηρετούμενων δανείων 250 εκατ. ευρώ σε ελβετικό φράγκο, καθώς και η πώληση ακινήτων.

Στη Βουλγαρία θα πουληθεί χαρτοφυλάκιο 150 εκατ. ευρώ, δανείων λιανικής και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ακίνητα. Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτει η Eurobank στο εξωτερικό ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Ο προγραμματισμός είναι το χαρτοφυλάκιο να έχει πουληθεί εξ ολοκλήρου εντός μιας τριετίας (πωλήσεις 80 – 100 εκατ. ευρώ ανά έτος).

Με βάση τα στοιχεία από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2019 στους αναλυτές, οι “top” θυγατρικές της Eurobank σε Βουλγαρία, Κύπρο, Σερβία και Λουξεμβούργο έχουν ενεργητικό 14,727 δισ. ευρώ, σύνολο χαρτοφυλακίου δανείων 7,203 δισ. ευρώ (αβέβαιης είσπραξης NPE 562 εκατ. ευρώ, σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών NPL 371 εκατ. ευρώ) και καταθέσεις 12,384 δισ. ευρώ.

Ολη αυτή η προσπάθεια όχι μόνο των ελληνικών τραπεζών αλλά και της ελληνικής οικονομίας προυποθέτει ειρήνη άρα προετοιμασία για πόλεμο-τίποτε λιγότερο.

Σημειώστε ότι το 2021 η Ελλάδα φιλοδοξεί να γιορτάσει 200 χρόνια μιας επανάστασης που δεν έγινε ποτέ και το 2023 ο Ερντογάν θέλει διακαώς να βρίσκεται στην εξουσία για να γιορτάσει τα αντίστοιχα 200 χρόνια του τουρκικού κράτους και να παραδώσει μία μεγαλύτερη Τουρκία αρπάζοντας εθνικό χώρο από την Ελλάδα και την Κύπρο…Ειδικά το δίμηνο που ακολουθεί είναι καθοριστικό για την εθνική μας συνέχεια…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK