kourdistoportocali.comRead ThisZητείται Νέος Μωυσής

Breaking News

Zητείται Νέος Μωυσής

Τι συμβαίνει στον πλανήτη;

Zητείται Μωυσής για να μεταφέρει τις κάτωθι 10 Εντολές>

Βy Pendulum

1. Πετάξτε τις συσκευές τηλεοράσεων στους δρόμους και τις πλατείες όπως οι Κερκυραίοι τις στάμνες

2. Αποκτήστε ένα κομμάτι γης και καλλιεργήστε το

3. Νηστέψτε

4. Επιλέξτε αντί των κομμάτων τα kibbutz -kibbutzim

5. Γυμνάστε το σώμα σας σαν Σπαρτιάτες, το πνεύμα σας σαν Αθηναίοι. Ο πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει το επόμενο λεπτό

6. Διαβάστε τον Σωκράτη

7. Αναζητήστε τη Γνώση με δεδομένο ότι ο κόσμος που παρουσιάζετε μποστά σας είναι ο εντελώς ανάποδος και βιτρίνα αυτού που πραγματικά συμβαίνει. Και αυτό που κρύβει ο ανάποδος κόσμος είναι η μείωση του πληθυσμού-τον θάνατό σου με κάθε πρόσφορο μέσο

8. Επιλέξτε αντί για “φίλους”, συμπολεμιστές

9. Μείνετε υποψιασμένοι καθώς θα επιχειρούν να υφαρπάσουν κάθε θεμέλιο της ύπαρξής σας, καθώς θα βανδαλίζουν κάθε σημείο αναφοράς του δυτικού πολιτισμού

10. Γρηγορείτε. Σας κλέβουν την Ελευθερία

>

Μαζί με τον Θεό, είναι η μορφή του Μωυσή (Moses-Moshe) που κυριαρχεί στην Torah. Ενεργώντας κατ’ εντολή του Θεού, είναι αυτός που οδηγεί τους Εβραίους από τη σκλαβιά, εξαπολύει τις Δέκα πληγές στην Αίγυπτο, καθοδηγεί τους απελευθερωμένους σκλάβους για σαράντα χρόνια στην έρημο, εφαρμόζει τον νόμο από το όρος Σινά και προετοιμάζει τους Εβραίους να εισέλθουν στη γη της Χαναάν. Χωρίς τον Μωυσή, θα υπήρχαν ελάχιστα εκτός από νόμους ώστε να μπορέσουν να γραφτούν τα τέσσερα τελευταία βιβλία της Torah.

Ο Μωυσής γεννιέται κατά τη διάρκεια της εβραϊκής υποδούλωσης στην Αίγυπτο, κατά τη διάρκεια μιας τρομερής περιόδου όπου ο Φαραώ διατάσσει ότι όλα τα αρσενικά εβραϊκά βρέφη πρέπει να πνίγονται κατά τη γέννηση. Η μητέρα του, Yocheved, απελπισμένη να παρατείνει τη ζωή του, τον βάζει σε ένα καλάθι που επιπλέει στον Νείλο. Ακούγοντας το παιδί που κλαίει καθώς περνάει, η κόρη του Φαραώ λυπάται το βρέφος που κλαίει και το υιοθετεί (Έξοδος 2:1-10). Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο μελλοντικός απελευθερωτής των Εβραίων ανατράφηκε ως Αιγύπτιος πρίγκιπας. Αν ο Μωυσής είχε μεγαλώσει στη σκλαβιά με τους συμπατριώτες του Εβραίους, πιθανότατα δεν θα είχε αναπτύξει την υπερηφάνεια, το όραμα και το θάρρος να οδηγήσει μια εξέγερση.

Η Torah καταγράφει μόνο τρία περιστατικά στη ζωή του Μωυσή προτού ο Θεός τον ορίσει προφήτη.

Ως νεαρός, εξοργισμένος βλέποντας έναν Αιγύπτιο επίσκοπο να χτυπά έναν Εβραίο δούλο, σκοτώνει τον επίσκοπο. Την επόμενη μέρα, προσπαθεί να κάνει ειρήνη ανάμεσα σε δύο Εβραίους που πολεμούν, αλλά ο επιτιθέμενος τον ντροπιάζει και λέει: «Θες να με σκοτώσεις όπως σκότωσες τον Αιγύπτιο;»

Ο Μωυσής καταλαβαίνει αμέσως ότι κινδυνεύει, γιατί αν και η υψηλή του θέση αναμφίβολα θα τον προστάτευε από την τιμωρία για τον φόνο ενός απλού επόπτη, το γεγονός ότι σκότωσε τον άνδρα επειδή εκτέλεσε τα καθήκοντά του στον Φαραώ θα τον χαρακτηρίσει επαναστάτη ενάντια στον βασιλιά.

Πράγματι, ο Φαραώ διατάζει να σκοτώσουν τον Μωυσή και αυτός καταφεύγει στη Μαδιάμ. Σε αυτό το σημείο, ο Μωυσής μάλλον δεν θέλει τίποτα περισσότερο από ένα ειρηνικό διάλειμμα, αλλά αμέσως βρίσκεται σε άλλη μάχη. Οι επτά κόρες του Μαδιανίτη ιερέα Reuel (που ονομάζεται επίσης Jethro) κακοποιούνται από τους Μαδιανίτες αρσενικούς βοσκούς και ο Μωυσής υψώνεται για να τους υπερασπιστεί (Έξοδος 2:11-22).

Τα περιστατικά βέβαια σχετίζονται. Και στα τρία, ο Μωυσής δείχνει μια βαθιά, σχεδόν εμμονική δέσμευση για την καταπολέμηση της αδικίας. Επιπλέον, οι ανησυχίες του δεν δείχνουν κάποιον στενόμυαλο. Παρεμβαίνει όταν ένας μη Εβραίος καταπιέζει έναν Εβραίο, όταν δύο Εβραίοι πολεμούν και όταν οι μη Εβραίοι καταπιέζουν άλλους μη Εβραίους.

Ο Μωυσής παντρεύεται την Tzipporah, μια από τις κόρες του Μαδιανίτη ιερέα, και γίνεται ο βοσκός για το κοπάδι του πεθερού του. Σε μια περίπτωση, όταν έχει πάει με το ποίμνιό του στην έρημο, ένας άγγελος Κυρίου του εμφανίζεται με το πρόσχημα ενός θάμνου που καίγεται αλλά δεν καταναλώνεται. Ο συμβολισμός του θαύματος είναι ισχυρός. Σε έναν κόσμο στον οποίο η ίδια η φύση λατρεύεται, ο Θεός δείχνει ότι την κυβερνά.

Μόλις τραβήξει τόσο αποτελεσματικά την προσοχή του Μωυσή, ο Θεός διατάζει – πάνω από τις έντονες αντιρρήσεις του Μωυσή – να πάει στην Αίγυπτο και μαζί με τον αδερφό του, τον Ααρών, να κάνει μια απλή αν και επαναστατική απαίτηση από τον Φαραώ: «Αφήστε τον λαό μου να φύγει».

Ο Φαραώ αντιστέκεται στο αίτημα του Μωυσή, έως ότου ο Θεός σπέρνει τις Δέκα πληγές στην Αίγυπτο, μετά από τις οποίες τα παιδιά του Ισραήλ δραπετεύουν.

Μήνες αργότερα, στην έρημο του Σινά, ο Μωυσής ανεβαίνει στο όρος Σινά και κατεβαίνει με τις Δέκα Εντολές, μόνο για να ανακαλύψει τους Ισραηλίτες, πολλοί από τους οποίους νόμιζαν ότι είχε πεθάνει, έκαναν όργιο και λάτρευαν ένα Χρυσό Μοσχάρι. Το επεισόδιο είναι παραδειγματικό: Μόνο τη στιγμή που ο Θεός ή ο Μωυσής κάνει κάτι γι’ αυτούς είναι πιστοί. Όταν η στιγμιαία παρουσία του Θεού ή του Μωυσή δεν είναι εμφανής, τα παιδιά του Ισραήλ επιστρέφουν σε ανήθικη,  και μερικές φορές ειδωλολατρική συμπεριφορά. Σαν αληθινός γονιός, ο Μωυσής οργίζεται με τους Εβραίους όταν αμαρτάνουν, αλλά ποτέ δεν στρέφεται εναντίον τους -ακόμα και όταν το κάνει ο Θεός. Στην οργισμένη δήλωση του Θεού σε μια περίπτωση ότι θα εξαλείψει τους Ιουδαίους και θα κάνει τον από τον Μωυσή ένα νέο έθνος, απαντά: «Τότε εξάλειψε και εμένα» (Έξοδος 32:32).

Ο νόμος που μεταδίδει ο Μωυσής στους Εβραίους στην Torah περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τις Δέκα Εντολές. Εκτός από πολλούς τελετουργικούς κανονισμούς. Οι Εβραίοι έχουν οδηγίες να αγαπούν τον Θεό καθώς και να έχουν δέος απέναντί Του, να αγαπούν τους πλησίον τους ως τον εαυτό τους και να αγαπούν τον ξένο -δηλαδή τον μη Εβραίο που ζει ανάμεσά τους- όπως και τον εαυτό τους.

Το πιο θλιβερό γεγονός στη ζωή του Μωυσή μπορεί κάλλιστα να είναι ότι ο Θεός του απαγόρευσε να εισέλθει στη γη του Ισραήλ. Ο λόγος για αυτήν την απαγόρευση συνδέεται ρητά με ένα επεισόδιο στο Numbers-Εδάφια στο οποίο οι Εβραίοι ζητούν με θυμό από τον Μωυσή να τους εξασφαλίσει νερό. Ο Θεός διατάζει τον Μωυσή να συγκεντρώσει την κοινότητα, «και μπροστά στα μάτια τους διατάζει τον κοντινό βράχο να δώσει το νερό του». Βαρισμένος από τη συνεχή γκρίνια και τα παράπονα των Εβραίων, τους λέει αντ’ αυτού: «Ακούστε, επαναστάτες, θα σας βγάλουμε νερό από αυτόν τον βράχο»

Στη συνέχεια χτυπά τον βράχο δύο φορές με τη ράβδο του και αναβλύζει νερό (Αριθμοί 20:2-13). Είναι αυτό το επεισόδιο ανυπακοής, το να χτυπάς τον βράχο αντί να του μιλάς, που γενικά προσφέρεται ως εξήγηση για το γιατί ο Θεός τιμωρεί τον Μωυσή και του απαγορεύει να μπει στο Ισραήλ. Η τιμωρία, όμως, φαίνεται τόσο δυσανάλογη, ο πραγματικός λόγος για την απαγόρευση του Θεού πρέπει να πάει βαθύτερα. Πιθανότατα, όπως ο Δρ Jacob Milgrom, καθηγητής της Bible at the University Berkeley της California, πρότεινε (αναλύοντας προηγούμενα σχόλια του ραβίνου Hananael, του Nachmanides και του Bekhor Shor) ότι η αμαρτία του Μωυσή δήλωνε: «Θα πάρουμε νερό για σένα έξω από αυτόν τον βράχο» υπονοώντας ότι ήταν αυτός και ο αδελφός του, ο Ααρών, και όχι ο Θεός, που ήταν οι δημιουργοί του θαύματος.

Ο Ραβίνος Irwin Kula έχει προτείνει ότι η αμαρτία του Μωυσή ήταν κάτι εντελώς άλλο. Το εδάφιο Αριθμοί 14:5 αναφέρει ότι όταν οι δέκα από τους δώδεκα κατασκόπους επέστρεψαν από τη Χαναάν και πρόβλεψαν με θλίψη ότι οι Εβραίοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να κατακτήσουν τη γη, οι Ισραηλίτες καταφέρθηκαν εναντίον του Μωυσή. Σε απάντηση, φαίνεται να είχε μια νευρική κρίση: «Τότε ο Μωυσής και ο Ααρών έπεσαν με τα μούτρα μπροστά σε όλη τη συγκεντρωμένη εκκλησία των Ισραηλιτών». Οι δύο ανεξάρτητοι κατάσκοποι, ο Joshua και ο Caleb, που και οι δύο απέρριψαν την αναφορά της πλειοψηφίας, ανέλαβαν «και προέτρεψαν ολόκληρη την Ισραηλιτική κοινότητα» (Αριθμοί 14:7). Ο Μωυσής είπε στους Ισραηλίτες ότι δεν ήταν άξιοι να κληρονομήσουν τη γη, και θα περιπλανιόταν στην έρημο για σαράντα χρόνια μέχρι να πεθάνει η γενιά που αρνήθηκε να μπει στη Χαναάν, ώστε να είναι τα παιδιά τους που θα κατέχουν τη γη.

Αργότερα, στο Δευτερονόμιο, όταν ο Μωυσής παραδίδει την τελευταία του σύνοψη στους Ισραηλίτες, αναφέρεται σε αυτό το επεισόδιο: «Όταν ο Κύριος άκουσε το δυνατό παράπονό σας, θύμωσε. Ορκίστηκε: «Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους, αυτή η κακή γενιά, δεν θα δει την καλή γη που ορκίστηκα να δώσω στους πατέρες σας, κανένας εκτός από τον Caleb… Εξαιτίας σας, ο Κύριος εξοργίστηκε και μαζί μου, και είπε : Ούτε εσύ θα μπεις σε αυτό. Ο Ιησούς του Ναυή-Joshua… που σε παρακολουθεί, θα εισέλθει σε αυτό» (1:34-38).

Στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, μπροστά στη γη, ο Μωυσής συγκέντρωσε τις φυλές. Αφού θυμήθηκε τις περιπλανήσεις τους, παρέδωσε τους νόμους του Θεού με τους οποίους πρέπει να ζουν στη γη, τραγούδησε ένα τραγούδι επαίνου και προέφερε μια ευλογία στους ανθρώπους και πέρασε την εξουσία του στον Ιησού του Ναυή, υπό τον οποίο θα κατείχαν τη γη. Τότε ο Μωυσής ανέβηκε στο όρος Nebo, κοίταξε τη Γη της Επαγγελίας που ήταν απλωμένη μπροστά του και πέθανε, σε ηλικία εκατόν είκοσι ετών.

Παρά αυτά τα δύο θλιβερά επεισόδια, ο Μωυσής εντυπωσίασε με το μονοθεϊστικό του όραμα τους Εβραίους με τέτοια δύναμη που στις επόμενες τρεις χιλιετίες, οι Εβραίοι δεν μπέρδεψαν ποτέ τον αγγελιοφόρο με τον Συγγραφέα του μηνύματος.

Όπως έχει γράψει ο φιλόσοφος του Princeton, Walter Kaufmann: «στην Ελλάδα, οι ήρωες του παρελθόντος θεωρούνταν ότι είχαν γεννηθεί από θεό ή ότι είχαν γεννηθεί από θεά…και στην Αίγυπτο, ο Φαραώ θεωρούνταν θεϊκός».

Όμως, παρά την εξαιρετική λατρεία που απονεμήθηκε στον Μωυσή — «αφού  δεν έχει αναδειχθεί προφήτης όπως ο Μωυσής» όπως είναι η ετυμηγορία της Βίβλου (Δευτερονόμιο 34:10)— κανένας Εβραίος στοχαστής δεν πίστευε ποτέ ότι ήταν κάτι άλλο εκτός από άνθρωπος.

Στο μεταξύ στο σημερινό κόσμο>

Violent activists tore down dozens of statues including Columbus, Thomas Jefferson, and George Washington. None were held accountable or charged with a hate crime.

Michael Cassidy knocks over a Satan statue made out of household items and gets charged with a hate crime.

Welcome to America’s 2-tier-justice system. The police state made it clear who they worship. Wokeness and Satanism is the new religion.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS