kourdistoportocali.comRead ThisΒαγγέλης Χωραφάς> Το μέλλον ανήκει στους ανθεκτικούς

Οι πολιτικοί δεν πρέπει να δημιουργούν ψευδαισθήσεις επιστροφής σε μία ανύπαρκτη κανονικότητα

Βαγγέλης Χωραφάς> Το μέλλον ανήκει στους ανθεκτικούς

Οι ανθεκτικές κοινωνίες είναι αυτές που θα επιβιώσουν. Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει σε μεγάλο βαθμό, επιστροφή στην παθογένεια

Η μετάλλαξη Δέλτα είναι παρούσα στην Ελλάδα και εξαπλώνεται, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Αυτό που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και οι επιστήμονες είναι να πάρουν μέτρα που θα καθυστερήσουν την ευρεία διασπορά της, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στην χώρα.

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς

Ενώ αυτά συμβαίνουν με την μετάλλαξη Δέλτα, στο προσκήνιο εμφανίζεται και η μετάλλαξη Έψιλον.
Μετά από 18 μήνες εμπειρίας με την πανδημία, είναι σαφές ότι μία από τις ιδιαιτερότητες του κορωνοϊού είναι οι συνεχείς μεταλλάξεις του. Όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο περισσότερο είναι πιθανόν να μεταλλαχθεί.
Η μετάλλαξη Έψιλον εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία της GISAID η μετάλλαξη έχει ήδη εντοπιστεί σε 12 χώρες της Ευρώπης, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και Ελβετία. Στον υπόλοιπο κόσμο η μετάλλαξη Έψιλον έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ινδία.
Ποιο είναι το ανησυχητικό στοιχείο της μετάλλαξης Έψιλον; Το γεγονός ότι δείχνει μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα, σε σύγκριση με όλες τις μεταλλάξεις που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα.
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Science μία μελέτη με τίτλο «SARS-CoV-2 immune evasion by the B.1.427/B.1.429 variant of concern». Σε αυτήν παρατίθενται τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η μετάλλαξη είναι ανθεκτικότερη στα αντισώματα του οργανισμού, από όπου και αν προέρχονται.
Αν αυτή η μετάλλαξη εμφανιστεί και στην Ελλάδα και αρχίσει να εξαπλώνεται, ενώ ταυτόχρονα θα κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα, τότε θα υπάρχει μία μετάλλαξη η οποία θα έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μία άλλη που θα έχει υψηλή ανθεκτικότητα. Ένας τέτοιος συνδυασμός θα αναγκάσει την κυβέρνηση να μεταβάλλει την εμβολιαστική της πολιτική και να ξανασκεφτεί το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων.
Γενικότερα, ο αγώνας δρόμου μεταξύ μεταλλάξεων του ιού, καλυτέρευσης των εμβολίων και εμφάνισης φαρμάκων, μεταθέτει προς τα πίσω το χρονοδιάγραμμα τερματισμού της πανδημίας. Κανένας δεν γνωρίζει πότε και με ποιους όρους θα τερματιστεί.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ;

Επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα υπάρξει και ούτε μπορεί να υπάρξει. Όλες οι χώρες και το παγκόσμιο σύστημα έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα από την πανδημία και δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής στο 2019.
Καθώς η πλήρης εξάλειψη του ιού φαίνεται απίθανη στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να επιλεγεί το καλύτερο σενάριο για να το υιοθετήσουν οι κοινωνίες. Και αυτό είναι το σενάριο συνύπαρξης με τον ιό, αλλά χωρίς αυτοί που προσβάλλονται να αρρωσταίνουν βαριά. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μία σειρά από εξελίξεις στον ιατροφαρμακευτικό τομέα.
Αυτή μπορεί να είναι μία νέα κανονικότητα, η οποία δεν θα έχει σχέση με την παλιά και η οποία θα ανατραπεί εύκολα από την επόμενη πανδημία.
Για αυτούς τους λόγους οι πολιτικοί δεν πρέπει να δημιουργούν ψευδαισθήσεις επιστροφής σε μία ανύπαρκτη κανονικότητα. Αυτό που χρειάζεται, είναι ότι χώρες όπως η Ελλάδα, με σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα, θα πρέπει να στραφούν προς την ανθεκτικότητα.
Οι ανθεκτικές κοινωνίες είναι αυτές που θα επιβιώσουν. Η επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει σε μεγάλο βαθμό, επιστροφή στην παθογένεια.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Johns Hopkins> Στο 32,7% τo ποσοστό του παγκοσμίου εμβολιασμού, στο 28,6% στη Ρωσία. Θετικά νέα από τα φάρμακα remdesivir και Ronapreve