kourdistoportocali.comRead ThisThe Wall Street Journal> Ο Daniel Henninger για την απάθεια του Joe Biden στο θέμα της Ουκρανίας

Ο κ. Biden σφυρίζει απλά δίπλα από το νεκροταφείο

The Wall Street Journal> Ο Daniel Henninger για την απάθεια του Joe Biden στο θέμα της Ουκρανίας

Τουλάχιστον τώρα έχουμε μια βάση για συζήτηση: Μην κάνετε τίποτε και η αταξία θα περάσει

Aκολουθεί η εβδομαδιαία στήλη του Daniel Henninger στη The Wall Street Journal o οποίος επικρίνει την απάθεια του Βiden για την Ουκρανία παρά τα λεγόμενα του προέδρου.

Ο πόλεμος του Vladimir Putin στην Ουκρανία είναι ένα ακόμη γεγονός του τύπου «αυτό αλλάζει τα πάντα», όπως συνηθίζουμε να λέμε. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν επίσης ένα γεγονός του τύπου “αυτό αλλάζει τα πάντα”.

Βy Daniel Henninger/The Wall Street Journal

Οι Ευρωπαίοι -από το νησί της Βρετανίας μέχρι τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας- προφανώς βλέπουν ότι ο κ. Πούτιν έχει αλλάξει τον κόσμο τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε την ευκαιρία να αναγνωρίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης την Τρίτη το βράδυ. δεν συνέβη. Ο κ. Biden μίλησε με ενθουσιασμό για την Ουκρανία και την υπεράσπισή της και μετά επανήλθε στο στάτους κβο της εσωτερικής πολιτικής για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Θα προκύψει ένα επιχείρημα στην Ουάσιγκτον ότι οι δαπάνες για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια πρέπει να αυξηθούν σημαντικά υπό το φως τόσο των στρατών του Putin που κινούνται δυτικά όσο και της απειλής από την Κίνα.

Επ’ αυτού, ο κ. Βiden δεν είπε τίποτα και η «απάντηση» στην ομιλία του από το προοδευτικό μέλος της Ομάδας της Βουλής των Αντιπροσώπων Rashida Tlaib υποδηλώνει γιατί δεν το έκανε.

«Δεν μπορούμε να επιδιώξουμε την ειρήνη ξοδεύοντας τρία τέταρτα του τρισεκατομμυρίου δολαρίων κάθε χρόνο σε πολεμικά όπλα, καθιστώντας τους αμυντικούς εργολάβους και τις εταιρείες πλουσιότερες», είπε ο εκπρόσωπος Tlaib. «Πρέπει να βάλουμε πρώτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια».

Κατά τη διάρκεια της δύσκολης πρώτης χρονιάς του κ. Biden, ένα θέμα περισσότερο από παροδική περιέργεια ήταν η νοοτροπία του lockstep για το κλίμα και οι υψηλότερες δαπάνες ενός Δημοκρατικού Κόμματος που καθοδηγείται από την προοδευτική ιδεολογία. Ίσως αυτή η αμετακίνητη πραγματικότητα να εξηγούσε το χαμόγελο της προέδρου Nancy Pelosi, ανεξάρτητα από το τι έλεγε ο κ. Biden. Δεν θα υπάρξει πρόταση για την παροχή κινήτρων για περισσότερη παραγωγή ενέργειας για να αποδυναμωθεί το σφυρί του Putin πάνω από την Ευρώπη. Οι Δημοκρατικοί του Biden δεν θα αλλάξουν πορεία. Πιστεύουν ότι οι εσωτερικές ανάγκες και οι κλιματικοί στόχοι υπερισχύουν έναντι κάθε πιθανής εξωτερικής απειλής.

Ο κ. Biden είπε: «Αν και δεν θα έπρεπε να χρειαζόταν κάτι τόσο τρομερό για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δουν τι διακυβεύεται, τώρα όλοι το βλέπουν ξεκάθαρα». Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Αυτή είναι η φωνή του να οδηγείς από πίσω, να ανταποκρίνεται στα γεγονότα μόνο όταν το πολιτικό ή πραγματικό κόστος της αγνόησής τους γίνεται πολύ υψηλό.

Από τα πολλά θέματα που έθιξε ο κ. Biden ένα ξεχωρίζει: το εγχώριο έγκλημα στις πόλεις των ΗΠΑ.

Σε όλες τις ΗΠΑ, η συμπεριφορά εκτός των ορίων της καθιερωμένης πολιτικής τάξης –βία, δολοφονίες, κλοπές– έχει γίνει ρουτίνα επειδή η αστυνομία έχει γίνει λιγότερο πρόθυμη να αποτρέψει την αταξία.

Αυτή η κατάρρευση, στην ουσία, είναι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία. Μέχρι πριν από μια εβδομάδα, το Κίεβο, όπως και κάθε μεγάλη αμερικανική πόλη, ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα τακτοποιημένο μέρος – με σίγουρα προβλήματα, αλλά παρόλα αυτά παρείχε κανονικό χώρο για τους ανθρώπους να ζήσουν την καθημερινή τους ζωή. Στη συνέχεια, ο Vladimir Putin εξάλειψε τη λεπτή γραμμή που βρίσκεται ανάμεσα στην τάξη και την αταξία, στη διαδικασία απειλώντας ρητά τη μεταπολεμική τάξη της ίδιας της Ευρώπης.
Η τάξη της ζωής δεν συμβαίνει απλώς. Η τάξη προήλθε από αιώνες πολιτικών προσπαθειών, σε μεγάλο βαθμό για να γίνει το κράτος δικαίου ισχυρότερο από το δίκαιο της ζούγκλας. Η διατήρηση αυτής της τάξης είναι πολιτική ευθύνη. Απαιτεί πολιτικούς ηγέτες που είναι πρόθυμοι να διασφαλίσουν ότι η γραμμή μεταξύ τάξης και αταξίας δεν θα θολώσει ή δεν θα καταρρεύσει.

Με την εισβολή του κ. Putin στην Ουκρανία, οι ηγέτες του κόσμου -κυρίως ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg αναγνωρίζουν ότι δεν έκαναν αρκετά για να αποτρέψουν έναν αποφασιστικό παράνομο όπως ο κ. Putin να καταρρεύσει αδύναμα τεκμήρια που είχαν στηρίξει την εύρυθμη ύπαρξη της Ευρώπης.

Αντίθετα, ο κ. Putin και ο Κινέζος Xi Jinping είδαν μια Δύση στο χείλος της πολιτικής και ηθικής παρακμής, χώρες των οποίων η ηγεσία επέτρεψε σε περιθωριακά ζητήματα όπως οι ανεμόμυλοι και η πολυπλοκότητα του φύλου να εκτοπίσουν την εθνική αυτοσυντήρηση.

Ο θρήνος του John Kerry ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έβλαπτε το κλίμα μπορεί να είναι η τελευταία λέξη για την πολιτική αυτοαπορρόφηση. Προς το παρόν πάντως.

Η απόφαση του κ. Scholz αυτή την εβδομάδα να αυξήσει τις γερμανικές δαπάνες για την άμυνα και να στείλει στην Ουκρανία θανατηφόρα όπλα ήταν αδιανόητη μόλις πριν από 10 ημέρες.

Το 2006 το ΝΑΤΟ καθόρισε το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ως το ελάχιστο ποσό που κάθε κράτος μέλος του πρέπει να δαπανήσει για την κοινή άμυνα της συμμαχίας. Οι περισσότεροι δεν το έκαναν. Αντίθετα, ξόδεψαν τα πάντα σε μη αμυντικές προτεραιότητες όπως το κλίμα και η ευημερία.

Αυτό ήταν το ισοδύναμο της Ευρώπης με το «αποχρηματοδότηση της αστυνομίας».

Ο κ. Βiden είπε την Τρίτη ότι είναι υπέρ της αστυνομίας και τη χρηματοδοτεί. Αλλά η ομιλία του κατέστησε σαφές ότι ο πρωταρχικός του στόχος για τις εμπόλεμες πόλεις μας είναι η «ίση δικαιοσύνη». Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του θα «είναι υπόλογο για την επιβολή του νόμου». Δεν υπήρξε καμία πρόταση ότι οι προοδευτικές θεωρίες για το έγκλημα και τη δίωξη χρειάζονται αναθεώρηση. Όπως επίσης η επικίνδυνη ελαχιστοποίηση της αυτοάμυνας στην Ευρώπη, ο κ. Biden σφυρίζει απλά δίπλα από το νεκροταφείο. Το έγκλημα θα συνεχιστεί.

Η Ευρώπη παίρνει ένα σκληρό μάθημα «αυτό αλλάζει τα πάντα». Στις ΗΠΑ είμαστε συγκλονισμένοι με τις εικόνες από την Ουκρανία. Το αν είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε το δικό μας εφησυχαστικό status quo ενόψει των εμφανώς πραγματικών εξωτερικών και εσωτερικών απειλών για την ασφάλειά μας είναι λιγότερο σαφές. Τουλάχιστον τώρα έχουμε μια βάση για συζήτηση: Μην κάνετε τίποτα, και η αταξία θα περάσει.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Ενώ ουδείς ανεμβολίαστος έφυγε ξαφνικά, συμβαίνουν τα εξής
Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ο Giannis Antetokounmpo επενδύει χρήματα στην ισραηλινή startup Antidote Health. Δείτε γιατί
ΣΟΚ στην Ινδία. Έφυγε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς στα 62 του ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Rakesh Jhunjhunwala, επονομαζόμενος και Warren Buffett της Ινδίας
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
O Leonardo DiCaprio χρησιμοποίησε ομάδα μαύρου χρήματος για να χορηγήσει αγωγές κατά εταιριών πετρελαίου για τη κλιματική αλλαγή
Jeffrey Sachs> Nέα βόμβα από τον κορυφαίο Εβραίο καθηγητή του Columbia δείχνει αυτούς που κατασκεύασαν τον ιό COVID-19 και τον εξαπέλυσαν εναντίον της ανθρωπότητας
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα mRNA εμβόλια COVID-19 “ξυπνάνε” καρκίνους ή τους κάνουν πιο επιθετικούς
Kύπριος Επισμηνίας χειριστής ελικοπτέρων πέταξε ξαφνικά στην αιωνιότητα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν ζωντανός εάν υπηρετούσε στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
Politico> Γιατί το Βερολίνο τρέμει πολύ περισσότερο και από τους ίδιους τους Ταϊβανέζους μια κινεζική εισβολή στο Νησί