kourdistoportocali.comRead ThisTel Aviv> Αυτό το κτίριο στο Neve Tzedek αγοράστηκε από τον ιδρυτή του WhatsApp. Δείτε τι είναι αυτό που κάνει την ιστορία του δισεκατομμυριούχου Jan Koum μοναδική

Γιατί τα έσπασε με το Facebook

Tel Aviv> Αυτό το κτίριο στο Neve Tzedek αγοράστηκε από τον ιδρυτή του WhatsApp. Δείτε τι είναι αυτό που κάνει την ιστορία του δισεκατομμυριούχου Jan Koum μοναδική

-Μεγάλωσα σε μια κοινωνία όπου ό,τι έκανες το κρυφάκουγαν, το ηχογραφούσαν, το υπέκλεβαν. Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρυφακούει

Aυτό το κτίριο που βλέπετε στη κεντρική photo βρίσκεται στη πλατεία Suzanne Dellal Center  στο Neve Tzedek  του Tel Aviv. Απέναντι του βρίσκεται ένα παρόμοιο. Πολύ σύντομα τα δύο ερειπωμένα κτίρια θα μεταβληθούν σε κατοικίες οι τοίχοι των οποίων στο μέλλον θα έχουν να διηγηθούν ακόμη πιο συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. Και τα δύο αγοράστηκαν από Jan Koum. Είναι Ουκρανός μετανάστης που δραπέτευσε από την ΕΣΣΔ, μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες, γνώρισε ακόμη πιο ακραία φτώχεια, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε πέντε χρόνια. Το WhatsApp.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Ο Jan Koum έγινε δισεκατομμυριούχος στο ίδιο το κτίριο που χρησιμοποιούσε για να πάρει κουπόνια για τον εαυτό του και τη μητέρα του. Σήμερα, η καθαρή περιουσία του Koum είναι 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Το γιατί κάποιος δεν έχει μετατρέψει την ιστορία της ζωής του πατέρα του WhatsApp σε ταινία είναι απορίας άξιο.

Για τους επιχειρηματίες και τους ηγέτες των επιχειρήσεων, η ιστορία του Jan Koum λειτουργεί ως έμπνευση. Όμως, πέρα ​​από μια πηγή κινήτρων, ο Koum και ο επιχειρηματικός του συνεργάτης Brian Acton δείχνουν επίσης πώς να αναπτύξετε μια καινοτόμο εταιρεία startup. Επιπλέον, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοδόμησης μιας επιχείρησης που εξυπηρετεί άλλους και δημιουργεί τεράστιο θετικό αντίκτυπο στον κόσμο.

Ο Jan Koum γεννήθηκε το 1976 σε μια εβραϊκή οικογένεια στο Κίεβο της Ουκρανίας. Ο πατέρας του εργαζόταν σε οικοδομές, ενώ η μητέρα του έμενε στο σπίτι με τον γιο της. Ως παιδί, ο Koum βίωσε τις αρνητικές συνέπειες της ανάπτυξης σε ένα κομμουνιστικό καθεστώς, το οποίο επηρέασε βαθιά την ισχυρή δέσμευσή του στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Εξηγεί γιατί η εταιρεία του ασχολείται τόσο σοβαρά με αυτήν την πτυχή της επιχείρησης.

Θα πει στο Wired: «Μεγάλωσα σε μια κοινωνία όπου ό,τι έκανες το κρυφάκουγαν, το ηχογραφούσαν, το υπέκλεβαν. Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να κρυφακούει, αλλιώς γίνεσαι ολοκληρωτικό κράτος – από το είδος του κράτους που ξέφυγα όταν ήμουν παιδί».

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, η μητέρα του Koum αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μετακομίσει η οικογένεια στην Αμερική για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο. Όμως, η νέα τους ζωή στο Mountain View της Καλιφόρνια δεν ήταν εύκολη. Αν και ο πατέρας του σχεδίαζε να γίνει μέλος της οικογένειας, δεν το έκανε ποτέ. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, η μητέρα του Koum διαγνώστηκε με καρκίνο λίγο μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ. Για να τα βγάλουν πέρα, μητέρα και γιος έλαβαν ομοσπονδιακή βοήθεια: πρόνοια, κουπόνια τροφίμων και κρατική στέγαση. Πληγωμένος από τη φτώχεια, ο έφηβος συμπλήρωνε το εισόδημά του δουλεύοντας ως θυρωρός σε ένα παντοπωλείο.


Παρά τις αντιξοότητες, ο Koum ήταν ένας που μάθαινε γρήγορα και δεν φοβόταν τη σκληρή δουλειά. Δύο χρόνια μετά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, ο Koum δίδασκε ο ίδιος προγραμματισμό υπολογιστών. Έλαβε επίσης πρακτική εκπαίδευση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας με την ένταξή του στην ελίτ ομάδα hacking,  W00w00. «Διασκέδασα πολύ τις πρώτες μέρες μαθαίνοντας για τη δικτύωση, την ασφάλεια, την επεκτασιμότητα και άλλα geeky πράγματα», εξηγεί στο Reuters.

Kάνοντας παρέα μεγιστάνες της τεχνολογίας όπως ο Mark Zuckerberg, ο Jack Dorsey και ο Larry Ellison, ο Koum πήγε στο κολέγιο αλλά δεν έφτασε στην ημέρα αποφοίτησης. Ενώ δούλευε στο σχολείο στο κρατικό πανεπιστήμιο του San Jose, τα παράτησε μετά από μόλις ένα χρόνο λόγω των απαιτήσεων της δουλειάς του στο Yahoo.

Ο Jan Koum εργάστηκε στην ομάδα ασφαλείας στην Ernst & Young στην πρώτη του χρονιά στη πολιτεία του San Jose. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνώρισε τον μελλοντικό επιχειρηματικό του συνεργάτη, Brian Acton, ενώ εργαζόταν σε ένα έργο στη Yahoo. Οι δυο τους τα βρήκαν αμέσως. Αρκετούς μήνες αργότερα, ο Koum έκανε αίτηση για δουλειά στην Yahoo και κατέληξε να εργάζεται εκεί για σχεδόν μια δεκαετία.

Νιώθοντας αμφότεροι το αίσθημα του ανικανοποίητου (ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες έλεγε πως εάν κάτι χάρισαν οι Εβραίοι στο κόσμο, αυτό είναι η αίσθηση του ανικανοποίητου) από τη δουλειά τους, το δίδυμο εγκατέλειψε το Halloween το 2007 και κατευθύνθηκε στη Νότια Αμερική για μια περιπέτεια διάρκειας ενός έτους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και οι δύο έκαναν αίτηση για δουλειά στο Facebook, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι σε λίγα χρόνια, το Facebook θα τους χτυπούσε την πόρτα, αυξάνοντας την καθαρή περιουσία του Koum και του Acton κατά δισεκατομμύρια.

Η ιστορία του Whatsapp έχει ως εξής. Αφού οι δύο συνεργάτες επέστρεψε στις ΗΠΑ, σκέφτηκαν την επόμενη κίνησή τους: να ενταχθούν σε άλλη εταιρεία ή να ξεκινήσουν τη δική τους. Καθώς εμφανίστηκαν νέες τεχνολογίες όπως το Skype, ο Jan Koum άρχισε να σχηματίζει μια ιδέα για το πώς να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη.

Επηρεάστηκε από τις δικές του προσωπικές εμπειρίες. Όταν ήταν έφηβος, η επικοινωνία με την οικογένειά του ήταν ακανόνιστη γιατί ήταν εξαιρετικά ακριβή. Ήθελε να δώσει μια λύση για όσους βρίσκονται σε παρόμοιες συνθήκες, δημιουργώντας μια εύχρηστη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών που έκανε τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα πιο προσιτά σε φίλους και οικογένειες.

Στις αρχές του 2009, συμβουλεύτηκε τον φίλο του, Alex Fishman, ο οποίος τον βοήθησε να αναπτύξει το όραμά του για μια νέα εφαρμογή. Επιπλέον, ο Fishman τον έφερε σε επαφή με έναν Ρώσο προγραμματιστή που θα μπορούσε να δημιουργήσει το front-end της πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων.

Στις 24 Φεβρουαρίου, τα γενέθλια του Koum, συνάντησε τον μελλοντικό συνιδρυτή του Whatsapp, Acton, για το απόλυτο φρίσμπι – μια από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες στο παρελθόν. Ήταν εδώ που μοιράστηκε την ιδέα του για την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. Την ίδια μέρα, η επιχείρηση ιδρύθηκε νόμιμα ως WhatsApp Inc.

Η εφαρμογή WhatsApp κυκλοφόρησε στις 3 Μαΐου 2009, λίγους μόνο μήνες μετά τη σύλληψή της. Στην αρχή, η εφαρμογή χάλασε. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, η Apple ενημέρωσε το λογισμικό για τα iPhone για να επιτρέπει τις ειδοποιήσεις push. Αυτή η κίνηση άλλαξε ολόκληρο το πλάνο του παιχνιδιού. Ο Koum αναθεώρησε τη στρατηγική του για να δημιουργήσει την εφαρμογή γύρω από τα κοινωνικά δίκτυα των ανθρώπων. Επιπλέον, πριν από την επανεκκίνηση του WhatsApp, ο Acton συμμετείχε για να βοηθήσει με επενδύσεις και επιχειρηματική στρατηγική.

Η κυκλοφορία της νέας έκδοσης τον Σεπτέμβριο αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία. Ο Brian Acton λέει στο Wired ότι μετά από αυτό, η εταιρεία γνώρισε ταχεία ανάπτυξη, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον πειραματισμό με διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα.

Με την επιτυχία της νέας κυκλοφορίας, η εταιρεία άρχισε να αναζητά επενδυτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κλίμακα της υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων της. Εκείνον τον Οκτώβριο ο Acton ζήτησε από πολλούς πρώην συναδέλφους του Yahoo να επενδύσουν 250.000 $ στην επιχείρηση. Ενώ ο Acton χειριζόταν τις επιχειρηματικές σχέσεις, ο Koum συνέχισε να εργάζεται για τη βελτίωση της εφαρμογής και τη λειτουργία της για περισσότερους χρήστες.

Αν και το WhatsApp έδειξε πολλά υποσχόμενα σημάδια ανάπτυξης, δεν ήταν φθηνό να το τρέξετε. Για παράδειγμα, το κόστος των μηνυμάτων επαλήθευσης SMS κόστιζε στην επιχείρηση χιλιάδες δολάρια το μήνα, ένα ποσό που σχεδόν δεν ταίριαζε με το κέρδος των 5.000 δολαρίων το μήνα το 2010. Ωστόσο, οι ιδρυτές συμφώνησαν να μην λάβο Ωστόσο, οι ιδρυτές συμφώνησαν να μην λάβουν μισθό αυτά τα πρώτα χρόνια. Επιπλέον, επένδυσαν χρήματα από τις οικονομίες της ζωής τους στην εκκίνηση τους.

Η επιμονή, η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά τους απέδωσε καρπούς. Μέχρι το 2011, τα χρήματα άρχισαν να εισρέουν. Οι επιχειρηματίες κεφαλαίων ήθελαν να μπουν στην εφαρμογή, ωστόσο ο Koum και ο Acton ήταν διστακτικοί να βάλουν οποιονδήποτε στην εφαρμογή. Ήταν σοβαροί στο να κάνουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο: Δεν επέτρεπαν καμία διαφήμιση—καθόλου. Και οι δύο συνιδρυτές το μισούν απολύτως. Μάλιστα, το συγκεκριμένο σημείο κατέληξε να παίζει σημαντικό ρόλο στο γιατί αποχώρησαν από την εταιρεία χρόνια αργότερα. Όσον αφορά τους επενδυτές, ανέπτυξαν σχέση με τον Jim Goetz από τη Sequoia Capital. Φαινόταν να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντά τους και συμφώνησε με τους όρους που καθιέρωσαν σχετικά με τη διαφήμιση. Το 2011, έλαβαν 8 εκατομμύρια δολάρια από τη Sequoia, την οποία ακολούθησαν 50 εκατομμύρια δολάρια το 2013.

Τα πρόσθετα χρήματα παρείχαν χώρο για περισσότερη ανάπτυξη. Η εταιρεία αναβάθμισε τους χώρους γραφείων της, επέκτεινε το προσωπικό της, έκανε κρίσιμες επιδιορθώσεις, παρείχε νέες δυνατότητες και συνέχισε να εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά. Για παράδειγμα, από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Φεβρουάριο του 2014, όταν το Facebook εξαγόρασε το WhatsApp, η επιχείρηση αυξήθηκε κατά 265 εκατομμύρια χρήστες.

Το 2014, το Facebook έκανε στους συνιδρυτές του WhatsApp μια προσφορά που δεν μπορούσαν να αρνηθούν: 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ τόσο ο Koum όσο και ο Acton παρέμειναν σε συνεργασία με το Facebook για μερικά χρόνια, τελικά έφυγαν λόγω ζητημάτων σχετικά με τη διαφήμιση και την προστασία του απορρήτου των χρηστών. Αυτές ήταν οι δύο αρχές στις οποίες βασίστηκε η επιχείρηση. Στη διαδικασία, ο Acton ανέφερε ότι άφησε 850 εκατομμύρια δολάρια στο τραπέζι. Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχε κακό αίμα. Μετά την αποχώρησή του συμμετείχε ακόμη και στο κίνημα #DeleteFacebook. Η αποχώρηση του Koum, αν και πιο φιλική, οφειλόταν επίσης σε διαφωνίες σχετικά με τις βασικές θεμελιώδεις πεποιθήσεις που δημιουργήθηκαν υπό την ηγεσία του με τον Acton.

Μετά την αποχώρησή τους, ο συνιδρυτής του Whatsapp Brian Acton και η σύζυγός του Tegan ίδρυσαν το Wildcard Giving, έναν οργανισμό ομπρέλα για τις τρεις φιλανθρωπικές οργανώσεις τους: Sunlight Giving, Acton Family Giving και Solidarity Giving. Όπως εξηγείται στον ιστότοπο του Wildcard, αυτοί οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί υποστηρίζουν συλλογικά «το δικαίωμα ενός ατόμου στην αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη,  και την αυτοδιάθεση. Μαζί, εργάζονται για την προώθηση των αστικών αξιών, της συλλογικής ευθύνης και της κοινής μας ανθρωπιάς».

Μέχρι στιγμής, το ζευγάρι έχει μειώσει την καθαρή του περιουσία, αλλά έδωσε πίσω τεράστιους τρόπους, δωρίζοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Επιπλέον, ο Jan Koum υποστηρίζει φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Ίδρυμα Οικογένειας Koum, το οποίο ιδρύθηκε το 2016, δώρισε 10 εκατομμύρια δολάρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2018 και έχει δώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε εβραϊκούς και ισραηλινούς σκοπούς.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS