kourdistoportocali.comRead ThisΣυγκινεί ο γιος του Πρωθυπουργού αλλά νέος Αττίλας στη Κύπρο και άδειασμα Μακρόν

Χριστούγεννα το μέτωπο;

Συγκινεί ο γιος του Πρωθυπουργού αλλά νέος Αττίλας στη Κύπρο και άδειασμα Μακρόν

Η επιλογή να μη δυσαρεστήσουμε ΗΠΑ και Γερμανία η πιο κρίσιμη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Eίναι προς τιμή του Κυριάκου το γεγονός ότι ο γιος του θα υπηρετήσει όλη τη θητεία του στον Έβρο και μάλιστα σε μία συγκυρία όπου οι Ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Είναι προς τιμή της πρωθυπουργικής οικογένειας το γεγονός ότι ο νεαρός Μητσοτάκης δεν προσέφυγε σε αναβολή στράτευσης με βάσιμα δικαιολογητικά. Η απόφασή του να υπηρετήσει την πατρίδα ως ακρίτας δίνει σήμα σε όλα τα παιδιά των ισχυρών οικογενειών της χώρας να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο αντί να την κοπανάνε με δικαιολογίες όπως οι σπουδές στο εξωτερικό. Είναι επίσης τύχη για την Ελλάδα το γεγονός ότι σ΄αυτή τη συγκυρία η χώρα διαθέτει μία αξιοπρεπή κυβέρνηση και όχι το μπουλούκι του Σύριζα.

Δείχνει επίσης την αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού να πάει ακόμη και σε πόλεμο εάν χρειαστεί με τη Τουρκία.

Την ίδια στιγμή όμως κάθε μέρα που ξημερώνει ο Ερντογάν “μικραίνει” τη χώρα μας. Αρπάζει το μισό Αιγαίο το ίδιο κάνει και στη Κύπρο όπου επέβαλε τον δικό του πρόεδρο.

Η Ελλάδα μικραίνει στο έλεος του σουλτάνου με επώδυνες συνέπειες για το άμεσο μέλλον. Ήδη το Χριστούγεννα του 2020 μοιάζουν μακρινό ορόσημο μια και όλοι συνειδητοποιούν ότι ο σουλτάνος θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν τις αμερικανικές εκλογές αλλά και μετά από αυτές έχοντας σαν όραμα την Γαλάζια Πατρίδα του 2023. Το θέμα είναι εμείς πως απαντούμε στις τουρκικές βλέψεις.

Η κυβέρνηση πήρε αυτό το διάστημα μία κρίσιμη εθνικά απόφαση: Nα μη προχωρήσει στη αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αδειάζοντας τον Μακρόν για χάρη της Μέρκελ και του Τραμπ. Έναν Μακρόν ο οποίος πριν μερικά 24ωρα είδε έναν Γάλλο καθηγητή να αποκεφαλίζεται κατ΄εντολή του Ερντογάν και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών-μην έχετε αμφιβολία γι΄αυτό.

Αυτή η επιλογή της κυβέρνησης θα βγει ή θα μας οδηγήσει σε εθνικές απώλειες; Είχαμε κάθε λόγο να βρίσκονται τα γαλλικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν ήταν αποφασισμένος να χτυπήσει εάν χρειαζόταν την Τουρκία. Γιατί υπαναχωρήσαμε;

Ποιος μπορεί να μας έδωσε πειστικές διαβεβαιώσεις; Η φιλότουρκη Μέρκελ η οποία επί 4 και πλέον έτη “κανάκευε” τον Τσίπρα ή ο προβληματικός και σε διαρκή σύγχυση Τραμπ;

Η επιλογή του Κυριάκου είναι η πλέον κρίσιμη επιλογή της έως τώρα θητείας του.

Την ίδια στιγμή η τουρκική προκλητικότητα δοκιμάζει τις ελληνικές αντοχές.

Το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα στην περιοχή που έχει δεσμευθεί στα νότια του Καστελλόριζου έφθασε τη Κυριακή στο εγγύτερο σημείο (σ.σ. περίπου 14 ν.μ.) από το Καστελλόριζο και στη συνέχεια συνέχισε την πορεία του προς νοτιοδυτικά πλησιάζοντας τα 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι συνεχίζει την προπαγάνδα για τις περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωση στο Αιγαίο. Σε απάντηση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές έρευνας και διάσωσης δεν είναι κυριαρχία, αλλά περιοχές εξυπηρέτησης. Μάλιστα η τουρκική πλευρά κατηγορεί τη Αθήνα ότι συνεχίζει να αφήνει αναπάντητα αιτήματα για συνεργασία και συντονισμό με τη χώρα μας σύμφωνα με τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης του Αμβούργου του 1979 σχετικά με τις επικαλυπτόμενες περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης των δύο παράκτιων χωρών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αττίλας Ερντογάν στη Κύπρο

Ταυτόχρονα με το ρεσάλτο στο ελληνικό Αιγαίο ο Ερντογάν στήνει νέο Αττίλα στη Κύπρο.
Το ρεπορτάζ του Πάμπου Βάσιλα στον Φιλελεύθερο της Κύπρου με τίτλο η Ορατή και αισθητή όσο ποτέ η κατοχή, τα λέει όλα.

Όχι μόνο δεν άνοιξε η Αμμόχωστος για τους νόμιμους κατοίκους της και να παύσουν να εργάζονται στη γη τους σε συνθήκες που επιβάλλει η νεκρή ζώνη, αλλά πλέον μάλλον θα αντηχούν μέχρι τα χωράφια τους οι φωνές από την παραλία της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αμμόχωστο και οι προκλητικές ενέργειες των Τούρκων, για τους επιμένοντες και υπομένοντες για 46 χρόνια αγρότες στα μετόπισθεν του φυλακίου του Κάππαρη, είχαν μια διαφορετική επίδραση. Μας την αφηγήθηκαν, ξεναγώντας μας στα μέρη της σκληρής τους καθημερινότητας. Μια ανάσα από την περίκλειστη πόλη, που για 46 χρόνια συντροφεύει βουβή, αυτή τους την καθημερινότητα.

«Από εδώ ως την περιοχή που είναι το Κωνστάντια, εκεί που ανοίγουν την παραλία της Αμμοχώστου οι Τούρκοι, απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα. Ξεκινάς από εδώ στον Κάππαρη, πίσω από το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς και φτάνεις έως το λιμάνι της Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, από την παραλία του Τίτη, επονομαζόμενη σήμερα παραλία του Τσιτσέβρα από το ομώνυμο κέντρο που είχε εκεί, ακολουθεί η παραλία που έκαναν μπάνιο τις κουβέλλες παλιά και τη λένε Λούμα, στην συνέχεια η παραλία του Αγίου Μέμνονα και μετά είσαι στην Αμμόχωστο. Αυτή όλη η παραλία, ονομάζεται και παραλία του Γυρού. Έτσι την ονομάζουν πάρα πολλοί Αμμοχωστιανοί. Περπατάς την και απολαμβάνεις κυκλικά, την υπέροχη θέα του κόλπου της Αμμοχώστου. Όταν είναι καθαρός ο καιρός, βλέπεις μέχρι το Μπογάζι, πιο πέρα μέχρι την περιοχή του Τρικώμου και ακόμα πιο πέρα».

Η ξενάγηση από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού αγρότες του Κάππαρη που για 46 χρόνια παραμένουν βουβοί Ακρίτες και φύλακες της γης τους και της διατήρησης του ελληνικού στοιχείου πίσω από το φυλάκιο του Κάππαρη, μεταξύ Παραλιμνίου και Δερύνειας, είναι συγκλονιστική. Θυμούνται τα χρόνια αμέσως μετά το 1974 που όλοι τους έλεγαν τρελούς γιατί καθημερινά ρίσκαραν τη ζωή τους φυτεύοντας αγροτικά προϊόντα, υπό τα περιπαιχτικά σφυρίγματα και τις βρισιές των στρατιωτών του Αττίλα. Δείχνοντας μας το φυλάκιο με την υπερυψωμένη σκοπιά και το κέντρο του Τσιτσέβρα, οι αγρότες μας εξηγούν ότι διακινούνται στην περιοχή με άδεια που τους δίνουν τα Ηνωμένα Έθνη. «Τα δικά μας αυτοκίνητα και τρακτέρ, τα έχουν πλέον «σημαδιασμένα» οι Τούρκοι. Δεν μας ενοχλούν. Αλλά σε τούτη τη περιοχή, που είναι τόσο κοντά στην παραλία του Γυρού δεν κάνει να έρχεται ο καθένας. Είναι πιθανό να περάσει στα τουρκοκρατούμενα. Είναι πολύ κοντά», μας εξηγούν οι ξεναγοί μας σε αυτό το μοναδικό οδοιπορικό στις νοτιοανατολικές παρυφές της κατεχόμενης Αμμοχώστου και του Αγίου Μέμνονα. Και για να γίνουν ακόμη πιο πιστευτοί για τα όσα μας αφηγούνται, οι άγνωστοι ακρίτες που θυμίζουν Βυζαντινούς Ακρίτες, υποδεικνύουν στον επισκέπτη τους, το χαβαρόδρομο που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για να πηγαινοέρχονται στο φυλάκιο τους, αλλά και τα πολλά ναρκοπέδια που περιβάλλονται στα ενδότερα της παραλίας του Γυρού. «Κάποτε άμα συμβεί κάτι, πάνω στην σκοπιά των Τούρκων έχει ένα τεράστιο προβολέα. Κάνει τη νύχτα να φωτίζεται καλύτερα από την ημέρα, όπου χτυπήσει το φως του» μας πληροφορούν επίσης, οι Ε/κ αγρότες που αγωνίζονται εκεί καθημερινά, χωρίς να γνωρίζουν και πολλοί που βρίσκονται τα χωράφια τους και ποια είναι η σκληρή τους καθημερινότητα.

Σταδιακά η περιοχή του Κάππαρη μέχρι το φυλάκιο της Ε.Φ. αναπτύσσεται τουριστικά και οικιστικά. Ένα μετά το άλλο τα αγροτεμάχια τα τελευταία χρόνια, δίνουν τη θέση τους σε οικείες και διαμερίσματα. Κι αυτοί στο μέσο μεταξύ, της ανάπτυξης στα νότια και της τουρκικής προέλασης στα βόρεια, γεγονός που κάνει ακόμα πιο πικρό το συναίσθημα που νιώθουν απέναντι στην κατεχόμενη πόλη.

Ορατή από θάλασσα

Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες σκαφών διεξαγωγής παράκτιων κρουαζιέρων στον Πρωταρά, επισήμαναν με δηλώσεις τους στο «Φ» ότι από τα σκάφη τους, όταν πλέουν ανοικτά του Κάππαρη, θα μπορεί πλέον κάποιος να αγναντεύει το τμήμα της παραλίας που ανοίγουν οι Τούρκοι και την κίνηση που θα υπάρχει.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Αποστομωτική απάντηση Άδωνι στο Mega-σώου τρόμου και κιτρινισμού [VIDEO]
Bloomberg Opinion>Ένα συγκλονιστικό άρθρο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να φοβάσαι το εμβόλιο
Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που δεν πέφτουν τα νούμερα
Foreign Policy> Τι πραγματικά αλλάζει στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με την εκλογή Μπάιντεν
Σοκ για τον ελληνικό τουρισμό οι επιφυλάξεις της Γερμανίας για τον εμβολιασμό!
Σωκράτης Κόκκαλης>Τα drones του θα προστατεύουν τα σύνορα της Ευρώπης!
Ρεσιτάλ τρομολαγνείας από Ευαγγελάτο-Δερμιτζάκη
Ο άνθρωπος που υποδέχεται πριγκίπισες και μοντέλα στη Μύκονο [VIDEO]
Τι είναι αυτό που κάνει τον CEO του Ομίλου ΟΤΕ ξεχωριστό
Παγκόσμια ντροπή η γραφειοκρατική χυδαιότητα στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Είμαστε πιο πίσω από Ουγκάντα, Ζιμπάμπουε, Γκάνα, Καμπότζη, Σομαλία
Η μπαλαρίνα της οδού Σάκη Καράγιωργα
Ναυαγοί της Καραντίνας στο Νησί των Ανέμων