kourdistoportocali.comRead ThisΠόσο αξιόπιστες είναι οι εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο;

Το Θέατρο των Αρίστων ή της διαπλοκής;

Πόσο αξιόπιστες είναι οι εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο;

Αφήνουμε σε όλο και λιγότερους το δικαίωμα να συμμετέχουν

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το να σπουδάσεις θέατρο στην Ελλάδα και ειδικά μια περίοδο που όλο και λιγότεροι άνθρωποι περιλαμβάνουν στην καθημερινότητα τους οποιαδήποτε ενασχόληση σε σχέση με αυτό, απαιτεί κόπο, γερό στομάχι, τύχη και χρήματα πέρα από κάποιες βασικές δεξιότητες (ορθή χρήση φωνής, κινησιολογική ευχέρεια και φαντασία).

Του Ειδικού Συνεργάτη

Η διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων για τις δραματικές σχολές εκτυλίσσεται συνήθως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με διαφόρων ειδών ακροάσεις των υποψήφιων σπουδαστών. Οι υποψήφιοι σπουδαστές προετοιμάζονται μέσα στην χρονιά κάνοντας ιδιαίτερα, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, διαβάζοντας μόνοι τους και επιλέγοντας μονολόγους, ποιήματα και τραγούδια.

Πρέπει να φανταστεί κανείς μία προετοιμασία σαν εκείνη των πανελληνίων αλλά για το θέατρο. Γύρω από αυτήν την «προετοιμασία» έχει δημιουργηθεί και ένα είδος παρεμπορίου με διάφορους ηθοποιούς και σκηνοθέτες οι οποίοι έναντι κάποιου χρηματικού ποσού (από 5 έως 100 ευρώ την ώρα) ετοιμάζουν τα παιδιά για αυτή την πολυπόθητη στιγμή των εξετάσεων.

Στην Ελλάδα, πέρα από αρκετές ιδιωτικές δραματικές σχολές, έχουμε και δύο κρατικές σχολές, όπου χρηματοδοτούνται από το κράτος και δεν έχουν δίδακτρα: Αυτή τoυ Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και το Εθνικού Θεάτρου. Όπως είναι φυσικό, εκατοντάδες είναι τα παιδιά που επιθυμούν να περάσουν σε αυτές τις σχολές και προετοιμάζονται ανάλογα προσπαθώντας ξανά και ξανά ανά τις χρονιές ώσπου να τα καταφέρουν, μιας και δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια να φοιτήσουν σε κάποια ιδιωτική σχολή. Το Εθνικό Θέατρο δέχεται 16 φοιτητές κάθε χρόνο, 8 αγόρια και 8 κορίτσια. Από τα εκατοντάδες παιδιά, 16 μόνο κάθε χρόνο θα καταφέρουν να σπουδάσουν στην δραματικη σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Ανά τα χρόνια, στις δημόσιες λίστες των επιτυχόντων διακρίνουμε συχνά ονόματα παιδιών γνωστών ηθοποιών, πολιτικών, μουσικών κ.α. (π.χ. Μαριάννα Κιμούλη, Δημήτρης Φιλιππίδης, Ειρήνη Λαφαζάνη κ.α.). Ποτέ κανείς δεν θίγει τίποτα σχετικό με το ζήτημα παρά δικαιολογεί την κατάσταση με φράσεις τύπου «Θα είχε έμφυτο ταλέντο» «Θα μεγάλωσε σε ένα διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον» «Θα πήγαινε στο θέατρο από μικρό παιδί». Ποτέ κανείς δεν γράφει κάτι σχετικό ή δεν παραπονιέται γιατί όσοι επιθυμούν να εργαστούν στο θέατρο φοβούνται το στίγμα άπαξ και θίξουν τον μεγαλύτερο οργανισμό θεάτρου στην Ελλάδα. Όσοι δεν επιθυμούν να εργαστούν στον τομέα του θεάτρου, απλά αδιαφορούν.

Τη φετινή χρονιά όμως συνέβη κάτι που υπερέβη όλα τα προηγούμενα, υπερέβη τις απλές υποθέσεις γύρω από το ζήτημα και υποβάθμισε την ίδια την διαδικασία και τον θεσμό των εισαγωγικών εξετάσεων στο Εθνικό Θέατρο. Στη λίστα των φετινών επιτυχόντων του τμήματος υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου (γιατί στο τμήμα σκηνοθεσίας βλέπουμε ήδη το όνομα του Άρη Κακλέα) διακρίνουμε και το όνομα της Μαρίνας Σπανού, κόρη της Μελίνας Παιονίδου και του Χρήστου Σπανού. Η Μελίνα Παιονίδου από το 1996 μέχρι σήμερα είναι καθηγήτρια μουσικής διδασκαλίας στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Πέρα από αυτό, ήταν μέλος στην φετινή επιτροπή των εξετάσεων όπου έδωσε η κόρη της (!). Σαν να λέμε πανελλήνιες με γονιό να διορθώνει το γραπτό του παιδιού του. Από πού και ως πού αυτό πρέπει να θεωρείται φυσιολογικό και επιτρεπτό; Από πού και ως πού μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τα εκατοντάδες άλλα παιδιά που απορρίφθηκαν πως η έκβαση των φετινών εξετάσεων ήταν δίκαιη; Από πού και ως πού ο ίδιος ο γονέας ενός παιδιού που συμμετέχει στις εν λόγω εξετάσεις βρίσκεται στην κριτική επιτροπή; Γιατί κανείς δεν αναφέρεται σε αυτό;

Μέρα με την μέρα αφήνουμε τον πολιτισμό να μετατρέπεται σε παιδική χαρά των προνομιούχων. Αφήνουμε σε όλο και λιγότερους το δικαίωμα να συμμετέχουν. Θέσεις που προορίζονται για παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, για παιδιά που ίσως ποτέ δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε μία ιδιωτική δραματική σχολή, καταλαμβάνονται από κάποια άλλα ως «κληρονομιά» και ως «προνόμιο».

Περίπου χίλια παιδιά κάθε χρόνο από 18 έως 25 ετών δίνουν εξετάσεις ξανά και ξανά, πολλές φορές πληρώνοντας αδρά και την προετοιμασία τους, για μια σχολή που η δεκαοχτάχρονη κόρη μίας από τους εξεταστές κατάφερε να περάσει με την πρώτη της προσπάθεια. Μέσα σε όλο αυτό το χάος υποκειμενικότητας που ήδη προκύπτει από την φύση της υποκριτικής, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα εγκατάλειψης του θεάτρου από το σύγχρονο άνθρωπο, έρχεται να προστεθεί η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αδιαφορία για την πραγματική προσωπική προσπάθεια που καταβάλλει κάθε παιδί για να σπουδάσει αυτό που αγαπάει.

Ο σύνδεσμος για τα φετινά αποτελέσματα: https://www.n-t.gr/el/educ/dramaschool/news?nid=33777

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Boeing 787> Tα προβλήματα ασφαλείας και ο προβληματικός έλεγχος από την FAA