kourdistoportocali.comRead ThisΠως το Ισραήλ παράγει πραγματικούς Αρίστους

Ο εκπαιδευτικός ρόλος του τελεφερίκ της Haifa

Πως το Ισραήλ παράγει πραγματικούς Αρίστους

Οι επισκέψεις των μαθητών του Δημοτικού και των Γυμνασίων της χώρας στο Πανεπιστήμιο της Haifa και στο Technion

Ισραήλ-Haifa Κυριακή 15 Μαίου 2022. Τα τελεφερίκ της Haifa είναι διασκεδαστικά για όλη την οικογένεια. Η γραμμή εκτείνεται από τον παραλιακό πεζόδρομο Bat Galim μέχρι το σημείο επιφυλακής Stella Maris στην κορυφή του όρους Carmel με εκπληκτική θέα στο τοπίο αλλά και στους αιώνες της Ιστορίας.

Τα τελεφερίκ της Haifa έχουν αναλάβει και έναν εκπαιδευτικό ρόλο, για την ακρίβεια είναι το μέσο ώστε νεαροί μαθητές απ΄όλα τα σχολεία της χώρας να μπορούν να επισκέπτονται δύο ναούς της γνώσης που φιγουράρουν ανάμεσα στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου.

Το Πανεπιστήμιο της Haifa και το Technion, το σπουδαίο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ. Σχεδόν καθημερινά τα δύο αυτά Πανεπιστήμια υποδέχονται μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων ώστε να τους εμφυσήσουν τη σημασία της γνώσης αλλά και τους εμπνεύσουν τη φιλοδοξία να συνεχίσουν εδώ τις σπουδές τους.

Τα παιδιά συνοδεύονται από τους δασκάλους τους ενώ τη ξενάγηση στα Πανεπιστήμια έχουν αναλάβει συγκεκριμένοι καθηγητές των Ιδρυμάτων. Από μόνη της η επίσκεψη εμπεριέχει την ιεροτελεστία της γνώσης ειδικά γι΄αυτές τις ηλικίες.

Το Πανεπιστήμιο της Haifa τώρα με πάνω από 18.000 φοιτητές είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πανεπιστήμιο στο βόρειο Ισραήλ και το πιο πλουραλιστικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα. Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1963, έλαβε πλήρη διαπίστευση το 1972 και, έκτοτε, δημιούργησε και ανέπτυξε ένα ίδρυμα παγκόσμιας κλάσης αφιερωμένο στην ακαδημαϊκή και ερευνητική αριστεία.

(Στο Ισραήλ την αριστεία την εννοούν)

Μέσω μιας στρατηγικής επιταχυνόμενης ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο ίδρυσε την πρώτη «Πολλαπλότητα» του Ισραήλ – ένα ίδρυμα πολλαπλών πανεπιστημιουπόλεων που προωθεί εκτενείς διεπιστημονικές μελέτες και συνεργασίες. Το Multiversity έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο βόρειο Ισραήλ, να προετοιμάσει καλύτερα τους μαθητές για μια δυναμική αγορά εργασίας και να χρησιμεύσει ως καταλύτης για την οικονομική επέκταση και την ενίσχυση της βόρειας περιοχής του Ισραήλ.

Ως ακμάζον ακαδημαϊκό κέντρο, το Πανεπιστήμιο περιλαμβάνει έξι σχολές, 59 τμήματα, δέκα σχολεία και 57 ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα. Το Πανεπιστήμιο έχει αποκτήσει διεθνή φήμη σε διάφορους τομείς, όπως η δημόσια υγεία, οι μελέτες ασφάλειας, η έρευνα για το ολοκαύτωμα, η έρευνα για τον καρκίνο, οι νευροεπιστήμες, η βιοπληροφορική, οι θαλάσσιες επιστήμες, η εκπαίδευση και η επιγενετική. Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης 18 διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα που διδάσκονται στα αγγλικά και ένα πρόγραμμα Σπουδών στο Εξωτερικό.

Η ξεχωριστή αποστολή του Πανεπιστημίου είναι να προωθήσει την ακαδημαϊκή αριστεία σε μια ατμόσφαιρα ανεκτικότητας και πολυπολιτισμικότητας. Το διδακτικό και φοιτητικό μας πληθυσμό είναι μοναδικό στη σύνθεσή του. Εδώ, Jews, Arabs, Druze, Haredi και κοσμικοί φοιτητές, νέοι μετανάστες και στρατιωτικοί και προσωπικό ασφαλείας συγκεντρώνονται για να σπουδάσουν, να διδάξουν και να μάθουν.

>

About the University of Haifa

Over 18,000 students from a wide range of ethnic and socio-economic backgrounds are enrolled at the University of Haifa, the largest research university in northern Israel, and the most pluralistic institution of higher education in the country. Founded in 1963, the University of Haifa received full accreditation in 1972 and, since then, has created and developed a world-class institution dedicated to academic and research excellence.

Through an accelerated growth strategy, the University has established Israel’s first “Multiversity” – a multi-campus institution that promotes extensive interdisciplinary studies and partnerships. The Multiversity is designed to improve access to higher education in northern Israel, better prepare students for a dynamic job market and serve as a catalyst for economic expansion and strengthening Israel’s northern region.

As a thriving academic center, the University comprises six faculties, 59 departments, ten schools and 57 research centers and institutes. The University has gained an international reputation in a variety of fields, including public health, security studies, holocaust research, cancer research, neurosciences, bioinformatics, marine sciences, education and epigenetics. The University also offers 18 international graduate programs taught in English and a Study Abroad program.

The University’s distinctive mission is to foster academic excellence in an atmosphere of tolerance and multiculturalism. Our faculty and student population is unique in its composition. Here, Jews, Arabs, Druze, Haredi and secular students, new immigrants and military and security personnel come together to study, teach and learn.

Driven by unusual crossings between fields of research and social responsibility we are creating a new learning environment, a stronger community, and a better Israeli society.

Xτισμένο στις άγονες πλαγιές του όρους Carmel κοντά στο λιμάνι της Haifa 36 χρόνια πριν δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ, το Technion, το σπουδαίο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ επρόκειτο να προετοιμάσει τη δημιουργία ενός Κράτους αλλά και να επηρεάσει καταλυτικά την Ιστορία της Τεχνολογίας στη παγκόσμια κοινότητα.

Μια ιστορία για το πώς μια πέτρα άλλαξε τον κόσμο

1912. 36 χρόνια πριν το Ισραήλ κηρύξει την ανεξαρτησία του, μια τελετή έλαβε χώρα στις άγονες πλαγιές του όρους Carmel κοντά στο λιμάνι της Haifa, το οποίο τότε κατείχε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Άγνωστο στην κοινότητα της Haifa που παρακολουθεί το γεγονός, αυτό θα ήταν ένα ορόσημο στην ιστορία. Αυτός ο πρώτος ακρογωνιαίος λίθος ενσάρκωσε ένα απίθανο όραμα δημιουργίας ενός παγκοσμίου επιπέδου ινστιτούτου επιστημονικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης στους Αγίους Τόπους.

Η ιστορία του “Technikum” – το αρχικό γερμανικό όνομα του Technion – είναι μια ιστορία του αιώνα. Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση δημιούργησε τα τυπογραφεία και τις επικοινωνιακές υποδομές που επέτρεψαν στους Εβραίους που ήταν διάσπαρτοι σε όλο τον κόσμο να οργανωθούν μπροστά στον αυξανόμενο αντισημιτισμό. Καθώς οι Εβραίοι συχνά αποκλείστηκαν από την τεχνική εκπαίδευση, η ίδρυση μιας τεχνικής σχολής ήταν πρώτη προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση μιας εβραϊκής πατρίδας. Το Technion επρόκειτο να γίνει μοναδικό παγκοσμίως ως ένα πανεπιστήμιο που θα προηγηθεί, θα δημιουργήσει, θα διαμορφώσει και θα προστατεύσει ένα σύγχρονο κράτος.

Ο ακρογωνιαίος λίθος που τέθηκε στις 11 Απριλίου 1912, έθεσε σε κίνηση έναν αιώνα προόδου που ανταποκρίνεται στις εθνικές και παγκόσμιες ανάγκες. Το Technion θα αναπτυσσόταν γρήγορα, καθιστώντας το παγκόσμια πρωτοπόρο σε τομείς όπως η βιοτεχνολογία, τα βλαστοκύτταρα, το διάστημα, η επιστήμη των υπολογιστών, η νανοτεχνολογία και η ενέργεια. Τρεις καθηγητές του Technion έχουν κερδίσει βραβεία Nobel.

Καθώς το Technion γιόρταζε την εκατονταετηρίδα του το 2012, το Technion City είχε γίνει ένα σύγχρονο θαύμα – ένα ακμάζον παγκόσμιο κέντρο έρευνας και διδασκαλίας, με 12.850 φοιτητές και 80 μεταπτυχιακά προγράμματα που πρωτοστατούν στην αριστεία στην έρευνα και τη διδασκαλία προς όφελος της ανθρωπότητας.

Με αφορμή τον εορτασμό της 74ης Επετείου της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ ο Πρόεδρος του Technion, καθηγητής Uri Sivan θα γράψει>

Η 74η Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ είναι μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στα χρόνια από την ίδρυση του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Technion το 1924 και να προσβλέπουμε σε ένα διαφορετικό μέλλον στην έρευνα, τη διδασκαλία και τη θέση του Technion στην ανάπτυξη του Ισραήλ.

Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τότε που το Technion άνοιξε τις πόρτες του σε 17 μαθητές στο ιστορικό κτίριο Technion στο Hadar HaCarmel (σημερινό «Madatech» – το Εθνικό Μουσείο Επιστημών).

Η ίδρυση του Technion- ένα τέταρτο του αιώνα πριν το Κράτος του Ισραήλ- εξασφάλισε το μέλλον της χώρας και ταυτόχρονα, δημιούργησε το DNA του Technion και έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ του Κράτους και του Πανεπιστημίου. Δεν γνωρίζω κανένα άλλο πανεπιστήμιο στο Ισραήλ ή στον κόσμο του οποίου το εύρος επιρροής συγκρίνεται με αυτό που έχει το Technion στην ισραηλινή κοινωνία, την οικονομία και την ασφάλειά του. Καθώς πλησιάζουμε τα εκατό χρόνια μας, παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την αποστολή.

Κοιτάζοντας πίσω τα επιτεύγματα της Πολιτείας και τα δικά μας επιτεύγματα, θα πρέπει όλοι να νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια. Τίποτα από αυτά δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το ταλέντο και τη δέσμευση γενεών φοιτητών και ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεχή υποστήριξη των αφοσιωμένων φίλων μας σε όλο τον κόσμο – της Οικογένειας Technion.

Τα επιτεύγματα του Technion κορυφώθηκαν φέτος με ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ –τρεις βραβευθέντες με το Βραβείο Ισραήλ– την πιο διάσημη αναγνώριση που απονέμεται από το κράτος του Ισραήλ στους λίγους που είχαν εξαιρετικό αντίκτυπο στον πολιτισμό, την κοινωνία και την επιστήμη του Ισραήλ. Πέρα από τα πρωτοποριακά επιστημονικά τους επιτεύγματα και τις πρωτοποριακές ανακαλύψεις τους, ο επίτιμος καθηγητής Yoram Palti και ο επίτιμος καθηγητής Moussa Youdim, αμφότεροι από την Ιατρική Σχολή Rappaport και ο ομότιμος καθηγητής Joshua Zak από τη Σχολή Φυσικής, συνέβαλαν στην ανθρωπότητα στη μετάφραση της βασικής επιστήμης σε εφαρμογές που επηρεάζουν τις ζωές τόσων πολλών. Είμαστε όλοι περήφανοι για τα επιτεύγματά τους.

Εύχομαι σε όλους μια χαρούμενη, ουσιαστική Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Chag Sameach,

Καθ. Uri Sivan

Πρόεδρος

Technion – Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ

A story of how one stone changed the world…

Technion – Israel Institute of Technology > Technion History

Technion History

1912. 36 years before Israel declared independence, a ceremony took place on the barren slopes of Mount Carmel near the port of Haifa, which was then occupied by the Ottoman Empire. Unknown to the Haifa community witnessing the event, this would be a milestone in history. This first cornerstone embodied an implausible vision of creating a world-class institute of scientific and technological education in the Holy Land.

The story of the “Technikum” – the original German name of the Technion – is a tale of the century. The second industrial revolution created the printing presses and communications infrastructure allowing Jews scattered across the globe to organize in face of rising anti-Semitism. As Jews were often barred from technical education, the establishment of a technical school was a first priority to rebuilding a Jewish homeland. The Technion was to become unique worldwide as a university that would precede, create, shape, and protect a modern state.

The cornerstone laid on April 11, 1912, set in motion a century of progress responding to national and global needs. Technion would grow rapidly, becoming a global pioneer in fields such as biotechnology, stem cells, space, computer science, nanotechnology, and energy. Three Technion professors have won Nobel Prizes.

As Technion celebrated its cornerstone centennial in 2012, Technion City had become a modern miracle – a thriving world center of research and teaching, with 12,850 students and 80 graduate programs trailblazing excellence in research and teaching for the benefit of humanity.

Israel turns 74, and the Technion celebrates 98 years: Technion President Professor Uri Sivan congratulates the Technion Family on Israel’s 74th Independence Day

Israel’s 74th Independence Day is an opportunity to look back through the years since the 1924 founding of the Technion – Israel Institute of Technology, and to look forward to a diverse future in research, teaching, and the Technion’s place in the development of Israel.

Nearly 100 years have passed since the Technion opened its doors to 17 students in the historic Technion building in Hadar HaCarmel (today’s “Madatech” – the National Science Museum). The establishment of the Technion a quarter of a century before the State of Israel secured the country’s future and at the same time, cast the Technion’s DNA, and created an inseparable bond between the State and the University. I do not know of any other university in Israel or the world whose scope of influence compares to that which the Technion has on Israeli society, its economy, and its security. As we approach our centennial, we remain committed to this mission.

Looking back on the achievements of the State and our own accomplishments, we should all have a sense of great pride. None of it would have been possible without the talent and commitment of generations of students and academic and administrative staff. None of it would have also been realized without the continued support of our dedicated friends around the world – the Technion Family.

The Technion’s accomplishments have culminated this year in a remarkable record – three laureates of the Israel Prize – the most prestigious recognition bestowed by the State of Israel upon the few who have had an outstanding impact on Israel’s culture, society, and science. Beyond their groundbreaking scientific achievements and pioneering discoveries, Professor emeritus Yoram Palti and Professor emeritus Moussa Youdim, both from the Rappaport Faculty of Medicine, and Professor emeritus Joshua Zak from the Faculty of Physics, have contributed to humanity in translating basic science into applications that affect the lives of so many. We are all proud in their achievements.

I wish you all a happy, meaningful Independence Day.

Chag Sameach,

Prof. Uri Sivan

President

Technion – Israel Institute of Technology

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS