kourdistoportocali.comRead ThisΟι ήρωες που χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια κάτι θέλουν να μας πουν

Παρέμβαση

Οι ήρωες που χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια κάτι θέλουν να μας πουν

Η σύγκρουση με τον Υφυπουργό Υγείας Κοντοζαμάνη

«Αχρείαστος να ’ναι!» λέγαμε όταν ερχόταν η κουβέντα για γιατρούς, και χτυπούσαμε ξύλο. Αυτά, τον καλό καιρό. Τώρα όμως, που όλοι είμαστε δυνάμει ασθενείς και πού δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, κι από μακριά να δούμε άσπρη μπλούζα, νιώθουμε σιγουριά. Κι αν τύχει λίγο να βήξουμε ή κάπως να νιώσουμε ζεστοί, μας ζώνουμε τα φίδια. Αχ και να είχαμε ένα γιατρό…

Όμως, τώρα οι γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ίδιο και οι νοσηλευτές. Τους βλέπουμε στην τηλεόραση: κουρασμένους αλλά ακατάβλητους, σκεφτικούς αλλά μαχητικούς, στις επάλξεις του καθήκοντος, να κάνουν ό,τι μπορούν ίσως και παραπάνω, να αγωνίζονται να σώσουν όσους γίνεται. Με όσα μέσα διαθέτουν, πολλά ή λίγα, επαρκή ή ανεπαρκή, δεν ξέρουμε ακριβώς  −  αυτό που σίγουρα είναι σε αστείρευτη επάρκεια είναι η αφοσίωσή τους στο καθήκον.

Γι’ αυτό τους χειροκροτούμε, γι’ αυτό τους λέμε ήρωες χωρίς εισαγωγικά. Κι αυτούς και τους νοσηλευτές και το προσωπικό των εργαστηρίων και τις καθαρίστριες (αυτές κι αν τραβούνε κουπί!) κι όλους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, από τη διοίκηση και τη γραμματεία μέχρι τους οδηγούς των ασθενοφόρων κι όσους εργάζονται στις κουζίνες και τις αποθήκες. Όλους. Και τους ευχαριστούμε, ειλικρινά. Όχι μόνο γιατί είναι η ασπίδα μας. Αλλά και γιατί μας κάνουν περήφανους για το ανθρώπινο είδος!

Είναι αξιοθαύμαστοι και για έναν ακόμη λόγο: Γιατί ξεπερνούν τον εαυτό τους, μπαλώνοντας ελλείψεις και ανεπάρκειες για τις οποίες δεν ευθύνονται. Για όλα αυτά σιωπούν αξιοπρεπώς! Σιωπούν εκείνοι, σιωπούμε κι εμείς. Γιατί δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών τώρα. Όταν όπως περάσει η μπόρα, θα εξακολουθούμε να κρατούμε κλειστό το στόμα;

Εγώ λέω ναι. Και τότε να κρατήσουμε κλειστό το στόμα. Όχι όμως και το μυαλό μας. Τότε να το βάλουμε να δουλέψει και να εξετάσει πώς φτάσαμε να μην έχουμε αρκετούς γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία μας, γιατί είναι λίγα τα κρεβάτια στις εντατικές, γιατί το επάγγελμα του νοσηλευτή δεν ανήκει στα βαριά και ανθυγιεινά, γιατί το ένα, γιατί το άλλο, και το άλλο και το παράλλο…

Μπας και φτάσουμε επιτέλους στο μεγάλο γιατί: Γιατί αυτήν την καταπληκτική δύναμη που μας χαρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα  − ναι, την ψήφο εννοώ −  γιατί αυτή τη δύναμη δεν τη χρησιμοποιήσαμε για να πιέσουμε κυβερνήσεις να νοιαστούν για τη δημόσια υγεία, να αξιοποιήσουν τους φόρους που πληρώνουμε για να έχουμε δημόσια νοσοκομεία, για να έχουμε νοσοκομειακή σιγουριά; Γιατί;

Εκτός από τη ψήφο, έχουμε κι άλλα μέσα. Να τα αξιοποιήσουμε κι αυτά. Μη φανταστείτε πως σας καλώ «στα όπλα και στα χαρακώματα», προς Θεού! Αλλά την επόμενη φορά που θα απεργήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, ας κάνουμε έστω μια δήλωση συμπαράστασης, ας τους στείλουμε δημόσια ένα χαιρετισμό έστω, ας είναι και ως μεμονωμένα άτομα. Ένα απλό «Χαιρετώ τους ήρωες!». Αν είναι ήρωες σήμερα, θα είναι και αύριο, έτσι δεν είναι;

Στην αρχαία Αθήνα οι Ολυμπιονίκες, πέρα από τις άλλες τιμές, σιτίζονταν δια βίου δωρεάν από το Πρυτανείο. Οι ήρωες με τις λευκές μπλούζες σιτίζονται από την τσέπη τους. Από την τσέπη τους, επίσης, πληρώνουν βιβλία και επιστημονικά περιοδικά, για να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους, από την τσέπη τους πληρώνουν τη συμμετοχή τους σε συνέδρια, σε σεμινάρια, σε ενημερωτικά μαθήματα. Αυτό να το θυμηθούμε όταν οι γιατροί (και όλοι όσοι δουλεύουν για την υγεία μας) ζητήσουν αύξηση. Κι αντί να πούμε το γνωστό «Λεφτά θένε πάλι οι γιατροί!», ας πούμε μια καλή κουβέντα για τα αιτήματά τους. Έστω σε επίπεδο καθημερινής κουβέντας. Αλλά να την πούμε.

Και κάτι ακόμη: Πώς θα σας φαινόταν αν εμείς όλοι, που ίσως μια μέρα βρεθούμε να μας φροντίζει ένας γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, πώς θα σας φαινόταν αν διεκδικούσαμε αυτός ο γιατρός να πληρώνεται δυο-τρεις ώρες τη βδομάδα όχι για να δουλεύει αλλά για να μελετάει και να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις της ειδικότητάς του; Κι έτσι, «σαν έτοιμος από καιρό» να κάνει αμέσως τη σωστή διάγνωση για την περίπτωσή μας και να αρχίσει την ενδεδειγμένη θεραπεία. Πώς σας ακούγεται αυτό;

Ξαναγυρνάω στους ήρωες που χειροκροτήσαμε πρόσφατα από τα μπαλκόνια. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ψυχολόγος για να ξέρει πόσο κοντή είναι η μνήμη του ανθρώπου. Πολύ φοβάμαι πως όταν περάσει η μπόρα, πριν αλέκτωρ λαλήσει θα ξεχαστούν και οι ήρωες με τις λευκές μπλούζες και ο ηρωισμός τους. Ένας τους να παραβεί τον όρκο του Ιπποκράτη (συμβαίνουν κι αυτά), όλους θα τους πάρει η μπάλα, όλους θα τους σταυρώσουμε, η δε αιτία έσται γεγραμμένη επί του σταυρού: «Φακελάκι». Εννοείται, ότι μιλούμε για γιατρούς του Δημοσίου. Γιατί όταν ακουμπάμε ένα σωρό λεφτά σε ιδιώτες, και μάλιστα χωρίς απόδειξη, αυτό δεν το λέμε φακελάκι. Όμως, όταν έχεις δύο μέτρα και δύο σταθμά, στο τέλος χάνεις και τ’ αυγά και τα καλάθια, εν προκειμένω κάθε ελπίδα για δημόσια νοσοκομεία της προκοπής. Θα την αφήσουμε λοιπόν να χαθεί; Και μάλιστα τώρα που καταλάβαμε πως έχουμε τόσους ήρωες πρόθυμους να μας υπηρετήσουν;

Υ.Γ. Θυμάστε πώς πήρε η Λάρισα το πρωτάθλημα το 1988; Για την ακρίβεια, θυμάστε πώς δεν άφησε να της στερήσουν το πρωτάθλημα; Δεν συμφωνώ σε καμιά περίπτωση με αυτές τις τακτικές, και δεν θα ήθελα σε καμιά περίπτωση να τις δω να επαναλαμβάνονται. Δεν μπορώ όμως να αγνοήσω τη δύναμη που έχει η μαζική διαμαρτυρία. Που είναι ασφαλώς αποτελεσματικότερη από τη δύναμη του μαζικού χειροκροτήματος.

*Λίγα λόγια για τον Βασίλη Ορφανό

Ο Βασίλης Ορφανός είναι εκπαιδευτικός – ψυχολόγος.

Με σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, στο Πανεπιστήμιο Paris V- Rene Descartes (maitrise και D.E.A. Ψυχολογίας) και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Βυζαντινού και Νεοελληνικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής). Υπηρέτησε στην εκπαίδευση ως δάσκαλος Δημοτικού, ως καθηγητής γαλλικής και ως καθηγητής ψυχολογικών και παιδαγωγικών μαθημάτων σε σχολές επιμόρφωσης δασκάλων και νηπιαγωγών. Έχουν δημοσιευθεί άρθρα του για παιδαγωγικά, ψυχολογικά και φιλολογικά θέματα.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με την Ψυχανάλυση λακανικής κατεύθυνσης. Το 2014 εκδόθηκε από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη το βιβλίο του”Λέξεις τουρκικής προέλευσης στο κρητικό ιδίωμα”.

Στο μεταξύ μαίνεται ο πόλεμος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος – Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη. Ακολουθούν οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ομοσπονδίας:

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης αποκάλεσε ψεύτες τους γιατρούς της πτέρυγας Covid 19 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», οι οποίοι εδώ και ένα μήνα καθημερινά και ακατάπαυστα είναι όχι απλά στην πρώτη γραμμή αλλά στην πιο προκεχωρημένη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία. Αποκάλεσε ψεύτες «τους ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες».

Ο Υφυπουργός Υγείας αποκάλεσε ψεύτες την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε και την ΕΙΝΑΠ που έκαναν το αυτονόητο και ζήτησαν να διερευνηθούν οι καταγγελίες των συναδέλφων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών στις 2/4/2020, αναφορικά με την έγγραφη και επώνυμη καταγγελία, ότι τους δόθηκαν προστατευτικές μάσκες που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, απάντησε ότι πρόκειται για την ψευδή είδηση της ημέρας.

Δεν πρόκειται για απλό ατόπημα του Υφυπουργού Υγείας. Είναι σαφές ότι για την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «ήρωες» είναι μόνο όσοι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί στο όνομα της «αναγκαίας εθνικής ομοψυχίας» για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Όσοι τα αναδεικνύουν και διεκδικούν λύσεις υπονομεύουν την «εθνική προσπάθεια» για την καταπολέμηση του «αόρατου εχθρού». Είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση της Ν.Δ «αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί της τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Κύριε Κοντοζαμάνη, αν αφουγκραζόσασταν τις αγωνίες των νοσοκομειακών γιατρών θα κατανοούσατε ότι μια απλή επίσκεψη στον ιστότοπο της κατασκευάστριας εταιρείας και επισκόπηση των μασκών που κατασκευάζει, δικαιολογεί απόλυτα το φόβο των συναδέλφων.

Κύριε Κοντοζαμάνη, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι υγειονομικοί δεν έχουν ανάγκη από τη διάδοση

«fake news» γιατί έχουν την αλήθεια και το δίκιο με το μέρος τους.

Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τις επικοινωνιακού τύπου αθλιότητες.

Επιτέλους. Είναι ανήθικο να στέλνονται υγειονομικοί να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κύριε Κοντοζαμάνη απαιτούμε να ζητήσετε αμέσως δημόσια συγνώμη.

Απαιτούμε:

1) Να ελεγχθεί η ασφάλεια των ΜΑΠ και να δοθεί έγγραφη απάντηση από τους Υπουργούς Υγείας στα ερωτήματα των Γιατρών του Σωτηρία, του Αττικού, της Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ.

2) Να σταματήσει αμέσως η εκστρατεία συκοφάντησης σε βάρος των γιατρών από διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες και τα έμμισθα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ.

Η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αλήθεια. Θα συνεχίσει να διεκδικεί μέτρα προστασίας της υγείας των υγειονομικών, απαραίτητη προϋπόθεση για την υπεράσπιση της υγείας του λαού ενάντια στην επιδημία.

Tι είχε προηγηθεί>

Έκπληξη και αποτροπιασμό προκαλεί η σημερινή επίσημη καταγγελία των γιατρών της πτέρυγας Covid-19 Του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Συγκεκριμένα, τους διανέμονται από τη διοίκηση μάσκες ως «δήθεν» υψηλής αναπνευστικής προστασίας «FFP2», οι οποίες αποδεικνύεται από τους εμπορικούς κωδικούς που φέρουν ότι όχι μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας δεν είναι αλλά ούτε καν πιστοποιημένες για ιατρική χρήση, αλλά διαφημίζονται στο εμπόριο προς το καταναλωτικό κοινό γενικά ως «κατάλληλες για ατμοσφαιρική ρύπανση». Μάλιστα αποδεδειγμένα υπάρχει λαθροχειρία, καθώς άλλο κωδικό φέρει εξωτερικά το κουτί και άλλο κωδικό οι μάσκες που περιέχονται στο κουτί.

Υπενθυμίζουμε ότι μιλάμε για πτέρυγα που έχει διαχειριστεί συνολικά 44 επιβεβαιωμένα κρούσματα και που αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25, μεταξύ των οποίων 4 γιατρούς.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν είναι η στιγμή να ξαναπούμε άλλη μία φορά πως επιβεβαιώνονται πανηγυρικά οι καταγγελίες μας για τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και πως οι αρμόδιοι της κυβέρνησής σας απλά ψεύδονται και παραπλανούν τον ελληνικό λαό. Είναι όμως η στιγμή να ενεργήσετε άμεσα:

1. Να εξασφαλίσετε τον εφοδιασμό με πραγματικές μάσκες υψηλής αναπνευστικής

προστασίας την συγκεκριμένη πτέρυγα και όλες τις πτέρυγες που νοσηλεύουν κρούσματα

της επιδημίας.

2. Απαιτούμε να διερευνηθεί σε βάθος το περιστατικό.

ΟΕΝΓΕ

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Μακελειό στα εστιατόρια (-90%) και το αστείο κράτος μειώνει ΦΠΑ σε καφέ και ροφήματα
Εκδίκηση πάθους;
H πλάνη των μεγάλων αριθμών>Αποκαλύπτουμε γιατί δεν θα πάρεις σεντ από τα δις της Ε.Ε.
Το ηθικό κεφάλαιο μίας σπουδαίας Ελληνίδας βιομηχάνου
Οργή λαού για την αστυνομική βία> Νέα σοκαριστικά βίντεο από το θάνατο του Φλόιντ
ΣΟΚ>Δείτε τι χαρτιά ζητάει το κράτος για ανανέωση άδειας λειτουργίας φροντιστηρίου στο Γαλάτσι!
Με χολιγουντιανή διαφορά μπροστά ο Κυριάκος. Πιο ασταμάτητος και από τον Μέσι
32.5 δισ. ευρώ θέλει να μας δώσει η Κομισιόν αλλά τα 10 δισ. με Μνημόνια (δάνεια)
Δείτε πως ένας φορέας κορωνοϊού προκαλεί μακελειό σε συρμό μετρό
Η ΝΔ χάνει δύο μονάδες και την χρυσή ευκαιρία για πρόωρες εκλογές
Tο Divani Apollon Palace & Thalasso επαναλειτουργεί από 1η Ιουνίου
Με γιατρό, γρήγορα τεστ και ειδικά δωμάτια καραντίνας τα ξενοδοχεία στα νησιά