kourdistoportocali.comRead ThisOι 6 Εβδομάδες του Μαύρου Κύκνου

Τakis Michas

Oι 6 Εβδομάδες του Μαύρου Κύκνου

Είναι επιστημονική θεωρία το «Μένουμε στο Σπίτι»;

Είναι επιστημονική θεωρία το «Μένουμε στο Σπίτι»;

O μεγάλος φιλόσοφος και επιστημολόγος Καρλ Πόπερ είναι και μεταξύ άλλων γνωστός για το κριτήριο της «διαψευσιμότητας» που είχε προτείνει για να κάνει την διάκριση μεταξύ επιστημονικών και μεταφυσικών θεωριών. Μία θεωρία είναι επιστημονική όταν δυνητικά μπορεί να διαψευσθεί. Ετσι «όλοι οι κύκνοι είναι μαύροι» είναι μια επιστημονική πρόταση (μπορεί να διαψευσθεί) ενω η πρόταση «Η εικόνα της Παναγίας θεράπευσε τον παππού απο τον καρκίνο» είναι μεταφυσική.

Τakis Michas [fb]

Με αυτά τα κριτήρια η θεωρία οτι μένοντας στο σπίτι σταματάμε την εξάπλωση του κορονοιου είναι επιστημονική η οχι;

Μάλλον οχι. Διότι η θεωρία δεν προσδιορίζει επακριβως ποιο είναι η χρονικη περίοδος εντος της οποίας θα φανούν τα αποτελέσματα ούτε ποσοι ακριβώς πρέπει να μείνουν σπίτι(60%,70% 90%;) για να αποδώσει αποτελέσματα. Με αλλα λόγια η θεωρία δεν περιέχει τα στοιχεία που θα την έκανα δυνητικά διαψεύσιμη.Αν η παραμονή στο σπίτι δεν φέρει αποτέλεσμα σε μία εβδομάδα το δίδυμο Τσιόδρας Χαρδαλιας θα πούν οτι χρειαζεται δύο. Αν δεν φέρει σε δύο,θα πουν οτι χρειάζεται τρεις κοκ.

Επίσης ακόμα και αν ολοι την τηρήσουν και συνεχίζεται παρ ολα αυτα η εξάπλωση του ιου το δίδυμο θα υποστηρίξει οτι υπήρξε ενας στο χωριό Γουργουνίτσα που βγήκε απο το σπίτι το βράδυ και για αυτο δεν υπήρξαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Με αλλα λόγια δύσκολα η θεωρία του «μένουμε στο σπίτι» οπως ειναι διατυπωμένη σήμερα δύσκολα μπορει να θεωρηθει επιστημονική με τα Ποπεριανα κριτήρια. Διότι απλούστατα ειναι τόσο αφηρημένη ώστε δεν είναι δυνητικά διαψεύσιμη.

Στο μεταξυ 500 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παραμένουν εγκλεισμένοι στα σπίτια τους χωρίς να παρατηρείται καμία βελτίωση στο αριθμό κρουσμάτων και του ευτυχως χαμηλου –σε σχέση με αλλες επιδημίες-θανατηφόρων περιπτώσεων.

Οι οπαδοί αυτής της λύσης συνήθως καταφεύγουν στο παράδειγμα της Κίνας που εφαρμόζοντας δρακόντια μέτρα καραντίνας υποτίθεται οτι συγκράτησε την μετάδοση του ιού.
Ομως πως γνωρίζουμε οτι ο τερματισμός της μετάδοσης του ιού ηταν το αποτέλεσμα των δρακόντιων μέτρων και οχι η φυσική πορεία του ιού που εκανε τον κύκλο του;

Στις στις 12 Μαρτiου στο καθημερινό μπρίφινγκ o ΓΓ του Υπουργείου Υγείας του Μεξικού Hugo Lopez Gatell-κεντρική φωτό αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κίνας. Να σημειωθεί οτι ο κ. Gatell είναι μία προσωπικότητα στο χώρο της δημόσιας υγείας στην Λατινικη Αμερική και έχει βραβευθεί με τιμητικές διακρίσεις τόσο απο τον ΠΟΥ οσο και απο αλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα λοιπόν με το Μεξικανό ειδήμονα ο ιος στην φάση της έντασης διαρκεί πάνω κάτω 12 εβδομάδες και η υποχώρηση του ιού στην Κινα αρχισε οπως ακριβώς προβλεπόταν μετα απο 6 εβδομάδες.

Οπως είπε: «Στην Κίνα ο ιος εφτασε στο ζενιθ του στις 6 εβδομάδες και μετά άρχισε να μειώνεται όχι κατ ανάγκη λόγω των μέτρων συγκράτησης (καραντίνα) που είχαν ληφθεί».

Δεν είναι λοιπόν καθόλου αυταπόδεικτο οτι το παράδειγμα της Κίνας τεκμηριώνει την ορθότητα των προτεινόμενων απο την ελληνική κυβέρνηση μέτρων.

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS

TOP LINE

Θλιβερό φιάσκο για έναν αξιοπρεπή (ως τώρα) πρωθυπουργό η επικοινωνιακή διαχείριση των νεκρών
38 νεκροί, εισαγωγή θανάτου και σπασμωδικές κινήσεις υπόσχονται έναν εφιάλτη για τις επόμενες εβδομάδες
Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
Οι 3 δραπέτες της καραντίνας και τo πάρτυ που προκαλεί τρόμο στην Ικαρία
EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;
Τρόμος για παραστρατιωτικές οργανώσεις, πλιάτσικο και βία την επόμενη μέρα
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
-Μήπως ταξίδεψες με το Blue Star Mykonos τη Παρασκευή 20 Μαρτίου;
Στους επιχειρηματίες όλες οι ελπίδες μας και όχι στα επιδόματα του κράτους
Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!
Το Ταμείο Μολυβιάτη και γιατί οι επιχειρηματίες-δωρητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα Προκοπίου