kourdistoportocali.comRead ThisΗΠΑ>O βαθύς πλούτος στο πλευρό του Τrump

Η μεγάλη σιωπή

ΗΠΑ>O βαθύς πλούτος στο πλευρό του Τrump

Οι Billionaires αγκαλιάζουν τώρα την Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κόρεϊ Κούσνερ

Kι όμως ήταν ελάχιστοι οι Billionaires αλλά και οι εταιρίες-κολοσσοί που έβαλαν τον Τραμπ στο κάδρο των ευθυνών για όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο. Συνήθως οι πιο επικριτικές δηλώσεις των επικεφαλής καταδίκαζαν τους εισβολείς και όχι τον σημερινό Αμερικανό πλανητάρχη.

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Αυτό έχει τη σημασία του και για όσα ακολουθήσουν έως την ημέρα παράδοσης της εξουσίας στον Μπάιντεν αλλά και για τη θητεία του νέου πλανητάρχη ο οποίος προτίθεται να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές. Με απλά λόγια μπορεί το Fb, το Instagram και το twitter να έκλεισαν τους λογαριασμούς του αλλά ο βαθύς πλούτος των ΗΠΑ στηρίζει σιωπηλά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και όχι μόνο αυτόν. Η Ιβάνκα Τραμπ η οποία χαρακτήρισε τους εισβολείς “πατριώτες” αλλά και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κόρεϊ Κούσνερ είναι τα δύο νέα πρόσωπα τα οποία αποτελούν την επιλογή του βαθέως πλούτου για το κοντινό μέλλον.

To άρθρο του αρχισυντάκτη του The Atlantic Jeffrey Goldberg για την ασέβεια που δείχνει το Πρόεδρος Τραμπ στους νεκρούς Αμερικανούς στρατιώτες αλλά και στους ήρωες πολέμου ήταν χαρακτηριστικό του τρόπου που ο σημερινός πλανητάρχης προσεγγίζει ακόμη κι αυτή την ιστορία των ΗΠΑ.

Για τον Τραμπ έννοιες όπως ο πατριωτισμός είναι δυσνόητες ενώ δεν δείχνει να καταλαβαίνει τη διαφορά του Χίτλερ και των Συμμάχων και για ποιο λόγο οι Αμερικανοί έπρεπε να πολεμήσουν εναντίον του.

Όταν ο Πρόεδρος Donald Trump ακύρωσε μια επίσκεψη στο Αμερικανικό Κοιμητήριο Aisne-Marne κοντά στο Παρίσι το 2018, κατηγόρησε τη βροχή για την απόφαση της τελευταίας στιγμής, λέγοντας ότι «το ελικόπτερο δεν μπορούσε να πετάξει» και ότι η Μυστική Υπηρεσία δεν το του επέτρεψε. Κανένας ισχυρισμός δεν ήταν αληθινός.

Ο Τραμπ απέρριψε την ιδέα της επίσκεψης επειδή φοβόταν ότι τα μαλλιά του θα γίνονταν χάλια στη βροχή και επειδή δεν πίστευε ότι είναι σημαντικό να τιμήσει τους αμερικανούς νεκρούς του πολέμου σύμφωνα με τέσσερα άτομα με καλή γνώση της συζήτησης εκείνη την ημέρα. Σε μια συνομιλία με ανώτερα μέλη του προσωπικού το πρωί της προγραμματισμένης επίσκεψης, ο Τραμπ είπε: «Γιατί να πάω σε αυτό το νεκροταφείο; Είναι γεμάτο με χαμένους ».

Σε μια ξεχωριστή συνομιλία για το ίδιο ταξίδι, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε περισσότερους από 1.800 πεζοναύτες που έχασαν τη ζωή τους στο Belleau Wood ως «κορόιδοι» επειδή σκοτώθηκαν.
Το Belleau Wood είναι μια σημαντική μάχη στην αμερικανική ιστορία: Η Αμερική και οι σύμμαχοί της σταμάτησαν τη γερμανική πρόοδο προς το Παρίσι εκεί την άνοιξη του 1918. Αλλά ο Τραμπ, στο ίδιο ταξίδι, ρώτησε τους βοηθούς: «Ποιοι ήταν οι καλοί σε αυτόν τον πόλεμο;»

Είπε επίσης ότι δεν κατάλαβε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να επέμβουν στο πλευρό των Συμμάχων.

Η κατανόηση του Τραμπ για έννοιες όπως ο πατριωτισμός, η υπηρεσία και η θυσία είναι ανύπαρκτη αφού εξέφρασε περιφρόνηση για το πολεμικό ρεκόρ του αείμνηστου γερουσιαστή John McCain, ο οποίος πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια ως αιχμάλωτος του Βόρειου Βιετνάμ. «Δεν είναι ήρωας πολέμου», δήλωσε ο Τραμπ το 2015, ενώ έτρεχε για την υποψηφιότητα του Προέδρου των Δημοκρατικών. “Μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν είχαν συλληφθεί.”

Δεν υπήρχε προηγούμενο στην αμερικανική πολιτική για την έκφραση αυτού του είδους περιφρόνησης, αλλά η απουσία πατριωτισμού του Τραμπ δεν έβλαψε την υποψηφιότητά του.
Ο Τραμπ παρέμεινε σταθερός στη στάση του κατά του John McCain, έναν από τους λίγους εξέχοντες Ρεπουμπλικάνους και συνέχισε να τον επικρίνει αφού κέρδισε την υποψηφιότητα. Όταν ο John McCain πέθανε, τον Αύγουστο του 2018, ο Τραμπ είπε στο ανώτερο προσωπικό του, σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση αυτού του γεγονότος, «Δεν πρόκειται να υποστηρίξουμε την κηδεία του ηττημένου» και έγινε έξαλλος, σύμφωνα με μάρτυρες, όταν είδε τις σημαίες του Λευκού Οίκου μεσίστιες.

-Για τι κάνουμε αυτό; Ο Guy ήταν ένας χαμένος…

είπε ο πρόεδρος στους βοηθούς.

Η κατανόηση του Τραμπ για τον ηρωισμό δεν έχει εξελιχθεί από τότε που έγινε πρόεδρος. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις απόψεις του προέδρου, φαίνεται ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνει γιατί οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με σεβασμό τους πρώην αιχμάλωτους πολέμου. Ούτε καταλαβαίνει γιατί οι πιλότοι που καταρρίπτονται στη μάχη τιμούνται από τον στρατό.

Τουλάχιστον δύο φορές από τότε που έγινε πρόεδρος, σύμφωνα με τρεις πηγές με άμεση γνώση των απόψεών του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στον πρώην Πρόεδρο Τζορτζ Χ. Μπους ως «ηττημένο» για να καταρριφθεί από τους Ιάπωνες ως πιλότος του Ναυτικού στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Ο Μπους διέφυγε από τη σύλληψη, αλλά οκτώ άλλοι άνδρες που πυροβολήθηκαν κατά την ίδια αποστολή συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από Ιάπωνες στρατιώτες.)

Για τον Τραμπ είναι ακατανόητη η έννοια της στρατιωτικής θητείας του εθελοντισμού προς την πατρίδα. Οτι δεν εμπεριέχει οικονομικό αντάλλαγμα είναι έξω από τον τρόπο σκέψης και κατανόησης.

(Ο πρόεδρος δεν υπηρετούσε στο στρατό. Στη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ φρόντισε και πήρε αναβολή για κάποιο πρόβλημα που δήλωσε ότι αντιμετώπιζε στα πόδια του. Στη δεκαετία του 1990, ο Τραμπ είπε ότι οι προσπάθειές του να αποφύγει τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών αποτέλεσε το δικό του “Προσωπικό Βιετνάμ.”)

 

Κανένα ζώο δεν έπαθε κακό για να γίνει το χτένισμά μου, λέει ο Αμερικανός πρόεδρος και βεβαιώνει πως τα μαλλιά είναι 100% δικά του.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο στις συμπεριφορές και δράσεις του Ντόναλντ Τράμπ. Όσο για τα πιστεύω του, με ιδιαιτέρως θεατρικό τρόπο τα είχε προβάλλει και υπογραμμίσει στο βιβλίο του «Πώς να γίνεις πλούσιος», το οποίο στα ελληνικά εκδόθηκε από τις Αττικές Εκδόσεις πριν 16 χρόνια.

O Aθανάσιος Χ. Παπανδρόπουλος θα γράψει για το βιβλίο>

Μεταξύ άλλων έτσι, στο βιβλίο αυτό, όπου εξηγεί γιατί απεχθάνεται τις χειραψίες για παράδειγμα, ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα μαλλιά του, με αφορμή μια εκπομπή που είχε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο με τίτλο «Ο Μαθητευόμενος». Γράφει λοιπόν: «…Στη διάρκεια των ετών με έχουν κριτικάρει για το χτένισμά μου, αλλά ποτέ τόσο όσο την ημέρα που έκανε πρεμιέρα ο “Μαθητευόμενος”.

Το περιοδικό New York έγραψε ότι έχω τελειοποιήσει το στιλ «πομπαντ-όβερ». Οι New York Times το αποκάλεσαν «περίπλοκο οικοδόμημα που καλύτερα να το αφήσουμε στους κριτικούς αρχιτεκτονικής».
Προσωπικά, νομίζω ότι είναι ωραία, αλλά ποτέ δεν είπα ότι τα μαλλιά μου είναι το πιο δυνατό μου σημείο. Είπα στον Πατ και στον Ματ ότι απλώς δεν είμαι έτοιμος ν’ αλλάξω το στιλ μου. Τα χτενίζω μ’ αυτό τον τρόπο εδώ και πολύ καιρό και λέω να συνεχίσω. Τα ποσοστά θεαματικότητας του Μαθητευόμενου είναι στα ύψη και μπορεί να πέσουν αν αλλάξω λουκ αυτή τη στιγμή.
Ξαφνιάζομαι από το πόσο συχνά με ρωτάνε αν φοράω ποστίς ή περούκα ή «χαλάκι», όπως το λένε χαϊδευτικά.

Η απάντηση, για να μάθουν όλοι την αλήθεια, είναι εμφατικά και κατηγορηματικά όχι: δε φοράω «χαλάκι». Τα μαλλιά μου είναι 100% δικά μοου. Κανένα ζώο δεν έπαθε κακό για να γίνει το χτένισμά μου.
Πάντως, ομολογώ ότι μπορεί να έρθει μια μέρα που θα βάλω ποστίς, περούκα ή χαλάκι – αλλά μόνο αν γίνω φαλακρός, που ελπίζω ποτέ. Ο λόγος είναι πως, όπως οι περισσότεροι άντρες, είμαι πολύ ματαιόδοξος. Πολλές φορές έχω ακούσει να λένε πως οι άντρες είναι πιο ματαιόδοξοι απ’ τις γυναίκες και το πιστεύω. Δεν τους αρέσει να το συζητάνε, αλλά ο εκδοτικός οίκος Ράντομ Χάουζ μου πληρώνει μια περιουσία γι’ αυτό το βιβλίο και ζήτησε συγκεκριμένα να υπάρχει κεφάλαιο «Η τέχνη των μαλλιών», κι έτσι πρέπει να ομολογήσω τη ματαιοδοξία μου.
Θα αποκαλύψω επίσης μερικά μυστικά των μαλλιών μου.
Ο λόγος που τα μαλλιά μου δείχνουν πάντα περιποιημένα είναι επειδή δεν αντιμετωπίζω συχνά τα στοιχεία της φύσης. Μένω στο κτίριο όπου δουλεύω. Παίρνω το ασανσέρ από την κρεβατοκάμαρα μου και πάω στο γραφείο μου. Τον υπόλοιπο χρόνο είμαι στη λιμουζίνα μου, στο ιδιωτικό μου αεροπλάνο, στο ελικόπτερό μου ή στην ιδιωτική μου λέσχη στο Παλμ Μπιτς, στη Φλόριντα.
Αν τύχει να είμαι έξω, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαι σ’ ένα από τα γήπεδα μου γκολφ, όπου προστατεύω τα μαλλιά μου φορώντας ένα καπέλο του γκολφ. Είναι επίσης ένας τρόπος για ν’ αποφεύγω τους παπαράτσι. Συν το ότι το καπέλο γράφει επάνω ΤΡΑΜΠ με μεγάλα γράμματα – μια αυτόματη διαφήμιση.
Παραδέχομαι επίσης ότι βάφω τα μαλλιά μου. Για κάποιο λόγο, ποτέ το χρώμα δε βγαίνει τέλειο, αλλά, τι στο διάολο, απλώς δε μ’ αρέσουν τα γκρίζα μαλλιά.
Αναρωτιέμαι για πόσον καιρό ακόμα τα μαλλιά μου θ’ αποτελούν εθνικό θέμα συζήτησης. Ο Λέτερμαν και ο Λένο έχουν μιλήσει με χιούμορ, αλλά ένα άτομο που δε μ’ αρέσει είναι η Τζόι Μπέχαρ, μια γυναίκα που δουλεύει για την Μπάρμπαρα Γουόλτερς στο The View. Επί πολλές εβδομάδες επέμενε ότι φοράω περούκα, έτσι η Μπάρμπαρα και το προσωπικό της μου τηλεφώνησαν και ρώτησαν αν θα τους ξάφνιαζα και θα εμφανιζόμουν στην εκπομπή: εμφανίστηκα και, όταν πέρασα το χέρι μου μέσα απ’ τα μαλλιά μου και τους απέδειξα ότι ήταν αληθινά, όλοι γέλασαν και το θέμα έληξε….
Από αυτά που προηγούνται, είναι σαφές ότι για τον Ντόναλντ, η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας ήταν και είναι προφανώς μια μπίζνα as usual…!!

 

SHARE

Περισσότερα

MORE READ THIS